Nap mint nap újabb és újabb hírek látnak napvilágot arról, hogy megint rákkeltõ anyagokat találtak bizonyos élelmiszerekben, adalékokban, összetevõkben.
Vajon mi igaz mindebbõl? Tévhit vagy valóság, hogy komoly problémáink lehetnek abból, ha évtizedeken át esszük ezeket? Az alapszabály: mindig nézd meg, mit tartalmaz az adott élelmiszer! Maguk a termékek ugyanis nem okoznak gondot, a baj legtöbbször a tartósításnál és az ízfokozásnál jelenik meg!
Nitrozaminok. Ezek nitritekbõl jönnek létre, amelyet az élelmiszeriparban a tartósítás során használnak a penész- és élesztõgombák elpusztítására. Ez az ún. nitrites pác-só összefügg a gyomor- és nyelõcsõrák kialakulásával, de természetesen csak akkor, ha valaki nagy mennyiségben, sokáig fogyasztja a sózással konzervált ételeket.
Citromsav. Üdítõitalokban van jelen, és bár azt hinnénk, hogy ezekben csak a cukor okoz fogbántalmakat, a citromsav (E 330) is elõsegíti ezt.
Aszpartám. Édesítõszer (E951), esetleges rákkeltõ hatásáról évek óta folynak a viták.
Életforma.hu