Évente 8 milliárd font (2600 milliárd forint) értékû élelmiszert dobnak ki a brit fogyasztók, vagyis a Nagy-Britanniában megvásárolt élelmiszermennyiség harmada a szemétben köt ki - ez derül ki a brit kormány megbízásából végzett országos felmérésbõl. A vizsgálat feltárta, hogy a brit háztartások által megvett, ám végül kukába hajított élelmiszerek mennyisége éves átlagban eléri a 6,7 millió tonnát. Ez azt jelenti, hogy a szupermarketekbõl hazavitt minden három zacskónyi élelembõl egy teljes egészében a szemétben végzi. A The Daily Telegraph által ismertetett adatok szerint csak a mostani karácsonyi szezonban 230 ezer tonnányi - mintegy 275 millió font (93 milliárd forint) értékû - étel került a szemétbe. A szakértõk kiszámították azt is, hogy a kidobott ételek gyártásához, csomagolásához és szállításához használt energia évente 15 millió tonna széndioxid-kibocsátással jár; ha ezt sikerülne megtakarítani, az annyit jelentene, mintha a Nagy-Britanniában futó összes gépjármû 20 százalékát leállítanák.
Kérdéses egyébként, hogy ez a pazarlás meddig tart, mivel a brit statisztikai hivatal épp most közölt kimutatása szerint minden korábbinál gyorsabban drágulnak az élelmiszerek Nagy-Britanniában. Az adatok szerint az elmúlt évben 12 százalékkal - a teljes inflációnak csaknem a hatszorosával - emelkedett a brit fogyasztók által tipikusan vásárolt élelmiszerek kosarának kiskereskedelmi ára. A hús különösen gyorsan drágul: csak decemberben 3,7 százalékkal emelkedett a hústermékek ára az elõzõ hóról.