2024.03.29. - Auguszta

C, a csodavitamin

C, a csodavitamin
Dr. Szentgyörgyi Albert, a C-vitamin felfedezõje azt nyilatkozta egy amerikai újságnak, hogy a C-vitamin rendszeres és megfelelõ mennyiségû fogyasztásának köszönheti, hogy kilencven felett is friss maradt szellemileg, sõt képes volt egy kutatóintézet irányítására is. A vitaminok közül talán a C-vitaminról tudják a legtöbbet a laikusok és a betegség során fellépõ C-vitamin hiány szakirodalma a legnagyobb. Azt tudja mindenki, hogy szervezetünk számára fontos a C-vitamin, azt már kevesen tudják miért?

A teljesség igénye nélkül néhány példa, arról, hogyan változik a betegségek kialakulásának kockázata C-vitamin hiány következtében:
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Szív- és érrendszeri megbetegedések:

Kevesebben halnak meg szív- és érrendszeri megbetegedésben azok közül, akik sok zöldséget, gyümölcsöt fogyasztanak. Napi 400 mg C-vitamin táplálékkal történõ bevitele a minimális mennyiség a kockázatcsökkenéshez. C-vitamin hiányos férfiak között három és félszer több szívrohamot regisztráltak a vitaminnal megfelelõen ellátottakhoz viszonyítva. 60 százalékkal csökkent az angina kockázata azoknál, akiknek a vérében magasabb volt a C-vitamin koncentráció. A magasabb C-vitamin-szint a vérben magasabb HDL (ez az ún. jó koleszterin) és alacsonyabb trigliceridszinttel párosul.

Magas vérnyomás:

Az átlagosnál alacsonyabb C-vitamin-szint magasabb vérnyomás értékkel párosul.

Daganatos megbetegedések:

Több C-vitamin és béta karotin bevitele növelte a daganatos betegek túlélési esélyeit. A C-vitamin hiány a gyomorrák kockázatát növeli. A férfiak által fogyasztott táplálékok analízise alapján megállapították, hogy a zöldségekben és gyümölcsökben gazdagabb étrend alacsonyabb kockázattal jár a tüdõrák kialakulását illetõen. Egy tíz éves megfigyelési periódus során 678 mellrákos nõ közül azok, akik a legtöbb C-vitamint fogyasztották, mintegy 57 százalékkal csökkent a betegségbõl bekövetkezõ halál kockázata.

Szürkehályog:

Szemünkben mintegy húszszor több a C-vitamin, mint a vérben. A vitaminnal jól ellátottak körében kisebb a szürke hályog kialakulásának kockázata.

Cukorbetegség (Diabetes mellitus):

A sejtek C-vitamin felvételét az inzulin serkenti, a magas vércukorszint viszont gátolja. A cukorbetegek vérébõl mintegy 30 százalékkal kevesebb a C-vitamin tud beépülni a sejtekbe.

Védekezõképesség:

Akik könnyen megfáznak, könnyen megbetegednek, azok vérében a C-vitamin-szint mérhetõen alacsonyabb a normál értéknél.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!