2024.04.24. - György

Sonka és tojás - egy kicsit másként

Sonka és tojás - egy kicsit másként
Sonka és tojás - egy kicsit máskéntFõtt sonka, kemény tojás, bárányhús és különféle péksütemények kerülnek Húsvétkor a legtöbb család asztalára. Ezek a tradicionális ünnepi fogások, amelyeket azonban nem muszáj évrõl évre ugyanúgy elkészítenünk. Illetve elkészíthetjük õket - csak egy kicsit másképpen, mint ahogy megszoktuk. Furcsa is lenne a Húsvét sonka és tojás nélkül. Ugyanakkor arra is gondolnunk kell, hogy amilyen finomak és laktatóak ezek az ételek az ünnep elsõ napján, olyannyira válnak nehézzé és megszokottá ugyanazok az ízek az ünnepek után. Kivéve, ha felhasználjuk õket.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Leveseket, egytálételt, hideg vacsorát készíthetünk belõlük könnyûszerrel, ráadásul még az alapanyagok elõkészítésével sem sokat kell bíbelõdnünk, hiszen már "készen vannak". Legyünk kreatívak, és varázsoljunk különféle finomságokat a húsvéti asztalra!

Tejszínes sonkaleves
Hozzávalók 4 személyre:
- 2 csokor petrezselyem
- 1 csokor zsálya
-10 dkg füstölt sonka
- 8 dkg vaj
- 5 dkg liszt
- fél liter tej
- fél liter húsleves kockából
- 1,5 dl fehérbor
- 1 dl tejszín

Elkészítés:
1. A vajat felolvasztjuk, megpirítjuk rajta a lisztet. Felöntjük a tejjel, a húslevessel és a borral, majd felforraljuk. A tejszínnel, sóval, borssal és egy csipet cukorral ízesítjük.
2. A zöldfûszereket a levesbe keverjük, de már nem forraljuk tovább.
3. A levest csészékbe szedjük, megszórjuk sonkakockákkal. Vajas pirítóst kínáljunk hozzá.

Töltött tojás

Hozzávalók 4 személyre:

- 4 fej hagyma
- 2 tojás
- 1 csirkemell
- 1 evõkanál mustár
- 1 tubus majonéz
- fél csokor petrezselyem
- 2 evõkanál vodka
- 4 retek

Elkészítés:

1. A hagymákat meghámozzuk, egészben hagyjuk, sózott, borsozott vízben 10 percig fõzzük, majd lecsepegtetjük, félbevágjuk és hûlni hagyjuk. A tojásokat megfõzzük, meghámozzuk. A csirkemellet ledaráljuk, majd összekeverjük a mustárral és a majonézzel. A petrezselymet apróra vágjuk. Hozzáadjuk a vodkát és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

2. A hagymákat megtöltjük a húsos keverék felével, tálra tesszük õket és lefedjük fóliával.

3. A tojásokat elfelezzük, a sárgáját villával kiszedjük és finomra tõrjük, a fehérjét megtöltjük a maradék töltelékkel.

4. Tálra rakjuk õket, és az egészet megszórjuk a sárgájával és a petrezselyemmel.

5. A tálat egy órára letakarva a hûtõbe tesszük.


(Tálaláskor ízlés szerint, többféle módon is díszíthetjük.)
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!