rss
  • Karcsúsító kálcium - Igyunk tejet, eltûnnek a zsírszövetek

  • Ha a tej lenne a kedvenc italunk, és kitartanánk mellette legalább 18 hónapon át, sikerülne megállítani a zsírsejtek, a zsírszövet szaporodását, növekedését - olvasható az Elhízás (Obesity) címû folyóirat legfrissebb számában. Az amerikai Purdue University (Indiana) kutatói 51 normál testsúlyú, egyetemista korú nõ életmódját követték. A nõket a vizsgálatot megelõzõen egy éven át sajátos életmódra készítették fel. Ennek során azt figyelték, hogy a magas tej- és tejtermék fogyasztás miként hat a zsírtömegükre. Hat hónappal azután, hogy az eredeti vizsgálat befejezõdött, a nõknek továbbra is magas kalcium bevitelt kellett elérniük.

    A kutatók nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy folyamatosan alacsony zsírtartalmú, vagy teljesen zsírszegény tejet igyanak.

    Az eredmények azt mutatták, hogy akik a fentieknek megfelelõen jártak el mind a 18 hónapon keresztül, szignifikánsan lejjebb ment a zsírtömegük azokhoz a résztvevõkhöz képest, akik napi 800 mg-nál kevesebb kalciumot juttattak a szervezetükbe.

    A 12 hónapig tartó klinikai vizsgálat kezdetén alacsony kalcium bevitel mellett arra utasították a nõket, hogy három lehetséges étrend közül válasszanak: kevés tejtermék (800 mg-nál kevesebb napi Ca bevitel), közepesen tejgazdag étrend (napi 1000-1100 mg Ca), illetve magas tejfogyasztás (napi 1300-1400 mg Ca). Miközben az elsõ évben nem mutatkozott testtömeg, illetve testsúly különbség az egyének között, fél évvel késõbb már igen jelentõs volt az eltérés a két szélsõ csoport tagjai között.

    A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a tej és kalcium hatása a normál súlyú fiatal nõk esetében csak viszonylag hosszabb idõ alatt hozza meg a várható pozitív eredményeket. A tanulmány szerzõi azt javasolják, hogy nemzeti szinten kell kidolgozni azt a stratégiát, hogy az Egyesült Államokban növekedjen a kalcium bevitel, hiszen amúgy is a lakosság nagy átlaga a javasolt szint alatt fogyaszt. Az amerikai táplálkozási irányelvek szerint minden 8 év feletti személynek napi mintegy 700 grammnyi (24 uncia), és 8 éves kor alattiaknál kb. 500 grammnyi (16 uncia) tejtermék fogyasztása javasolt - olvasható az Elhízás címû szaklapban.

    mti/hvg.hu


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • A mormonok rendszeres böjtölése egészséges

    Akik rendszeresen tartanak böjti napokat, azok között lényegesen ritkább a koszorúérbetegség és a cukorbaj. A mormon közösség vizsgálatából származó eredményeket a szívgyógyászat vezetõ folyóirata, az American Journal of Cardiology közölte. Az Egyesült Államok Utah államában a doktorok régóta tudják, hogy az USA többi területéhez képest ott sokkalta kevesebben kapnak szívinfarktust vagy igényelnek cukorbetegség miatt kezelést. A múlt század hetvenes éveiben több vizsgálat bizonyította, hogy ez nem földrajzi kérdés: nem elég ott lakni, úgy is kell élni, ahogy a mormon hit azt megkivánja.

  • A fahéj nem csak kellemes ízt ad, de csökkenti a cukorbetegség kockázatát is

    Ha egy kanálnyi fahéjat szórunk a reggelinkre, azzal a kellemes íz mellett drámai mértékben csökkenthetjük vércukorszintünket, ezáltal pedig a cukorbetegség kockázatát is.

    Jo Carol Chezem kimutatta, hogy amikor egészséges testsúlyú és elhízott felnõttek 6 gramm fahéjjal fogyasztották reggeli gabonapelyhüket, a következõ két órában 25 százalékkal csökkent a vércukorszintjük azokhoz a kísérleti alanyokhoz viszonyítva, akik nem ettek a fûszerbõl.

  • A héjba zárt csoda, avagy a legolcsóbb fehérjeforrás

    Az étkezési szakértõk szerint a tojásra nem szabadna többé egészségkárosító ételként tekinteni, az ugyanis szinte minden létfontosságú tápanyagot tartalmaz, és fogyasztása nem jelent rizikófaktort a szív- és érrendszeri betegségek tekintetében.

    Az idõseket közel 40 éven keresztül óva intették a tojás fogyasztásától a benne található étkezési koleszterin miatt - nyilatkozta Dr. Don McNamara - Az évek során azonban egyértelmûen kiderült, hogy az étkezési koleszterin nem növeli a szívbetegség kockázatát, ellentétben a telített és transz-zsírokkal.

  • Inkább fehér, és ne zöld teát fogyasszunk

    Bár fekete teát már nagyon régóta iszunk, a zöld és fõleg a fehér tea, nem is olyan régóta ismert Magyarországon. Vajon igaz az, hogy a fehér tea még a zöldnél is egészségesebb?

    A fehér, zöld és fekete tea ugyanarról a növényrõl származik (Camellia sinensis), csak a fehér tea a növény még ki nem nyílt rügyeibõl, míg a zöld tea az érettebb, kinyílt levelekbõl készül. A fekete tea is az érett, kinyílt levelekbõl készül, de egy szabályozott fermentációs folyamaton esik át, amely a sötét színét eredményezi.

  • Martha Stewart Top 20 konyhai tanácsa (2/2. rész)

    A világ leghíresebb háziasszonyának újabb konyhai tanácsait osztjuk meg a recept.zug.hu olvasóival. Ahogyan az elsõ részben írtuk, a konyhamûvészet, a fõzés több mint egy napi rutinként elvégzett munka.

    A sorozat második részébõl többek között kiderül, hogy mi a ragadásmentes fokhagymapréselés titka. Megtudhatja, hogy mit keres az áfonya a vázában, és azt, hogy hogyan csinálhatunk házi gyümölcslevet. Ebbõl a részbõl kiderül, hogy mit kell tudnunk a megmaradt pestóról, ha tárolni szeretnénk és kiderül, hogy hogyan készül az igazi hófehér cukormáz.

  • Csapvíz, vagy ásványvíz?

    Elsõ számú élelmiszerünk, legfontosabb italunk, testünk legtömegesebb összetevõje, legjobb mosó- és oldószerünk: a víz. Annyira fontos és annyit beszélnek róla, hogy már nem tudunk kiigazodni az információkon, milyen vizet is kellene innunk.

    A naponta megivott víz nélkül nem tudna szervezetünk megszabadulni a fölösleges mennyiségû szervetlen sótól és a táplálkozáskor keletkezõ salakanyagoktól, az élvezeti cikkekkel vagy élelmiszerrel óhatatlanul bevitt mérgektõl, tartósítószerektõl, gyógyszermaradványoktól.

  • Mely ételek tartalmazzák a legtöbb antioxidánst?

    Ételeink kiválasztásakor számos szempontot vehetünk figyelembe: legyen finom, tápláló, egészséges vagy éppen alacsony kalóriatartalmú. Ajánlatos azonban az antioxidáns-tartalomra is figyelni, amelyet az ORAC érték segítségével adhatunk meg. Egy táplálék antioxidáns-tartalmát, ORAC-mutató (oxygen radical absorbance capacity, szabadgyök-megkötõ kapacitás) adja meg. Az ORAC értékeket feltüntetõ táblázatot 2007-ben hozta nyilvánosságra az Egyesült Államok Mezõgazdasági Minisztériuma, a táblázatban 277 élelmiszer szerepel.

  • Hazai eperfesztivál, eperszezon - olcsóbb, finomabb, mint az import!

    A szokásosnál korábban kezdett érni idén az eper. Május közepétõl már látni az utak, a panelházak mentén kitelepült eperárudákat. Jó biznisz a panelosoknak a „Szedd magad” akció is, az eperszüret akár családi programnak is kitûnõ.

    Aki igazi, friss, hazai szamócára vágyik az ízetlen import helyett, és nem sajnál egy kis idõt a szedésre, így jóval olcsóbban juthat hozzá ehhez a finomsághoz.

  • Libasült és újbor Márton napján

    A libavacsora kalkulált ára általános környezetben:

    2010-ben a libalakoma átlagos helyen, de jó minõségû alapanyagokból készítve megfizethetõ.

    Libamell kilója 3000-3800 forint volt, a combot 1800-1900 körül számolták. A libatepertõt 1200-ért mérték, a farhát 180-200 körül volt. A hízott libamájért egészben 8000, darabjáért 5-6 ezer forintot kértek, a háj kilóját 680-750 forintért mérik. A liba szívét 360-530-ért kínálták.

  • A világ legfinomabb étele maradékból

    A világ legnagyobb és legsikeresebb gasztronómiai magazinjai (Jamie, Every Day, Good Food) a legsikeresebb (értsd: legdrágább) éttermekkel együttmûködödve folyamatosan megkeresik azokat az ételeket, amelyek mindenhol nagy sikernek örvendenek a világon.

    Meglepõ, de azok az ételek kerültek a lista élére, amelyeknek a hozzávalója, valamely másik étel maradéka. Az európai luxus éttermek kínálatában nagy részében megtalálható a klasszikus Somlai Dumplings (Somlói, ma már csak így hívjuk), amely eredetileg maradékból készült.

  • Az olasz konyha két fõ étkezéssel

    Az olaszok két fõ étkezése az ebéd és a vacsora. Az üzemek, hivatalok, iskolák, üzletek bezárnak déli 1 és 2 óra között, a család az ebédasztalnál találkozik. Egy átlag család ebédje a következõbõl áll: elsõ fogás: valamilyen tésztaféle (spagetti, lasagne, csõtészta) az ízletes mártások egyikével, esetleg rizs második fogás: húsféle vagy hal, zöldségkörettel vagy salátával édesség, majd az évszaknak megfelelõ gyümölcs. Este nyolc óra felé vacsoráznak, zöldség vagy húslevest, majd különféle sajtokat, tojást, felvágottat, friss gyümölcsöt.

  • Zöld sört szabadalmaztatott egy nagykanizsai felszolgáló

    Nagykanizsa - Nem a méregtõl, hanem rajongásból lett zöld a söre annak a nagykanizsai sörözõtulajdonosnak, aki különleges színû italát már szabadalmaztatta is.

    Béci bá' - teljes nevén Szabó Béla - zöld-fehér ruhában szolgálja ki a vendégeit az ugyancsak zöld-fehérre festett sörözõben, amit kedvenc csapatáról, a Fradiról nevezett el. Néhány éve egyik vendége évõdve megkérdezte tõle, hogy mikor lesz zöld a söre is, mire a tulajdonos évekig tartó kísérletezésbe kezdett.

  • Húsvéti praktikák a konyhában

    Húsvéti praktikák a konyhábanA főtt, füstölt sonka eltartásának és főzésének is megvannak a maga titkai, amelyek nem csupán konyhai fortélyok, mivel betartásukat alapvető élelmiszerbiztonsági szabályok és egészségügyi szempontok indokolják. A sonka tárolása attól függ, milyet vásárolt a háziasszony. A hagyományos, nyers, füstölt sonkát hűvös szellős helyen kell tárolni és nem javasolt hűtőszekrénybe tenni. A nyers sonkát alaposan, lassú tűzön kell megfőzni, általában annyi órán keresztül, ahány kilós. Főzés után már hűtve kell tárolni.

  • Eddig nem találtak mérgezett ételeket

    Az elsõ guargumit tartalmazó vizsgálati minták ellenõrzése befejezõdött az Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság laboratóriumában, és ez negatív eredményt hozott - írja az MTI-Eco. Süth Miklós országos fõállatorvos mai sajtótájékoztatóján elmondta, eddig 343 magyar vállalkozás tett eleget bejelentési kötelezettségének, hogy használ vagy forgalmaz guargumit is tartalmazó terméket. Az élelmiszerbiztonsági laboratóriumba 17 cég, 57 mintát küldött be vizsgálatra.

  • Az éjszaka titkai

    Napi nyolc óra – ennyit mindenkinek aludnia kell(ene). Kevesen tudják teljesíteni. Õk azok, akik fogékonyabbak a fertõzésekre, különféle nyavalyákra. Az alváshiány ugyanis nemcsak kimerültté tesz – gyengíti az immunrendszert is. Vannak, akinek az ötórás alvás is bõven elég, de õk vannak kevesebben. Kihagyják az alvás felszínes szakaszát, azonnal mély álomba merülnek. Az átlagember viszont , ha keveset alszik, másnap a munkahelyén gyengébben teljesít. Nem könnyû, de el kell érni, hogy az álom édes és pihentetõ legyen. De mi kell hozzá?

  • Fantáziadús finomságok finnyásoknak - cselezze ki a válogatós családtagokat

    Az amerikai Cornell Food and Brand Lab kísérletei szerint az ételekre adott reakció legalább annyira a fejünkben, mint a szánkban dõl el. Ha hiszünk benne, hogy egy étel finom, akkor jobban is fogjuk élvezni. Így hát kicselezhetjük a válogatós családtagokat azzal, ha egy-egy aprócska trükk bevetésével elõre meggyõzzük õket az étel ízletességérõl. Próbálkozzunk csábító, hangulatos vagy vicces ételnevekkel! Az amerikai intézet szakértõi „megerõsítõ befolyásolásnak” nevezték el...

  • Az arab konyha titkai

    Az arab konyha története az arab világnak a története: ételeik a múlt gyõzelmeinek és vereségeinek emlékét õrzik.

    A pásztor- és kereskedõ-életmódot folytató régi arabok mindössze néhány egyszerû ételt fõztek: sûrû, zöldséges húslevesbe morzsolt kenyeret (szeridet), datolyából, vajból és tejbõl kevert hajszot. Ezek Mohamed próféta kedvenc ételei voltak. A kevés húsból, sok zöldséggel készült ragufélék (marakák) fûszeresebb változatai ma is a leggyakoribb arab ételek.

  • A helytelen táplálkozás depresszióhoz vezet

    A transz- és telített zsírokban gazdag ételek növelik a depresszió kialakulásának kockázatát - figyelmeztettek spanyol kutatók, megerõsítve azokat a korábbi vizsgálatokat, amelyek összefüggésbe hozták a mentális betegséget a rossz minõségû gyorsételekkel.

    A szakemberek azt is megállapították, hogy egyes élelmiszerek, mint például az egészséges omega-9 zsírsavakban gazdag olívaolaj fogyasztása hatékony lehet a mentális betegségek kialakulása ellen vívott harcban.

  • Miért eszünk tonhal helyett szardíniát?

    Ha változtatunk táplálkozási szokásainkon, és a tonhal helyett inkább a szardíniát választjuk, egy kicsit már hozzájárultunk a tengerek biológiai egyensúlyának megõrzéséhez...

    A tengeri csúcsragadozók túlhalászása olyan mértékû, hogy napjainkra 66%-kal csökkent a tõkehalak, tonhalak, sügérek és egyéb ragadozó halak állománya – derül ki a British Columbia Egyetem Halászati Központjának vezetõinek legutóbbi tudományos vizsgálatából. A csúcsragadozó halak hiánya ugyanakkor azt eredményezi, hogy túlszaporodnak a kicsik.

  • Sok a fagyi?!

    Egyre népszerûbbek a pálcikás és tölcséres jégkrémek, de fogy a családi is

    Budapest - Tovább nõtt a jégkrémek forgalma: évente 17,5 milliárd forintot költ a magyar lakosság erre a hideg nyalánkságra - tájékoztatta az MTI-t az ACNielsen Piackutató Kft.

    A kiskereskedelemben eladott jégkrémek mennyisége a 2007. június-2008. májusi idõszakban meghaladta a 25 millió litert, ami 1 százalékkal több, mint az elõzõ egyéves idõszakban.