A közmondás szerint a bút italba fojtják, de a valóságban a szesz csak elnyújtja a bánatot - derítették ki a tokiói egyetem kutatói. Az italozással vigasztalódni próbálók zöme által már korábban is felfedezett igazságot a Macuki Norio farmakológus által vezetett tudóscsoport azzal magyarázza, hogy az alkoholban lévõ etanol nem a felejtést segíti, hanem ellenkezõleg, megõrzi az agyba jól bevésõdött emlékeket. A kutatók a kísérletre kiválasztott laboratóriumi patkányokat több napon át enyhe áramütéseknek tették ki, majd minden alkalommal visszahelyezték õket ketreceikbe.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
A rágcsálók így azonnal megrémültek, mihelyt kinyitották ketreceik ajtaját. Ekkor egyeseknek ereibe alkoholt fecskendeztek, mások viszont csak fiziológiai oldatot kaptak. Ezután a tudósok tanulmányozták, miként reagálnak a két csoport patkányai. Kiderült, hogy azoknál, amelyek alkoholt kaptak, a rettegés hosszabb ideig - átlag két hétig - tartott, mint a szeszmentesen tartott társaiknál.
"Ha ezeket az eredményeket az emberekre alkalmazzuk, akkor azt jelentik, hogy a rossz emlékek, amelyektõl az italozással próbálnak megszabadulni, tovább élnek, mint másoknál, még ha az alkohol egy idõre ad is némi eufóriát" - fejtette ki Macuki. A tanulmány megállapításai a Neuropsychopharmacology címû amerikai szakfolyóiratban olvashatók.