rss
  • Veszélyes ásványvizek!

  • William Shotyk, aki többféle ásványvizet vizsgált meg, kutatásának eredményeinek tükrében kijelentette, hogy nem szeretne ezentúl ásványvizet inni. A kutató a Heidelbergi Egyetemen elvégzett 2006-os vizsgálatának eredményeit a Royal Society of Chemistry's címû lapban publikálta. Ezek szerint az úgynevezett PET (polietilén tereftalát) -palackokban (az ásványvizek mûanyag palackjáról van szó) antimon nyomokat találtak. Ez a fém mérgezõ hatású: kis mennyiségben levertséget és depressziót, nagyobb mennyiségben pedig akár életveszélyes hányást okozhat, illetve halálhoz is vezethet.

    A tanulmány azt is kiemelte, hogy bár a vizekben az antimon aránya a megengedett határérték alatt volt, ám minél hosszabb ideig tárolták a vizet a palackban, annál inkább megnõtt benne a fémtartalom. Három hónap alatt például a duplájára emelkedett.

    A Heidelbergi Egyetem kutatója kijelentette: "Szó sincs arról, hogy sokkolni akarnánk a fogyasztókat.(...) Ezek egyszerû tények: a víz, amit fogyasztanak szennyezett."

    Az antimon egyébként nagy valószínûség szerint magából a palackból kerülhet a vízbe, hiszen a PET-palack elõállításához használnak antimonvegyületet Természetesen további vizsgálatok is szükségesek annak megállapításához, hogy ez milyen hatással van hosszútávon az ásvány víz szerelmeseire.

    Ám nem ez volt az elsõ eset, hogy gyanúba keveredtek az egészségesnek tartott ásványvizek.

    2005-ben naftalint (ami nagyobb mennyiségben súlyosan károsíthatja a májat) találtak egy ismert cégcsoport nálunk is árult ásványvizében, bár -a cég állítása szerint- akkor valószínûleg csak elszigetelt-egyedi eset történhetett.

    2004-ben Dr. Rocus R. Klont Hollandiában elvégzett (University Medical Center Nijmegen )vizsgálatai is azt sugallják, hogy érdemes jobban odafigyelni a palackozott vizekre.

    Életforma.hu


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Fitten tart és számos betegségtől megvéd a banán

    Fitten tart és számos betegségtől megvéd a banánA banán három természetesen előforduló cukorfajta – a répacukor, a szőlőcukor és a gyümölcscukor – mellett rostokat tartalmaz, melynek köszönhetően azonnali, hosszan tartó energiát képes biztosítani a szervezet számára. Szakemberek megállapították, hogy mindössze két banán 90 percnyi testedzéshez elegendő energiát juttat a szervezetbe, nem csoda hát, hogy az élsportolók körében is igen kedvelt ez a gyümölcs. Ám nem ez az egyetlen jótékony hatása: amellett ugyanis, hogy kellő energiával lát el, még fitten is tart és számos betegségtől megvéd.

  • Karácsonyi készülõdés - Gyertyatartók minden mennyiségben

    Gyertyatartó készülhet sókerámiából, süteménykiszúró segítségével. A vastag "tésztából" kivágott forma közepébe készítsünk mélyedést a gyertyának, szárítsuk meg a mûvet, és száradás után fessük be arany temperával, vagy dekorfestékkel. Ha vékonyabb tésztát használunk, ugyanezzel a módszerrel karácsonyfadíszt, ablakdíszt, vagy felakasztható szélorgonát is készíthetünk. Az alapanyag lehet hõre szilárduló gyurma, vagy valódi agyag is, ha megoldható a mûvek kiégetése. Fémhatású festék felhasználásával csodás díszeket készíthetünk így a gyerekekkel - akár ajándékba is.

  • Ajándékok a gyerekszobában

    Az ajándék értékét nem az ára, mérete, csillogása, hanem személyessége határozza meg. Ez a szemlélet már kicsi gyermekkorban kialakítható, sõt: kialakítandó. Mit és hogyan ajándékozzunk gyermekeinknek? Hogyan változik meg a karácsonyi ünnep, ha egy kisbabával bõvült a család, errõl is olvashatnak írásunkban. A kisbabáknak a karácsony még inkább nyûg, mint ünnep. Õk annyit érzékelnek az egészbõl, hogy nagy a felfordulás, és ismeretlen, viszont annál illatosabb nagynénik puszilgatják, ahelyett, hogy békén hagynák a megszokott anyaölben.

  • Ezekkel az ételekkel megfiatalodik

    A makrobiotika nem olyan, mint egy gyors ragtapasz, amit felragasztunk, és máris kicsattanó egészségnek és kitûnõ általános állapotnak örvendünk, hanem megváltoztatva étrendünket és életmódunkat, szép lassan, kitartó munkával segít megerõsíteni az immunrendszerünket.

    Az õsi civilizációkban úgy tartották, hogy minden testi és lelki baj alapvetõen az elfogyasztott táplálék minõségébõl eredeztethetõ. Vajon mi a helyzet ma? A reklámokon keresztül belénk sulykolt ételeket fogyasztjuk, és nem gondolkodunk azon, hogy jók-e, rosszak-e?

  • Számtalan ásványi anyagot és vitamint tartalmaz a ribizli

    Számtalan ásványi anyagot és vitamint tartalmaz a ribizliNem is gondolnánk, hogy a ribizli 100 grammja mintegy 30-40 mg C-vitamint tartalmaz, éppen ezért használták skorbut ellen is. Emellett B1-vitamin, B2-vitamin, B6-vitamin, valamint E-vitamin van benne említendő mennyiségben. Minden bizonnyal flavonoidjainak és béta-karotinjának köszönheti tumorellenes hatását. Fontos ásványi anyagai a nátrium, kalcium, foszfor, magnézium és a vas. Mindegyik elem rendkívül fontos a szervezet számára. A ribizliolaj ápolja az érzékeny, száraz bőrt, fokozza a sejtanyagcserét, rákmegelőző hatású, és a kemikáliáknál jobb vízhajtó.

  • Egyik legértékesebb zöldségfélénk: a fejeskáposzta

    Egyik legértékesebb zöldségfélénk: a fejeskáposztaA káposzta nagyon gazdag vitaminokban, különösen C-vitaminban (100 g káposztában 40 mg C-vitamin van), de K- és B1-, valamint E-vitaminban is. A zöld levelekben sok béta-karotin van, amely antioxidáns, a légúti daganatos megbetegedések ellen védő hatása van és segíti a látást is. Gazdag élelmi rostokban, az ásványi anyagok közül pedig a kalcium mennyisége kiemelkedő és a vasé is jelentős. A káposztában lévő, csípős ízű mustárolaj antibakteriális hatású, tulajdonképpen természetes antibiotikumnak tekinthető.

  • Fogyókúra receptekkel nem lehet fogyni

    A fejlett országokban a lakosság elzsírosodásának egyik fõ oka az egészségtelen táplálkozás. A gyûjtõszóval junk foodnak (tükörfordításban: szemét étel) nevezett hamburger, pizza, hot dog és társaik, valamint a különféle agyonédesített üdítõitalok mindinkább kiszorítják az emberek étrendjébõl az egészséges ételeket és italokat. Az Egészségügyi Világszervezet(WHO) 2005-ös, éves közgyûlésén az egyik fõ téma volt az egészséges táplálkozás és a testmozgás népszerûsítésére irányuló világméretû stratégia.

  • Az egyik legjobb téli gyógyszer: a méz

    A téli idõszakban a méz az egyik legjobb gyógyszer a meghûléses, megfázásos betegségek tüneteinek enyhítésére. Bár magas cukortartalma miatt sokan félnek a fogyasztásától, egyéb gyógyító hatásainak köszönhetõen nem érdemes lemondani róla. A méz az egyik legjobb természetes édesítõszer. 80 százalékban szõlõcukorból és gyümölcscukorból épül fel. Bár sokan félnek fogyasztásától magas cukortartalma miatt, jó hír, hogy a mézben lévõ cukrot az izmok gyorsan elégetik, a felesleg pedig a májban raktározódik el, nem pedig zsírrá alakul.

  • 4 szexre hívó finomság - használd vacsi-randikon!

    Ha te fõzöl, vagy ha együtt rendeltek, ügyelj arra, hogy az alábbi ételek egyike legalább szerepeljen valahol és valamikor a tányéron. Biztos, hogy ezektõl felbuzdul a vágy! Kagyló - A mediterrán ételek kedvelt összetevõje serkenti a nemi vágyat, hatékonyan segítséget nyújthat az impotencia és a frigiditás elleni küzdelemben. Csokoládé, kávé, kakaó - Világszerte az egyik legkedveltebb desszert, sütemények kiegészítõjeként és önmagában fogyasztva is remek vágykeltõ szer. A szerelem a szervezetben hormonális változásokat idéz elõ, s az agy egy fenil-etil-amin nevû vegyületet termel.

  • A napozás is lehet függõség

    Korunk divatja kétségtelenül a bronzbarna bõr, de azt nem gondoltuk volna, hogy a sok napozás ugyanolyan függõség lehet, mint az alkoholizmus vagy a kábítószerfogyasztás. Amerikai kutatók szerint pedig erre igen komoly esély van. A Galveston egyetem kutatói nemrégiben számoltak be arról, hogy a napimádó emberek ugyanolyan kedélybetegek, mint az alkoholisták vagy a kábítószerfüggõk.

  • Ausztria konyhája

    Az osztrák konyha sok hasonlóságot mutat a magyar konyhával, ételei közt megtalálhatók az olasz kreációk - az olajban sült halak, rizottók, spagettik - de a cseh, lengyel, bajor származású ételek is. Azomban az osztrákok mindezeket sajátjuknak érzik. Pl. a Wiener Schnitzl-t, és sok más ételt is. Pedig a bécsi szelet valójában nem bécsi találmány. Osztrák források ugyan állítják, hogy Ferdinánd császár foszakácsa, Leopold Grunzmüller "találta fel", de...

  • Amit a földimogyoró-allergiáról tudni kell

    A mogyoró és más ételallergia hamarabb kialakul a gyermekeknél, mint a korábbi években. Az ok egyelõre ismeretlen, a szülõknek ezért azt tanácsolják, hogy minél késõbb adjanak allergiára hajlamos gyermekeiknek földimogyorót.

    A tanulmányt 140 allergiás gyermek körében vizsgálták, amibõl kiderült, hogy a gyermekeknél átlagosan 14 hónapos korban jelentkezett az allergia, míg az 1998 és 1999 között születetteknél 22-24 hónapos korban. "Idõsebb korban könnyebb felismerni az allergiás reakciót, hiszen a gyerekek el tudják mondani a maguk módján, ha furcsán érzik magukat.

  • A szervezet méregtelenítése articsókával

    Gyógyteákkal, vény nélkül kapható készítményekkel segíthetjük májunk mûködését, serkenthetjük regenerálódását, drasztikus "méregtelenítõ" kúrákba azonban ne kezdjünk. A máj az emberi test legnagyobb belsõ szerve, több száz feladata van, melyekben fontos, vagy egyedüli szerepet játszik. Részt vesz többek között az anyagcserében, az ásványianyag- és vitaminellátásban, úgynevezett "elõvitaminokból" vitaminokat állít elõ és vitaminokat tárol. A szervezetben található koleszterinmennyiségnek hozzávetõlegesen a felét a máj állítja elõ.

  • Az egészségtelen ételek a legnépszerûbbek

    Az Auckland Egyetem felmérése kimutatta: az új-zélandi élelmiszer áruházak legkelendõbb árucikkei nagyrészt a leg-egészségtelenebb élelmiszerek. Saját kategóriájukon belül a zsíros tej, a fehér kenyér, a cukros üdítõk, a vaj és az édes kekszek bizonyultak a legnépszerûbbnek. A kutatók egy wellingtoni szupermarketben rendszeresen vásárló 882 felnõtt vásárlási szokásait elemezték egy éven keresztül, így állapították meg, melyik a leginkább fogyó háromezer élelmezési cikk, illetve nem alkoholos ital. A megfigyelt vásárlók 73 százaléka nõ volt, átlagéletkoruk 38 év - írja a MediPress.

  • Táplálkozz egészségesen és magasabb IQ-d lesz

    Egészségesen táplálkozó kortársaikhoz képest valamivel alacsonyabb intelligencia-hányadossal számolhatnak késõbbi életük során azok a kisgyermekek, akik túlságosan sok egészségtelen ételt fogyasztanak - figyelmeztetnek a brit szakemberek.

    Az intelligencia-hányados és a táplálkozási szokások közötti összefüggés már régóta vitatott kérdés, mivel számos más tényezõ, így a gazdasági és társadalmi körülmények is befolyásolhatják. "A szemétkajára alapozó étrend nagyon nem kedvez az agy megfelelõ fejlõdésének" - figyelmeztetett a szakember.

  • Karácsonyi bõségszarú

    December hónap szép és látványos ünnepeink – Mikulás, aztán Karácsony és Szilveszter – ideje.

    Még az utcák és az ablakok is gyönyörû lámpafüzér díszekbe öltöznek, hogy a hideg éjszakákba melegséget hozzanak.

    Karácsonykor leghosszabbak az éjszakák, ekkor születik a megváltó, aki a keresztény hit szerint kivezeti az emberiséget a bûn sötétségébõl a fényre. Érdekesség, hogy nem Jézus, hanem Lucifer, a bukott angyal nevének jelentése a Fényhozó.

  • Levessel kezdjük a helyes táplálkozást!

    A leves a világ egyik legõsibb és legízletesebb étele. Az utóbbi években azonban a rohanó életmódunk miatt, szinte kihagyjuk az étkezéseinkbõl ezt fogást. Pedig remekül beilleszthetõ a helyes táplálkozásba, melyet a táplálkozási szakemberek véleménye is alátámaszt. A legkézenfekvõbb válasz, mert ízletes és olcsó, de ezen kívül számos érv is szól mellette. A leves értékes szervezetünk számára, hiszen...

  • A táplálkozásunkban, a szépségápolásban és a háztartásban is nagy hasznát vehetjük a citromnak

    A táplálkozásunkban, a szépségápolásban és a háztartásban is nagy hasznát vehetjük a citromnakA citrom az egyik leghatásosabb baktérium és vírusölők közé sorolható. Magas C-vitamin tartalma miatt több száz éve használják a skorbut és más betegségek elleni védekezésre. Leggyakrabban alkalmazott házi ellenszere a megfázásnak és influenzás megbetegedéseknek. A benne lévő A-vitamin segédkezik a fejfájás, torokfájdalmak és tüdőgyulladás gyógyításában. Levében olyan természetes anyagok találhatóak, melyek a lázcsillapításban is segédkeznek. Bevált gyógyszer a gyomorégésre, semlegesíti a fölösleges savakat.

  • Mediterrán diétával, brokkolival csökkenthetõ a rákkockázat

    London - A mediterrán diéta akár csak néhány elemének beépítése az étrendbe 12 százalékkal csökkentheti a rák kockázatát - állítják kutatók.

    26 ezer görög vett részt abban a felmérésben, amelynek eredménye szerint önmagában az olívaolaj használata kilenc százalékkal csökkenti a rák kialakulásának kockázatát. Az étrend része még a sok gyümölcs, zöldség és teljes kiõrlésû gabonából készült termék, heti többszöri hal, napi egy-két pohár bor, valamint kevés vörös hús fogyasztása.

  • Lúgosító finomságok az õszi napokra

    A cékla, a kelbimbó vagy a sütõtök az õszi hónapokban is segít szervezeted lúgosításában és a betegségmegelõzésben.

    Egészséged megõrzése szempontjából rendkívül fontos, hogy a szervezetedben sejtszinten megfelelõen mûködjenek a kémiai folyamatok.
    Ehhez a savak és a lúgok egyensúlyára van szükség. Ha túl sok savasító, állati eredetû táplálékot fogyasztasz, idõvel kellemetlen egészségügyi problémákkal találod szemben magad.