rss
bohócdoktor vizit szja 1%

  • A mindenható káposzta

  • Szinte nincs olyan betegség, amelyre ne hatna természetes gyógyírként ez a kétéves zöldségnövény, amely frissen és savanyítva egyaránt számtalan étel - és nemzeti konyha - kedvelt alapanyaga. Már az ókorban is ismerték és nagyra tartották, pedig akkor még nem voltak vele tisztában, hogy a mai kutatási eredmények szerint a káposzta az egyik legkitûnõbb rákellenes táplálék. Tartalmaz káliumot, ként, jódot, kalciumot, foszfort, vasat, nátriumot, A-, B-, C- és U-vitamint.

    bohócdoktor vizit szja 1%

    loading...

    Ez a kombináció teszi lehetõvé, hogy az emésztõrendszer, a gyomor legtökéletesebb gyógyszerének tartja a néphagyomány, de a természetgyógyászok és az orvosok is. Közismert tisztító hatása: a gyulladásos fogínyt ugyanúgy gyógyítja, mint ahogyan a májat méregteleníti. A káposztafélék nagy családja a brokkolitól a karalábéig, a kelkáposztától a karfiolig és a klasszikus fejes káposztáig igen széles, termõterülete jelentõs. Egyes színes változatait pedig dísznövénynek is kiültetik.

    Gasztronómiai felhasználásának most van az igazi szezonja. Ahány ország, annyi savanyúkáposzta és párolt káposzta: van, ahol sárgarépával színesítik - talán nem is tudva arról, hogy ez a változat milyen jót tesz a szemnek - másutt aszalt szilvával, sõt sokszor más gyümölcsökkel, vagy éppen gombával társítják, mint Oroszországban. Az egyik legolcsóbb téli vitaminforrás nyersen is kiváló, de megpárolva is nagyon sok variánsa létezik.

    Van, ahol almalével öntözik párolás közben - az édes íz ellensúlyozza a sós-savanyú alaparomát - másutt borral vagy pezsgõvel teszik alkalmivá. Különféle ízesítéssel alapétele a cseh, az orosz, a német, az osztrák és a magyar konyhának.

    A töltöttkáposzta és a székelykáposzta kiadós egytálételek, míg a káposzta az egyik legnépszerûbb alapanyaga a fogyókúráknak is. Lehet belõle elegáns köretet, gyomorjavító korhelylevest, salátát és fõételt egyaránt alkotni.

    Talán csak desszertet nem, de erre sokszor nincs is szükség egy kiadós, káposztás ételbõl álló ebéd után. A káposzta ma már olyannyira megbecsült zöldségféle, hogy Magyarországon fesztiválon ünneplik sokoldalú tulajdonságait. Ilyenkor mindig sor kerül nagyszabású, versenyszerû, töltött- és székelykáposzta fõzésekre.

    A székelykáposzta mintha egy ételcsalád lenne, annyiféle változata létezik immár: kolbászos, csirkemelles, szójás, füstölt húsos, tepsis, kuktás, bográcsos is - a különféle receptgyûjtemények és szakácskönyvek tanúsága szerint.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Ananász, a fogyókúrázók kedvence

    Óriási fenyõtobozra emlékeztetõ zöld koronás formája miatt összetéveszthetetlen minden más gyümölccsel.

    Az ananászba elsõ látásra beleszeretett annak idején Kolumbusz Kristóf és 1493-ban Európába szállította az elsõ mintadarabokat. A csábító külcsín mellett nagyon kell figyelnünk a gyümölcs kiválasztásánál a belbecsre - gyümölcshúsra - is. Ha jól választunk, trópusi élményben lesz részünk, az édes és savanyú különleges harmóniáját élvezhetjük. Fontos, hogy a gyü-mölcs meleg illattal és friss zöld koronával rendelkezzen, továbbá ne legyen túlságosan kemény.

  • 4 szexre hívó finomság - használd vacsi-randikon!

    Ha te fõzöl, vagy ha együtt rendeltek, ügyelj arra, hogy az alábbi ételek egyike legalább szerepeljen valahol és valamikor a tányéron. Biztos, hogy ezektõl felbuzdul a vágy! Kagyló - A mediterrán ételek kedvelt összetevõje serkenti a nemi vágyat, hatékonyan segítséget nyújthat az impotencia és a frigiditás elleni küzdelemben. Csokoládé, kávé, kakaó - Világszerte az egyik legkedveltebb desszert, sütemények kiegészítõjeként és önmagában fogyasztva is remek vágykeltõ szer. A szerelem a szervezetben hormonális változásokat idéz elõ, s az agy egy fenil-etil-amin nevû vegyületet termel.

  • A török konyha jellegzetességei

    A török konyhát, a francia és a kínai mellett, a három nagy vonulat egyikének tartják. Friss, helyben elõállított alapanyagokból készül, és gyakran érdekesen fûszerezett és meglepõen finom.

    Egy hagyományos menü mezével kezdõdik, ami különféle elõételek széles választéka. Egyszerûen túl könnyû már ezekkel jólakni: hummous (csicseri borsókrém), füstölt padlizsánpüré, töltött szõlõlevelek olívaolajban, fasírt, bab, fokhagymás joghurt (török találmány), és miniatûr, töltött kenyértészták.

  • Mûízûek és gyenge minõségûek a dobozos pudingok - fõzz magad finom pudingot!

    Budapest - Mi van a dobozos pudingokban? Mint a Kosár fogyasztóvédelmi magazin vizsgálata során kiderült, rengeteg olyan anyag, amelyre nincs a szervezetnek szüksége. Ráadásul a puding egyszerû étel, amely rövid idõ alatt, házilag is elkészíthetõ - hívják fel e kissé elfeledett tényre a figyelmet a fogyasztóvédõk.

    A kereskedelmi forgalomban lévõ dobozos kész pudingok ugyanakkor népszerû élelmiszerek, hiszen könnyen szállítható reggelik, uzsonnák, desszertek, ezért a felnõttek és a gyerekek egyaránt kedvelik.

  • A héjba zárt csoda, avagy a legolcsóbb fehérjeforrás

    Az étkezési szakértõk szerint a tojásra nem szabadna többé egészségkárosító ételként tekinteni, az ugyanis szinte minden létfontosságú tápanyagot tartalmaz, és fogyasztása nem jelent rizikófaktort a szív- és érrendszeri betegségek tekintetében.

    Az idõseket közel 40 éven keresztül óva intették a tojás fogyasztásától a benne található étkezési koleszterin miatt - nyilatkozta Dr. Don McNamara - Az évek során azonban egyértelmûen kiderült, hogy az étkezési koleszterin nem növeli a szívbetegség kockázatát, ellentétben a telített és transz-zsírokkal.

  • Egész évben friss fûszerek!

    Tegyünk egész évben friss, természetes ízesítõket az ételbe! Nem okozhat gondot, ha nincs kertünk, ahol megtermelhetnénk, de még az sem, ha a balkonnak, vagy egy kis terasznak is híján vagyunk, hisz ott az ablakpárkányunk! Lássuk, hogyan alakíthatunk ki egy fûszerkertet a párkányunkon! Fûszernövényes kertjét az ablakpárkányon is kialakíthatja, ha nincs kert, de még egy kisebb balkonnak is híjján van. Számos fûszernövény megél konténerekben, és csak minimális gondozást igényel, azt is meghálálja, mert egész évben frissen használhatja õket saját konyhájában!

  • Együnk kevesebb húst!

    A World Watch szervezet idei jelentésében, amely a Világ Helyzetét (State if the World ) elemzi, foglalkozik a világ étlkezési kultúrájával is. Amerika háromszor annyi húst fogyaszt páldául, mint Európa, az európai farmergazdaságok pedig egyre szivesebben költöznek Amerikába, mert itt kevésbé szigorúak az állattartási és környezetvédelmi elõírások. 25. alkalommal készíti el a világ helyzetérõl szóló jelentését a World Watch szervezet, amely alapvetõen zöld-, azaz környezetvédelmi szempontok figyelembevételével mérlegeli az adatokat.

  • Gasztrodivat, vagy tényleg egészséges a müzli?

    A müzli gabonából, többnyire búzából, zabból áll. Az asztalunkra pelyhesítve kerül. Aszalt és friss gyümölcsök, mazsola, dió, mogyoró, mandula, édesítõszer, jó esetben méz van benne. Hogy ne legyen száraz, leöntik tejjel, kefirrel.

    Az orvosok ajánlják a müzli fogyasztását. Annál is inkább, mivel a mai ember túlfinomított élelmiszereket fogyaszt. Agyonsütve, fõzve, így kevés rostos anyag jut a szervezetbe. Mi, magyarok is inkább húsfogyasztók vagyunk.

  • Már most készüljön a télre

    Nyáron, amikor mindig lehet friss zöldséget, gyümölcsöt kapni, nagyon egyszerû változatos és egészséges ételeket készíteni.

    Télen már nehezebb a helyzet, de nem megoldhatatlan, hiszen szinte minden zöldség és gyümölcs tárolható fagyasztva. De azért érdemes néhány tanácsot megszívlelni! Rövid ideig tart az eper vagy a spárga és még számos más finomság idénye. Ezek a friss, ízletes gyümölcsök, zöldségek azonban csupán néhány napig maradnak épek, szépek.

  • Elõzzük meg az influenzát!

    Kétségtelen, már közöttünk jár a tél rettegett betegsége, az influenza. Fontos, hogy a leghidegebb évszakban még jobban odafigyeljünk egészségünkre, és megtegyünk mindent immunrendszerünk erõsítése érdekében. A dr. Kóczán István belgyógyász tippjeinek segítségével felvehetjük a harcot a vírusokkal szemben. 1. Eddze az immunrendszerét, vigyen szervezetébe sok ásványi anyagot. Fogyasszon sok C-vitaminban gazdag gyümölcsöt, például kivit vagy narancsot. Segítenek a gyümölcsteák is. 2. Mindennap igyon frissen préselt citruslevet, talán sokan nem tudják, hogy a gyümölcslevekben a vírusok nem szaporodnak. Ezeket hûtve igya, a forralás ugyanis tönkreteszi a vitaminokat.

  • Napi egy marék mandula csodákra képes

    Napi egy marék mandula csodákra képesA magok az egészséghez elengedhetetlen alapvető tápanyagokat tartalmaznak. A mag gazdag rostokban, vitaminokban, ásványi sókban és más vegyi anyagokban, melyek kedvezően befolyásolják az egészségünket. Mértékletes fogyasztása rengeteg betegség, sőt a rák kialakulása ellen is véd. Fontos energia- és tápanyagforrás. Különösen gazdag olyan egyszeresen telítetlen zsírsavakban, mint például az olajsav, és többszörösen telítetlen zsírsavakban, melyek csökkentik a „rossz" koleszterin szintjét.

  • Kicsik egészségmegõrzése lazacos bébiétellel

    Az Illinois-i Egyetem táplálkozástan professzora szerint a kisgyermekeknek nagy mennyiségû omega-3 zsírsavra van szükségük az agy, az idegek és a szem fejlõdéséhez, azonban a szilárd ételekre történõ áttérés után a legtöbben nem jutnak hozzá ehhez a fontos tápanyaghoz.

    "A gyermekeknél ötéves korra már nagyjából kialakul, milyen ételeket szeretnek, ezért ha a szülõk azt szeretnék, hogy gyermekük szeresse a halat és a tenger gyümölcseit, idejekorán meg kell ismertetniük velük ezeket az ízeket" - mondta el Susan Brewer professzor, okleveles dietetikus.

  • Cukkini, az egész évben kapható vitaminforrás

    A cukkini egész évben rendelkezésünkre áll, nem drága, kalóriatartalma csekély, és igen változatos ételeket készíthetünk belõle.

    A fogyókúrázók körében rendkívül népszerû ez az ízletes zöldség. Bár júliustól októberig terem, nem kell attól félnünk, hogy cukkini nélkül maradunk.

    Egész évben megtalálhatjuk a zöldséges standokon, vagy a nagyobb bevásárlóközpontokban, de kertünkben is megterem.

  • A gesztenye - egész évben fogyasztható gyümölcs

    A szelíd gesztenye Svájc D-i részétõl kezdve Olaszországon át hazánkig, fõleg Zala-, Vas-, Sopron-megye egyes részein elterjedt. A gesztenye nyersen nem élvezhetõ ezért általában sütik, de fõzve is tálalható. A nemes gesztenye, a szelíd gesztenye teljesen pótolni tudja a gabonaféléket, a dióféléket, a burgonyát. Egyes vidékeken igazi néptáplálék, még kenyérfélét is sütnek belõle. A külsõ kemény burkolatán kívül el kell távolítani a belsõ bõrt is. Ezeket a héjakat nem kell eldobni, meg kell szárítani, megõrölni. Szilíciumtartalma miatt értékes.

  • Minden amit a befõzésrõl tudni kell

    A házi befõzés ma igen nagy népszerûségnek örvend. Sokan szeretik eltenni télire a friss, nyári zöldségeket, gyümölcsöket, így gondoskodva családjukról. De persze az sem utolsó szempont, hogy így tudják, mi is van benne. A befõzés nem túl bonyolult dolog, de könnyen lehet rossz a végeredmény, ha nem megfelelõ az elõkészítés. Ha sokáig eltartható, jó ízû és minõségû befõttet szeretnénk, akkor ahhoz megfelelõ minõségû, érett és sérülésmentes alapanyagokat kell vásárolnunk. Ügyeljünk arra, hogy ne legyen penészes, puha, erjedt, vagy szokatlan szagú, és ne közvetlenül a permetezés után vegyük meg.

  • A mandula fogyasztásával sok betegség kialakulását megelőzhetjük

    A mandula fogyasztásával sok betegség kialakulását megelőzhetjükA mandulai magjai az egészséghez elengedhetetlen alapvető tápanyagokat tartalmaznak. A mag gazdag rostokban, vitaminokban, ásványi sókban és más vegyi anyagokban, melyek kedvezően befolyásolják az egészségünket. Mértékletes fogyasztása rengeteg betegség, sőt a rák kialakulása ellen is véd. Fontos energia- és tápanyagforrás. Különösen gazdag olyan egyszeresen telítetlen zsírsavakban, mint például az olajsav, és többszörösen telítetlen zsírsavakban, melyek csökkentik a „rossz" koleszterin szintjét.

  • A diétás, szénsavas üdítõk megnövelik a szívroham kialakulásának esélyét

    A cukormentes, szénsavas üdítõktõl karcsúbb lehet derekunk, azonban azok, akik minden nap ezt isszák, nagyobb eséllyel kaphatnak szívrohamot, vagy stroke-ot egy új amerikai tanulmány szerint.

    A kutatók arra jöttek rá, hogy az idõsebb felnõttek, akik minden nap ilyen italokat ittak, 44 százalékkal nagyobb eséllyel kaptak szívrohamot. A kutatás arról nem számolt be, hogy a cukormentes, de nem szénsavas üdítõknek is hasonló hatásuk volna-e. A kutatócsapat 2,564, 69 éves vagy annál idõsebb new york-i felnõttet követett nyomon.

  • A varázslatos tea

    A teabokor fermentált leveleibõl nyert esszencia kívánság szerint élénkít vagy nyugtat. Fontos, hogy a víz forrásban legyen, amikor a teára öntjük és elõzõleg kb. 2 percig forrjon, mivel így csalogatjuk ki a legjobban a tealevelekbõl az aromát. Ha élénkítõ hatást szeretnénk elérni, a finom teát csak 2 percig hagyjuk állni, a durvábbat egy perccel tovább. Nyugtató hatása akkor lesz, ha kb. kétszer ilyen hosszú ideig hagyjuk állni. Ha azonban még ennél is hosszabb ideig áll, keserû lesz.

  • Nem hízunk el, ha lassan eszünk?

    Az édesanyák évszázadok óta figyelmeztetik gyermekeiket az étkezõasztalnál, hogy ne kapkodjanak, hanem alaposan rágják meg az ételt. Úgy tûnik, õk már régóta tudnak valamit.

    Kutatók ugyanis az utóbbi években találták meg annak bizonyítékát, hogy az ételt gyorsan felfalók jóval több kalóriát fogyasztanak el, mint amikor visszakapcsolják a sebességet, és lassan esznek. Az eltérés a gyors táplálékfelvétel hormonokra gyakorolt hatására vezethetõ vissza.

  • Öt tuti fogyitipp - nyár elõtt

    1. Tipp: vacsora – kicsi és könnyû

    Az emésztés este a leggyengébb, lefekvés után pedig különösen lelassul, az esti evés tehát különösképp hizlaló. Így aztán a megevett étel emésztetlen marad, s méreganyagot, zsírokat és többletsúlyt termel. Este kerüld a sajtokat, a joghurtot, az édességeket, a vörös húsokat, a maradékokat, a hideg és a finomított ételeket! A szárnyasokat és a halat is hagyd ki! Helyettük lehetõleg húsmentes, meleg és könnyû, folyékony ételeket vegyél magadhoz!

bohócdoktor vizit szja 1%

loading...