rss
  • Gyümölcsök, melyekkel évekkel tovább élhet!

  • Sok kávé, dohányzás, fékész, egészségtelen ételek? Ezek mind-mind komoly károkat okoznak a szervezetünkben, amelyek hosszú távú hatásai ellen csak úgy harcolhatunk, ha változtatunk az életmódunkon! De hogyan is tehetjük meg ezt? Az egyik fontos lépés a sport, hiszen mozgás nélkül sokkal korábban ér el minket mindenféle betegség! A következõ teendõ: a káros, rákokozó anyagok elhagyása, lásd cigaretta, túl sok koffein stb. És végül: együnk minél több egészséges élelmiszert, gabonát, gyümölcsöt, zöldséget!

    Azokban az országokban, ahol nagyon sok gyümölcsöt esznek, ott sokkal alacsonyabb a szív- és érrendszeri betegségek elõfordulásának aránya, ezzel együtt a kettes típusú cukorbetegségé, a magas vérnyomásé és az elhízásé.

    Melyek azok a gyümölcsök, amelyek kifejezetten jó hatással vannak a szívre? A következõ három gyümölcsöt ritkábban szoktuk megvenni a piacon, vagy leszakítani a kertben, pedig nem is sejtjük, mennyi természetes gyógyszertõl fosztjuk meg így magunkat!

    Az áfonya pozitív hatását régen ismerik már, jó fegyver a vese- és hólyagbántalmak ellen, hiszen vizelethajtó, és megszünteti a bélhurutot is. De ami még fontosabb: megvéd a szív- és érrendszeri betegségektõl, ugyanis szokták használni cukorbetegség elleni terápia részeként is - a diabétesz pedig valószínûbbé teszi a szívbetegségek megjelenését!

    A galagonya elõnyei kevésbé ismertek, pedig az "isteni gyümölcs" az öregedõ szív csodaszere: serkenti a szívmûködést, erõsebbé válik a vérkeringés, csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet. Szívelégtelenség és artériás görcsök ellen is használatos, ugyanis tágítja az ereket!

    Végül itt van a füge, amely rendkívül sok káliumot tartalmaz, ezáltal csökkenti a vérnyomást, és egyenletesebb mûködésre kényszeríti a szívet!


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Könnyebben könnyebb az élet - ésszel enni egészséges!

    Túlsúlyban a rák rizikója. Akár szójáték is lehetne, de szó szerint veendõ: a túlsúly valóban a daganatos megbetegedések egyik lehetséges és létezõ rizikófaktora. Ezt hangoztatja dr. Pados Gyula címzetes egyetemi tanár, a Fõvárosi Szent Imre kórház IV. Belgyógyászata lipidológiai részlegének vezetõ fõorvosa. Dr. Pados Gyula naponta szembesül munkája során olyan emberekkel, akik 30, 40, vagy akár 50 kiló túlsúlyuktól akarnak megszabadulni - orvosi segítséggel. Nem véletlen, hogy az orvos a megelõzés fontosságát hangsúlyozza, minden lehetséges alkalommal.

  • Rejtett cukrokat fogyasztanak a fogyókúrázók

    Azzal, hogy valaki a fogyókúra ideje alatt kerüli a péksüteményeket, süteményeket, édességeket, nem tesz cukrot a kávéba, teába, bizony még nem került el minden lehetséges cukorveszélyforrást.

    Egy amerikai felmérés szerint a nõk mintegy 18 teáskanálnyi hozzáadott cukrot fogyasztanak naponta, ami nagyon sok. Ha ebbõl kivonjuk a fogyókúra alatt megspórolt mennyiséget, még akkor is jó pár teáskanálnyi felesleges cukor marad, amely valahogyan a szervezetbe kerül.

  • Szeretünk szopogatni

    Egyre több cukorkát adnak el a kiskereskedelemben, 2006 decembere és 2007 novembere között a termékféle bolti forgalma meghaladta a 12 ezer tonnát, ami 5 százalékos növekedés az elõzõ év azonos idõszakhoz képest, értékben az eladások 8 százalékkal emelkedtek, és megközelítik az évi 19 milliárd forintot - közölte a Nielsen piackutató intézet. Az intézet felmérése szerint az egyre kedveltebb gumicukor átvette a vezetõ helyet a mennyiségben mért piaci részesedés szempontjából.

  • Hogyan fogyasszunk paradicsomot?

    Közvetlen fogyasztásra a teljesen beérett, ép, egészséges és vékony héjú fajták a legjobbak. Konzerv készítéséhez (befõzéshez) csak a teljesen beérett paradicsom alkalmas.

    Akinek alkalma van arra, hogy saját maga szedje le a saját kertjében a napon átmelegedett, illatos paradicsomot, és kicsit megtörölgetve ott helyben beleharapjon, az tudja, hogy ebben az egyszerû eledelben benne van a nyár minden íze, frissessége. De jó salátának szeletelve is.

  • Így is gyógyít a tea

    Erõsíti az immunrendszert, segít a meghûléses betegségek legyõzésében... de íme négy olyan információ a forró italról, amit eddig nem tudtunk!

    Csak nyugodtan!

    Egy brit kutatás szerint azok, akik 6 héten át napi 4 csésze fekete teát isznak, jobban kezelik a stresszes helyzeteket. A fekete, a zöld és az oolong tea is tartalmaz teanint, egy olyan aminosavat, amely segít abban, hogy az agy és a test nyugalmi helyzetbe kerüljön.

  • Levesbetétek

    A levesben lévõ alapanyagokon kívül belefõzött jellemzõ nyersanyag vagy készítmény (pl. tésztafélék, rizs, burgonyagombóc), amely fokozza a leves telítõértékét, energia- és tápanyagtartalmát, növeli élvezeti értékét.

    Egyeseket közvetlenül a levesbe fõzünk, például a csipetkét, galuskát, másokat külön fõzünk ki, és csak közvetlenül a tálalás elõtt tesszük a levesbe - daragaluska, májgaluska -, de vannak olyan levesbetétek is, amelyeket külön tálalunk a leveshez, hogy mindenki tetszése szerint vegyen belõle.

  • Megfelelõ táplálkozás, megfelelõ élelmiszerekkel

    Az egészségmegõrzés mára külön tudományággá nõtte ki magát, melynek egyik eleme a korszerû táplálkozás lett. A nemzetközi trendeknek megfelelõen megszületett a funkcionális élelmiszer fogalma, melyek fogyasztásával nagyban hozzájárulhatunk egészségünk megóvásához.

    A funkcionális élelmiszer - a European Commission Concerted Action on Functional Food Science meghatározása szerint - a megfelelõ táplálkozásélettani hatásokon felül más pozitív hatást is gyakorol a szervezetre: az egészséget növeli, a közérzetet javítja, és/vagy csökkenti bizonyos betegségek kockázatát.

  • Újra divatba jött az otthoni fõzés

    A fûszereket kivéve a többi termékcsoportból többet adtak el értékben is, mennyiségben is 2009. április-2010. márciusban, mint egy évvel korábban.

    Többek között ezt állapítja meg a Nielsen Kiskereskedelmi Indexe. Legnagyobb kategória a fûszer. Bolti eladása 8 százalékkal nõtt, egyik évrõl a másikra. Így az éves piac megközelíti a 13 milliárd forintot. Mennyiségben mínusz 4 százalékot regisztrált a Nielsen. A gyártói márkák pozíciója javult a fûszernél; ugyanis a saját márkás termékek mennyiségben mért, 30-40 százalék között mozgó piaci részesedése csökkent, egyik évrõl a másikra.

  • Emésztést-segítõ étkezés

    Napjainkban egyre inkább kiszorultak étrendünkbõl az élettani szempontból elengedhetetlenül fontos növényi rostok, melyek az emésztésünket segítik.Étkezésünkben az állati eredetû élelmiszerek dominálnak, mint a tojás, a tej, a hús és a sajt.

    A modern élelmiszer-ipari eljárások során azonban gyakran kivonják a rostanyagok jelentõs részét az alapanyagokból, és így csak nyomokban tartalmazza e fontos összetevõt.

  • Veszélyes ásványvizek!

    William Shotyk, aki többféle ásványvizet vizsgált meg, kutatásának eredményeinek tükrében kijelentette, hogy nem szeretne ezentúl ásványvizet inni. A kutató a Heidelbergi Egyetemen elvégzett 2006-os vizsgálatának eredményeit a Royal Society of Chemistry's címû lapban publikálta. Ezek szerint az úgynevezett PET (polietilén tereftalát) -palackokban (az ásványvizek mûanyag palackjáról van szó) antimon nyomokat találtak. Ez a fém mérgezõ hatású: kis mennyiségben levertséget és depressziót, nagyobb mennyiségben pedig akár életveszélyes hányást okozhat, illetve halálhoz is vezethet.

  • Isteni gyors, nyári leves - ezzel fél kilót is leadhat!

    Legyen kicsit olasz - Itáliában ugyanis a minestrone az egyik nyári kedvenc. A tésztás-zöldséges leves finom, laktat, miközben fogyaszt. Az új zöldségekbõl (karalábéból, répából, zöldbabból) bõ fél óra alatt összeütheti a minestronét. Mivel kalóriában szegény, tulajdonképpen annyit ehet belõle, amennyit bír (a lényeg, hogy lehetõleg a napi tésztaadagot ne lépje túl...). A levessel beindíthatja a zsírégetést és megelõzheti az éhezést. A szénhidrátban és rostokban gazdag durum (vagy tönköly) tészta ugyanis órákra megemeli a vércukor szintjét. Csak így elõzhetõk meg az éhségrohamok.

  • Milyen a kánikulai étrend?

    Saláták, grillezett húsok, gyümölcsdesszertek - ezek a kánikulai étrend alapelemei. A zsíros ételeket, fõzelékeket, a sûrû, habart, húsos leveseket, sült hurkát, kolbászt, gazdagon megrakott lángosokat ilyenkor jobb elfelejteni - tanácsolják az éttermi szakemberek. Ha a házigazdának a 40 fokban nincs kedve elõszedni a barbecue-sütõt, egy bordás teflontepsiben, a konyhai tûzhelyen is meg lehet pirítani ropogósra a zöldségeket, valamint a pulyka-, csirke- és halszeleteket.

  • Egyre kevesebb káposztát eszünk, pedig számos jótékony hatással bír

    Egyre kevesebb káposztát eszünk, pedig számos jótékony hatással bírMindannyian tapasztalhatjuk, hogy egyre nagyobb hangsúly van az egészséges táplálkozáson. Ami régen teljesen természetes volt, az úgy tűnik ma már csak erőteljes tudatosítással lehet megőrizni. Ezért aztán olyan hétköznapi, régen alapvető zöldségfélékre kell felhívni a figyelmet, mint a káposzta, mely egyre kevésbé kap helyet az étrendünkben. A káposzta sem egy csoda elixír, de ez az egyszerű, könnyen beszerezhető zöldségféle számos jótékony hatással bír, melyektől kár lenne megfosztani szervezetünket.

  • Egész évben kapható egészség: Uborka

    Az uborka csak melegban érzi jól magát, már a fagypont körüli hõmérsékletet is nehezen viseli el. A kígyóuborkát – mintegy egy-másfél méter magas – támasztékra felfuttatva lehet csak termeszteni, másik fajtája pedig a talajon fut.

    Az uborka eredetileg Észak-Indiából, a Himalája déli lejtõirõl származik, ahol állítólag már 4000 évvel ezelõtt termesztették. Az ókori görögöknél és rómaiaknál sem volt ismeretlen, de Európába csak a középkorban került. Ez utóbbi termésének színe a haragoszöldtõl egészen a sárgás árnyalatokig váltakozhat.

  • Amit a spárgáról tudni kell!

    A spárga eredete nem egészen tisztázott, vagy Európáéból, vagy Ázsiából ered. Étkezésre fiatal hajtásait használják.

    Fehér, lila és zöld spárga kapható nálunk. A zöldet nem kell pucolni, a fehér és lila spárgát a fej alatt kell hámozni, minden spárga fás végét le kell vágni. Mosás után többféle étel készíthetõ belõle, levestõl kezdve salátán át, köretként vagy húsos ételek készítésére is használhatjuk. Kalciumot, foszfort, vasat, nátriumot, káliumot tartalmaz.

  • Téli baba receptek

    Télen a legnehezebb az anyukák dolga, ha szeretnének friss alapanyagokból készült fõzelékeket adni a babáknak, hiszen ilyenkor kisebb a választék szezonális zöldségbõl, gyümölcsbõl. Ehhez gyûjtöttem össze néhány receptet.

    Gyümölcsös dara, zöldséges-húsos rizs, paradicsomos húsgombóc, sült alma, sült sütõtök, sárgaborsófõzelék és még sok más finomság vár a babánkra az elkövetkezendõ pár receptben. Jó étvágyat!

  • Az étcsokoládé jótékony hatása

    A fekete csokoládé újabb gyógyhatását mutatta ki egy nemzetközi tanulmány: a szívelégtelenség kezelését is segíti a kedvelt édesség.
    Az étcsokoládé a legõsibb gyógyszerek közé tartozik, és az utóbbi években kiterjedt vizsgálatok megerõsítették vérnyomáscsökkentõ hatását idõsebb felnõtteken és köhögés elleni tulajdonságát gyermekeken is. Andreas J. Flammer svájci kutató vezette azt a 15-tagú nemzetközi munkacsoportot, amelyik a keringési elégtelenségben szenvedõ betegek gyógyítására használta a fekete csokoládét.

  • Riasztóan sós és zsíros az Angliában árult döner kebab

    London - Sokkoló eredménnyel zárult a döner kebab minõségét Anglia-szerte vizsgáló felmérés: a britek kedvelt gyorsétele nemcsak túl sós és túl zsíros, hanem alkalmanként olyan húst is tartalmaz, amelyet fel sem tüntettek az összetevõk között.

    A felmérés során országszerte 76 helyszínen összesen 494 kebabot teszteltek a helyi hatóságok élelmiszerszabvány-ellenõrzõ munkatársai. Megállapításaikból kitûnik, hogy bár az angolok ezrei döntenek esti gyorsvacsoraként a hazavihetõ döner kebab mellett, ez valójában rossz választás.

  • A zsíros ételek és a mozgáshiány megterhelik a májat

    Egy svéd kutatócsoport nemrég tette közzé az egészségtelen életmód májra gyakorolt hatásait vizsgáló új tanulmányának eredményeit: a felmérésben 18 egészséges egyetemistát kértek meg rá, hogy a vizsgálat ideje alatt kizárólag gyorséttermi ételeket fogyasszanak és emellett folytassanak mozgásszegény életmódot. Zsírmáj ugyan nem alakult ki a résztvevõknél, de az egyik májenzim szintje gyors emelkedést mutatott, ami utalhat a máj károsodására. Fredrik Nystrom (Sweden’s University Hospital of Linkoping) és munkatársai...

  • Francia kaviár szibériai tokhalból

    Szibériai tokhalnak köszönhetõen visszakerül a francia éttermi kínálatba a francia kaviár. Bordeaux környékén, a Gironde-folyóban tenyészõ közönséges, vagy atlanti tokhal (Acipenser sturio) 1982-ben a túlhalászás és a vízszennyezés miatt csaknem kihalt, ezért védetté nyilvánították. Oroszországban és Iránban, a két fõ kaviártermelõ országban a túlhalászás és az orvhalászat miatt igencsak csökkent a tokállomány, így korlátozták az exportot. A kaviárkedvelõk segítségére végül a lénai tok, az Acipenser baerii "sietett" - jelenleg a halat négy francia cég tenyészti.