rss
  • Diéta, ami jókedvre derít

  • Vannak az ember életében õszi, szomorkás pillanatok, amikor fagyival vagy puddinggal letelepszik a kanapéra, a tv elé. Másnap meg jön a bûntudat, hogy mi mindent ettünk össze. Létezik viszont pár olyan étel, melyek a bennük rejlõ értékes vitaminok által segítenek helyrebillenteni a közérzetünket, nem hizlalnak, sõt még finomak is. Kimerültnek, feszültnek érzed magad? Az elsõ gondolat ilyenkor cigi és kávé, hogy ellazulj. A többszöri, kevés étkezés stabilan tartja a vércukorszintet, így nem érzed soha, hogy kilyukad a gyomrod, így nem is terheled meg utána egy pukkadásig töltekezéssel.

    Ez a diéta olyan vitaminokra épül, amelyekre nem nagyon figyelünk általában, mert a hiányuk nem okoz rögtön klinikai tüneteket, viszont alattomos módon kihathat a kedélyállapotunkra.
    Ilyen idegrendszerünket erõsítõ anyagok a B-vitamin és a folsav, a D-vitamin, a magnézium, a szelén, a cink és a kalcium, valamint a mostanában egyre gyakrabban emlegetett Omega-3 zsírsav.

    Néhány tipp, hogyan induljon a reggel

    Ne feledd, hogy a reggeli a nap legfontosabb étkezése. Hagyj rá idõt, ne rohanj. Teríts meg szépen, hogy gusztusod jöjjön a dologra és élvezd!

    1. Teljes kiõrlésû lisztbõl készült kifli, zsemle vagy gofri, gyümölcsjoghurttal, ivójoghurttal vagy kefirrel.

    2. Friss, facsart narancslé, cseresznyés-vaníliás müzli. Kalciummal és D-vitaminnal gazdagított szójatej. (A szójatej egyébként nagyon-nagyon finom: kapható kakaós, almás és vaníliás ízben is, mindenkinek ajánlom!)

    3. Fél csésze tojásból rántotta, hozzá teljes kiõrlésû lisztbõl készült pirítós. Használj olívaolajat a sütéséhez! Néhány szelet õszibarack és gyümölcstea.

    Ebédötletek

    1. Halkrémes, paradicsomos szendvics, teljes kiõrlésû lisztbõl készült bagettbõl. Néhány szelet õszibarack és tea.

    2. Zöldségkrémleves magvas kenyérrel. Vegyes zöldsaláta és menta tea.

    Variációk vacsira

    Ne egyél túl késõn, az megterheli az ember gyomrát, az eredmény pedig nyomasztó álmok és forgolódás.

    1. Csirkehús és zöldségek wokban párolva, currys szósszal. A zöldségek közt lehet spenót is, mert remek folsavforrás.

    2. Roston sült lazac spárgával. Köretnek sült paradicsom alacsony zsírtartalmú natúr joghurttal. (esetleg joghurttal). Borsmenta tea vagy koffeinmentes zöldtea.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Tisztító- és fogyókúra citrommal

    Tisztító- és fogyókúra citrommalA citromot lehet kúraszerűen vagy folyamatosan is fogyasztani. A rendszeres citromfogyasztás egészségileg csak előnyös lehet! Ha a reggelt (langyos-meleg) citromos vízzel indítjuk, sokat tehetünk az egészségünkért és jó alakunkért! A reggeli citromos víz amellett, hogy erősíti az immunrendszert, és hasznos vitaminokkal látja el a szervezetet, segíti az anyagcserét és karbantartja az emésztést, valamint fokozza a zsírégetést. Fontos viszont, hogy a citromos vizet éhgyomorra igyunk (kávé és minden egyéb előtt), és ne tegyünk bele cukrot.

  • A tökéletes mézeskalács titkai

    A tökéletes mézeskalács titkaiAzt gondolnánk, hogy a mézeskalács egy egyszerű süti, pikk-pakk megvan, ami igaz is, csak az nem mindegy, hogy milyen lesz. Sokan küszködnek azzal a problémával, hogy kemény lesz a mézeskalács, pedig háta süti egyik legfontosabb kritériuma, hogy jó omlós, finom falatokat kapjunk. A jó mézeskalácsnak több titka is van. Az egyik ilyen a pihentetés, ha a tésztát begyúrtuk ne nyújtsuk rögtön, gyúrjuk be délután és hagyjuk legalább egy éjszakát hűtőben pihenni, így jobban összeérnek az ízek és a tészta is hamarabb fel fog jönni sütéskor.

  • Karcsúsító kálcium - Igyunk tejet, eltûnnek a zsírszövetek

    Ha a tej lenne a kedvenc italunk, és kitartanánk mellette legalább 18 hónapon át, sikerülne megállítani a zsírsejtek, a zsírszövet szaporodását, növekedését - olvasható az Elhízás (Obesity) címû folyóirat legfrissebb számában. Az amerikai Purdue University (Indiana) kutatói 51 normál testsúlyú, egyetemista korú nõ életmódját követték. A nõket a vizsgálatot megelõzõen egy éven át sajátos életmódra készítették fel. Ennek során azt figyelték, hogy a magas tej- és tejtermék fogyasztás miként hat a zsírtömegükre. Hat hónappal azután, hogy az eredeti vizsgálat befejezõdött, a nõknek továbbra is magas kalcium bevitelt kellett elérniük.

  • Jól sikerült a szójacsirke

    Amerikai kutatók olyan csirkehúsutánzatot mutattak be, amely megszólalásig hasonlít ihletõjére. A speciális feldolgozásnak köszönhetõen a szójalisztbõl elõállított csirkemell ízében, állagában és kinézetében is felveheti a versenyt a valódi csirkehússal. Eddig is léteztek csirkehúsízû és -színû szójatermékek, most a hús szerkezetének utánzása volt a cél. A Missouri Egyetem kutatóinak ezt rostok kialakításával sikerült elérniük. A folyamat lényege, hogy a szójalisztbõl fehérjéket vonnak ki, majd forrás közben átpréselik az õrleményt egy két fúróval ellátott hengeren, miközben vizet adnak hozzá.

  • Szokatlan éttermek az egész világon

    Egy ausztrál hírportál összegyûjtötte a világ legkülönlegesebb és legeredetibb éttermeit, ezek között találhatunk jég-, és nudista éttermet, valamint olyan vendéglõt, ahol vécécsészén ülhetnek a vendégek és fürdõkádból fogyaszthatják a kért ételeket.

    A thaiföldi Cabbages and Condoms (Káposzta és óvszer) elnevezésû étteremben a vendégeket megérkezéskor a szuvenírboltba kísérik, ahol a családtervezést segítõ emléktárgyakat tekinthetnek, illetve vehetnek meg.

  • Kalciumforrás vagy allergén?

    A tejivást ellenzõk és pártolók tábora továbbra sem jut egyetértésre. Lássuk, melyek a legfontosabb kérdések. Szükségünk van egyáltalán tejre? A tej elsõrangú kalciumforrás. Fél liter fedezi egy felnõtt napi kalciumszükségletének felét. Aki lemond a tejrõl és a tejtermékekrõl, annak sok brokkolit, káposztát, fügét, mandulát és szezámmagot kell fogyasztania. Ám azzal számolni kell, hogy a növényi táplálékokban található kalcium nem olyan tökéletesen szívódik fel, mint a tejben lévõ. Valóban gyakran vált ki allergiás reakciót a tej?

  • Házi barackbefõtt

    A befõzés gyümölcsök, zöldségek elrakása késõbbi fogyasztásra. Szörpöket, lekvárokat, kompótokat, savanyúságokat, sõt, ha idõnk engedi, talán még fûszerolajakat is elteszünk.

    A befõttek titka nem csak az ízükben, hanem a külsejükben is rejlik. Szánjunk idõt arra, hogy igazán ízletes és különleges befõtteket és savanyúságokat készítsünk, amelyek majd jól fognak mutatni a spejzban és a család asztalán is.

  • Már a halolaj-kapszulák sem megbízhatóak?

    Osztrák kutatók különbözõ preparátumokat tesztelnek, amelyek elvileg védenek a szívbántalmaktól. A tudósok szerint a kapszulák tartalmában igen nagy különbségek vannak. Tudományos vizsgálatok alapján a halolaj - amelyben sok az Omega-3 zsírsav - megvéd a hirtelen szívhaláltól. Ugyanakkor a piacon található preparátumok esetében az aranyszínû folyadékról elmondható, hogy nem mind arany, ami fénylik, vagyis gyakran nincs meg a szükséges adag a kapszulában.

  • Fogyást segítõ gyümölcsök

    Dr. Mike Moreno egy fogyással kapcsolatos könyv szerzõje arról beszélt, hogy melyek azok a gyümölcsök, amelyeket egy tudatos fogyókúrázó ehet és hogy mikor teheti ezt.

    Dr. Moreno szerint az alacsony szénhidráttal rendelkezõ gyümölcsök azok, amik gyors fogyáshoz vezetnek.Szerinte meglehet “tréfálni” az anyagcserét és ezáltal maximalizálni a kalóriaégetést. A doktor szerint a dinnyében és az ananászban túl sok a cukor.

  • Spanyol konyha

    Egységes spanyol konyháról nem beszélhetünk, a Spanyolországban jellemzõ ételek földrajzi egységenként, és éghajlati övenként változnak, hiszen a múlt század elejéig a hatalmas távolságok, és földrajzi akadályok (hegyek, külön szigetek) miatt a kommunikáció nehézkes volt Spanyolország egyes tartományai között.

    Az ízeket továbbá Spanyolország rendkívül gazdag történelme is befolyásolja: a spanyol konyhának fõleg római, mór, és zsidó gyökerei vannak. A mórok rendkívül nagy hatással voltak Spanyolországra, és néhány mór ételt még ma is fogyasztanak.

  • Lombikhús állatok vágása nélkül - a jövõ a mûhús?!

    Sülthusi mûhusiból?!

    Ma már nem csak a sci-fi filmekben létezik a Petri-csészében növesztett csirkefalat. Egy kutatócsoport rájött, hogyan lehet laboratóriumi körülmények között nagy mennyiségben ehetõ húst elõállítani.

    A kutatás során két teljesen új szövettani technikát vetett be Jason Matheny, a Marylandi Egyetem doktorandusza. Ezek segítségével egy nap megvalósítható a mesterségesszövet-elõállítás, írta a BBC.

  • Ne együnk almát este!

    Táplálkozás, néhány betegség, egyes gyógyszerek, de akár az ellenõrizetlen uszoda vizének hatására is károsodhat a fogainkat takaró zománc.

    A fogerózió igazi civilizációs betegség: a fogszuvasodáshoz hasonlóan ma már egyre gyakoribb jelenség. Ám míg ez utóbbi kialakulásában baktériumok is szerepet játszanak, addig az eróziót az a savas környezet váltja ki, ami például bizonyos ételek fogyasztása után alakul ki a szájban. A savanykás gyümölcsök – citrom, narancs, grépfrút, kivi, alma – is károsíthatják a fogzománcot.

  • Mit adjunk a picinek? - Egészségtelen gyermek-élelmiszerek

    Tíz kifejezetten gyermekek számára készült élelmiszer közül kilencnek csekély a tápértéke, mivel sok benne a cukor, a zsír vagy a só - derül ki egy kanadai tanulmányból.

    A 367 vizsgált termék 70 százaléka túl sok cukrot, csaknem egy negyede (23 százalék) túl sok zsírt és 17 százaléka túl sok sót tartalmazott. Ennek ellenére a csekély tápértékû termékek hatvankét százaléka hirdette csomagolásán, hogy értékes tápanyagokat tartalmaz - írja a ScienceDaily internetes portál.

  • Életmódunk és a rák

    A Harvard kutatói kimutatták, hogy a rák megelõzésében különös jelentõsége van az életmódnak. A rák megelõzésében különös jelentõsége van az életmódnak - állapították meg az amerikai Harvard egyetem kutatói, s ez azért is nagyon fontos felismerés, mert a rákos megbetegedések kezelése még mindig nem olyan hatásos, mint egyéb krónikus bajoké áll a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) legfrissebb közleményében. A statisztikák szerint 2001-ben 7 millió halálesetet okozott a rák, és 2,43 millió elhunyt (35 százalék) beteg esetében a szakemberek úgy találták, az általuk lehetségesnek tartott kilenc kockázati tényezõ valamelyike szerepet játszott a végkifejletben.

  • A cukkinit számtalan variációban elkészíthetjük

    A cukkinit számtalan variációban elkészíthetjükA cukkini az elmúlt pár évben nagyon népszerű lett hazánkban, ami az egészséges, életmód előretörésének köszönhető. A cukkini ugyanis egy igazi vitaminbomba, a héja béta karotint tartalmaz, de bőségesen található benne C vitamin, kalcium, foszfor, szelén, cink, mangán és kálium is. Semleges íze miatt, csak a képzeletünk szabhat határt annak, hogy mit készítünk belőle! A cukkini fogyasztás elősegíti a zsírégetést, ami egyrészt annak köszönhető, hogy kiugróan magas a víztartalma, így hasonlóan a kígyóuborkához, serkenti az emésztést.

  • Milyen módon készítsünk el az ételeket?

    Milyen módon készítsünk el az ételeket?A legtöbben jól tudják, milyen ételek tesznek jót az egészségnek, és mik ártalmasak: sokszor halljuk, hogy fogyasszunk brokkolit, paprikát, sárgarépát, cukkinit, sok zöldséget és gyümölcsöt. De nem mindegy, hogyan készítjük el ezeket, mert például a könnyű és egészséges cukkini olajban kisütve egy kisebb kalóriabombává válhat. Az egészségtudatos táplálkozás nem csak abban áll, hogy önmagukban egészséges ételeket eszünk, nagyon fontos az ételek elkészítésének módja is.

  • Egy ismeretlen ismerõs: a csicsókát érdemes volna beiktatni az étrendbe

    Õshazája Észak-Amerika, az indiánok már a földrész felfedezés elõtt is termesztették. Bár a csicsókának számos elõnyös élettani hatása van, mégis kevesen vásárolják Magyarországon, nincs nagy becsülete. Egyes piacokon olykor elõfordul, megfizethetõ áron, de nem nagyon ismerik a vevõk, pedig sok finom étel készíthetõ belõle.

    Legfontosabb jellemzõje, hogy minden más hasonló növénynél több inulint tartalmaz, amely prebiotikus tulajdonságú, nehezen emészthetõ, vízben oldódó rostanyag.

  • Gombák: ételkülönlegességek, vagy kegyetlen gyilkosok?

    Az ehetõ gombák az élelmiszerek egy külön csoportját alkotják, bár gyakran a fûszerek, illetve a zöldségek közé is sorolják õket.

    Az ehetõ gombák legfontosabb tápanyaga a fehérje, amelynek összetételét az állati fehérjéhez hasonlíthatjuk, ezért húspótló ételként is számoljunk vele.

    A fehérjén kívül zsírokat, nagyon fontos ásványi anyagokat, vitaminokat, íz- és zamatanyagokat, étvágygerjesztõ glutaminsavakat, antibiotikus anyagokat is tartalmaz.

  • A sok zsírt tartalmazó étrend emeli a szélütés kockázatát a nõknél

    Jelentõsen növeli az ötven év fölötti nõknél a szélütés kockázatát a sok zsírt tartalmazó étrend - állapította meg egy nagyszabású követéses tanulmány. Az Amerikai Stroke Társaság konferenciáján szerdán ismertetett tanulmány az eddigi legnagyobb, amely az étrend és szélütés kockázatnövekedése közötti kapcsolatot vizsgálta a nõknél. A 87 230 nõ részvételével lefolytatott vizsgálat megállapította, hogy a legtöbb zsírt fogyasztók csoportjában 44 százalékkal magasabb volt a szélütés leggyakoribb típusának kockázata, mint a skála másik végén, a legkevesebb zsírt fogyasztó nõk csoportjában.

  • A svédasztal hódít Magyarországon is!

    Holland hering, a füstölt szardínia, a füstölt libamell, különféle felvágottak és ropogós száraz svéd kenyerek mellett nem hiányozhat a whisky és a rum sem az asztalról. A magyar vendéglátásban, társasági életben és a parti szervizek gyakorlatában egyre terjedõ svédasztal eredete a XIX. század elejére nyúlik vissza. Egy ismert svéd ínyenc, Dean Christian Wa:hlin számolt be elõször az akkori nevén "aquavit buffet" szokásáról. Ennek az étkezési módnak, amint nevébõl is kiderül, szerves része volt a hagyományos svéd pálinka, az aquavit, valamint vaj, sajt, különféle kenyerek, halfélék és borok.