Saláták, grillezett húsok, gyümölcsdesszertek - ezek a kánikulai étrend alapelemei. A zsíros ételeket, fõzelékeket, a sûrû, habart, húsos leveseket, sült hurkát, kolbászt, gazdagon megrakott lángosokat ilyenkor jobb elfelejteni - tanácsolják az éttermi szakemberek. Ha a házigazdának a 40 fokban nincs kedve elõszedni a barbecue-sütõt, egy bordás teflontepsiben, a konyhai tûzhelyen is meg lehet pirítani ropogósra a zöldségeket, valamint a pulyka-, csirke- és halszeleteket. A sárgadinnye már olcsó: tökéletes vendégváró a sonkaforgács sárgadinnye legyezõvel, amelyet narancsos friss kerti zöldsalátával tesznek gazdagabbá.
A jércemellfilé ünnepi vacsoraétellé válik, ha elõtte egy napig gyömbéres, mézes, narancsos pácban érlelik. A hal mindig könnyû és egészséges: a friss jégen tartott halfilé friss zöld fûszerekkel megsütve ideális a nyári napokon.
A desszert, ha nem fagylalt gyümölccsel, akkor például lehet fekete ribizli hab - azaz mousse, ahogy a franciák nevezik és így szerepel újabban a magyar étlapokon is - izgalmasan feldíszítve, korong formában kiöntve.
Papp Dénes étteremtulajdonos, a legendás Papp-dinasztia sarja szerint mindig kellemes vacsora a mozzarella paradicsommal, friss bazsalikommal, esetleg olajbogyóval dúsítva. A levesek közül a vaníliafagylalttal megbolondított õszibarack krémlevest ajánlja, de nagyon finom a sárgadinnye leves is.
Papp meggyõzõdése, hogy kevesebb húst kell ilyenkor fogyasztani. Inkább a zöldségeket, gyümölcsöket részesítsék a háziasszonyok is elõnyben. A desszertek közül nagy sikert arathat a mascarponés gyümölcsdarabos krém is, de a meggyes süteményeket is hûssé teszi egy-egy gombóc, semleges ízû fagylalt.