2021.01.19. - Sára, Márió

Mit lehet kezdeni a megmaradt sonkával?

Mit lehet kezdeni a megmaradt sonkával?
Mit lehet kezdeni a megmaradt sonkával, hogy meg ne romoljon? Egy biztos: nem kell egészségkárosító módon egyszerre elfogyasztani az egészet – van mód eltartani, és a legkülönbözõbb módokon „továbbgondolva" elkészíteni. – Ha nem fogyott volna el az ünnep alatt a nagy, nyolc-tíz kilós sonka, akkor sincs ok aggodalomra. A hagyományos eljárással füstölt-sózott sonkát könnyen eltarthatjuk 20-30 napig hûtõben romlásveszély nélkül, s apródonként, különbözõ módon fölhasználjuk. A sonka csont nélküli részét vágjuk le...
bohócdoktor vizit szja 1%

... csomagoljuk sztaniolba, hogy a vágásfelület ne színezõdjék el – mondja Csengeri József, húsüzlet-tulajdonos.

Húsos tésztától babgulyáson át a sonkás tekercsig sok mindent készíthetünk belõle, a variációk száma végtelen.

A gyorspácolttal sietni kell

Ha a sonka gyorspácolt, célszerû nem sokáig tartogatni, hanem mielõbb fölhasználni-elfogyasztani. Ezek a termékek eleve a húsvéti sonkafogyasztás fedezésére szolgálnak – mondja egy húsipari szakember.

Egyébként a sonkacsontot is föl lehet használni. Egy érdekes recept szerint: liternyi vízben föltesszük fõzni a sonkacsontot, és 20 deka borjúhúst; 5 deka egészségbarát mangalicazsíron megpirítunk kockára vágott 15 deka sonkát és 2 gerezd fokhagymát, s a húshoz adjuk. A készülõ levest megszórjuk fûszerpaprikával, sót is teszünk hozzá. A fõzés a hús megpuhulásáig tart. A tálalás is eredeti: négy fölmelegített cserépedénybe, azok aljába beleütünk egy-egy tojást, ráteszünk egy-egy szelet kenyeret, s mindezekre merjük rá a levest.

A sonkalét szintén föl lehet használni levesnek. Fél deci olajon megpirítunk egy fej apróra vágott vöröshagymát, belerakjuk a kockára vágott, negyven deka krumplit, majd – rövid párolás után – egy evõkanálnyi lisztet szórunk rá, s fölengedjük a másfél liter sonkalével. Majoránnával, õrölt köménnyel, fokhagymával és karikára vágott zöldpaprikával ízesítjük, és a krumpli megpuhulásáig fõzzük az ételt. Amikor tálaljuk, zöldpetrezselymet hintünk rá – adnak ötleteket a sonka és tartozékai húsvét utáni fölhasználására igazi hozzáértõk.

Delmagyar.hu
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!