Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
A gyerekek 80 százaléka naponta legalább két alkalommal evett friss gyümölcsöt és 68 százalékuk valamilyen zöldséget. Az adatok arra utaltak, hogy a krétai mezõgazdaság legfontosabb és leggyakoribb termékeinek, a szõlõnek, narancsnak, almának és a friss paradicsomnak rendszeres fogyasztása esetén a gyerekek között lényegesen ritkább az asztmás légzés és az allergiás nátha.
A dió, mogyoró és mandula fogyasztása ugyancsak kifejezetten csökkentette az asztmás tünetek elõfordulását, ezzel szemben a margariné az allergiás panaszok gyakoriságát növelte. Azok a gyerekek, akik szinte állandóan a mediterrán konyha szerint étkeztek, sokkal ritkábban mutatták allergiás nátha tüneteit, mint a "globalizált" ételeket fogyasztók.
Paul Cullinan és munkatársai hangsúlyozzák, hogy gyerekkorban az asztma és az allergiás nátha ellen az antioxidáns hatású gyümölcsök, zöldségek bõséges és rendszeres fogyasztása védõ hatásúnak tûnik. Véleményük szerint a mediterrán országokban a gyerekek között az ilyen allergiás eredetû betegségek ritkább elõfordulása az étkezés kedvezõ hatásának köszönhetõ.