rss
  • Táplálkozás és belsõ egyensúly

  • Hozd egyensúlyba szervezeted az évszaknak megfelelõ ételekkel és gyógynövényekkel! Télen válassz fûtõ-melegítõ ételeket, hogy a hideg és meleg, a jin és a jang egész évben egyensúlyban maradjon benned! A kínaiak különösen ügyelnek arra, hogy ételeik miként hatnak a jin és a jang egyensúlyára. A jin jelöli a sötétséget, a hideget, a passzivitást, a jang pedig a fényt, a meleget és az aktivitást. Hideg egészségügyi problémák esetén – mint a megfázás, a hasmenés – javasolt a melegítõ hatású ételek fogyasztása, míg a meleg bajok – gyulladások, láz – a hideg ennivalókkal kezelhetõk legjobban.

    Meleg és hideg ételek

    Hideg ételek: bambuszrügy, banán, rák, grapefruit, saláta, alga, görögdinnye

    Hûvös ételek: paradicsom, alma, bab, körte, saláta, spenót

    Semleges ételek: marhahús, kukorica, tojás, cékla, zeller, hántolt fehér rizs, burgonya,

    Meleg ételek: barna cukor, meggy, csirkehús, bor, napraforgómag, dió

    Forró ételek: gyömbér, fekete és zöld bors, piros és zöld paprika, szójababolaj

    Ahogy az asztalunkra kerülõ ételeknek, úgy az egyes gyógynövényeknek is megvannak az egyensúlyra ható tulajdonságaik. A gyógynövényeket – ezen egyensúlyteremtõ hatásuk miatt - õsidõk óta alkalmazzák különféle betegségek kezelésére. A hagyományos kínai orvoslásban a gyógynövényeket elsõsorban az egyensúlytalan és diszharmonikus állapot helyreállítására használják, és a gyógyítás e formája a nyugati világban is egyre népszerûbbé válik.

    WellnessCafe


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Életmódról és életkorról is árulkodnak az ujjlenyomatok

    Brit kutatók szerint az ujjlenyomatokból nemcsak az ember személyére, hanem életkorra és életmódra is lehet következtetni. Az ujjlenyomatok nem csak azonosításra szolgálnak, hanem életkorra vagy életmódra vonatkozó információk is kiolvashatók belõlük - állítják brit kutatók. A digitalizált ujjlenyomatok sokat segíthetnek a rendõrségnek abban, hogy leszûküljön a gyanúsítottak köre, ugyanis azok a bûntett helyszínén nyomot hagyó bûnözõ életmódjáról is szolgáltatnak információt.

  • Hasznos tippek zöldségek, gyümölcsök tárolásához, előkészítéséhez, felhasználáshoz

    Hasznos tippek zöldségek, gyümölcsök tárolásához, előkészítéséhez, felhasználáshozA konyhában való ténykedés során mindig elsajátít az ember egy-egy hasznos praktikát, amivel megkönnyíti kicsit a saját dolgát, amivel kicsit könnyebben, gyorsabban halad a munka. A zöldségek, gyümölcsök előkészítésénél, főzésénél is van jó néhány praktika, amiket ha bevetünk időt is spórolhatunk, illetve finomabb és egészségesebb, vitamin dúsabb ételeket kaphatunk. 1. A nyers zöldségeket ne áztassuk sokáig, mert a vitaminok kioldódnak belőlük. 2. A gombát ne áztassuk be a tisztítás során, mert értékes íz- és tápanyagai kioldódnak.

  • A spárga

    Egy találós kérdéssel kezdeném. Íngyötrõ tornagyakorlat, kötözõ anyag, amely különösen hasznos csomagfeladásnál és egészséges, finom táplálék. Mi lehet a közös bennük? Nos elárulom nem a tigrisbukfenc, nem is a madzag amirõl beszélünk, hanem a spárga. Sokan úgy vélik, hogy a világot a szerelem mozgatja, a mûvészet édesíti meg -és azok az ételek teszik kellemessé, amelyeket öröm látni, és élvezet elfogyasztani.

  • Kérek 2 gombóc Crema Italiana Premiumot!

    Sokan nem merik megkockáztatni, hogy a fagyiújdonságokból kérjenek, mert azt sem tudják mit jelent a neve...

    Magyarországon egyre rafináltasbb fagylaltújdonságokat kínálnak, miközben külföldön ismét hódítanak a régi klasszikusok: a fantázianevek illetve a készítmények lassan már egyáltalán nem emlékeztetnek - sem nevükben, sem színükben - a hagyományos fagylaltokra. Sokan azért nem vásárolnak például Creme Brulée néven kínált, s gyakorlatilag karamellás ízû gombócot, mert egyrészt nem ismerik.

  • Magas vérnyomás ellen - Próféták kölese: sokáig titkos volt a recept

    A monda szerint a tejterméket maga Mohamed ajándékozta híveinek, ezért az oltótelepeket "a próféták kölesének" is nevezik. Azt pontosan tudjuk, hogy a kefirt a Kaukázus északi részén már régóta házilag készítették.

    Ezt a terméket itt 2500 méter magasságban, relatíve alacsony és erõsen váltakozó hõmérsékleten, 5-23 °C között állítják elõ, és ehhez bõrbõl készült edényeket használnak. A magokhoz tejet öntenek, az elegyet erjedni hagyják, és amikor néhány nap múlva készen lesz a kefir, leöntik és aztán újból tejet adnak a telepekhez.

  • A zsidó konyha érdekességei

    A zsidó konyha tartalmazza talán a legtöbb elõírást az ételek elkészítésére és tálalására vonatkozóan. Éppen ebben rejlik különlegessége. A zsidók számára fogyasztható, azaz kóser ételek eredete az ókori Izraelig nyúlik vissza és sajátosságai a Biblia számos vallási elõírásában, gyökereznek. A zsidó étkezési törvények nem csak a test étrendjét szabályozzák, hanem a lélek épülését is szolgálják. Az elõírások többségét Mózes ötödik könyve tartalmazza, és ezekhez a vallásos zsidó családok ma is ragaszkodnak.

  • Mindennapi kenyér: a sajt

    Teve, kecske, juh vagy tehén - Giovanni Migliore szívét megdobogtatja a sajt. A sajtkészítés olasz szakértõje a stuttgarti Hohenheim Egyetem kutatója. A tevesajt kutatását 1995-ben kezdte egy EU-projekt keretében, amely azt tûzte ki céljául, hogy Kenyában nomádoknak új megélhetési forrást találjanak, felmerült a tevesajt elkészítésének ötlete - számolt be Migliore. Eleinte a tevetejet repülõgépen hozatták Kenyából, de hamar túl költségesnek bizonyult és így az olasz szakember más lehetõséget keresett, s a németországi Feketeerdõben találta meg. Ott ugyanis 35 igazi tevét tartanak a Fata Morgana farmon. Az állatok tejelnek, és lovagolni is lehet rajtuk.

  • 5 étel a mellrák ellen

    A mellrák a nõket fenyegetõ halálokok között továbbra is az elsõ helyen áll. Ugyanakkor talán ez az egyetlen olyan rákos megbetegedés, amelynek kockázatát egy kis odafigyeléssel és egészséges életvitellel szinte a nullára csökkenthetjük. Nem véletlenül hangsúlyozzák a szakemberek a mammográfiai szûrések fontosságát: a korai felismerés akár életeket menthet! A mellrák megelõzéséért azonban az egészséges életvitellel, a megfelelõ táplálkozással is sokat tehetünk.

  • A zöldséglé segít csökkenteni az étvágyat

    A zöldséglé segít csökkenteni az étvágyatHa naponta legalább egy alacsony nátriumtartalmú zöldséglevet elfogyasztunk, az segít a túlsúlyosoknak a fogyásban. Egy tanulmányból kiderült, hogy azok a felnőttek, akik az ellenőrzött kalóriatartalmú és szívbarát diétájuk részeként legalább 2,5 deci zöldséglevet is ittak, kb. 2 kg-ot fogytak 12 hét alatt, míg azok, akik hasonló étrenden éltek, de a zöldséglé nélkül, ugyanennyi idő alatt csak fél kg-tól szabadultak meg. Dr. Carl L. Keen, a tanulmány egyik készítője elmondta a hogy a zöldséglé segít csökkenteni az étvágyat.

  • Thai tésztadiéta - nem minden esetben hizlal a tészta

    A különféle ízes tésztareceptek új színt visz a hétköznapokba, szépítenek és élénkítenek, testünk energiaraktárait pedig épp kellõ mértékben töltik fel, ha odafigyelünk a mennyiségre. Személyenként 6-8 dkg száraztésztát fõzzünk ki, ennyi szénhidráttól épp jóllakunk, és nem kell amiatt aggódnunk, hogy a felesleges mennyiség zsírként rakódik le. Az ázsiai ételek jellemzõ fûszerei: chilipaprika, gyömbér, fokhagyma, kurkuma külön-külön és együtt is természetes fogyasztószerek, mivel tágítják az ereket, fokozzák a vérkeringést, gyorsítják az anyagcserét.

  • Melyik zöldség mit gyógyít?

    A narancssárga színû élelmiszerek csökkentik a rákbetegségek kockázatát. A bíbor és sötétpiros ételek hozzájárulnak a szív és az erek egészségéhez.

    A betegségek elleni védelmet több fitotápanyag együttes hatása alakítja ki, és egy-egy fitotápanyag izolált állapotban sokkal kevésbé hasznos az ember számára, mintha elfogyasztaná a teljes élelmiszert, amelyben az megtalálható.

  • Tokaji borkrémleves álomdiéta módra:

    Az egyik legfinomabb õszi gyümölcs a szõlõ. Szeptemberben van a szüreti idõszak, amit régen - és helyenként most is - szüreti mulatságokkal, bálokkal és különféle népszokásokkal, hagyományokkal kötöttek össze. Az ásványi anyagok közül leginkább káliumot tartalmaz, amely a szívritmus helyes mûködéséhez szükséges, a C-, E-, valamint a B-vitamin csoportjai pedig befolyásolják az immun- és az idegrendszert, valamint az anyagcserét. A fehér szõlõt a tüdõ- és májbetegségekben szenvedõknek ajánlják, a piros szõlõt tüdõ-megbetegedések és asztma esetén, míg a sötét szõlõ tisztítja a szervezetet, segít a légúti gyulladásoknál és a vérszegénységnél. A szõlõben található rost segít kiválasztani a szervezetbõl a méreganyagokat.

  • A gomba, mint húspotló?!

    Mivel a legfontosabb alkotóeleme összetételét tekintve az állati fehérjéhez hasonló, a gomba akár húspótlóként is számításba jöhet. Ezek az apró élõlények rendkívül sok, az emberi szervezet számára fontos tápanyagot tartalmaznak.

    Az értékes összetevõket azonban emészthetetlen sejtfalak ölelik körül, melyeket az emésztõenzimek nem tudnak megfelelõen lebontani.

  • Olivaolaj a folyékony arany

    Sok féle jótékony hatása lehet az olivaolajnak, mint például segíti az anyagcserét, a zsírok biológiai funkcióit.

    Az olajfa a Földközi-tenger keleti partvidékének kultúrnövénye. Napjainkban Olaszországban és Spanyolországban termesztik a legtöbb olajbogyót. Az olívaolaj az olajfa csonthéjas termésébõl elõállított zöldessárga, édeskés ízû folyadék, mely nagyon egészséges. A legjobb minõségû az extra szûz olívaolaj, amelyet válogatott bogyókból, a leszedésüket követõ 24 órán belül sajtolnak.

  • Nem káros a szénhidrátszegény diéta!

    Kifejlesztése óta sok támadás érte a szénhidrátszegény fogyókúrát javasló Atkins diétát. Sokan ugyanis azt gondolják, hogy a szénhidrátok visszafogása, és a fehérje alapú tápanyagok változatlan mértékû fogyasztása nem egészséges. A fõként húsokban, tojásban és tejtermékekben elõforduló fehérjék túlzott fogyasztása ugyanis érrendszeri megbetegedésekhez vezet. És az Atkins diéta - az ellenzõi szerint - éppen az utóbbit segíti elõ a korlátozatlan fehérjebevitel lehetõvé tételével.

  • A kávéivás nem egészséges?!

    Egyetlen koffeinnel teli presszókávé is árthat a szívnek...

    Egyetlen csésze presszókávé is káros hatással lehet a szív mûködésére - állapította meg olasz kutatók egy új vizsgálata. A Palermói Egyetem szakemberei önkénteseken azt vizsgálták, mi történik a vérkeringéssel egyetlen csésze presszókávé elfogyasztásakor, szemben azzal, amikor koffeinmentes kávét iszunk. A megszületett eredmények magukért beszélnek!

  • A legjobb ételek 100 kalória alatt

    Néha csak úgy bekapnál valamit a két étkezés között, de tartasz a felesleges kalóriáktól? Tíz olyan harapnivalót mutatunk be most, amelyek nemcsak finomak, de garantáltan 100 kalória alattiak is! Vásárláskor a megrögzött fogyókúrázók elsõ dolga, hogy elolvassák az ételek kalóriatartalmát a csomagoláson – feltéve, ha a gyártók nem mulasztják el feltüntetni azt. Azokból a termékekbõl, melyeknek energiatartalma 4-500 kcal felett van (ide tartozik szinte az összes nassolnivaló) a diétázóknak nem ajánlott túl sokat fogyasztaniuk. Ha mégis harapnál valamit, válaszd az általunk felsorolt tíz étel egyikét!

  • Ártalmas a túl sok alvás

    Széles körben ismertek annak a veszélyei, ha valaki túl keveset alszik, azonban egy kaliforniai vizsgálat szerint azoknak is számolniuk kell bizonyos következményekkel, akik túl sokat alszanak.

    Azok, akik napi 9-10 órát alszanak, nehezebben alszanak el, és nem képesek tartósan aludni, ezen kívül más alvászavaraik is lehetnek - állítják a San Diego-i University of California kutatói. Alvászavarnak minõsül az alvajárás, a hajnali felébredés és a visszaalvásra való képtelenség, valamint a napközben tapasztalt fáradtságérzés.

  • A zöld tea csodálatos hatása

    A zöld tea felgyorsítja a metabolizmust, és jó hatással van az egészségre. A többi fajtától eltérõen ez a tea nincs fermentálva, ezért jó terapeutikus tulajdonságai vannak.

    Ajánlott kiegészítõként bármelyik fogyókúra recepthez. Polifenolt tartalmaz, ami megerõsíti az organizmust, és segít a zsírok égetésében.

  • A mormonok rendszeres böjtölése egészséges

    Akik rendszeresen tartanak böjti napokat, azok között lényegesen ritkább a koszorúérbetegség és a cukorbaj. A mormon közösség vizsgálatából származó eredményeket a szívgyógyászat vezetõ folyóirata, az American Journal of Cardiology közölte. Az Egyesült Államok Utah államában a doktorok régóta tudják, hogy az USA többi területéhez képest ott sokkalta kevesebben kapnak szívinfarktust vagy igényelnek cukorbetegség miatt kezelést. A múlt század hetvenes éveiben több vizsgálat bizonyította, hogy ez nem földrajzi kérdés: nem elég ott lakni, úgy is kell élni, ahogy a mormon hit azt megkivánja.