rss
bohócdoktor vizit szja 1%

  • Húsvét elõtt: mit kell tudni a csokinyúlról?

  • A kis mennyiségben fogyasztott, magas kakaóvaj tartalmú csokoládé használ a szív- és érrendszeri panaszok megelõzésében - mondta a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének tagja. Horváth Gabriella szerint nem baj, ha az ünnepek alatt egy kicsivel többet fogyasztunk az ételekbõl, édességbõl, de mozogjuk le a többletkalóriát. Az Édességgyártók Szövetségének elnöke arról beszélt, hogy ma már többen többen keresik a kakaóból készült csokoládé figurákat, mint a kakaós tejbevonómasszából gyártottakat.

    bohócdoktor vizit szja 1%

    loading...

    A húsvét elõtti csütörtököt zöldcsütörtöknek hívták egykoron, akkor parajt vagy salátát fogyasztottak. Nagypénteken böjtöltek az emberek, szombat este pedig már megszeghették a sonkát, vasárnap aztán az asztalra került a bárányhús. Hétfõn, a locsolkodás után kezdték meg a komatálat, amin sonka, tojás és kalács is volt - mondta az InfoRádió által megkérdezett dietetikus.

    Horváth Gabriella hozzátette: a böjt nem azt jelentette, hogy az emberek csak folyadékot fogyasztottak; ilyenkor a zsír helyett olajjal vagy vajjal fõztek, az asztalra pedig nem hús, inkább valami száraz hüvelyes került.

    Ne legyen lelkiismeret-furdalásunk, ha húsvétkor vagy más ünnepek alkalmával több édességet fogyasztunk - magyarázta a dietetikus, majd hozzátette: a nagy evések után nem árt visszafogni egy kicsit magunkat, de még ennél is jobb, ha sportosan élünk, így ledolgozhatók a plusz kalóriák.

    Kis mennyiségben a magas kakaóvaj tartalmú csokoládé egészséges, használ a szív- és érrendszeri betegségek megelõzésében - mondta Horváth Gabriella.

    Elõnyben a csokinyúl

    Az édességpiac, ezzel együtt pedig az édességfogyasztás kultúrája is fejlõdik - mondta az InfoRádiónak az Édességgyártók Szövetségének elnöke.

    Sánta Sándor hozzátette: tavaly húsvétkor körülbelül 2,2 milliárd forint értékben kel el nagyjából 900 tonnányi édesség, és örömteli fordulat volt, hogy 2007-ben végre több - körülbelül 500 tonnányi - fogyott a minõségi csokoládékból készült üreges figurákból, mint a bevonómasszából készültekbõl.

    A fogyasztók csaknem 90 százaléka csokinyuszit vagy -tojást vásárol - közölte az Édességgyártók Szövetségének elnöke, hozzátéve: az ajándékcsomagokból nem fogy több, mint korábban, az ismert márkájú, kedvelt termékek húsvéti kiadásai azonban népszerûek.

    A húsvéti piacon még mindig a tejcsokoládéból készült termékek a legkelendõbbek, a táblás étcsokoládé - amelynek jóval magasabb a kakaó szárazanyag-tartalma - fogyasztása azonban az elmúlt öt évben megháromszorozódott - fûzte hozzá Sánta Sándor.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Micsoda disznóságok!

    A kolbász tisztára mosott bélbe vagy mûbélbe töltött, apróra vágott vagy darált húsból és szalonnából készült, sóval, általában fûszerpaprikával és egyéb fûszerekkel készült disznóvágási finomság.
    A kolbászfélék füstöléssel történõ tartósítása régi élelmiszer-technológiai eljárás, mely Európa legtöbb részén elterjedt, szerves része az európai konyhának.

  • A gyümölcsökben, zöldségekben gazdag étrend a csontokat is megóvhatja

    A gyümölcsökben, zöldségekben gazdag étrend a csontokat is megóvhatja, így az egészséges táplálkozás nem csupán a testsúly, hanem az idõskori csonttörések megelõzése szempontjából is üdvös - hangsúlyozzák kanadai tudósok.

    A korábbi kutatások a specifikus étrend-kiegészítõk, például a kalcium, a D-vitamin szerepét vizsgálták a csontritkulás alakulásában, ugyanakkor a tudósokat nem igazán foglalkoztatta, hogy az étrend egészében miként hat a csonttömegre.

  • Így készíthető el a Mikulás formájú süti

    Így készíthető el a Mikulás formájú sütiEgy nagy tálban keverjünk össze 2 csésze lisztet,a cukorral, élesztővel és sóval. Egy kis fazékban melegítsük fel a tejet, a vizet és a vajat. Keverjük össze a lisztes, és a tejes keveréket. Keverjük fel a tojásokat és adjuk hozzá s maradék lisztet. Keverjük össze úgy, hogy egy kemény tésztát kapjunk. Majd minden keveréket gyúrjunk össze úgy, hogy a végén egy rugalmas tésztát kapjunk. Egy olajozott tálban forgassuk meg a tésztát, majd fedjük le valamivel, és hagyjuk pihenni kb. 1 órát. Ezalatt kétszeresére kell dagadnia.

  • Különbözõ színû gyümölcsök, különbözõ hatásokkal

    A zöldségek, gyümölcsök mind-mind különféle formájúak, színûek, méretûek, illatúak -változatosságukban van egészségünk titka.

    Minden zöldségnek és gyümölcsnek megvan a maga funkciója és jellegzetessége. A különbözõ színû, méretû és formájú zöldségek és gyümölcsök fogyasztása biztosítja számunkra a legjobb formánkat az egészség szempontjából. Valamennyi fontos ahhoz, hogy fenntartsuk szervezetünk jólétét. Érdemes mindegyikbõl fogyasztanunk naponta, az egészséges táplálkozás nélkülözhetetlen részei.

  • Miért pont saláta?

    A táplálkozástudományi szakértõk szerint teljesen mindegy, hogy a fõétel elõtt esszük a salátát vagy mellé. A legfontosabb az, hogy friss, nyers zöldségféle mindenképpen szerepeljen az étrendünkben.

    A görög vendéglõkben – mielõtt a húsból és zöldségköretbõl álló fõétel az asztalra kerülne – elõször általában egy adag friss uborkát, paradicsomot és vöröshagymát szolgálnak fel. Az olaszok étkezési szokásai is hasonlóak: a tésztából álló (spagetti, makaróni) elõétel és a húsos fõétel között fogyasztanak valamilyen nyers salátát.

  • Minden napra egy alma, az orvost távol tartja

    Minden napra egy alma, az orvost távol tartjaMint ahogy a közmondás is tarja minden napra egy alma, az orvost távol tartja. Gyümölcssav- és vitamintartalma magas, több mint 20-féle ásványi anyag található benne. Tartalmaz kalciumot, foszfort, vasat, magnéziumot, nátriumot, káliumot, kálciumot, nyomelemeket, A-vitamint, B- komplex vitaminokat, kevés C-vitamint. Gyógyító hatását már régóta ismerték, leginkább skorbut és a fogínyvérzés ellenszereként tartják számon. A népi gyógyászat szerint a reszelt alma fogyasztásával leküzdhető a hányinger, megszüntethető a hányás és a tengeribetegség.

  • A varázslatos tea

    A teabokor fermentált leveleibõl nyert esszencia kívánság szerint élénkít vagy nyugtat. Fontos, hogy a víz forrásban legyen, amikor a teára öntjük és elõzõleg kb. 2 percig forrjon, mivel így csalogatjuk ki a legjobban a tealevelekbõl az aromát. Ha élénkítõ hatást szeretnénk elérni, a finom teát csak 2 percig hagyjuk állni, a durvábbat egy perccel tovább. Nyugtató hatása akkor lesz, ha kb. kétszer ilyen hosszú ideig hagyjuk állni. Ha azonban még ennél is hosszabb ideig áll, keserû lesz.

  • A csoki és a hal átsegít a téli lehangoltságon

    A téli hónapokban, különösen karácsony után sokakra rátör a rosszkedv, a lehangoltság.

    A megfelelõ, tudatos táplálkozás azonban segíthet az általános levertség elûzésében.

    A fáradtság érzése a sötétebb téli idõszakban könnyen felütheti a fejét, ám tudatos táplálkozással nemcsak véget vethetünk a borongós hangulatnak, hanem elejét is vehetjük annak. - Mindenekelõtt a jódban gazdag koszt segíthet szellemi teljesítményünk és anyagcserénk felpörgetésében.

  • Indiai különlegesség az asztalunkon

    Az indiai konyhamûvészet egy teljesen speciális alapja a csonsz (chons), amely pár perc alatt elkészül, fûszeres intenzitása révén mégis ez az ájurvédikus ételek "lelke". Ha igazi, autentikus indiai fogásra vágysz, ki ne hagyd a csonszot!

    A csonsz általában a legjobb gheebõl, vagyis tisztított vajból elkészíteni, de lehet olajból (olaszos ételeknél olívaolajból), de tulajdonképpen bármilyen más zsiradék is megfelel, amiben sütni lehet. Az eljárás lényege, hogy a fölforralt gheebe tesszük bele az étel ízeit meghatározó alapfûszereket.

  • Finom és remek immunerősítő a pomelo

    Finom és remek immunerősítő a pomeloA grépfrút rokona is lehetne ez a hozzá igen hasonló déligyümölcs - ugyancsak vastag héjú, szivacsos citrusgyümölcs, utóbbiak között méretét tekintve a legnagyobb fajta. Hazánkban nem honos, de jótékony hatásai miatt érdemes kipróbálni. A pomelo esetében sem mindegy, milyen állapotában fogyasztjuk. Éretten sárgás, halványzöldes színe van, a húsa rózsaszíntől kezdve mélyvörösig is terjedhet. A már kifejezetten sárga héjút érdemes megvenni, mert az a legédesebb. Illata fanyar, ízre is a grépfrúthoz hasonló ez a mutatós citrusgyümölcs.

  • Bélszíncsíkok Stroganoff-módra - a világ 5 legfinomabb étele sorozat

    Aki szereti a tartalmas ételeket, annak kötelezõ megkóstolnia.

    Az egyik leghíresebb orosz étel vargányával és tejszínnel készül, bár sok változatot kóstolhat az, aki az itthoni éttermekben próbálja ki az ínyencséget: Magyarországon sok helyen inkább sampiongombával és csemegeuborka nélkül készítik. Sztroganoff mód azt jelenti, hogy a bélszint finomra vágott gyöngyhagymával vajon megpirítjuk, fûszerezve és tejszínnel beforralva; (ha vadhús) gombával, ecetes uborkával, kaprival és borral készítjük.

  • Edzésterv otthonra - legyen télen is fitt

    Állj fel a gép elõl, és fogj egy partvisnyelet. Ugyanis nem kell feltétlenül drága edzõterembe menned, hogy feszesedj és formásodj! Nem feltétlenül kell a konditermi edzést választanod, hogy megszabadulj felesleges kilóidtól. Igaz, az otthoni testmozgáshoz nagyobb kitartásra van szükség, hiszen az edzõ és a többi mozogni vágyó hiánya miatt nagyobb a kísértés, hogy feladd, mielõtt eléred a kívánt eredményt. Ezekkel a gyakorlatokkal az otthontornázókban szeretnénk kedvet ébreszteni a rendszeres mozgáshoz. Elsõsorban az idõsebb és a molettebb hölgyek gondolják úgy (helytelenül)...

  • Hogyan hasznosítsuk a ránk maradt élelmiszerhalmokat?

    Súlyos megbetegedést kockáztat, aki szakszerûtlenül tárolja a karácsonykor és szilveszterkor felhalmozott élelmiszereket - figyelmeztet az InfoRádió által megkérdezett szakértõ. Dömölki Lívia, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület élelmiszer-szakértõi bizottságának vezetõje szerint az sem mindegy, hogy az egyes ételeket hogyan pakoljuk be a hûtõszekrénybe. Karácsony után napokkal még sok családnál áll halomban a megmaradt ünnepi étel. De mit kezdhetünk ezekkel? És hogyan elõzhetjük meg a különbözõ betegségeket, például a kóli baktérium terjedését a konyhánkban?

  • Bajai halászlé álomdiéta módra

    Rövidesen itt a Bajai Halászléfõzõ Népünnepély.

    Nálunk sokak megrökönyödésére tésztával eszik a halászlét. Hogy alakult ez ki? Baja mindig is nagy kikötõváros volt. Hal az volt, a gabonakereskedelem egyik központjaként pedig gabona is. A munkásoknak régen járt az ebéd, hogy dolgozni tudjanak. A hallé magában nem túl laktató, viszont tésztával már más a helyzet. Ezért, hogy dolgozni tudjanak a kikötõi munkások, összekombinálták a halászlét és a tésztát, Így született meg a bajai halászlé. Mitõl lesz álomdiétás egy halászlé?

  • Újabb világrekorder humusztál

    Néhány hónappal a humuszrekord után ismét rekordmennyiséget fõztek az arab konyha egyik legrégebbi ételének ételnek tekintett csicseriborsó-pürébõl. A Jeruzsálemhez közeli Abu Hos arab faluban egy óriási mûholdvevõ tányérban 50 szakács segítségével 4090 kilogrammnyi humuszt fõztek, és ezzel ismét megdõlt a humuszrekord, amelyet több mint két tonnával október 25-én állítottak fel Bejrút központjában. A libanoniak tavalyi rekordja a rivális izraeliek korábbi világcsúcsát döntötte meg.

  • A csokoládé jótékony hatása a szervezetre

    Édes és krémesen lágy, vagy sötét és keserû – a csokoládé élvezet az érzékszervek számára. Kellemes íze elégedettséget és komfortérzetet vált ki fogyasztójában, és most új tudományos kísérletek eredményei adnak még több indokot arra, hogy a csokoládé rajongói legyünk: fantasztikus táplálkozási elõnyöket nyújt, feltéve, hogy kiegyensúlyozott étrend részeként fogyasztjuk.

    Egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy az igazi, jó minõségû csokoládé, illetve kakaó a fenséges íz mellett egészséget szolgáló polifenolokat, köztük flavonoidokat tartalmaz.

  • Ne együnk péksütit, és pelyheket?!

    Túl sok sót rejtenek a péksütemények, gabonapelyhek

    Washington - Ártalmas mennyiségben tartalmaz nátriumot néhány olyan reggeli étel, melyet éppen nem sós ízérõl ismerünk, például az édes péksütemények és a gabonapelyhek - írja az amerikai Consumer Reports címû fogyasztóvédelmi folyóirat.

    A fogyasztóvédelmi csoport elemzése 37 élelmiszerre terjedt ki.

  • Zsíros ételek

    Chipsek, csokitorta, vagy egy böcsöletes szelet zsírosdeszka hagymával?

    Összefut a szánkban a nyál, ha csak rájuk gondolunk. Ausztrál kutatók azt állítják, megtalálták az okát: a zsír, ha nem is a hetedik világcsodája, de lehetséges, hogy a hatodik alapíz. Kisiskolás korunk óta tudjuk, hogy nyelvünk öt alapízt tud érzékelni, az édest, a sóst, a savanyút, a keserût és a nátrium-glutamát ízét, vagyis az umamit.

  • Valentin nap a konyhában

    Bár a Valentin-napot sokan a magyar kultúrától idegen amerikai hülyeségnek tartják, mégis egyre többen gondolják úgy, hogy ezt az alkalmat felhasználhatják a szerelmük megünneplésére, és egy kicsit feldobhatják a szerelmi életüket.

    Ha azonban a tudományos magyarázatoktól eltekintünk, egyszerûen egy finom vacsora is képes érzéki hangulatot teremteni, fõleg ha egy kevés borral oldjuk is a gátlásokat. A gasztronómiában a megfelelõ hangulat megteremtéséhez a rostonsült, párolt spárgát, az avokádót krémként vagy salátaként, az osztrigát fûszerezve nyersen, vagy párolva, rákokat roston sütve vagy megfõzve ajánlják.

  • A kivi nagy mennyiségű tápanyagot, de kevés kalóriát tartalmaz

    A kivi nagy mennyiségű tápanyagot, de kevés kalóriát tartalmazA kivi lehetséges egészségügyi előnyei közé tartozik a bőrtónus és -textúra javítása, a vérnyomás csökkentése, valamint a szívbetegség és az agyérgörcs megelőzése is. A kisméretű gyümölcsben a létfontosságú tápanyagok, az E-vitamin, a réz, a K-vitamin, a kolin, a magnézium és a foszfor nagy mennyisége is fellelhető. A kiviben ráadásul több a C-vitamin, mint a legtöbb más gyümölcsben. A zöldségek és gyümölcsök fogyasztását már régóta összefüggésbe hozzák a szívbetegség, a diabétesz, a rák és más betegségek csökkent kockázatával.

bohócdoktor vizit szja 1%

loading...