rss
adó 1 százalék gyermekvédelem támogatása adóbevalláskor
  • Amit a Fröccsrõl tudni kell

  • Egy mondás szerint, aki a borba vizet tölt az egyéb galádságokra is képes. Ennek ellenére kis hazánkban komoly hagyománya van a fröccsözésnek. Dédszüleink a nyári hõség idején még vermelt jéggel hûtött spriccert ittak. A millennium után az elõzõ századfordulón kezdõdött a divatja a fröccsnek ivásban és a vendéglátóhelyi kínálatban egyaránt. A köznyelv és az irodalmi mûvek is hamar megkedvelték a "fröccs", "fröccsözni" szót, amely Krúdy Gyula, Molnár Ferenc, Bródy Sándor...

    ... és Hunyady Sándor számtalan mûvében gyakorta fordul elõ. Fokozatosan szokta meg a szót és az italt a nagyközönség.

    A németbõl átvett "spritzer", illetve a "fröccs" szódavízzel hígított bor. Vannak azonban másfajta fröccsök is. A máig népszerû Gundel vendéglõ most is látható épülete teljes szépségében több mint száz éve készült el, de már a tizenkilencedik század hetvenes éveitõl volt a helyén egy híres vendéglõ, amelyet Wampeticsnek hívtak. Divat volt betérni oda.

    Az irodalmi, politikai, és mûvészvilágból jeles asztaltársaságok tartották benne rendszeres találkozóikat. Az egyik törzsasztalnál Rippl-Rónai József, Móricz Zsigmond, a híres konferanszié Nagy Endre és barátaik társaságában született meg Újházy Ede nevezetes és máig kínált levese, amely eredetileg kakasból készült. Ugyanennél az asztalnál ittak elõször úgynevezett "újházy fröccsöt". A híres színész szódavíz helyett a népszerû vendéglõ kitûnõ kovászos uborkájának levével hígította a bort. Tisztelõi, utánzói gyorsan elterjesztették fõvárosszerte. A szakemberek véleménye szerint jóval nagyobb mennyiségû bort lehetett így meginni következmények nélkül, mint a szódavízzel kevertbõl.

    A múlt század elején a szegedi mûvész asztaltársaságok hozták divatba, és máig fogyasztjuk a vörösbort pezsgõvel, más néven Kass-, vagy Tisza-fröccsöt. Elõbbi a neves szegedi vendéglátós családnevet õrzi, akinek Tisza szállójában lett népszerû a nevezetes ital. Tersánszky Józsi Jenõ írja a "Nagy árnyakról bizalmasan" címû könyvében, hogy Debrecenben Tóth Árpáddal a "Bonbonier" éjszakai szórakozóhelyen "pezsgõs fröccsöt" ittak. Egy másik fajta fröccsöt ugyancsak a századfordulón kínáltak elõször. Mindmáig ismert, de sokféle neve van. Bálóné Ráday utcai vendéglõjében hétfõnként találkozott az úgynevezett "kagál asztaltársaság". A Borsszemjankó vicclap szerkesztõi és barátaik vacsoráztak akkor.Az egyikük a savanyú alföldi borból készült fröccsöt jó evõkanálnyi málnaszörppel javította föl.

    A vendéglátás megszámlálhatatlanul sok tréfás nevû fröccsöt kínál azóta is, például a "fordított", amely másként "hosszúlépés", 2dl szóda és 1 dl bor keveréke. A "fütty" volt a kisfröccs, vagy "rövidlépés" 1dl bor 1dl szóda - mert egy füttyre ihatta meg a szomjazó. A nagyfröccs 2dl bor 1dl szóda tréfás neve "hajtás", vagy "húzós" - egy hajtásra, húzásra lehetett a gallér mögé küldeni. A "mafla" fél liter bor és ugyanannyi szódavíz keveréke. A "házmester" 3dl bor és 2dl szódavízbõl áll. Fordítottja a "viceházmester". A "háziúr", vagy "felénk bivalykorty" 4dl bor és 1dl szóda, amit néhány helyen "nagy házmesternek" hívtak, a "lakófröccs", avagy "kisházmester" pedig, 1dl borhoz 4dl szóda. Érdekesség a "Krúdy fröccs" a nagy író kedvence. Aránya szokatlan, 9dl borhoz 1dlszódavízet kell önteni. Az író szerint, ilyen arányban a víz megnevetteti a bort. "Csattos" volt a kristályvizes üvegnyi, 1l bor és fél l szódavíz keveréke, lámpás pedig, a másfél liter borba öntött fél liter szóda.

    Napjainkban is születnek érdekes nevû, és hasonlóan érdekes összetételû fröccsök. Például a "góré-fröccs". Egy kispohár borhoz csak annyi szóda amennyi még a pohárban elfér. A "sóher fröccsnél" 9dl szódához 1dl bort kell adni ízesítõnek. A "kisvadász" 1dl vörösbor és 1dl cola, a "nagyvadász" pedig, 2dl vörösbor és 1dl cola keveréke. A "matrózfröccsnek" semmi köze a borhoz. Ha valaki ilyet kér, akkor egy korsó sörhöz fél deci rumot szervíroz a pincér, már ha ismeri a kifejezést. A "postásfröccshöz" sem kell bor. Ez, dupla kávé rummal. És van még egy, Krúdy által is emlegetett és Ruffy Péter írásaiból elhíresített, a "színészfröccs". Ahogyan õk írták igen szegény ital: tisztavíz szódával, és az is langyosan.

    A végén álljon itt egy kedves történet a hatvanas évekbõl: A falusi kocsmába ellenõr érkezik a központból. Az ártáblán látja, ki van írva szép szálkás betûkkel: Nagy röccs 3,20. Két cc-vel ahogy illik. Kolléga úr ezzel a felirattal valami nem stimmel -így az ellenõr. Kocsmárosunk hosszasan nézi a feliratot, majd megvilágosodik és így szól. Igaza van ellenõr elvtárs! És letörli az egyik C-t.

    Barta László


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Életmódról és életkorról is árulkodnak az ujjlenyomatok

    Brit kutatók szerint az ujjlenyomatokból nemcsak az ember személyére, hanem életkorra és életmódra is lehet következtetni. Az ujjlenyomatok nem csak azonosításra szolgálnak, hanem életkorra vagy életmódra vonatkozó információk is kiolvashatók belõlük - állítják brit kutatók. A digitalizált ujjlenyomatok sokat segíthetnek a rendõrségnek abban, hogy leszûküljön a gyanúsítottak köre, ugyanis azok a bûntett helyszínén nyomot hagyó bûnözõ életmódjáról is szolgáltatnak információt.

  • A zsidó konyha érdekességei

    A zsidó konyha tartalmazza talán a legtöbb elõírást az ételek elkészítésére és tálalására vonatkozóan. Éppen ebben rejlik különlegessége. A zsidók számára fogyasztható, azaz kóser ételek eredete az ókori Izraelig nyúlik vissza és sajátosságai a Biblia számos vallási elõírásában, gyökereznek. A zsidó étkezési törvények nem csak a test étrendjét szabályozzák, hanem a lélek épülését is szolgálják. Az elõírások többségét Mózes ötödik könyve tartalmazza, és ezekhez a vallásos zsidó családok ma is ragaszkodnak.

  • Ráncos leszel a rágótól

    A plasztikai sebészek szerint a rágózás lehet, hogy jót tesz a fogaknak, de kifejezetten elõnytelen az arcbõrnek, mivel elõsegíti a ráncosodást.

    Dr. Joel Schlessinger Omahában dolgozó plasztikai sebész nyilatkozott az MSNBC-nek, a rágógumi által okozott kozmetikai panaszokról. A szakértõ arról beszélt, hogy több páciense is gyakran rágózik, és esetükben kivétel nélkül megfigyelhetõ egy olyan ráncosodási folyamat, amely csak a rágógumi fogyasztásából eredeztethetõ. Ez jellegzetes ráncokat hoz létre, amelyek a száj körüli bõrfelületeken alakulnak ki.

  • Enni Mexikóban: a haute couture konyha

    Ételek,italok Mexikóban

    Mexikó egyik fõ tápláléka a kukorica, illetve a kukoricából készült ételek. A kukoricalisztbõl lapos lepényt sütnek, ezt hívják tortillanak, és ezeket a lepényeket eszik különbözõ módon, különbözõ töltelékekkel. Az egyik módszer az, mikor a tortillakat és a tölteléket külön-külön szolgálják fel és a vendég tölti meg a lepényét azzal, amivel szeretné. Ezt hívják tacosnak. A töltelék hús, sajt, babpüré (frijoles) egyaránt lehet.

  • A hosszú élet titka: séta a parkban

    Fél óra napi séta öt évvel hosszabíthatja meg életünket, számolt be egy legújabb életmód-kutatás, amelyet az Egészségügyi Világszervezet rendelt el. Egészségügyi szakemberek szerint a séta vagy a kényelmes tempójú kerékpározás hosszú távon is jótékony hatással van az egészségre.

    A WHO szerint Nagy-Britanniában és Dániában készült kutatások azt mutatják, hogy még az enyhe testmozgás, sõt, a házimunka is meghosszabbíthatja életünket, akár öt évvel is. Szakemberek azt remélik, hogy a rengeteg, tévé elõtt lustálkodó e hír hallatán kimozdul majd, és többször fog tenni valamit egészsége érdekében.

  • Tényleg mérgezõ és rákkeltõ az édesítõszer?

    Az egyik legelterjedtebb édesítõszer az aszpartám, és kevés kivétellel szinte minden diétás, light vagy cukormentes termékben megtalálható. Káros hatásairól azonban már évtizedek óta vitáznak a szakértõk, aminek, úgy tûnik, már sosem lesz vége.

    Az aszpartám, a népszerû édesítõszer körüli vita még az 1990-es években kezdõdött. Akkoriban ugyanis egyre többen fordultak orvoshoz megmagyarázhatatlan tünetekkel, amelyeket végül az orvosok az édesítõszerrel hoztak összefüggésbe.

  • Bélszíncsíkok Stroganoff-módra - a világ 5 legfinomabb étele sorozat

    Aki szereti a tartalmas ételeket, annak kötelezõ megkóstolnia.

    Az egyik leghíresebb orosz étel vargányával és tejszínnel készül, bár sok változatot kóstolhat az, aki az itthoni éttermekben próbálja ki az ínyencséget: Magyarországon sok helyen inkább sampiongombával és csemegeuborka nélkül készítik. Sztroganoff mód azt jelenti, hogy a bélszint finomra vágott gyöngyhagymával vajon megpirítjuk, fûszerezve és tejszínnel beforralva; (ha vadhús) gombával, ecetes uborkával, kaprival és borral készítjük.

  • Erõs, mint a halál és édes, mint a szerelem - ez a kávé

    A kávé legyen fekete, mint az ördög, erõs, mint a halál, és édes, mint a szerelem. (Török közmondás) A kávé napjaink egyik közkedvelt itala. A világ népességének jelentõs része fogyasztja, általában naponta többször. Az egyes országok lakói jelentõs különbségekkel készítik el kedvenc fekete italukat. Az Egyesült Államokban laza hosszúkávét isznak. Hasonlóan készítik a németek is, de mégis érezni a különbséget, erõsebbre fõzik, mint Amerikában és tejjel hígítják.

  • Újabb világrekorder humusztál

    Néhány hónappal a humuszrekord után ismét rekordmennyiséget fõztek az arab konyha egyik legrégebbi ételének ételnek tekintett csicseriborsó-pürébõl. A Jeruzsálemhez közeli Abu Hos arab faluban egy óriási mûholdvevõ tányérban 50 szakács segítségével 4090 kilogrammnyi humuszt fõztek, és ezzel ismét megdõlt a humuszrekord, amelyet több mint két tonnával október 25-én állítottak fel Bejrút központjában. A libanoniak tavalyi rekordja a rivális izraeliek korábbi világcsúcsát döntötte meg.

  • A tökéletes mézeskalács titkai

    A tökéletes mézeskalács titkaiAzt gondolnánk, hogy a mézeskalács egy egyszerű süti, pikk-pakk megvan, ami igaz is, csak az nem mindegy, hogy milyen lesz. Sokan küszködnek azzal a problémával, hogy kemény lesz a mézeskalács, pedig háta süti egyik legfontosabb kritériuma, hogy jó omlós, finom falatokat kapjunk. A jó mézeskalácsnak több titka is van. Az egyik ilyen a pihentetés, ha a tésztát begyúrtuk ne nyújtsuk rögtön, gyúrjuk be délután és hagyjuk legalább egy éjszakát hűtőben pihenni, így jobban összeérnek az ízek és a tészta is hamarabb fel fog jönni sütéskor.

  • Tavasszal is fogyasszunk trópusi gyümölcsöket

    A hideg téli hónapok után is fontos figyelnünk szervezetünk vitaminszükségleteire. Sokak számára a tavaszi idõszak nagyobb veszélyt jelenthet a megbetegedések terén.

    Az elsõ melegebb fuvallatokra szívesen vetjük le a vastag téli kabátot, kesztyût, sálat és sapkát, ilyenkor fokozottan ki vagyunk téve a megfázás veszélyének, fõleg ha a téli hónapok során nem tudtunk elég vitamint a szervezetünkbe juttatni. Tavasszal is jó megoldást jelentenek erre a trópusi gyümölcsök, citrusfélék. Egyik legkedveltebb ezek közül a narancs.

  • Mazsola: önmagában is süteményben is kiváló

    Mazsola: önmagában is süteményben is kiválóA szőlőbogyó szárítása során készült mazsola különböző méretű, színű és tápértékű lehet. Kiválóan fogyasztható magára, süteményekkel, reggelikor, a nap szinte bármilyen időszakában. A hűtőben tárolt mazsola akár hat hónapig is eláll. Mazsola kétféleképpen készíthető, vagy napon szárítva vagy különféle szárítási eljárásokkal. A mazsolának többféle változata van, a legismertebb mazsolaszőlő-fajták a magvatlan, mag nélküli, amely kicsi és fekete, a halványsárga illetve a nagy magvú. A mazsola színe szerint lehet világosbarna, fehér, sötét színű és vörös is.

  • Zsírégetést segítõ élelmiszerek

    Amikor zsírégetésrõl van szó, nem minden élelmiszer számít egyenlõnek. Mindenki tudja, hogy több zöldséget és kevesebb cukrot kellene ennünk, kerülnünk kellene a gyorsételeket.

    A zsírégetést bizonyítottan serkentõ négy élelmiszer kiválóan kiegészíti az egészséges fogyókúrás programokat. Természetesen, ha valaki valamilyen alapbetegségben vagy allergiában szenved, az étrendi változtatások elõtt feltétlenül beszélnie kell orvosával vagy dietetikusával.

  • Muffin álomdiéta módra!

    Rengeteg változatban elkészíthetõ, lehet édes és sós, minden a fantáziánkra van bízva. Isteni finom a lenti változat, és a szénhidrát csökkentett lisztkeveréknek hála bûntudat nélkül kóstolgatható.

    Elkészítés: a száraz és folyékony részek alapanyagait külön összekeverem, majd a két részt lazán egybeforgatom (nem kell simára keverni!). Ha túl száraz, akkor teszek még bele egy kevés tejet. A sütõt elõmelegítem 190 fokra. A muffin formát kivajazom, kilisztezem, és mindegyik formát háromnegyedig töltöm a masszával. 25 percig sütöm.

  • Töltsük fel a szervezetünk természetes vitaminokkal

    Töltsük fel a szervezetünk természetes vitaminokkalA legjobb, ha helyben termesztett gyümölcsöket és zöldségeket fogyasztasz. A frissen szedett zöldségek és gyümölcsök pedig nem csak sokkal finomabbak, hanem a tápanyagértékük is jóval magasabb. Ha az általad fogyasztott zöldségeket és gyümölcsöket messze termesztik tőled, akkor valószínűleg utóérlelik őket, hogy a szállítás során ne menjenek tönkre. Ezalatt a folyamat alatt pedig az értékes tápanyagaikat is el fogják veszíteni. A helyileg termelt zöldségeknek, gyümölcsöknek nemcsak az ízük lesz kirobbanó, hanem a bennük található tápanyagok is.

  • Az almaecet

    Többek között 20 fontos ásványi anyagot és nyomelemeket tartalmaz, emellett tej, ecet, citromsavat, egy sor enzimet, aminosavat, és értékes ballasztanyagokat. A hosszú évtizedes, sõt részben évszázados tapasztalat bebizonyítja, hogy milyen pozitív hatással van az alma és az almaecet az emberi szervezetre.

    Azok az emberek, akik rendszeresen fogyasztanak, almaecetet vagy almát, egészségesebbek, frissebbek, bõrük rugalmas, feszes.

  • Téves információk az egészséges táplálkozással kapcsolatban

    Ha az egészséges táplálkozás és a diétázás ugyanaz lenne, akkor sokan egész életükben fogyókúráznának. Csakhogy nem ugyanaz. Íme, a leggyakoribb tévhitek:

    1. tévhit: Ha valaki egészségesen eszik, biztosan fogyókúrázik.

    A legtöbb ember összekeveri a diétát a koplalással, illetve azt hiszi, hogy le kell mondania kedvenc ételeirõl. Akár ideális a testsúlyunk, akár fogyni próbálunk, az egészséges táplálkozás nem fogyókúra. Az egészséges életmód kulcsa azonban mindenképpen az egészséges étrend.

  • Éttermi kalóriatájékoztatás, kevesebb kövér gyerek

    Egy felmérés szerint ha a szülõk a gyorséttermek étlapjáról megtudhatják, hogy mennyi kalóriát tartalmaznak a kicsik kedvenc ételei, jobban megfontolják, hogy mi kerül a gyerekek tányérjára, mint ha csupán a vonzó ételneveket olvassák. Amerikai szakemberek mind nyomatékosabban hangsúlyozzák, hogy a koszorúér-betegség kockázati tényezõi közül sikerült lényegesen csökkenteni a dohányzás gyakoriságát, de ezt a kedvezõ hatást ellensúlyozza az elhízás, amely lassan és visszafordíthatatlanul minden korosztályban növekszik.

  • Sörös vagy boros páclével a rák ellen

    Sütés közben rákkeltõ anyagok keletkeznek a hús felszínén. Pácolás sörben vagy vörösborban gátolja a rákot okozó vegyületek kialakulását, ezért csökkenti a rosszindulatú daganatok kockázatát. Portugál kutatók biztató eredményeit a Journal of Agricultural and Food Chemistry szakfolyóirat közölte. Rákkutatók már évekkel ezelõtt felhívták a figyelmet arra, hogy a sült hús evése és a gyomor-bél daganatok között összefüggés lehet: aki sok marhahúst fogyaszt és különösen akkor, ha a húst erõsen sütve szereti, nagyobb esélye van arra, hogy rosszindulatú betegsége lesz, mint azoknak, akik csak ritkábban esznek bélszint, akkor is csupán alig megpirítva, angolosan.

  • Demokratikus francia kaviár

    Véget érhet az orosz és iráni kaviár hosszú ideje tartó egyeduralma: a tokhaltenyésztésre berendezkedõ Franciaország olcsóbb és kevésbé sós ikrával készül meghódítani a piacot.

    Az 1872 óta mûködõ Prunier kaviárvállalat legismertebb éttermét a párizsi Champs Elysées fényei ragyogják be és kínálatának legfontosabb alapanyagát a "szürke aranyként" emlegetett, házi készítésû kaviárja képezi. Az értékes összetevõt a Párizstól 550 kilométerre délnyugatra fekvõ Dordogne-folyó festõi szépségû torkolatánál nevelkedett tokhalak szolgáltatják.