rss
  • Szervezetünk megsínyli a kialvatlanságot

  • Nem csak a növésben lévõ gyermekeknek van szükségük elegendõ alvásra, hanem mindnyájunknak, ezért nem érdemes az alváson spórolni. Hajlamosak vagyunk egy rendkívüli esemény, vagy program miatt felborulni hagyni bioritmusunkat, és úgy nekivágni egy fárasztónak ígérkezõ napnak is, hogy nem pihentük ki megfelelõen magunkat. Pedig a nem megfelelõ mennyiségû ésminõségû alvás hiányában csökken a teljesítõképességünk, romlik a hangulatunk, a szervezetünk védõbástyájaként funkcionáló immunrendszer károsodik, s az öregedési folyamatok is felgyorsulnak.

    loading...

    Egy kísérlet során bizonyítást nyert, hogy a sérült sejtek javításáért felelõs növekedési hormon alváshiány esetén csökken, így hamarabb ráncosodunk, bõrünk idõ elõtt elveszti rugalmasságát. A kialvatlanság az alkoholhoz hasonlóan növeli a reakcióidõ hosszát, ha az alvás REM szakaszát megrövidítjük, tanulási- és emlékezõképességünket is nagymértékben rontjuk. Ha csak egyetlen napra is, de áthágjuk a szabályt, már pusztulni kezdenek a vérben védekezõ funkciót ellátó fehérvérsejtek, gyengül az immunrendszerünk.

    holgyforum


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Mérgezõ bejgli?

    Ételmérgezést okozhat a szennyezett mák, mert a gubóból ópiátszármazékok kerülhetnek a mákszemek közé. A Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal ezért óvatosságra int, de a szakemberek azt mondják: néhány egyszerû óvintézkedéssel kivédhetõ a baj. Az elmúlt években többször elõfordult az országban mákfogyasztással kapcsolatos ételmérgezés. Ennek az az oka, hogy a mákgubóban maradhatnak ópiátszármazékok, és ezek a törmelékkel bekerülhetnek a mákmagba - a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal fõigazgatója.

  • Fontos vitaminokat és tápanyagokat tartalmaz a halhús

    Fontos vitaminokat és tápanyagokat tartalmaz a halhúsA különböző halak már az ősember táplálkozásának is a részét képezték. A halhús egészséges tápanyagforrást jelent kedvező zsírsavösszetétele, teljes értékű fehérjéje, kedvező aminosav összetétele, valamint könnyű emészthetősége miatt. Emellett nélkülözhetetlen tápanyagokat és vitaminokat (A-, D-, K-, B1-, B2-vitaminokat), valamint ásványi anyagokat (Ca, Mg, P, Fe és Cu, a tengeri halak húsában jód is található, mely segíti a pajzsmirigy működését) és többszörösen telítetlen zsírsavakat is tartalmaz.

  • Laktató vega ételek! Van ilyen?

    A lakto vegetáriánus táplálkozás egy fajtája a vegetáriánus táplálkozásnak. Ismerjük meg mit is tartalmazz ez az egészséges életmód.

    A lakto vegetáriánus táplálkozás egy arany középút, hiszen a vegetáriánus táplálkozásnak egy olyan formája ahol a zöldségeken és a gyümölcsökön kívül tejet és különbözõ tejtermékeket is fogyasztanak. Így az állati eredetû élelmiszerek nincsenek teljesen kizárva, épp ezért sokkal egészségesebb, mint a teljes vegetáriánus táplálkozás ahol csak növényi eredetû élelmiszerek fogyaszthatók.

  • Ehetõ rovarokat tenyésztenek a tudósok Costa Ricán

    Nincs már messze a nap, amikor fokhagymás szöcskét vagy nyársra húzott bogárlárvákat szolgálnak fel a Costa Rica-i éttermek, miután helyi tudósok emberi fogyasztásra alkalmas rovarok tenyésztésébe fogtak. Manuel Zumbado rovartudóst az inspirálta az alternatív élelemforrásokkal kapcsolatos a kutatásokra, hogy Afrikában már nagy múltja van az étrend rovarokkal való kiegészítésének. Az esõerdõkkel borított Costa Rica pedig annyiféle - köztük rengeteg fajilag még be sem sorolt - rovarféle otthonául szolgál, hogy keresve sem lehetett volna jobb helyszínt találni egy ilyen kísérlethez.

  • A tokány mestersége

    Egy szakácskönyvet lapozgattam nemrég, a tokánykészítés misztériumainak felfedezõkörútján. Megtalálva a receptet, döbbenten csuktam be a könyvet, amikor azt ajánlották, hogy a hagymát futtassam meg az olajon, aztán hintsem meg pirospaprikával, és így tovább. A leírt recept tulajdonképpen jó. Csak éppen nem a tokány receptje. Ezt az ételt úgy hívják, hogy pörkölt.Ekkor gondoltam, talán érdemes lenne némi tokánytani fejtegetésbe kezdeni, mert szakírói szinten is közeleg a sötétség, az orkok élesítik szablyáikat – és nincs az a gyûrû, amelynek elpusztításával meg lehetne állítani a tragédiát.

  • Csodaszerek bûvöletében - étrendkiegészítõk

    Egy új termékcsoport csapdái

    Vegyem? Ne vegyem? Egyem? Gyakori kérdések, melyeket feltesznek magukban a vásárlók, mielõtt leemelnének a polcról egy étrend-kiegészítõt.

    Az új termékcsoport hódít ugyan a piacon, és növekvõ népszerûségnek örvend, de egyre nagyobb viharokat is kavar, még a szakemberek körében is.

  • Étolaj: Az egyik legnépszerûbb konyhai zsíradék

    Napjaink legnépszerûbb konyhai zsiradéka az étolaj. Mára már szinte teljes egészében kiszorította a magyar konyhákból is a sertészsírt.

    Egy laboratóriumi teszt során két nagyon veszélyes anyagot kerestek az élelmiszerben, ám a teszt eredménye szerint a nálunk forgalmazott napraforgóolajak nem tartalmaznak egészségre káros mértékben vegyszermaradványokat. A fogyasztói teszt olyan veszélyes anyagok jelenlétét vizsgálta, melyek a talaj és a levegõ szennyezése során kerülhetnek a napraforgókba, majd a belõlük finomított olajba.

  • Magyarul (l)enni - A cigányzene és a magyar konyha egysége Amerikában

    A tengerentúlon nincs különbség magyar és cigány között, egy országból származó emberek történelmét, kultúráját hirdetik - így látja az a Chicago melletti magyar étterem tulajdonosa, aki másfél évtizede a cigányzenére és a magyar konyhára építve a földrész talán legnépszerûbb magyar vendéglátóhelyén fogadja a városba, az államokba érkezõket.

    Bõsze Tamás a '70-es években válogatott sportolóként érkezett az Egyesült Államokba, majd úgy döntött, kint marad. A textilipari technikumot végzett birkózó korábban csak a konyha másik oldalát ismerte: versenyekre készülve jóízûen falatozta a paprikás csirkét, töltött káposztát.

  • A halfogyasztás segítette elõ az emberi agy fejlõdését

    A halfogyasztás segítette elõ az emberi agy robbanásszerû fejlõdését kétmillió évvel ezelõtt - vélekedik az a nemzetközi kutatócsoport, amely 2004 óta végez feltárásokat Kenya északnyugati részén, a Rudolf-tó (Turkana-tó) keleti partján. A csoport, amely ausztrál, brit, dél-afrikai, egyesült államokbeli és kenyai tudósokat tudhat tagjai között. A kutatók 2004 és 2009 között végeztek ásatásokat a térségben, ahol a vastag hamurétegnek köszönhetõen pontosan meghatározhatták, hogy 1,95 millió éves helyszínrõl van szó - olvasható a George Washington Egyetem honlapján.

  • Epres finomságok

    Epres finomságokA földieper az első tavaszi gyümölcsök egyike. Csak közvetlenül fogyasztás előtt mossuk meg, mert ha vizesen tesszük a hűtőbe, hamar erjedésnek indul. Természetesen csak akkor lesz társunk a fogyókúrában, ha cukor nélkül fogyasztjuk. A friss, zamatos földieperből például kitűnő koktélt készíthetünk: mivel az eperlé önmagában elég sűrű, erős illatú és ízű, célszerű almalével, tiszta vízzel vagy citrusfélékkel hígítani. Az eperlé gazdag C-vitaminban, foszforban, káliumban és kalciumban, valamint természetes fájdalomcsillapítót is tartalmaz.

  • Ananásszal az egészségért

    Ananász - gazdag vitaminforrás és fehérjebontó

    Ezzel kapcsolatban ismeretes egy tévhit. Mégpedig az, hogy a gyümölcs friss húsában megtalálható hatóanyag a bromelin enzim, zsírégetõ hatással rendelkezik, azonban annál értékesebb fehérjebontó képessége. Magas rosttartalma miatt az ananászt ─ tévesen ─ negatív kalóriaként is említik, feltételezve, hogy szervezetünk a szívós rostokkal vívott küzdelem során több energiát használ fel, mint az ízletes növénybõl származó kalóriamennyiség.

  • Veszélyes lehet a szója fogyasztása?

    Noha a szóját sokszor úgy árulják, mint egy szuper összetevõkkel rendelkezõ csodaételt, a szójafehérjét szinte valamennyi ételben megtalálhatjuk.

    Kár, hogy az egészségre gyakorolt hatása fabatkát sem ér – állítja az Ecologist. A szója az utóbbi egy-két évtized alatt jelentõs mértékben fogyókúránk (és normál táplálkozásunk) részévé vált. Ha hiszünk a PR-fogásnak, ez az egyszerû növényi eredetû élelmiszer nem csupán a betegségek ellen kiváló fegyver, de az ember várható élettartamát is meghosszabbítja.

  • A böjt és a diéta nem fogyókúra!

    Abban az esetben, ha hajlandóak vagyunk feladni rossz szokásainkat és van akaraterõnk, kipróbálhatjuk a böjtöt, de NE keverjük össze a valódi fogyókúrával.

    A böjt nem fogyókúra. Néhány kilóval könnyebbek lehetünk ugyan a böjtölés után, de ha kizárólag fogyni szeretnénk, inkább táplálkozzunk egészségesen és mozogjunk. Az életmód váltást nem éppen böjttel érdemes kezdeni, sõt. A böjtölõknek számolniuk kell azzal, hogy gyors eredményt érhetnek el ugyan, de készüljenek fel: az eltávozott kilók nagy része a böjt után vissza fog térni.

  • Hal és hagyma a fogaink védelmében!

    Sokan talán nem tudják, de már a rágás is tisztítja a fogsor felületét. Ha répát, vagy teljes kiõrlésû kenyeret eszünk, az hasonlóképp tisztít, mint a fogmosás. A nyál, a test fogkrémje pedig segít a kalcium és fluorid beépülésében is. Összeállításunkból megtudhatja, milyen ételekkel õrizheti meg fogsora egészségét.

    A cukor a fogak ellensége, de arról már kevesebbet tudunk, hogy a ketchup, a majonéz, a mustár, de még a gabonapehely is tartalmaz cukrot.

  • Grönlandi jégtakaróból sör!

    Legalább kétezer éves vízbõl fõznek sört Grönlandon, garantálva, hogy az alapanyag mentes a civilizációs szennyezõdésektõl. A víz az évezredek során egészen mostanáig abszolúte "jegelve" volt, utolsó cseppjéig, ugyanis az örök jégtakaróból nyerik, ez a biztosíték szennymentességére. Az elsõ, 660 hektós sörszállítmány már útban van a dán piacra. A grönlandi óvizû sör alkoholtartalma 5,5 százalékos, azaz a nedû elég erõs. Ára is: 5 euró egy palackkal (fél literessel), azaz csaknem 1400 forint.

  • Hogyan grillezzünk?

    Élelmiszer-biztonsági tanácsok grillezéshez

    Budapest - A nyár a szabadba történõ étkezések, a grillezések szezonja, amely akkor lehet igazán kellemes élmény, ha az étkezés után sem jelentkeznek egészségügyi panaszok, ezért a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal közleményben tudatta a megszívlelendõ fortélyokat. Az étkezésre való felkészülés a bevásárlással kezdõdik. Érdemes jó minõségû, lehetõleg frissen vásárolt húst választani, amelyet nem kell túl vastagra szelni, így a szeletek nem csak alaposan átsülnek, hanem még azonosi dõ alatt is készülnek el.

  • Tojás, tengeri hal, szárnyas, tej és tejtermékek, zöldség és gyümölcs a kismamáknak

    Terhesség idején mindenféle szélsõséges táplálkozási forma kerülendõ, mivel a baba egészséges fejlõdéséhez minden tápanyagra szükség van.

    A kismamák táplálkozásában különösen fontos, hogy a napi energiamennyiség mindenféle élelmiszercsoportot tartalmazó élelmiszerekbõl, ételekbõl álljon össze, olvasható a Magyar Dietetikusok Szövetségének hírlevelében. Terhesség idején mindenféle szélsõséges táplálkozási forma kerülendõ, mivel a baba egészséges fejlõdéséhez minden tápanyagra szükség van.

  • A sótlan táplálkozás elkedvetleníti az embert

    Az átlagember napi 12-20 gramm sót fogyaszt, holott a szervezet ennek csupán a felét viseli el, a vesék ugyanis huszonnégy óra alatt mindössze 5-7 grammot választanak ki. A felesleges molekulákat a sejtnedvek magukba zárják - ettõl pedig az egekbe szökik a vérnyomás.

    Az Iowai Egyetem kutatói most rájöttek arra, miért eszik az emberek annyira szívesen elsózva ételeiket: a sós étel egyszerûen boldoggá és elégedetté tesz. Szinte antidepresszánsként hat, legalábbis a patkányokon végzett kísérletek tanúsága szerint.

  • Sárgaborsó, a téli napokra

    A szárazborsó fogyasztása kiválóan ellátja a szervezetet molibdénnel, a hántolatlannak kiváló az étkezési rost-tartalma, de jelentõs mennyiségben tartalmaz triptofánt is.

    Mint látjuk, magas a fehérjetartalma, ráadásul nagyon kedvezõ az aminosav-összetétele. Ez a növény jelentõs helyen áll az egészséges élelmiszerek csoportjában, mert kiváló forrása a B1 és B2 vitaminnak, pantoténsavnak, biotinnak, folsavnak, E-vitaminnak.

  • A húsvét története

    A Húsvét a keresztény világ egyik legnagyobb ünnepe. Jézus feltámadását ünneplik mindenhol a templomokban.

    A történet szerint két nappal elõtte, pénteken, feszítették keresztre õt a római katonák, azzal gyanúsították, hogy forradalmat indíthatott volna a tanításaival és hogy õ akart lenni a király. Ezért csúfságból tövis koronát tettek a fejére, kezét, lábát odaszegezték a kereszthez és a feje fölé odatûztek egy papírt, amin ez állt: I.N.R.I. - Iesus Nazarensis, Rex Iudeae. Magyarul: Názáreti Jézus, Judea királya. Szegény, meg is halt néhány órán belül, a családja eltemette, zsidó szokás szerint egy barlangot ásva a domboldalba az Olajfák Hegyén és egy nagy, nehéz kõvel takarták be a sírt.

loading...