rss
bohócdoktor vizit szja 1%

  • Kezdõdik az eper szezon!

  • Az elsõ tavaszi, saját kertünkben is megtermõ gyümölcsünk az eper. Elõször csak pár szem kerül a konyhába, amit porcukorral, tejszínhabbal - vagy a nélkül - elmajszolnak a gyerekek, azután, ahogy olcsóbb lesz, komolyabb sütemények és desszertek készülnek belõle. A kísérletezõ kedvûek salátákba is tehetik, és amikor már sok van belõle, be is fõzhetjük. Bár már kora tavasszal megjelentek a mûanyagos dél-európai szamócák, hazai eprek általában ízletesebbek.

    bohócdoktor vizit szja 1%

    loading...

    Élettani hatásuk is jelentõs, különösen a magas vérnyomásban szenvedõk, a köszvénnyel küzdõk számára ajánlott, de segíthet az izületi problémákon és az ekcémán is. És a színe, az illata! Mintha csak a színterápia doktorai találták volna ki! Még a látványa is energetizál! Serkenti a vérkeringést, és fokozza a méregtelenítõ folyamatokat. Bõséges C- és E-vitamin tartalmával kitûnõ vértisztító táplálék.

    Kevesen tudják, hogy az eper több száz évvel ezelõtt nem ínyencségként, hanem gyógynövényként kezdte pályafutását, késõbb dísznövénnyé avanzsált, gyümölcsét csak a 14. századtól fogyasztják. Tele vitaminnal, az egészsége megõrzéséhez elengedhetetlen növényi vegyületekkel. Csökkenti a szívbetegségek, a kötõszöveti gyulladások, az agyér-elmeszedés és a rák kialakulásának esélyét.

    A benne található vegyületeknek kifejezetten fiatalító hatása van. Az eper bõrápoló képessége sem elhanyagolható. Kinyitnak a strandok, beindul a napozás szezonja, és az elsõ napérlelte gyümölcs máris megvéd annak káros hatásaitól. A bõrbe bedörzsölve megszabadít az elhalt hámsejtektõl, hûsíti bõrét napozás után, véd az ultraibolya-sugárzástól. Fogai fehéren csillognak majd, ha pépesített földieperrel dörzsöli át hetente egyszer.

    De mint minden jónak, az epernek is létezik rossz oldala. Aprómagvas gyümölcs lévén csalánkiütést idézhet elõ. Ez elsõsorban csecsemõknél tapasztalható. Aki nagyon ritkán fogyaszt friss epret, szintén bõrkiütést kaphat. Legtöbbször azonban ez nem valódi allergiás reakció. A gyümölcsben lévõ speciális anyagok a sejtekben hasonló reakciót váltanak ki. Gyõzõdjön meg róla, hogy tényleg nem eper-allergiáról van szó, és fogyassza rendszeresen!

    Hirado.hu


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • A mandula fogyasztásával sok betegség kialakulását megelőzhetjük

    A mandula fogyasztásával sok betegség kialakulását megelőzhetjükA mandulai magjai az egészséghez elengedhetetlen alapvető tápanyagokat tartalmaznak. A mag gazdag rostokban, vitaminokban, ásványi sókban és más vegyi anyagokban, melyek kedvezően befolyásolják az egészségünket. Mértékletes fogyasztása rengeteg betegség, sőt a rák kialakulása ellen is véd. Fontos energia- és tápanyagforrás. Különösen gazdag olyan egyszeresen telítetlen zsírsavakban, mint például az olajsav, és többszörösen telítetlen zsírsavakban, melyek csökkentik a „rossz" koleszterin szintjét.

  • Sikeres volt a borszerda

    A szerdai akcióban csaknem 200 étterem adta féláron a kiváló magyar borokat, ezzel csinálva kedvet az étterembe járáshoz a világbajnokság szünnapján. Idén még három Borszerda lesz, a szervezõk azt remélik, hogy augusztus 25-én még több étterem csatlakozik a mozgalomhoz.

    A szokásosnál nagyobb forgalomról számoltak be a tegnapi Borszerda után az akcióhoz csatlakozó éttermek. „Kifejezetten jól sikerült a tegnapi este – nyilatkozta Niklai Ákos, a Kárpátia étterem tulajdonosa.

  • Gyümölcsöt, vagy a levét?

    A gyermekorvosok a csecsemõk hozzátáplálásakor elsõ választandó lehetõségként a gyümölcsleveket javasolják. Ennek célja nemcsak az új íz megismertetése, hanem a C-vitamin és a folyadék pótlása. Valójában a gyümölcslé egészsége, vitamin- és ásványianyag-forrás, íze jó, a babák szívesen fogadják. Bár a gyümölcslé-fogyasztásnak számtalan elõnye van, bizonyos mennyiségi és minõségi határokon túl hátrányos is lehet.

  • Sokrétűen felhasználható zöldségünk: a zöldbab

    Sokrétűen felhasználható zöldségünk: a zöldbabAkik kedvelik a zöldbabot, tucatszám válogathatnak a jobbnál jobb receptek között, ugyanis a zöldbab számos módon elkészíthető és nagyon sok finom étel alapja lehet. Lehet sütni, főzni, párolni, tálalhatjuk levesben vagy főételként is, ennek csak a fantáziánk szab határt. Ízletessége mellett még egy érv a fogyasztásra, hogy a brokkoli után a zöldbab a leghatásosabb zöldséges, mellyel megelőzhető a rák. Tízszer nagyobb a fehérjetartalma, mint a burgonyának, így igazán közkedvelt zöldség. Vásárláskor mindig az élénk színű és kemény zöldbabokat válasszuk.

  • Földi harapnivaló a jobb egészségért

    Megtisztított fekete termõföldbõl készít különleges csemegét immár generációk óta egy indonéz család, a különleges harapnivalót elsõsorban a jobb egészség érdekében fogyasztják a falu lakói.

    Az indonéziai Kelet-Jáva tartomány Tuban nevû faluja az eddig ismert egyetlen olyan hely, ahol már évtizedek óta töretlenül folyik az ampo, vagyis a kövektõl megtisztított, fekete termõföldbõl készült különleges csemege gyártása. Habár a szokatlan harapnivalónak nincsen gyógyászatilag igazolt hatása, a falusiak azonban mégis úgy vélik, hogy rendkívül jó fájdalomcsillapító.

  • Árulkodó az ételek színe

    A különbözõ színû ételek különbözõ tápanyagokat, egészséghez szükséges vitaminokat tartalmaznak. Ha a zöldségekbõl, gyümölcsökbõl, zsírokból, fehérjékbõl, húsokból éppen az egészséges táplálkozáshoz szükséges mennyiséget visszük be szervezetünkbe, akkor minden színbõl nagyjából ugyanannyit fogyasztunk. Vörös és sárga ételek ösztönzik tested mûködését, energiát adnak erõsítik fizikumod, állóképességed. Hatással vannak a hangulatra, javítják a közérzetet. A legtöbbször az egészséggel párosítjuk õket.

  • A sok zsírt tartalmazó étrend emeli a szélütés kockázatát a nõknél

    Jelentõsen növeli az ötven év fölötti nõknél a szélütés kockázatát a sok zsírt tartalmazó étrend - állapította meg egy nagyszabású követéses tanulmány. Az Amerikai Stroke Társaság konferenciáján szerdán ismertetett tanulmány az eddigi legnagyobb, amely az étrend és szélütés kockázatnövekedése közötti kapcsolatot vizsgálta a nõknél. A 87 230 nõ részvételével lefolytatott vizsgálat megállapította, hogy a legtöbb zsírt fogyasztók csoportjában 44 százalékkal magasabb volt a szélütés leggyakoribb típusának kockázata, mint a skála másik végén, a legkevesebb zsírt fogyasztó nõk csoportjában.

  • A daganatos betegségek ellen a vitaminokkal és a rostokkal

    A mediterrán országok lakossága kétszer annyit fogyaszt a gyümölcs- és zöldségfélékbõl, mint amennyi a hazai étrendbe kerül, ez is hozzájárul ahhoz, hogy náluk sokkal kisebb a keringési és a tumoros betegségek miatt bekövetkezõ halálozás. Már hazánkban is kezdenek az emberek egyre nagyobb hangsúlyt helyezni az egészséges táplálkozásra, de még mindig nagyon elmaradunk a mediterrán országokhoz képest.

  • Mennyire egészségesek az almás ételek?

    Azt gondolnánk, hogy az almás ételekben, például az almaszószban ugyanannyi az egészséges, antioxidáns hatású vegyület, mint a nyers almában.

    Vigyázat, ez tévedés! A cukor nélkül készült almaszósz nemcsak finom, hanem egészséges is: kicsi a kalóriatartalma, és hasznos antioxidánsokat juttathatunk be vele a szervezetünkbe. Az elsõ veszteségek a hámozáskor következnek be, de a fõzés sem tesz jót az antioxidáns-tartalomnak.

  • Együnk, igyunk lefekvés elõtt?

    Mennyi az ideális mennyiség? Hány óráig tehetjük meg? Fontos kérdések, mert befolyásolják éjszakai pihenésünket, ezáltal szervezetünk egészséges mûködését. Mind az elfogyasztott ételek, mind az italok meggátolhatják a nyugodt éjszakai pihenést. A két fõ bûnös a koffein és az alkohol. A koffein már kis dózisban is gátolja az alvást elõsegítõ neurotranszmitterek (idegsejtek közötti ingerületátvivõ anyagok) termelõdését. Ha valaki nem tud aludni, próbálja elhagyni a kávét és a koffeintartalmú italokat, még reggel is.

  • Együnk szívünk egészségére

    A szívbetegségek miatt bekövetkezett halálozás a vezetõ halálokok közt szerepel mind férfiak, mind pedig nõk körében. A betegség kialakulásának okai legtöbb esetben a helytelen, mozgásszegény életmód, a dohányzás, a túlzott cukrozott és zsíros ételek fogyasztása és a stressz. Léteznek azonban egyszerû lépések, melyek segítségével szívünk egészsége megõrizhetõ. Táplálkozási tanácsadók, újabb és újabb diéták hirdetik a hosszú élethez vezetõ legbiztosabb utat. Valójában nem könnyû választanunk, s valljuk be õszintén, ha létezik egyszerûbb megoldás, akkor arra szavazunk.

  • Őszi tisztítókúrák elengedhetetlen eleme a vörös szőlő

    Őszi tisztítókúrák elengedhetetlen eleme a vörös szőlőA vörös szőlő antioxidánsokban, illetve ásványi anyagokban bővelkedő héja és magja elmulasztja a gyomorpanaszokat, miközben jótékony hatásának köszönhetően tisztítja az emésztőrendszert. A vörös és fekete szemű szőlő magjában halmozottan található meg a sejtek regenerálódásáért felelős antioxidáns. Ezért a gyümölcs fiatalító, frissítő hatása gyorsan megtapasztalható. A vörös szőlő húsa kiváló magnézium és B-vitamin forrás, mely segít a stressz leküzdésében és a nyugalom megőrzésében.

  • Mediterrán fûszerkert az otthonunkban

    Készítsünk mesébe illõ ételeket a konyhaablakban nevelt mediterrán fûszernövények felhasználásával.

    Senki számára nem meglepõ, hogy az olasz, görög, francia szószok, mártások sokkal ízletesebbek, ha frissen szedett kerti fûszerekkel ízesítjük õket. A szárított fûszerek íze egy idõ után megszokottá, unalmassá válik. Aromájuk gyakran túl erõs - hiába használjuk a receptben elõírt mennyiség felét -, vagy a tárolás során elveszítik ízüket. Elõfordulhat, hogy a bevásárlóközpontokban kapható "frissen vágott" fûszernövények penészillatúak.

  • Az egészségtelen ételek a legnépszerûbbek

    Az Auckland Egyetem felmérése kimutatta: az új-zélandi élelmiszer áruházak legkelendõbb árucikkei nagyrészt a leg-egészségtelenebb élelmiszerek. Saját kategóriájukon belül a zsíros tej, a fehér kenyér, a cukros üdítõk, a vaj és az édes kekszek bizonyultak a legnépszerûbbnek. A kutatók egy wellingtoni szupermarketben rendszeresen vásárló 882 felnõtt vásárlási szokásait elemezték egy éven keresztül, így állapították meg, melyik a leginkább fogyó háromezer élelmezési cikk, illetve nem alkoholos ital. A megfigyelt vásárlók 73 százaléka nõ volt, átlagéletkoruk 38 év - írja a MediPress.

  • A kolbászmérgezés ritka, de halálos

    A botulizmus, vagyis ismertebb nevén a kolbászmérgezés nagyon ritka betegség. Évente 2-8 embernél fordul elõ Magyarországon, és súlyos esetben halállal is végzõdhet. A tragédia elkerülhetõ lenne, ha a házi disznóvágásokon jobban figyelnének az emberek a fertõtlenítésre, a tisztaságra és a megfelelõ hõmérsékletre.

    A botulizmus a legsúlyosabb olyan megbetegedés, ami kapcsolatba hozható a télen népszerû házi disznóvágásokkal.

  • Amit a francia konyháról tudni kell

    A francia konyha alapvetõen a római kori, valamint az olasz sütés-fõzési módszereket vette át, és fejlesztette tovább, mely utóbbit fõleg az uralkodói osztály igényei indították el.

    Ebben a tevékenységben különösen XIV. Lajos fõudvarmestere, Béchamel márki jeleskedett olyannyira, hogy mára már a francia lett a gasztronómia nyelve. Miután a XVI. századi francia konyhát a pazarlás jellemezte, a kor elõrehaladtával szükségessé vált némi reformáció.

  • Az angol konyha

    Az angol konyháról megoszlanak a vélemények, vannak akik szerint az ételkészítési módokban szegényes. Elsõsorban a franciák tesznek csípõs megjegyzéseket e témában.

    Francia eredetû az a mondás, miszerint "Angliában vannak a világ legjobb élelmiszerei......amíg nem kerülnek a konyhába...." Az eredeti angol konyha készítésmódjai valóban egyszerûek. Alapjában véve szeretik a kiadós, testes, jó minõségû húsokat, jóízû halakat, laktató lepényeket, pudingokat, mégsem élnek fenntartás nélkül az asztal örömeivel.

  • Téli vitaminpótlás

    Téli vitaminpótlásA téli hónapokban mindenképpen ajánlatos több vitamint bevinni a szervezetünkbe, hogy elkerülhessük a megbetegedéseket. Vitaminokat nem csak gyümölcsökkel és vitaminpótló tablettákkal, hanem számos más módon is vihetünk be a szervezetünkbe. Mivel télen igencsak sok teát fogyasztunk, a teák ízesítéséhez használjunk friss citromot és mézet. Ezeket csak akkor adjuk hozzá az italhoz, miután kihűlt, mert a túl magas hőmérséklet károsítja a vitamintartalmat és a méz is elveszíti jótékony hatását.

  • A taratorleves - a világ 5 legfinomabb étele sorozat

    A világ 5 legfinomabb étele, amelyet meg kell kóstolnia! Sorozatunkban bemutatjuk Önnek ezeket az ételeket! A nyaralás nemcsak a parti heverészésbõl, múzeumok látogatásából, túrázásból áll. Ahhoz, hogy igazán jól megismerjük egy nép kultúráját és életét, meg kell kóstolnunk a legtipikusabb nemzeti eledelüket is. Sokat elárul ugyanis róluk. És rólunk is... Úgyhogy néha érdemes kicsit a külföldi szemével látni a híres-neves gulyáslevesünket is...

  • Újév: szerencsefőzés lencsével!

    Újév: szerencsefőzés lencsével!A karácsonyi ünnepek alatt többszörösét ettük meg annak a kajamennyiségnek, mely egészségesen jól eshetne. Volt túlevés, gyomorrontás, túlzott süti, káposzta, husi bevitel. Teljesen lemérgeztük magunkat a jobbnál jobb finomságokkal... Mit együnk az újév elsõ napjaiban? Kifejezetten üdítõ, hogy a kötelezõ újévi ételek java része sós. A hagyomány szerint az óév búcsúztatása után lencsés, pikkelyes ételeket kell magunkhoz venni, hogy egész évre biztosítsuk magunk számára a szerencsét.

bohócdoktor vizit szja 1%

loading...