rss
  • Betiltják az eszpresszót a kávézókban?

  • Az olaszok szabványosítani akarják az igazi eszpresszó receptjét, mert attól félnek, hogy a kávézókban hígítják a híres italfélét. Az olaszok megunták, hogy szinte mindenhol másként készítik az eszpresszót és a kapucsínót, ezért szigorú szabályokhoz kötnék a kávéfélék készítését. Az olasz parlament mezõgazdasági bizottságának elnöke, Marco Lion attól tart, hogy elvész az olasz kávé igazi lényege, mert több európai kávézóban egyáltalán nem tudják, hogyan kell elkészíteni egy jó csészével. "Csak egy igazi és hiteles módja van a capuccino elkészítésének, a kávézókban mégis számtalan módon csinálják" - mondta a politikus.

    Az elképzelések szerint szigorú ellenõrzésekhez kötnék a kávékészítés folyamatát, és a feltételeknek megfelelõk végül hitelességi bizonyítványt kapnának.

    Az elõírások szerint az igazi kávénak mogyoróbarna színûnek kellene lennie, míg a habnak úgy kell feküdnie rajta, mint egy szoros pulóvernek. A krémnek 2-4 milliméter vastagságú kell lennie, és sokáig kell a kávé tetején megállnia anélkül, hogy lyuk keletkezne a közepén-

    "Az eszpresszónak arisztokratikusnak, elegánsnak, nemesnek, szigorúnak, tisztának, õszintének, érzékinek, ízesnek, hatalmasnak, gazdagnak, élénknek, értékesnek, illatosnak és progresszívnek kell lennie" - sorolta a kávé értékeit Marco Lion.

    Az olasz nemzeti eszpresszó intézet elõírásai szerint a tökéletes kapucsínó 25 milliliter eszpresszóból és 125 milliliter tejbõl áll.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Az aszalt sárgabarack kiváló vasforrás a szervezetünknek

    Az aszalt sárgabarack kiváló vasforrás a szervezetünknekA szárított és aszalt gyümölcs nem csak különleges ízű, de az elpárologtatott víz miatt tápanyag-koncentrációja is jelentős.Ahhoz, hogy a hideg hónapokban pótolhassuk az ásványi anyagok hiányát, avagy kiegyensúlyozhassuk azt, nincs mindig táplálékkiegészítőkre szükségünk! Legtöbbször már az is elegendő, ha étrendünkbe a friss zöldségek és gyümölcsök mellé beiktatjuk a szárított gyümölcsöt is. Miután a száradási folyamat során a gyümölcs tápanyagtartalma megnő, az aszalt gyümölcs valóságos energiabombát jelent szervezetünk számára.

  • Csökkenti a koleszterinszintet és még finom is az avokádó

    Csökkenti a koleszterinszintet és még finom is az avokádóAz avokádó héja lehet fényes, sima vagy erősen ráncolt, színe a zöld különböző árnyalatain át egészen a mély liláig változik. Közepén tojás vagy gömb alakú kőmag található, mely a vajszerű állagú, világoszöld illetve sárgás terméshústól könnyen elválik. A nyers avokádóból semleges íze miatt édes és sós ételek egyaránt készíthetők, így például saláta, krém mártogatáshoz, leves, tejturmix, jégkrém, kis cukorral és lime-mal elkeverve édesség, illik húsokhoz, halakhoz, lehet szendvics vagy sushi alapja, de grillezhető is.

  • A sovány tej finom és védi a vesét is!

    Minneapolis - Azoknak, akik felnõtt korukban is naponta megisznak egy pohár zsírszegény tejet, ritkábban károsodik a veséje, mint a sovány tejtermékeket nem kedvelõknek. Az amerikai és norvég kutatók vizsgálatának legújabb eredményeit az American Journal of Clinical Nutrition címû szakfolyóirat közölte.

    Egy nemzetközi tanulmányban amerikai és norvég orvosok ötezernél több, 45-84 éves embert vizsgálnak éveken át, és azt igyekeznek tisztázni, hogy milyen kockázati tényezõk vezetnek érelmeszesedéshez, és ezek hogyan befolyásolják a betegség elõrehaladását.

  • 5 táplálkozási tévhit

    Az egészséges életmód alapja a helyes táplálkozás, valamint a rendszeres mozgás. Utóbbi rendszerint háttérbe szorul, az elõbbivel kapcsolatban pedig még ma is számos tévhit vezethet félre.

    A barna kenyér egészségesebb, mint a fehér

    Sokan hiszik, hogy a barna kenyér minden esetben egészségesebb, mint a fehér. Pedig a lényeg nem színben rejlik. A kenyér barna árnyalatát ugyanis akár karamellszínezéknek is köszönheti.

  • Az egészségtelen ételek a legnépszerûbbek

    Az Auckland Egyetem felmérése kimutatta: az új-zélandi élelmiszer áruházak legkelendõbb árucikkei nagyrészt a leg-egészségtelenebb élelmiszerek. Saját kategóriájukon belül a zsíros tej, a fehér kenyér, a cukros üdítõk, a vaj és az édes kekszek bizonyultak a legnépszerûbbnek. A kutatók egy wellingtoni szupermarketben rendszeresen vásárló 882 felnõtt vásárlási szokásait elemezték egy éven keresztül, így állapították meg, melyik a leginkább fogyó háromezer élelmezési cikk, illetve nem alkoholos ital. A megfigyelt vásárlók 73 százaléka nõ volt, átlagéletkoruk 38 év - írja a MediPress.

  • Találd meg a legédesebb dinnyét!

    Találd meg a legédesebb dinnyét!Ma már élelmiszer biztonsági okokból tilos a dinnyék lékelése, így – hacsak nem félbevágott gyümölcsöt veszünk – kívülről kell megállapítanunk, melyik a legédesebb, legérettebb dinnye a kínálatban. Más trükk tartozik a görögdinnye - csíkos dinnye, és más trükk tartozik a sárgadinnye legjobb egyedeinek a felkutatásához. Mi számít a jó dinnye kiválasztásakor?! A dinnye alakja?! A dinnye mérete?! A gyümölcs szaga?! Az alábbiakban a legjobb dinnye kiválasztásához adunk biztos tippeket.

  • Miért érdemes kínai étteremben enni?

    A kínai étel sokunk nagy kedvence, mert ízletes és viszonylag olcsó. Azt a benyomást is keltik, hogy egészségesek, mert sok zöldséget kínálnak, és kevés zsiradékot.

    Ez mind igaz is, de csak akkor, ha hagyományos kínai módon fõzik meg õket. A nyugati típusú kínai éttermek azonban módosítják az ételeket a mi ízlésünkhöz, ezért így már nem is annyira egészséges az étek. A nyugat kínai éttermek kínálnak elõételt, sült rizst, vajban forgatott húst és édes szószokat is. Az egészséges étkezés jegyében a hely kiválasztása némi megfontoltságot igényel.

  • A tökéletes karácsonyi töltött káposzta

    A tökéletes karácsonyi töltött káposztaA karácsonyi menüből szinte sehol ne maradhat ki a tökéletes töltött káposzta. A töltött káposzta - azon kívül, hogy az egyik kedvenc ünnepi ételünk - igazi hagyományos magyar étel. Szinte nincs is olyan ember, aki ne szeretné a töltött káposztát, nem is kell hozzá alkalom, hogy elkészítsük, nem csak ünnepekkor, hétköznapokkor is bármikor szívesen fogyasztjuk. Ahány ház, annyi féle szokás, így a töltött káposzták variációja is szinte megszámolhatatlan, hányan hányféleképpen készítik el, mindegyikben van egy kis plusz, ki ezt, ki azt tesz még bele ízléstől függően.

  • A mormonok rendszeres böjtölése egészséges

    Akik rendszeresen tartanak böjti napokat, azok között lényegesen ritkább a koszorúérbetegség és a cukorbaj. A mormon közösség vizsgálatából származó eredményeket a szívgyógyászat vezetõ folyóirata, az American Journal of Cardiology közölte. Az Egyesült Államok Utah államában a doktorok régóta tudják, hogy az USA többi területéhez képest ott sokkalta kevesebben kapnak szívinfarktust vagy igényelnek cukorbetegség miatt kezelést. A múlt század hetvenes éveiben több vizsgálat bizonyította, hogy ez nem földrajzi kérdés: nem elég ott lakni, úgy is kell élni, ahogy a mormon hit azt megkivánja.

  • Elkezdõdött a grill idõszak

    Gyors, elegáns vagy éppen látványos. Az étel készítésének és fogyasztásának ezerféle módja van.

    A gyorséttermekben alig néhány perc alatt hozzájuthatunk a kiválasztott ennivalóhoz, míg egy elegánsabb helyen kényelmesen leülve hódolhatunk a gasztronómia örömeinek. Vagy választhatjuk a kerti grillezést is. De vajon a konyhai koszt, vagy a szabad tûzön grillezett étel az egészségesebb? Ezt a magyar találmányt, a multi grillking-et használtuk fel ahhoz, hogy választ kapjunk kérdésünkre. A szerkezet rozsdamentes acélból készült, összerakásához nem kell speciális szerszám.

  • A mikrohullámú sütõ a legjobb konyhai sterilizátor

    Mire jó a mikrohullámú sütõnk ételeink melegítésén túl? El sem hinnénk, hogy ez a modern háztartási eszköz az egyik legjobb konyhai sterilizátor. A konyhában használatos szivacsok a kórokozók melegágyai, hiszen a meleg, nedves helyen kiválóan szaporodhatnak. Hihetetlen, de egy szivacsban átlag 7.2 milliárd kórokozó található Ezek elpusztításában sajnos az sem segít sokat, ha a szivacsokat kellõen kiöblítjük minden egyes használat után. Ráadásul a konyhapult vagy asztal letörölgetésével mi magunk járulunk hozzá a fertõzések terjesztésében.

  • Élelmiszerekkel az öregedés ellen

    Egyre gyakrabban hallunk az öregedésgátló táplálkozásról, antioxidáns hatású készítményekrõl, és termékekrõl, így felmerülhet bennünk a kérdés: vajon túlmisztifikált divatjelenségrõl beszélünk, vagy valóban léteznek ilyen hatóanyagok, növények a természetben is?

    A legfrissebb élelmiszer kutatások is egyre inkább fókuszba helyezik a növényi antioxidánsok jelentõségét, és hangsúlyozzák: ezek a források valóban védõhatással rendelkezhetnek. A polifenolok a gyümölcsökben, zöldségfélékben és egyes italokban (például a teában vagy a kávéban) nagy mennyiségben elõforduló természetes vegyületek.

  • Articsóka

    Hûsítõnek, vágykeltõnek, gyomortisztítónak és még illatosítónak is használták az idõk során. Szénhidrátban szegény, ugyanakkor fehérjékben, vitaminokban gazdag étel, aminek gyógyhatása is jelentõs. A megfelelõ articsóka megtalálásához, válasszuk a legnagyobb, legfejlettebb, legfrissebb sötétzöld levelû példányokat. Fõzés elõtt hideg vízsugárral nagyon át kell mosni, le kell vágni a szár alsó részét és az alsó leveleket. Azután távolítsunk el 2 cm-t a felsõ részrõl, és egy ollóval a tüskéket. Egy frissen kicsavart citrommal õrizzük meg eredeti színét.

  • Tojásfestés, -díszítés

    A fogyasztásra szánt húsvéti tojásokat ételszínezékkel vagy tojásfestékkel fessük, melyek általában a fehér héjú tojásokon mutatnak jól. A festéket (hacsak nem ír mást a használati utasítás) tegyük a tojásfõzõ vízbe, és tegyünk hozzá két evõkanál ecetet, ezzel élénkebbé, teltebbé tehetjük a színeket.

    A készen kapható tojásfestékeken kívül természetes anyagokat is használhatunk a húsvéti tojásfestéshez. A vöröshagymahéjjal együtt fõzött tojások színe mélysárga lesz, a vöröskáposzta levélbe csomagolté pedig halványlila.

  • A borsmenta jótékony hatásai

    A borsmenta erõs, tiszta, friss aromával rendelkezik. Hatékonyabbá teszi az emésztést, valamint jótékony hatással van a májra és a légúti megbetegedésekre is. A borsmentát már õsidõk óta termesztik Kínában és Japánban. A Földközi-tengernél õshonos, de megtalálható Olaszországban, az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában is. Évelõ növény, ami akár egy méter magasra is megnõhet. Nagyon alacsony a nátrium- és koleszterintartalma, valamint telített zsírokban sem bõvelkedik. Jó forrása a foszfornak, cinknek, élelmi rostoknak, C-vitaminnak. Tartalmaz folsavat, kalciumot, magnéziumot, káliumot, rezet és mangánt is.

  • Szervezetünk megfelelő rézszükségletéhez elengedhetetlen a spárga

    Szervezetünk megfelelő rézszükségletéhez elengedhetetlen a spárgaA spárgát mint értékes táplálékot tartják számon a szakemberek, mert nagyon gazdag K, C, A-vitaminban és folátban. Jól ellátja szervezetünket tryptophannal, B1,B2, B6, B3 vitaminnal, mangánnal, rézzel, foszforral, fehérjével, potassziummal, rosttal. Találunk benne vasat, cinket, magnéziumot, szelént és kalciumot is. A folsav a szív, érrendszer fontos védelmezője. Fontos szerepet játszik a szervezet számára életfontosságú folyamatokban. Ha a folsav-szint alacsony, akkor megnövekszik a szívbetegség kialakulásának kockázata is.

  • Káposzta félék

    10 dkg káposzta C-vitamin tartalma megegyezik a narancséval (50mg)! Igaz, hogy hõ hatására (fõzéskor, forraláskor) C-vitamin-tartalmának több mint a felét elveszítheti, ezért egyél belõle minél többet nyersen, vagy salátába keverve! Jó kálium és rost forrás, energiatartalma alacsony. Magas rostanyag-tartalma serkenti az emésztést, telít ezért fogyókúrában is nagyon jól használható, ízletes alapanyag. A savanyú káposztában lévõ mikroorganizmusok egyrészt B- és K-vitamint termelnek, másrészt elõsegítik a belekben a hasznos baktériumok elszaporodását.

  • Legyen drága az egészségtelen étel!

    Táplálkozástudományi oktatásnál is eredményesebben lehet a fiatalokat az egészségesebb táplálkozásra rávenni, ha emelik a kerülendõ ételek árát - derült ki az Archives of Internal Medicine szaklapban közölt amerikai tanulmányból.

    A túlsúly, elhízás kezelésére már sok szakember javasolta a hizlaló élelmiszerek adójának emelését. Ezt bizonyos helyeken, például New York államban vagy Philadelphiában megtették, de a módszer mindenütt sok vitát váltott ki és eredményességét még nem sikerült bizonyítani.

  • Őszi tisztítókúrák elengedhetetlen eleme a vörös szőlő

    Őszi tisztítókúrák elengedhetetlen eleme a vörös szőlőA vörös szőlő antioxidánsokban, illetve ásványi anyagokban bővelkedő héja és magja elmulasztja a gyomorpanaszokat, miközben jótékony hatásának köszönhetően tisztítja az emésztőrendszert. A vörös és fekete szemű szőlő magjában halmozottan található meg a sejtek regenerálódásáért felelős antioxidáns. Ezért a gyümölcs fiatalító, frissítő hatása gyorsan megtapasztalható. A vörös szőlő húsa kiváló magnézium és B-vitamin forrás, mely segít a stressz leküzdésében és a nyugalom megőrzésében.

  • Fehérkenyértõl fáradtan és idegesen

    Az emberi táplálkozásban igen fontos szerepet töltenek be a gabonafélék, kalóriaszükségletünk jelentõs részét a kenyérgabonák és a rizs fedezi. Tehát a gabonamag összetételének legkisebb módosítása is elõbb-utóbb népbetegségek alapjait rakja le - állítja Tóth Gábor, .táplálkozástudományi szakember. A legelterjedtebb gabonaféle a búza, de az utóbbi idõben a rozs, a zab, az árpa és a köles reneszánszát éli.