Tejszínes sonkaleves
Hozzávalók 4 személyre:
- 2 csokor petrezselyem
- 1 csokor zsálya
-10 dkg füstölt sonka
- 8 dkg vaj
- 5 dkg liszt
- fél liter tej
- fél liter húsleves kockából
- 1,5 dl fehérbor
- 1 dl tejszín
Elkészítés:
1. A vajat felolvasztjuk, megpirítjuk rajta a lisztet. Felöntjük a tejjel, a húslevessel és a borral, majd felforraljuk. A tejszínnel, sóval, borssal és egy csipet cukorral ízesítjük.
2. A zöldfûszereket a levesbe keverjük, de már nem forraljuk tovább.
3. A levest csészékbe szedjük, megszórjuk sonkakockákkal. Vajas pirítóst kínáljunk hozzá.
Töltött tojás
Hozzávalók 4 személyre:
- 4 fej hagyma
- 2 tojás
- 1 csirkemell
- 1 evõkanál mustár
- 1 tubus majonéz
- fél csokor petrezselyem
- 2 evõkanál vodka
- 4 retek
Elkészítés:
1. A hagymákat meghámozzuk, egészben hagyjuk, sózott, borsozott vízben 10 percig fõzzük, majd lecsepegtetjük, félbevágjuk és hûlni hagyjuk. A tojásokat megfõzzük, meghámozzuk. A csirkemellet ledaráljuk, majd összekeverjük a mustárral és a majonézzel. A petrezselymet apróra vágjuk. Hozzáadjuk a vodkát és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
2. A hagymákat megtöltjük a húsos keverék felével, tálra tesszük õket és lefedjük fóliával.
3. A tojásokat elfelezzük, a sárgáját villával kiszedjük és finomra tõrjük, a fehérjét megtöltjük a maradék töltelékkel.
4. Tálra rakjuk õket, és az egészet megszórjuk a sárgájával és a petrezselyemmel.
5. A tálat egy órára letakarva a hûtõbe tesszük.

(Tálaláskor ízlés szerint, többféle módon is díszíthetjük.)
 Fõtt sonka, kemény tojás, bárányhús és különféle péksütemények kerülnek Húsvétkor a legtöbb család asztalára. Ezek a tradicionális ünnepi fogások, amelyeket azonban nem muszáj évrõl évre ugyanúgy elkészítenünk. Illetve elkészíthetjük õket - csak egy kicsit másképpen, mint ahogy megszoktuk. Furcsa is lenne a Húsvét sonka és tojás nélkül. Ugyanakkor arra is gondolnunk kell, hogy amilyen finomak és laktatóak ezek az ételek az ünnep elsõ napján, olyannyira válnak nehézzé és megszokottá ugyanazok az ízek az ünnepek után. Kivéve, ha felhasználjuk õket.
Fõtt sonka, kemény tojás, bárányhús és különféle péksütemények kerülnek Húsvétkor a legtöbb család asztalára. Ezek a tradicionális ünnepi fogások, amelyeket azonban nem muszáj évrõl évre ugyanúgy elkészítenünk. Illetve elkészíthetjük õket - csak egy kicsit másképpen, mint ahogy megszoktuk. Furcsa is lenne a Húsvét sonka és tojás nélkül. Ugyanakkor arra is gondolnunk kell, hogy amilyen finomak és laktatóak ezek az ételek az ünnep elsõ napján, olyannyira válnak nehézzé és megszokottá ugyanazok az ízek az ünnepek után. Kivéve, ha felhasználjuk õket.