rss
  • Amit a Fröccsrõl tudni kell

  • Egy mondás szerint, aki a borba vizet tölt az egyéb galádságokra is képes. Ennek ellenére kis hazánkban komoly hagyománya van a fröccsözésnek. Dédszüleink a nyári hõség idején még vermelt jéggel hûtött spriccert ittak. A millennium után az elõzõ századfordulón kezdõdött a divatja a fröccsnek ivásban és a vendéglátóhelyi kínálatban egyaránt. A köznyelv és az irodalmi mûvek is hamar megkedvelték a "fröccs", "fröccsözni" szót, amely Krúdy Gyula, Molnár Ferenc, Bródy Sándor...

    ... és Hunyady Sándor számtalan mûvében gyakorta fordul elõ. Fokozatosan szokta meg a szót és az italt a nagyközönség.

    A németbõl átvett "spritzer", illetve a "fröccs" szódavízzel hígított bor. Vannak azonban másfajta fröccsök is. A máig népszerû Gundel vendéglõ most is látható épülete teljes szépségében több mint száz éve készült el, de már a tizenkilencedik század hetvenes éveitõl volt a helyén egy híres vendéglõ, amelyet Wampeticsnek hívtak. Divat volt betérni oda.

    Az irodalmi, politikai, és mûvészvilágból jeles asztaltársaságok tartották benne rendszeres találkozóikat. Az egyik törzsasztalnál Rippl-Rónai József, Móricz Zsigmond, a híres konferanszié Nagy Endre és barátaik társaságában született meg Újházy Ede nevezetes és máig kínált levese, amely eredetileg kakasból készült. Ugyanennél az asztalnál ittak elõször úgynevezett "újházy fröccsöt". A híres színész szódavíz helyett a népszerû vendéglõ kitûnõ kovászos uborkájának levével hígította a bort. Tisztelõi, utánzói gyorsan elterjesztették fõvárosszerte. A szakemberek véleménye szerint jóval nagyobb mennyiségû bort lehetett így meginni következmények nélkül, mint a szódavízzel kevertbõl.

    A múlt század elején a szegedi mûvész asztaltársaságok hozták divatba, és máig fogyasztjuk a vörösbort pezsgõvel, más néven Kass-, vagy Tisza-fröccsöt. Elõbbi a neves szegedi vendéglátós családnevet õrzi, akinek Tisza szállójában lett népszerû a nevezetes ital. Tersánszky Józsi Jenõ írja a "Nagy árnyakról bizalmasan" címû könyvében, hogy Debrecenben Tóth Árpáddal a "Bonbonier" éjszakai szórakozóhelyen "pezsgõs fröccsöt" ittak. Egy másik fajta fröccsöt ugyancsak a századfordulón kínáltak elõször. Mindmáig ismert, de sokféle neve van. Bálóné Ráday utcai vendéglõjében hétfõnként találkozott az úgynevezett "kagál asztaltársaság". A Borsszemjankó vicclap szerkesztõi és barátaik vacsoráztak akkor.Az egyikük a savanyú alföldi borból készült fröccsöt jó evõkanálnyi málnaszörppel javította föl.

    A vendéglátás megszámlálhatatlanul sok tréfás nevû fröccsöt kínál azóta is, például a "fordított", amely másként "hosszúlépés", 2dl szóda és 1 dl bor keveréke. A "fütty" volt a kisfröccs, vagy "rövidlépés" 1dl bor 1dl szóda - mert egy füttyre ihatta meg a szomjazó. A nagyfröccs 2dl bor 1dl szóda tréfás neve "hajtás", vagy "húzós" - egy hajtásra, húzásra lehetett a gallér mögé küldeni. A "mafla" fél liter bor és ugyanannyi szódavíz keveréke. A "házmester" 3dl bor és 2dl szódavízbõl áll. Fordítottja a "viceházmester". A "háziúr", vagy "felénk bivalykorty" 4dl bor és 1dl szóda, amit néhány helyen "nagy házmesternek" hívtak, a "lakófröccs", avagy "kisházmester" pedig, 1dl borhoz 4dl szóda. Érdekesség a "Krúdy fröccs" a nagy író kedvence. Aránya szokatlan, 9dl borhoz 1dlszódavízet kell önteni. Az író szerint, ilyen arányban a víz megnevetteti a bort. "Csattos" volt a kristályvizes üvegnyi, 1l bor és fél l szódavíz keveréke, lámpás pedig, a másfél liter borba öntött fél liter szóda.

    Napjainkban is születnek érdekes nevû, és hasonlóan érdekes összetételû fröccsök. Például a "góré-fröccs". Egy kispohár borhoz csak annyi szóda amennyi még a pohárban elfér. A "sóher fröccsnél" 9dl szódához 1dl bort kell adni ízesítõnek. A "kisvadász" 1dl vörösbor és 1dl cola, a "nagyvadász" pedig, 2dl vörösbor és 1dl cola keveréke. A "matrózfröccsnek" semmi köze a borhoz. Ha valaki ilyet kér, akkor egy korsó sörhöz fél deci rumot szervíroz a pincér, már ha ismeri a kifejezést. A "postásfröccshöz" sem kell bor. Ez, dupla kávé rummal. És van még egy, Krúdy által is emlegetett és Ruffy Péter írásaiból elhíresített, a "színészfröccs". Ahogyan õk írták igen szegény ital: tisztavíz szódával, és az is langyosan.

    A végén álljon itt egy kedves történet a hatvanas évekbõl: A falusi kocsmába ellenõr érkezik a központból. Az ártáblán látja, ki van írva szép szálkás betûkkel: Nagy röccs 3,20. Két cc-vel ahogy illik. Kolléga úr ezzel a felirattal valami nem stimmel -így az ellenõr. Kocsmárosunk hosszasan nézi a feliratot, majd megvilágosodik és így szól. Igaza van ellenõr elvtárs! És letörli az egyik C-t.

    Barta László


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Agyfagyást okoznak a hideg ételek, italok

    Az „agyfagyás” tényére 1967-ben jöttek rá, amikor is feltalálták a jégkását, amit ha valaki gyorsan iszik, fájdalmat tapasztal.

    Akár hiszitek, akár nem, az agyfagyás valóban létezik, tudományos nevén sphenopalatine ganglioneuralgia – ként emlegetik (próbáld meg kimondani). Ha valaki valami nagyon hideget fogyaszt, akkor a szájpadlásodban a vérerek összehúzódnak. Ez az idegeket arra készteti, hogy jelet küldjön az agynak, hogy nyissa meg õket. Ez a folyamat okoz fájdalmat, ami általában 30 - 60 másodpercig tart, ugyanis ennyi idõbe telik, amíg a vérerek ismét kitágulnak.

  • Grillezzünk a szabadban!

    Hiába minden szervezés, ha nem ügyelünk kellõképpen az alábbiakra - A grillezés alapszabályai: A szabadtéri, nyílt tûzön végzett sütés gyors mûvelet. Fontos, hogy a sütés megkezdése elõtt olvassuk végig a receptet, és ellenõrizzük, minden alapanyag és eszköz kéznél van-e, amire szükségünk lehet. 1. A grillezés sikerének titka a kellõ hõfokú parázs. Ezért a faszenet a sütés megkezdése elõtt 30-40 perccel be kell gyújtani. A jó parázs izzóan vörös, és csak vékony szürke hamu borítja a felszínét.

  • Mit együnk ha Londonba utazunk?

    Egy hagyományos vasárnapi ebéd Angliában, az angol konyha legjavát vonultathatja fel: kitûnõ alapanyagokból egyszerû, de ízletesen elkészített ételeket.

    A sült hús (rendszerint bárány vagy marha) a hozzávalókkal (a bárányhoz mentamártás, vagy ribizli zselé, a marhához mustár vagy tormaszósz) az étkezés fénypontja. A pompás házi puding, majd a finom angol sajtok a"kötelezõ" folytatás. A vasárnapi ebéd még mindig valóságos intézmény a londoniak számára.

  • Az egészségtelen ételek a legnépszerûbbek

    Az Auckland Egyetem felmérése kimutatta: az új-zélandi élelmiszer áruházak legkelendõbb árucikkei nagyrészt a leg-egészségtelenebb élelmiszerek. Saját kategóriájukon belül a zsíros tej, a fehér kenyér, a cukros üdítõk, a vaj és az édes kekszek bizonyultak a legnépszerûbbnek. A kutatók egy wellingtoni szupermarketben rendszeresen vásárló 882 felnõtt vásárlási szokásait elemezték egy éven keresztül, így állapították meg, melyik a leginkább fogyó háromezer élelmezési cikk, illetve nem alkoholos ital. A megfigyelt vásárlók 73 százaléka nõ volt, átlagéletkoruk 38 év - írja a MediPress.

  • Januártól fogyókúra?

    Itt az ünnepek utáni fogyókúra ideje - a keserû ételek és a teaivás hasznos lehet

    A hagyományos kínai orvoslás szerint a súlyfelesleg és az egészségtelen táplálkozás negatív hatásait keserû ételek, forró tea és gyógynövények fogyasztásával, valamint sok mozgással lehet ellensúlyozni, illetve megelõzni - tájékoztatta a recept.zug.hu magazint az egyik leghíresebb magyarországi kínai orvosprofesszor.

    Mi a leghatásosabb út a fogyáshoz?

  • Az ideális reggeli összetétele

    A táplálkozási szakértõk azt javasolják, ébredés után legfeljebb egy órát várjunk a reggelivel, és lehetõleg rostokban és fehérjében gazdag ételeket fogyasszunk, így hosszú idõ elteltével leszünk csak éhesek.

    Sokan azzal a kifogással hagyják ki a legfontosabb étkezést, a reggelit, hogy azért nem esznek ébredés után, mert akkor éhesebbek, mintha semmit nem is ettek volna reggelire. Ennek az oka, hogy az emberek többsége helytelenül reggelizik. Az egyik fõ probléma, hogy kevés fehérjét fogyasztunk a reggeli során.

  • A szépség és az egészség megőrzése gránátalmával

    A szépség és az egészség megőrzése gránátalmávalA gránátalma a szerelem, a termékenység és a bőség ősi jelképe. A mítosz szerint a szerelem görög istennőjének, a tengerből kilépő Aphroditének lába nyomán gránátalma sarjadt. Ez volt az ókori hellének legkedveltebb vágykeltője. A gránátalma jótékony hatásáról ódákat zengenek. A gránátalmát többek között a termékenység szimbólumának is tekintik, a sok, szám szerint 613 magja miatt. Hazájában, Görögországban még mindig a lét és megsemmisülés, a termékenység jelképe. Számos kutatás bizonyítja jótékony hatását.

  • A tejtermékek közül a nyers tej okozza a legtöbb megbetegedést

    A legtöbben a pasztõrözetlen tejet tartják számon a legegészségesebb terméknek.

    Egy tanulmány rámutatott, hogy az 150 százalékkal nagyobb eséllyel okoz élelmiszer-eredetû megbetegedést, mint a pasztõrözött tejek és tizenháromszor több a kórházban megfordulók aránya is.

    A tejtermékekkel kapcsolatos megbetegedések 60 százaléka a pasztõrözetlen tejek fogyasztására, míg 39 százalékuk a pasztõrözöttekre vezethetõ vissza.

  • Tudnivalók a gyrosról

    A görög konyha remeke a Gyros. A függõlegesen forgó nyársra rátûzött hússzeletek egész nap forognak és egy nagy karddal szelik le belõle mindig azt a réteget, amely már szép pirosra sült.

    A hasábburgonya alakú húscsíkoknak a négy közül az egyik oldala ropogós, a másik három pedig puha. Nyelvi összefüggés: a görög gyro, gyros forgást jelent. A hasonló égövi, de teljesen más alapokon nyugvó kultúrájú török konyha "döner kebab"-nak nevezi. Az olasz nyelvben girare jelenti ugyanezt. Mindenesetre a világban a "gyros" név terjedet el.

  • Koktélban is finom a biztonságos szex

    Nem feltétlenül kell karibi nyaralás a totális felfrissüléshez! Tengerpart helyett megteszi egy finom koktél-ital is! Ha megvannak az alapanyagok, bátran nekifoghatunk mi magunk is otthonunkban hûsítõ finomságokat mixelni!

    A nyári nagy melegben jól esik egy finom frissítõ koktél. Ha ötlet híján van, akkor válasszon az alábbi receptek közül, hogy a vendégeit is meglephesse egy hangulatfokozó, kellemes itallal. Ha nem jönnek össze a dolgok, kérje ki egy bármixer tanácsait!

  • Ünnepek után itt a fogyókúra-szezon

    Fogyókúra-szezon. Becslések szerint átlagosan 2 és fél kilót híznak az emberek az ünnepek alatt. 3-ból kettõ nõ rendszeresen fogyókúrázik, és a karácsony-szilveszteri lakomák után a hölgyek fele kifejezetten túlsúlyosnak tartja magát. Hízás ellen két orvosság van, a diéta és a mozgás. Az edzõtermekben január elején megnõ azoknak a száma, akik súlyukat nem szinten tartani szeretnék, hanem a feleslegtõl szabadulnának. Van, aki csak 2-3 kilót hízott, ez az átlag, szerintem, õk azt a 2-3 kilót, de vannak új lelkesedõk, akik nagyobb súlyfölösleggel rendelkeznek, szeretnének akár 10-20 kilót leadni.

  • Luca napja és a babonák

    Krisztus után 304-ben szenvedett Siracusaban vértanúságot a szentéletû, jótékonykodó Szent Lucia, akinek emléke elõtt tisztelgett a római katolikus egyház már az 5. századtól kezdve. Luca napja a Gergely-féle naptárreformig, 1582-ig a tél legrövidebb napja volt, az évszak közepének tartották, munkaszünetes törvénynapként határozták meg. Nevének etimológiája a latin lux = fény szóval áll összefüggésben. Ehhez a naphoz számos hiedelem, szokás kapcsolódik. A praktikák, mágikus eljárások, szövegek a tyúkok szaporaságát, tojáshozamának növekedését igyekeztek elõsegíteni.

  • A nyár a friss zöldségbõl készített fincsi fõzelékek szezonja

    A fõzelék zöldségbõl készült fõfogás, ami nem köret. Szinte bármibõl készülhet, például burgonya (krumpli), spenót, tök, zöldbab, bab, káposzta, kelkáposzta, lencse, sárgaborsó, vagy ritkábban brokkoli, karfiol, kukorica stb. Tálalásakor vagdalttal (fasírozott), sült vagy rántott húsokkal, sült kolbásszal, tükörtojással, ún. „feltéttel” szervírozzák.

    Jelen cikkünkben a salátából, és a cukkiniból készült fõzelékeket ismertetjük.

  • Csipkebogyóval a hideg ellen

    A csipkebogyó nagy hagyományokra tekint vissza a tradicionális orvoslásban. Erõs antioxidáns hatásának köszönhetõen védi egész immunrendszerünket, ezért érdemes télire beraktározni belõle! A csipkebogyó a vadrózsa és a japán rózsa gyógyhatású áltermése. Bár a csipkebogyóban igen sok A-, B1-, B2-, P- és K-vitamin található, legfontosabb hatóanyaga mégis a természetes C-vitamin, mely részt vesz az oxidációs folyamatok szabályozásában, erõsíti a vérerek falát, szilárdítja a kötõszövetet, fokozza a szervezet védekezõképességét, ellenállását a fertõzésekkel, betegségekkel szemben.

  • A méz pergetése

    A méz egyik legfontosabb táplálékunk. Elsõ jelek a Cromagnoni õsember sziklarajzáról származnak. A Fáraók korában legértékesebb adománynak tartották. A görögöknél Isten eledele néven emlegették. Hippokratész mennyei csodaszernek titulálta, sõt kozmetikumként is emlegették Rómában. Az egyik legjobb energiaforrásunk, hiszen közel 80 százalékban szõlõ és gyümölcscukrot, 18 százalékban vizet, s csak néhány százalékban tartalmaz szacharózt. Ennek következtében gyorsan szívódik fel.

  • Cukorbetegeknek is jó egy kis bor

    Cukorbetegek vércukrát értékelhetõen javítja egy pohár bor. Alkoholt soha nem fogyasztó cukorbetegek vércukra értékelhetõen javul, ha a fõétkezések alkalmával egy-egy pohár bort is megisznak az étel mellé - mutatta ki egy Izraelben végzett tanulmány. A Ben Gurion Egyetem munkatársai által végzett vizsgálatban 109 személy vett részt, életkorúk 40-75 év volt. Az önként jelentkezõket két csoportba osztották: az egyik csoport tagjai ebéd közben egy pohár vörös-, vagy fehér bort ihattak, a másik csoportban lévõk alkoholmentes sört kaptak.

  • Az egészséghez elengedhetetlen táplálékokat tartalmaz a mandula

    A rendkívül ízletes mandula sokáig a jómód és az egészség szimbóluma volt. A magok az egészséghez elengedhetetlen alapvetõ tápanyagokat tartalmaznak.

    A mag gazdag rostokban, vitaminokban, ásványi sókban és más vegyi anyagokban, melyek kedvezõen befolyásolják az egészségünket. Mértékletes fogyasztása rengeteg betegség, sõt a rák kialakulása ellen is véd. Fontos energia- és tápanyagforrás. Különösen gazdag olyan egyszeresen telítetlen zsírsavakban, mint például az olajsav, és többszörösen telítetlen zsírsavakban, melyek csökkentik a „rossz" koleszterin szintjét.

  • Tanácsok a téli napok egészséges átvészelésére

    Téli idõszakban tapasztalhatjuk, hogy ösztönösen más jellegû ételek fogyasztására vágyunk. Az is igaz, hogy a hideg hónapok alatt jó néhányan állapítják meg a ruháikról, hogy mintha egy kicsit szûkebbek lennének, mint azelõtt. Kevesebbet is mozgunk. Valóban változnak-e az élettani igények a téli hónapokban? Az energiaszükséglet egy adott személy energiaigényét jelenti, adott környezeti körülmények között. Ebbõl már kitûnik, hogy a szükséglet mindenki számára...

  • A szépség és a fiatalság megőrzése avokádóval

    A szépség és a fiatalság megőrzése avokádóvalTöbb mint 25 féle nélkülözhetetlen tápanyagot és vitamint tartalmaz (többek közt A-, E- és B-vitamint, luteint). Telítetlen zsírsav-, rost-, kálium- és antioxidáns-tartalmánál fogva a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, valamint a szívbetegségek leküzdésében egyaránt hatékony. Rendszeres fogyasztása csökkenti az ízületi fájdalmakat, és még a rák és cukorbetegség megelőzésében is segít! Magas olajtartalma miatt kiváló bőrápoló szer, még a legérzékenyebb bőr ápolására is alkalmas.

  • A legjobb energetizáló táplálkozási tippek

    Gondoltad volna, hogy az étel nem csupán tápanyagokat rejt, hanem életerõt is? A távol-keleti étkezési hagyományok szerint táplálkozásunkkal nemcsak egészségünket, hanem a lelkiállapotunkat is befolyásolhatjuk. Ezt te is megtapasztalhatod, ha megismerkedsz a zen gasztronómiával! Szakácsmûvészet, amely a testet, a lelket és a szellemet egyaránt szolgálja – így lehetne összefoglalni a zen táplálkozás lényegét. A zen filozófia a harmónia elérését tartja a legfõbb célnak, mégpedig úgy, hogy az ellentétes energiák kiegyenlítésére törekszik, mind az étkezésben, mind pedig az életvezetésben.