2024.07.14. - Örs, Stella

Farsang-Báli szezon

Farsang-Báli szezon
Farsang-Báli szezonAlig ért véget a karácsony és a szilveszter, máris itt az újabb ünnepi idõszak, az eredetileg télûzõnek szánt farsangi mulatságok szezonja.

A farsang Magyarországon vízkereszttõl (január 6.) a húsvét vasárnapot megelõzõ 40 napos böjt kezdetéig tart, azaz húshagyókeddig vagy hamvazószerdáig. Utolsó három napja "a farsang farka" a fékevesztett öröm és mulatozás ideje volt. Ez vidám, tavaszelõzõ ünnepség, majd a nagyböjttel ér véget.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A bálok, a tréfás játékok és a jelmezes mulatságok ideje, a farsang vízkereszttõl hamvazószerdáig tart. A farsang szó a bajor-osztrák vaschangból származik, németül Faschingnak mondják. Így nevezték a középkorban a "bolondosan beszélõk gyülekezetét", amelynek tagjai ilyenkor bátran megmondhatták a máskor tilos igazságot, éppen a "bolond beszéd" védõpajzsa alatt.

A szokás az ötezer évvel ezelõtti Egyiptomba, az Ízisz istennõ tiszteletére rendezett lakomákra nyúlik vissza. Ilyenkor eltûntek a társadalmi rangkülönbségek, a rabszolgák is az uralkodók asztalánál foglaltak helyet. A görögök Dionüszoszt, a bor, a mámor, a termékenység istenét tisztelték, a rómaiak pedig Saturnus gabonaistent. Aszaturnáliáknak nevezett ünnepnapokon a római rabszolgák nyilvánosan bírálhatták, sõt, meg is dobálhatták uraikat - igaz, csak apró rózsaszirmokkal. Talán innen ered a ma is kedvelt konfetti hintése. A színpompás római felvonulások fõ látványossága a carrus navalisnak nevezett hajószekér, a karnevál "névadója" volt.

Az elsõ, farsangról szóló (bajor-osztrák) írások 1283-ból ismeretesek. Nálunk az ünnep kialakulása a középkorra tehetõ, elsõsorban német hatás eredményeként. A farsang ideje egyúttal báli szezon is, ahogy azt Csokonai Vitéz Mihály legsikerültebb elbeszélõ költeménye, a Dorottya, vagyis a dámák diadala a fársángon címû vígeposz 1799-bõl.

(A karnevál szót az olasz nyelven is olvasó Csokonai ismertette meg velünk, hiszen komikus eposzának fõhõsét Carneval-nak nevezte.)

A bált, az év táncalkalmainak legjelesebbikét a farsang három utolsó napján szokták megrendezni. Számos helyen már kövércsütörtökön, azaz a farsang vasárnapja elõtti hét derekán elkezdõdik a tánc, de a legzajosabb a húshagyókeddi, amely általában éjfélig tart.

Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!