rss
bohócdoktor vizit szja 1%

  • Betiltják az eszpresszót a kávézókban?

  • Az olaszok szabványosítani akarják az igazi eszpresszó receptjét, mert attól félnek, hogy a kávézókban hígítják a híres italfélét. Az olaszok megunták, hogy szinte mindenhol másként készítik az eszpresszót és a kapucsínót, ezért szigorú szabályokhoz kötnék a kávéfélék készítését. Az olasz parlament mezõgazdasági bizottságának elnöke, Marco Lion attól tart, hogy elvész az olasz kávé igazi lényege, mert több európai kávézóban egyáltalán nem tudják, hogyan kell elkészíteni egy jó csészével. "Csak egy igazi és hiteles módja van a capuccino elkészítésének, a kávézókban mégis számtalan módon csinálják" - mondta a politikus.

    bohócdoktor vizit szja 1%

    loading...

    Az elképzelések szerint szigorú ellenõrzésekhez kötnék a kávékészítés folyamatát, és a feltételeknek megfelelõk végül hitelességi bizonyítványt kapnának.

    Az elõírások szerint az igazi kávénak mogyoróbarna színûnek kellene lennie, míg a habnak úgy kell feküdnie rajta, mint egy szoros pulóvernek. A krémnek 2-4 milliméter vastagságú kell lennie, és sokáig kell a kávé tetején megállnia anélkül, hogy lyuk keletkezne a közepén-

    "Az eszpresszónak arisztokratikusnak, elegánsnak, nemesnek, szigorúnak, tisztának, õszintének, érzékinek, ízesnek, hatalmasnak, gazdagnak, élénknek, értékesnek, illatosnak és progresszívnek kell lennie" - sorolta a kávé értékeit Marco Lion.

    Az olasz nemzeti eszpresszó intézet elõírásai szerint a tökéletes kapucsínó 25 milliliter eszpresszóból és 125 milliliter tejbõl áll.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Zsírforradalom az Egyesült Államokban

    Az Egyesült Államokban felfedezik a zsírsertést, valóságos zsírforradalom kezdõdik - idézte a legbefolyásosabb amerikai üzleti lap, a The Wall Street Journal Heath Putnamet, a világhírû magyar sertésfajtát, a mangalicát tenyésztõ Wooly Pigs cég vezetõjét.

    A washingtoni Wooly Pigs az elsõ olyan amerikai vállalat, amelyik mangalica sertést importál. A cég a göndör szõrû magyar sertésfajtát már saját telepein tenyészti osztrák módszerek alkalmazásával. A Wooly Pigs vezetõje szerint a mangalicából készült ételeket sok étterem fel akarja venni kínálatába.

  • Az ételkiegészítõ nem pótolhatja a friss zöldséget

    Ha szeretné a brokkoli jótékony hatásait hasznosítani, akkor el kell kezdenie enni (és elfelejteni a ételkiegészítõ fajtáját) és továbbá az is fontos, hogy jól fõzzük meg. Kimutatták, hogy a kiegészítõk, amelyek egyes zöldségeket vagy gyümölcsöket akarnak helyettesíteni nagyon kevés hasonlóságot mutatnak az igazi gyümölccsel összehasonlítva.

    A kutatók úgy találták, hogy a myrosinase nevû enzim hiányzik a brokkoli kiegészítõkbõl, amely nem közvetlen módon, de csökkentheti a prosztata-, mell-, tüdõ- és vastagbél rák kockázatát.

  • Miért megy tönkre a fagyasztott étel?

    Az ételek megromlásáért alapvetõen két tényezõ tehetõ felelõssé. Az egyik a mikoorganizmusok (elsõsorban baktériumok) jelenléte, melyek elszaporodva minõségromlást okozhatnak, és ételmérgezést is elõidézhetnek. A másik tényezõ az élelmiszerben jelenlévõ enzimek mûködése, melyek a fehérjéket és egyéb molekulákat lebontva teszik tönkre idõvel az ételt. Mind az enzimek, mind a mikroorganizmusok ténykedéséhez megfelelõ hõmérséklet-tartományra van szükség; túlságosan meleg és túlságosan hideg környezetben a romlási folyamatok lelassulnak.

  • Valentin nap a konyhában

    Bár a Valentin-napot sokan a magyar kultúrától idegen amerikai hülyeségnek tartják, mégis egyre többen gondolják úgy, hogy ezt az alkalmat felhasználhatják a szerelmük megünneplésére, és egy kicsit feldobhatják a szerelmi életüket.

    Ha azonban a tudományos magyarázatoktól eltekintünk, egyszerûen egy finom vacsora is képes érzéki hangulatot teremteni, fõleg ha egy kevés borral oldjuk is a gátlásokat. A gasztronómiában a megfelelõ hangulat megteremtéséhez a rostonsült, párolt spárgát, az avokádót krémként vagy salátaként, az osztrigát fûszerezve nyersen, vagy párolva, rákokat roston sütve vagy megfõzve ajánlják.

  • Csipkebogyóval a hideg ellen

    A csipkebogyó nagy hagyományokra tekint vissza a tradicionális orvoslásban. Erõs antioxidáns hatásának köszönhetõen védi egész immunrendszerünket, ezért érdemes télire beraktározni belõle! A csipkebogyó a vadrózsa és a japán rózsa gyógyhatású áltermése. Bár a csipkebogyóban igen sok A-, B1-, B2-, P- és K-vitamin található, legfontosabb hatóanyaga mégis a természetes C-vitamin, mely részt vesz az oxidációs folyamatok szabályozásában, erõsíti a vérerek falát, szilárdítja a kötõszövetet, fokozza a szervezet védekezõképességét, ellenállását a fertõzésekkel, betegségekkel szemben.

  • Együnk magnéziumban gazdag ételeket

    Azoknál, akik magnéziumban gazdag ételeket fogyasztanak, mint a leveles zöldségek, a dió és a bab, csökken a stroke kockázata – állítja egy nemzetközi felmérés, amely 250 ezer embert vont be a kutatásba.

    Ugyanakkor a szakértõk felhívják a figyelmet, hogy a vizsgálat kimondottan az ételekre vonatkozik, nem pedig a magnézium-kiegészítõ tablettákra – írja a Reuters. 'Az élelmi magnéziumbevitel fordítottan arányos a szélütés kockázatával' - mondta Susanna Larsson stockholmi kutatásvezetõ.

  • Veszélyes az autós étkezés?

    Beállni egy gyorsétterem autósokat kiszolgáló sorába kényelmes ugyan, de sokan nem is gondolnák, hogy milyen veszélyeket rejt a fülkében történõ táplálkozás, illetve az azután maradó szennyezõdések.

    Egy közelmúltban készült brit kutatás szerint az autóban található ételmaradékok olyan baktériumoknak lehet a melegágya, melyek akár komoly fertõzéseket is okozhatnak. Szakértõk szerint az autó belsejének a rendben tartása legalább annyira fontos, mint az autómosás. A felmérés szerint amennyiben a ragyogó kasztni mögött a piszok kerekedik felül, akkor az autóvezetõ, illetve az utasok akár fertõzéseket is elkaphatnak.

  • Szõlõkúra francia módra

    A szõlõ az egészség és a szépség gyümölcse. Egy régi provence-i recept szerint érdemes minden évben néhány hétig kizárólag szõlõt fogyasztani, és a gyümölcsbõl készült szépségápolási termékekkel ápolni bõrönket, hogy testünk kívül-belül megújuljon. A szõlõ ásványi anyagokban és gyümölcssavakban gazdag, így támogatja a szervezet harmonikus mûködését. Gondoskodik a megfelelõ vitaminbevitelrõl, polifenoltartalma pedig védi a szívet és a keringési rendszert.

  • Ezekkel az ételekkel könnyebben megy a fogyás

    Ezekkel az ételekkel könnyebben megy a fogyásTudtad, hogy több mint egy tucat olyan étel létezik, melyek csökkentik az étvágyat és a cukor iránti éhséget, felgyorsítják az anyagcsere folyamatokat, és segítik a fogyást? Ráadásul sokaknak ezek közül egyéb egészségjavító hatásuk is van. 1. Tojás – Felejtsd el a reggeli bagettet vagy vajas kenyeret! A tojás tele van proteinnel, amely telítettség érzetet biztosít, így sokkal tovább bírjuk étkezés nélkül. Ráadásul a protein segít a vércukorszint szinten tartásában, így előzve meg, hogy ránk törjön a hirtelen éhség.

  • Fogyókúra főzelékekkel

    Fogyókúra főzelékekkelA főzelékeket sokan nem részesítik előnyben, nem rajonganak érte, pedig nagyon fontos része az egészséges táplálkozásnak, hiszen jól elkészítve rengeteg értékes ásványi anyagot és vitamint tartalmaz, s nem utolsó sorban könnyen emészthető, így fogyasztása egyáltalán nem terheli meg a szervezetet. Amennyiben pedig kisebb módosításokkal készítjük, remek és tartalmas részét képezheti fogyókúránknak is. Elsősorban a liszt, a cukor és a só alkalmazását kell mellőznünk, illetve legalább korlátok közé szorítanunk.

  • Az ókori római lakoma

    A rómaiak hosszú ideig igen egyszerûen ékeztek - egyik korabeli szerzõjük azt írja, hogy puliszkán éltek –, ami illett is a nehezen tengõdõ, egyik napról a másikra élõ földmûves- és pásztornéphez. Ám a gazdagok Rómája, hatalma tetõpontján, más szokásokat vesz fel: enged az elpuhulás Keletrõl érkezõ csábításának. A fõzést kifinomult mûvészetté alakítják a derék rómaiak, a baráti vacsora ürügy a dáridóra. Az ételekben egyesül minden elképzelhetõ furcsaság és bonyolultság; a szakácsok kötelessége, hogy minden leleményüket latba vetve ámító újdonságokat ötöljenek ki, minden fogásban legyen valami látványos meglepetés.

  • Fogyni levesekkel is lehet

    A levesek fogyasztása különösen ajánlott fogyókúra során, fogyasztásukkal szinte kanálról kanálra ehetjük magunkat vékonyabbra. Van azonban néhány alapszabály. A többféle leves fogyasztásán alapuló diéta nem csak kizárólag a levesek fogyasztását engedi meg, hanem a kiegyensúlyozott táplálkozás elvét figyelembe véve minden egészséges élelmiszer és étel fogyasztását javasolja. A levesek fogyókúrás alkalmazása mellett számos érv szól: jól átmelegítenek, megfelelõen telítenek, és emellett még - jó receptúra esetében - nem is tartalmaznak óriási mennyiségû energiát.

  • Paradicsomot is rakhatunk el télire

    Paradicsomot is rakhatunk el télireBár általában nem ez az általános módszer a paradicsommentésre télire, de igen, akár le is fagyaszthatjuk a paradicsomot. Természetesen nem a szendvics mellé fogjuk eszegetni, de főzéshez (pizza!), sőt még salátába is tökéletes lesz. Olvadás után könnyen le húzható a héja is. Kifejezetten ajánlott ez a módszer, ha nincs időnk a paradicsom befőzéséhez, illetve ha nem folyékony formában szeretnénk megőrizni a kerek csodákat. A módszer: először is jó alaposan mossuk meg a paradicsomot, majd töröljük szárazra.

  • Oroszországban vodkához harapják a sós uborkát

    A sós uborka néven ismert különleges orosz savanyúság 500. születésnapját ünnepelik Kalinyingrádban, s ebbõl az alkalomból kiállítás is nyílt a város szépmûvészeti és történeti múzeumában. A kiállítás megnyitásán természetesen kóstoló is volt a nevezetes ételbõl, de arra nézve nem hangzott el meggyõzõ bizonyíték, miért gondolják, hogy éppen 500 éve találták fel ezt az ínyencséget. A bemutató látogatói mindenesetre megismerkedhetnek a finomság történetével, elkészítésének különféle régi és új receptjeivel, és láthatnak néhányat a sós uborka készítésére használt régi és nem olyan régi edények közül.

  • Amit a spárgáról tudni kell!

    A spárga eredete nem egészen tisztázott, vagy Európáéból, vagy Ázsiából ered. Étkezésre fiatal hajtásait használják.

    Fehér, lila és zöld spárga kapható nálunk. A zöldet nem kell pucolni, a fehér és lila spárgát a fej alatt kell hámozni, minden spárga fás végét le kell vágni. Mosás után többféle étel készíthetõ belõle, levestõl kezdve salátán át, köretként vagy húsos ételek készítésére is használhatjuk. Kalciumot, foszfort, vasat, nátriumot, káliumot tartalmaz.

  • A mediterrán étrend titkai

    A mediterrán diéta csökkenti a szívinfarktus és a tüdõrák kockázatát, sõt a szellemi képességek idõskori romlásának veszélyét is, és ennek egyik tényezõje a paradicsom piros színét adó festékanyag lehet - írja az Európai Szívgyógyászok Társaságának folyóirata. A Földközi-tenger körüli országok napsütése érlelte paradicsom piros színét a likopin nevû pigment adja. A legújabb vizsgálatok tanúsága szerint ez a festékanyag segíti a szív erejének és a gondolkodás képességének megtartását a korosodás folyamata közben, és akadályozza bizonyos rosszindulatú daganatok kifejlõdését is.

  • Hamburger koleszterincsökkentõvel?

    A gyorséttermekben engedélyezni kellene, hogy koleszterincsökkentõ gyógyszerrel együtt árulják a hamburgert és a sült krumplit, így a fogyasztók azonnal semlegesíthetnék is az ilyen ételek káros hatását.

    A hatóanyagról "McStatin" névre keresztelt reformburger olyan védelmet nyújthatna az egészségtelen ételek rabjainak, mint a vezetõknek a biztonsági öv vagy a cigarettázóknak a füstszûrõ.

  • Táplálkozzunk egészségesebben!

    Az egészséges életmód jegyében sokan diétáznak, fogyókúráznak, és folyamatosan számolják a bevitt kalóriamennyiséget. Ez nemcsak azok számára hasznos, akik hajlamosak az elhízásra, hanem az egészséges táplálkozás alapját is jelenti. A következõkben Dr. Bartos Tímea, a Budai Egészségközpont szakorvosa ad néhány hasznos tanácsot a helyes táplálkozásra vonatkozóan.

    „A legfontosabb, hogy tudjuk, melyik táplálékot hogyan használja fel szervezetünk, tehát milyen az energiatartalma, és a lebontása mennyi energiát szabadít fel."

  • Mindennapos zöldségeink gyógyhatásai

    Ezek a zöldségfélék nemcsak a legközkedveltebbek, és nem csupán kulináris élvezeteket nyújtanak számunkra, hanem kiváló gyógyhatással is rendelkeznek! Ilyen zöldségfélék a paradicsom, a vöröshagyma, illetve a fokhagyma.

    A vöröshagyma már 6000 éve olyan hírnevet szerzett magának, miszerint meggyógyít vagy megelõz szinte minden betegséget. Az egyiptomiak, a görögök és a rómaiak is nagyra értékelték, úgy gondolták, hogy erõsíti a testet.

  • Fogyókúra - ésszerûen érdemes lefogyni!

    Ha a tükör vagy a mérleg azt mondja önnek, hogy túlsúlya van, használja ki a nyári idényt és kezdjen el egy ésszerû fogyókúrát Ezzel nem valami kellemetlen dologra szeretnénk rábeszélni, mert az "okos" fogyókúra nem koplalást jelent, csupán a táplálékok helyes megválasztását, más módon történõ elkészítését.

    A fogyókúra ott kezdõdik, hogy elhisszük: képesek vagyunk és akarunk fogyni.

    Mozgás, mozgás!

bohócdoktor vizit szja 1%

loading...