2024.07.19. - Emília

Tojásfestés, -díszítés

Tojásfestés, -díszítés
Tojásfestés, -díszítésA fogyasztásra szánt húsvéti tojásokat ételszínezékkel vagy tojásfestékkel fessük, melyek általában a fehér héjú tojásokon mutatnak jól. A festéket (hacsak nem ír mást a használati utasítás) tegyük a tojásfõzõ vízbe, és tegyünk hozzá két evõkanál ecetet, ezzel élénkebbé, teltebbé tehetjük a színeket. A készen kapható tojásfestékeken kívül természetes anyagokat is használhatunk a húsvéti tojásfestéshez. A vöröshagymahéjjal együtt fõzött tojások színe mélysárga lesz, a vöröskáposzta levélbe csomagolté pedig halványlila.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Ha virágszirmokkal vagy apró levelekkel borítjuk be a tojásokat, majd rákötözünk hagymahéjat, fõzés után a szirmok és levelek kontúrjai kirajzolódnak a festett tojásokon. Az alapszín száradása után, ha nem elégszünk meg az egyszínû húsvéti tojással, lássunk hozzá a tojás további díszítéséhez.

Kicsi gyerekeknek ajánljuk a tojásra ragasztható matricát, mely az ünnepek elõtt sokféle figurával kapható, de színes öntapadós papírból kivágott formákkal, különbözõ mintákat magunk is kitalálhatunk.

A nem fogyasztásra szánt tojásokat akril-alapú vagy a barkácsáruházakban nagy választékban kapható dekorfestékkel, vékony ecsettel díszítsük - türelmünktõl és kézügyességünktõl függõen - a legegyszerûbb geometrikus mintáktól a virágmintáig. A fõtt tojásokat tojástartóba állítva fessük az egyik, majd száradás után a másik oldalán. A kifújt tojásoknál a kifújáshoz készített lyukon fûzzük fel egy hurkapálcára.

A rögzítést többféle módon is megoldhatjuk. Ha a hurkapálca lesz a tojás végleges "szára", akkor megfelelõ méretû gyöngyöt ragasszunk a hurkapálcára a tojás alsó pontjához, ezután következik a tojás, majd újra egy gyöngy, ragasztva. Ha csak a festés idejére akarjuk rögzíteni a tojást, akkor kevés ragasztót cseppentsünk a hurkapálcára, majd kétszer-háromszor tekerjünk körbe rajta fonalat és hagyjuk jól megszáradni, nehogy a tojás is odaragadjon. Ilyen módon lehetõség van a tojás forgatására, nem kell kézzel sehol megfogni, és vázába állítva megszáríthatjuk, majd lehúzhatjuk a hurkapálcáról.

Fessünk tojást!
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!