rss
bohócdoktor vizit szja 1%

  • Mediterrán ételekkel az allergia ellen

  • A gyermekkori allergia és asztma lényegesen ritkábban fordul elõ, ha a családok a mediterrán konyha remekeit fogyasztják. Egy nemzetközi kutatócsoport Görögországban - Kréta szigetén - vizsgálta 690 gyerek és a családja étkezési szokásait. Munkájuk eredményeit a légzõszervi betegségekkel foglalkozó folyóiratban, a Thorax-ban közölték. Görög és spanyol kutatók is részt vettek a National Heart and Lung Intitute munkatársa, Paul Cullinan vezette csoportban. Megvizsgálták a csaknem hétszáz, 7-18 éves gyerek légzését, tisztázták az esetleges allergiás panaszokat és részletesen, 58 kérdéses kérdõívvel tesztelték az étkezési szokásokat.

    bohócdoktor vizit szja 1%

    loading...

    Az esetleges allergiás hajlamot tíz, arrafelé leggyakoribb allergénre adott érzékenységi próbával mérték fel. Külön figyelmet fordítottak a gyümölcs- és zöldségfogyasztás részleteire, mivel feltételezték, hogy a sok antioxidánst tartalmazó ételek az allergiás betegségek ellen megfelelõ védelmet nyújtanak.

    A gyerekek 80 százaléka naponta legalább két alkalommal evett friss gyümölcsöt és 68 százalékuk valamilyen zöldséget. Az adatok arra utaltak, hogy a krétai mezõgazdaság legfontosabb és leggyakoribb termékeinek, a szõlõnek, narancsnak, almának és a friss paradicsomnak rendszeres fogyasztása esetén a gyerekek között lényegesen ritkább az asztmás légzés és az allergiás nátha.

    A dió, mogyoró és mandula fogyasztása ugyancsak kifejezetten csökkentette az asztmás tünetek elõfordulását, ezzel szemben a margariné az allergiás panaszok gyakoriságát növelte. Azok a gyerekek, akik szinte állandóan a mediterrán konyha szerint étkeztek, sokkal ritkábban mutatták allergiás nátha tüneteit, mint a "globalizált" ételeket fogyasztók.

    Paul Cullinan és munkatársai hangsúlyozzák, hogy gyerekkorban az asztma és az allergiás nátha ellen az antioxidáns hatású gyümölcsök, zöldségek bõséges és rendszeres fogyasztása védõ hatásúnak tûnik. Véleményük szerint a mediterrán országokban a gyerekek között az ilyen allergiás eredetû betegségek ritkább elõfordulása az étkezés kedvezõ hatásának köszönhetõ.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Pizza mindhalálig!

    Drága a pizza, de az olaszok mégsem mondanak le róla

    Róma - Az alapanyagok nem kerülnek többe két eurónál, de egy étteremben mégis átlag ötször többet kell fizetni a világ egyik legnépszerûbb és legegyszerûbb olasz ételéért, a margherita pizzáért.

    A drágulás ellenére azonban az olaszok nem mondanak le kedvencükrõl.

  • Cseresznye: az istenek csemegéje

    Az úton levõ ókori katonák egyik legkedveltebb szomjoltója a cseresznye volt, méltán, hiszen 78-82%-a víz. 100 grammjának, egy marék cseresznyének az energiatartalma 65-70 kcal, mintegy 264-295 kJ. Alig van benne zsír (0,3 g) és fehérje, viszont 13 grammnyi szénhidrát, 1,3 g növényi rost van benne.

    Természetesen gyümölcscukor tartalma attól is függ, mennyire érett cseresznyével van dolgunk. Kifejezetten sok A-vitamin, valamint B1-, B2-, B6-vitamin van benne, továbbá fólsav, pantoténsav, niacin, biotin és riboflavin.

  • Tényleg mérgezõ és rákkeltõ az édesítõszer?

    Az egyik legelterjedtebb édesítõszer az aszpartám, és kevés kivétellel szinte minden diétás, light vagy cukormentes termékben megtalálható. Káros hatásairól azonban már évtizedek óta vitáznak a szakértõk, aminek, úgy tûnik, már sosem lesz vége.

    Az aszpartám, a népszerû édesítõszer körüli vita még az 1990-es években kezdõdött. Akkoriban ugyanis egyre többen fordultak orvoshoz megmagyarázhatatlan tünetekkel, amelyeket végül az orvosok az édesítõszerrel hoztak összefüggésbe.

  • A garciniával búcsút mondhatunk a plusz kilóknak

    A garciniával búcsút mondhatunk a plusz kilóknakA garcinia úgy segít a zsírpárnák eltüntetésében ,hogy csökkenti az éhségérzetet! A felszedett kilóktól csak kitartó munka árán tudunk általában megszabadulni, és az öröm legtöbbször nem tart sokáig. Ilyenkor a visszafogott étkezéseknek köszönhetően nem csak éhezés kínozza az embert, de a csökkentett tápanyagbevitelnek köszönhetően még el is fárad. Ekkor nyúlunk a különböző nassolnivalókhoz, mely tönkre teheti addigi próbálkozásinkat. Kevesen tudják, hogy lehet úgy is fogyókúrázni, hogy zsírégető gyümölcsöt iktatunk rendszeresen az étrendünkbe.

  • Erdély különleges ételei

    Transilvania, Zilbenburger, Dacia, Erdély ugyanazt a tájat jelenti. Magyar, román, szász, örmény, zsidó úgy élt itt együtt évszázadokon át, hogy mindegyik gazdagította a másikat, és mindegyik gazdagodott a másikból. Erdély földjének és a rajta élõ népeknek sajátos egyéniségük van. Az erdélyi tájakon lakó népekben a történelem közös egyéniséget alakított ki, de közelrõl nézve végtelenül változatos ez az arc tájegységenkint, népcsoportonkint, sõt falvanként is.

  • Valentin-napi szerelmes ízek

    Ha úgy döntünk, hogy saját magunk készítjük a Valentin-napi vacsorát, akkor a jól megválasztott fogásokkal meglephetjük a szerelmünket vagy a szerelemkeltõ ételek éppen elõsegítik a hódítást.

    A bazsalikom, borsmenta, chili, édeskömény, fagyöngy, fahéj, koriander, petrezselyem, sáfrány, szegfûszeg, szerecsendió, ánizs, vanília és zeller mind -mind olyan fûszer, amelyet bátran felhasználhatunk a szerelmi csábításra. Egy jól összeválogatott ételsor élvezetes elfogyasztása után vacsorapartnerünknek minden bizonnyal máshoz is kedve támad.

  • Le a fogyókúrával!

    A szakember szerint a diéták többet ártanak, mint használnak, de van megoldás. Nem telik el úgy nap, hogy az újságokban, az interneten vagy a televízióban ne hallanánk fogyókúrás tippeket. Pedig a kisebb testsúly elérésének képlete egyszerûbb, mint gondolnánk: nincs tiltott étel, csak másféle elkészítési mód és mennyiség. A táplálkozási és wellness szakértõ szerint túl komolyan vesszük a diétákat. - Szerintem télen is lehet egészségesen táplálkozni, ezért nem tartom feltétlenül szükségesnek a nyár elõtti méregtelenítést. Az egy- vagy néhány hetes diéták azért nem eredményeznek tartós fogyást...

  • Legyen drága az egészségtelen étel!

    Táplálkozástudományi oktatásnál is eredményesebben lehet a fiatalokat az egészségesebb táplálkozásra rávenni, ha emelik a kerülendõ ételek árát - derült ki az Archives of Internal Medicine szaklapban közölt amerikai tanulmányból.

    A túlsúly, elhízás kezelésére már sok szakember javasolta a hizlaló élelmiszerek adójának emelését. Ezt bizonyos helyeken, például New York államban vagy Philadelphiában megtették, de a módszer mindenütt sok vitát váltott ki és eredményességét még nem sikerült bizonyítani.

  • Hússal, vagy hús nélkül egészségesebb az élet?

    Egészséges a hús megvonása? Teljesen le kell róla mondani vagy elég, ha idõnként tisztítókúrát tartunk? Mennyire veszélyesek a radikális tisztítókúrák?

    A vegetáriánus étrend és a hosszabb-rövidebb ideig tartó böjtök egészségre gyakorolt hatásai körül sok vita alakult ki. Kutatások szerint a húsmentes táplálkozással több betegség – így a cukorbetegség, szívpanaszok és elhízás – kialakulásának kockázata csökkenthetõ, emellett a daganatos megbetegedések elõfordulása is visszaszorítható.

  • Terhesség alatt tilos a mogyoró

    Ha a leendõ anyuka várandóssága alatt sok mogyorót eszik, nagyobb eséllyel alakul ki gyermekénél a mogyoróallergia – állítják amerikai kutatók.

    Scott Sicherer, a New York-i Mount Sinai orvostudományi egyetem munkatársa és kutatócsoportja öt Egyesült Államokbeli helyszínen vizsgált meg 500 gyereket, akiknél az orvosok tej- vagy tojásallergiára gyanakodtak. A szakértõk a 3-15 hónapos babáknál nem gyanakodtak a mogyoróallergiára, már csak azért sem, mert a gyerekek többsége soha nem is evett mogyorót.

  • Néhány étel, ami segíti a fogyást

    Néhány étel, ami segíti a fogyástMindenki tudja, hogy több zöldséget és kevesebb cukrot kellene ennünk, kerülnünk kellene a gyorsételeket, hogy csak néhányat említsünk a fogyáshoz szükséges étrendi változtatások közül. A fogyást azonban a következő, zsírégetést bizonyítottan serkentő élelmiszerek étrendünkbe iktatásával is előmozdíthatjuk. Mind a négy kiválóan illeszkedik az egészséges fogyókúrás programokhoz. (Természetesen, ha valaki valamilyen alapbetegségben vagy allergiában szenved, az étrendi változtatások előtt feltétlenül beszélnie kell orvosával vagy dietetikusával.)

  • E-vitamin a táplálkozásunkban

    A zsírban oldódó E-vitamin csak rövid ideig marad a szervezetben, így folyamatosan gondoskodni kell az utánpótlásáról.

    Antioxidáns vegyület, segít semlegesíteni a felgyülemlett szabad gyököket. Csökkenti a szívbetegség, valamint különféle rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát.

    Lassítja a bõr öregedésének folyamatát, sõt, a premenstruációs tüneteket is csökkenti.

  • A csokoládé története

    Amerikában az aztékok már jóval az Európai hódítók elõtt is itták a csokoládét. 1519-ben, amikor a spanyolok a mai Mexikó területére érkeztek, Montezuma xocolatl-lal kínálta Cortést.

    A fûszeres ital alapanyagai kakaó, víz, fahéj, ánizs, chili és kukoricaliszt volt. Az 1500-as években Spanyolországnak kakaóbehozatali monopóliuma volt. Az ital receptjét titkosan kezelték, cukorral, fahéjjal, szerecsendióval illetve vaníliával ízesítve fogyasztották. Ausztriai Anna királyné, XIII. Lajos francia király feleségeként hozta át a csokoládét Spanyolországból Franciaországba.

  • Gyömbérteával az elhízás ellen is harcolhatunk!

    Gyömbérteával az elhízás ellen is harcolhatunk!A csípős gyömbér nem csupán megfázás ellen jó, akkor is segít, ha fogyni akarsz. A gyömbért legtöbben úgy ismerik, mint a hányinger és rosszullét természetes ellenszerét. A latinul Zingiber officinale elnevezésű növény hatása azonban ennél jóval szélesebb körű. A benne található illóolajok és csípős vegyületek serkentik a vérkeringést és az emésztést, fokozzák a gyomornedvek kiválasztását. Ezen kívül megfázás ellen is sikerrel alkalmazhatod. A gyömbér tea (mint minden más gyógyhatású tea) elkészítési módja sem lényegtelen!

  • Narancslé - A multi gyógyító

    Az érelmeszesedés különös, lassú gyulladásos folyamat, mely a verõerek belsõ falán indul és nagy, egyéni különbségekkel halad elõre. Ma már az egész világon ennek következményei, az infarktus vagy az agyi érkatasztrófa foglalják el a halálozási statisztika elsõ helyét.

    Legújabb vizsgálatukban azt nézték, hogy az egészségtelen ételek milyen módon és mértékben befolyásolják az ereken belül induló gyulladásos folyamatot jelzõ változásokat.

  • A Túró Rudi sztori

    Mindannyian kedveljük, szeretjük ezt a túrós, csokival bevont kis rudacskát, ami igazi hungarikumként ismert. Vagy mégsem az?

    Napjainkban a külföldi multik is ráéreztek a Rudi ízére és több országban is hasonló termékkel álltak elõ... A Túró Rudi 40 éves története során sok mindent megélt már. A Szovjetúnióban kikísérletezett Túró Eszkimótól, a magyarok által tökéletesített változaton át, eljutottunk a mai Túró Rudiig, ami tagadhatatlanul a legsikeresebb édességek egyike hazánkban.

  • Fogyasszunk sok hagymát, hogy megelőzzük a betegségeket

    Fogyasszunk sok hagymát, hogy megelőzzük a betegségeketA magyar konyha egyik fontos alapanyaga a hagyma, legyen szó vöröshagymáról, póréról, lilahagymáról, fokhagymáról és sorolhatnánk még a különböző hagymaféléket. Ízletessé teszik az ételt, bár éppen emiatt a markáns íz miatt sokan nem kedvelik. A hűvös időszakban mégis érdemes megbarátkozni velük és gyakran használni a konyhában, hiszen sokat segíthetnek a megfázásos betegségek elkerülésében. A hagymafélék - bár kellemetlen leheletet adnak - a megfázásos időszak csodafegyverei lehetnek az alternatív gyógyászatban.

  • Ételek fejfájás ellen

    Amikor lecsap a fejfájás, szeretnénk minél hamarabb megszabadulni tõle, sokan azonban ódzkodnak a fájdalomcsillapító szerek szedésétõl. Jó tudni, hogy vannak olyan ételek, amelyek segíthetnek.

    Hatásos lehet a fejfájás, fõleg a másnaposság miatti sajgás csillapítására a héjában sült burgonya. Az alkohol vizet von el a szervezetbõl, ahonnan emiatt más fontos anyagok, például elektrolitok is távoznak. Ezeket - így az idegrendszer és az izmok megfelelõ mûködéséhez szükséges potassziumot - pótolni kell, ebben segíthet a krumpli.

  • Durumtészta: könnyen emészthetõ, finom és nem hizlal

    Tél vége felé érdemes elõnyben részesítenünk a kalóriában viszonylag szegény, ám vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag táplálékokat, hogy a szerveztünk fellélegezhessen – de a hideg miatt jobban kívánjuk a nehezebb ételeket.

    Az áthidaló megoldást a tésztafélékbõl készült ételek jelentik Tél vége felé érdemes elõnyben részesítenünk a kalóriában viszonylag szegény, ám vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag táplálékokat, hogy a szerveztünk fellélegezhessen – de a hideg miatt jobban kívánjuk a nehezebb ételeket.

  • Nem mindegy, milyen összetételű ásványvizet fogyasztunk

    Nem mindegy, milyen összetételű ásványvizet fogyasztunk Nem mindegy, milyen ásványvizet fogyasztunk. Alaposan tanulmányoznunk kell a különböző összetevőket ahhoz, hogy valóban jót tegyünk a szervezetünkkel, különösen a nyári időszakban, amikor fokozottabb a folyadékszükséglet. Más víz kedvező például a kisbabáknak, és más a magasvérnyomással küzdő betegeknek, illetve azoknak, akik túl sósan esznek. Ezt a közel három liter folyadékot azért kell nap mint nap bevinni a szervezetbe, mert körülbelül ennyit veszítünk el naponta – kiváltképp nyáron – verejtékkel, vizelettel, széklettel és a légzéskor kibocsájtott párával.

bohócdoktor vizit szja 1%

loading...