2024.04.25. - Márk

A legnehezebben emészthetõ ételek

A legnehezebben emészthetõ ételek
Vajon melyek azok az ételek, amik garantáltan nehezen emészthetõek, megterhelik a gyomrot? Összeállításunkból kiderül, mi az, amit csak ritkábban vagy kis mennyiségben érdemes fogyasztanod, ha szeretnéd megkímélni a pocakodat. Egy nagyobb lakomázás vagy mennyiségét tekintve kisebb ékezés után, bizonyára te is többször tapasztaltad, hogy a különbözõ ételek telítõ értéke - tehát az az idõ, ameddig jóllakottá tesznek minket, vagyis ameddig az étel a gyomrunkban tartózkodik - bizony elég eltérõ.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Mitõl nehezen emészthetõ

A telítõ értéket tekintve az élelmiszerek összetétele az, ami meghatározó: az étel magas víztartalma, egyenletesen elosztott állománya gyorsabb távozást tesz lehetõvé a gyomorból, míg a szárazabb, darabosabb, zsírosabb és/vagy rostosabb ételek tovább jóllakottá tesznek minket.

Meglepõ, de ennek megfelelõsen a teljes kiõrlésû lisztbõl készült kenyér jobban laktat, mint a fehér lisztbõl készült pékáruk.

Az elkészítés is fontos szempont, hiszen az olajban sütés vagy az étel víztartalmának csökkenésével, az ételen kéreg képzõdésével járó módszerek mind nehezítik az emésztést, így hosszabb tartózkodási idõt eredményezhetnek a gyomrunkban, míg például a fõzés ezt általában csökkenti. Emésztõrendszerünk pillanatnyi mûködése is meghatározza ezeket az értékeket, így egyéni eltérésekkel is számolhatunk.

A nehezen emészthetõ ételeket nehéz volna pontosan rangsorolni tapasztalati alapon, ám a kutatók ezt már réges-rég megtették elõttünk: már a múlt század elején is elég pontos adatok álltak rendelkezésünkre - ahogyan azt Tangl Harald 1930-as évekbõl származó feljegyzéseibõl is kiderül.

Melyek az igazán nehezen emészthetõ ételek?

Nehezen emészthetõk a hüvelyesek. A sort - bár a mennyiségtõl függõen és más tényezõk által is befolyásolva mutatkozik ebben eltérés - az olajos halak nyitják. Lássuk a sorrendet!

- szardínia és a zsíros libahús a maga 6-7 órájával az élbolyban jár
- zsíros, nehéz édességek
- sertészsír, szalonna
- füstölt marhanyelv
- kacsasült
- hüvelyesek
- sózott hering és
- borsópüré

Utóbbiak 4-5 vagy akár több órát is tölthetnek gyomrunkban. Ha nemcsak étel-alapanyagokról beszélünk, akkor újabb listát készíthetünk a nehezen emészthetõ, túlságos eltelítõ ételekrõl. Ezek a következõk (a teljesség igénye nélkül)

- bécsi szelet, rántott hús
- töltött káposzta
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!