2024.03.29. - Auguszta

Milyen a kánikulai étrend?

Milyen a kánikulai étrend?
Saláták, grillezett húsok, gyümölcsdesszertek - ezek a kánikulai étrend alapelemei. A zsíros ételeket, fõzelékeket, a sûrû, habart, húsos leveseket, sült hurkát, kolbászt, gazdagon megrakott lángosokat ilyenkor jobb elfelejteni - tanácsolják az éttermi szakemberek. Ha a házigazdának a 40 fokban nincs kedve elõszedni a barbecue-sütõt, egy bordás teflontepsiben, a konyhai tûzhelyen is meg lehet pirítani ropogósra a zöldségeket, valamint a pulyka-, csirke- és halszeleteket.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A saláta lehet fõétel, ha kiadós, ilyen a sült libamellszelet padlizsánkrémmel, lilahagymával, oregánós paradicsomos ciabattával (olasz kenyérkével) - mondta Kovács Ferenc mesterszakács. A gyümölcslevest nem kell tejszínnel behabarni, elég ha magát a gyümölcshúst turmixolva besûrítik és gyümölcsdarabkák alkotják a levesbetétet - javasolja a séf.

A sárgadinnye már olcsó: tökéletes vendégváró a sonkaforgács sárgadinnye legyezõvel, amelyet narancsos friss kerti zöldsalátával tesznek gazdagabbá.

A jércemellfilé ünnepi vacsoraétellé válik, ha elõtte egy napig gyömbéres, mézes, narancsos pácban érlelik. A hal mindig könnyû és egészséges: a friss jégen tartott halfilé friss zöld fûszerekkel megsütve ideális a nyári napokon.

A desszert, ha nem fagylalt gyümölccsel, akkor például lehet fekete ribizli hab - azaz mousse, ahogy a franciák nevezik és így szerepel újabban a magyar étlapokon is - izgalmasan feldíszítve, korong formában kiöntve.

Papp Dénes étteremtulajdonos, a legendás Papp-dinasztia sarja szerint mindig kellemes vacsora a mozzarella paradicsommal, friss bazsalikommal, esetleg olajbogyóval dúsítva. A levesek közül a vaníliafagylalttal megbolondított õszibarack krémlevest ajánlja, de nagyon finom a sárgadinnye leves is.

Papp meggyõzõdése, hogy kevesebb húst kell ilyenkor fogyasztani. Inkább a zöldségeket, gyümölcsöket részesítsék a háziasszonyok is elõnyben. A desszertek közül nagy sikert arathat a mascarponés gyümölcsdarabos krém is, de a meggyes süteményeket is hûssé teszi egy-egy gombóc, semleges ízû fagylalt.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!