rss
 • Ajándékok a gyerekszobában

 • Az ajándék értékét nem az ára, mérete, csillogása, hanem személyessége határozza meg. Ez a szemlélet már kicsi gyermekkorban kialakítható, sõt: kialakítandó. Mit és hogyan ajándékozzunk gyermekeinknek? Hogyan változik meg a karácsonyi ünnep, ha egy kisbabával bõvült a család, errõl is olvashatnak írásunkban. A kisbabáknak a karácsony még inkább nyûg, mint ünnep. Õk annyit érzékelnek az egészbõl, hogy nagy a felfordulás, és ismeretlen, viszont annál illatosabb nagynénik puszilgatják, ahelyett, hogy békén hagynák a megszokott anyaölben.

  Az ajándékozás örömét sem éli át az apróság. Sajnos általában a szülõk is nehezen küzdenek meg a lakást elárasztó rémes babajátékok, és "igazán csinos és praktikus" ruhák és egyéb holmik áradatával, amit a rokonok és barátok hoznak a legkisebbnek.
  Nos: a legjobb erre fölkészülni, vagy egy hirdetményt közzétenni:

  Gyermekünk metakommunikációs úton tudtunkra adta, hogy közlekedésmérnöki pályára készül, ezért már most ilyen és ilyen márkájú játék vasútkészlet darabjaira vágyik.

  Vagy:

  Kislányunk boldog lenne, ha már ebben az évben elkezdene épülni és gyarapodni az a fa babaház, ami itt és itt kapható.

  A vonat és a babaház nem kér enni, kiválóan érzi magát még egy-két évig a szekrény alján. A készletet gyarapíthatjuk névnapok és szülinapok során, és az egészet elõvehetjük a gyermek harmadik szülinapján (de elõbb ne!). Így megússzuk a bóvlidömpinget, és egy olyan készlethez jutunk, amit egyszerre, házipénzbõl soha nem tudtunk volna kifizetni.

  Csillogó szemek

  Kétéves kor táján a gyermekek már kezdik élvezni a nagy felhajtást a karácsonyfa körül. Számukra maga az ünnep, a szép fa, a meleg hangulat is hatalmas ajándék. Még mindig nem kell arra törekedni, hogy csodás és drága játékokat kapjon a baba: lehet, hogy egy apróság, egy kis labda vagy egy kesztyûbáb tenné õt boldoggá. Gyakran a csomagolást érdekesebbnek találja, mint az ajándékot. Nem kell tehát fejlesztõ-, építõ játékokra, zenélõ, felhúzható szerkentyûkre költenünk, jobb, ha olyasmit keresünk, ami gyermekkel való együttlétet teszi színesebbé.

  Egyéves kor utánmár vehetünk neki képeskönyvet. A legjobb, ha az elsõ könyvecskék nem túl csiricsárék: elég, ha egyszerû ábrák szerepelnek benne, határozott színezéssel. Semmi szükség a rajzfilmfigurákkal díszített vagy negédes, cicomás rajzokkal elárasztott babakönyvekre. Jó, ha vásárlás elõtt a mû szövegébe is beleolvasunk, nehogy otthon érjen kínos meglepetés az erõltetett, kínrímes versikék olvasásakor.

  A kétévesek mozgásigénye hatalmas. Ha elég nagy a lakás, és türelmes az alsó szomszéd, biztos, hogy megéri befektetni egy kis szobai járgányba. Ma már nem csak fröccsöntött mûanyag törpék és nyuszik állnak az ajándékvásárlók rendelkezésére, hanem szép és használható formájú "famotorok" is kaphatók. A csalódás elkerülése érdekében fontos tudnunk: nem túl magas-e a járgány a leendõ tulajdonosnak. Egy kétévesnek ugyanis nehéz megmagyarázni, hogy most ugyan csak felborulni tud a motorral, de majd néhány hónap múlva, amikor már leér róla a lába, akár száguldozhat is vele. Egy másik sarkalatos pontja a választásnak az elsõ kerék elhelyezkedése. Ha elöl két széles kerék van, az nagyon dekoratív, és a szemlélõben a stabilitás érzetét kelti, ám megakadályozza a gyermeket abban, hogy menet közben elõrenyújtsa a lábát, vagyis hogy hajtani tudja a "gépet".

  Klasszikus, jó ajándék a hinta, a hintaló, de nem általános a "tornamatrac" jelenléte a gyerekszobákban, pedig ez is fantasztikus élményt jelenthet egy gyereknek: végre van egy hely a lakásban, ahol nem tilos az ugrándozás, a birkózás, a bukfencezés. A matrac lehet akár 2x2 méteres is, ha nincs elég hely, egy kisebb is megteszi. Ha anya vagy nagyi varr rá egy, a szobához illõ színvilágú huzatot, akkor mondhatjuk: ez a tökéletes ajándék 2-6 éves kor között.

  Fejlesztõ játékok ármádiája

  Hatalmas a kínálat az ún. fejlesztõ játékokból, és nagy a hírverés is körülöttük. A szülõk lassan azt hiszik, hogy nem is okosodik, ügyesedik meg a gyermekük ezek nélkül. Ez persze tévedés, hiszen egy-két évtizede még szó sem volt arról, hogy már néhány hónapos kortól képezni kell egy gyereket, mégis nagyon sok okos, kezdeményezõ, kreatív felnõtt szaladgált a nagyvilágban. Ezek a játékok (színtanuló, formaegyeztetõ, viszonyokat, matematikai mûveleteket tanító játékok) valójában teljesen kihagyhatók a gyermek életébõl, hiszen a mindennapi beszélgetések során, a képeskönyvek nézegetésekor, együttes séta és bevásárlás alkalmával ugyanezeket a készségeket erõsítjük csemeténkben, akaratlanul is. Ezekre a játékokra valójában a fejlõdésben megakadt gyermekeknek van szükségük. Ha már van ilyen játék a családban, arra figyeljünk, hogy nehogy tanóraszerûen alkalmazzuk ezeket, ne a teljesítmény elérése, hanem a játék öröme legyen a cél.

  A nagybetûs élet, kicsiben

  Fõleg a kislányok rajonganak a felnõttek életébõl ismert, kicsinyített eszközökért, tárgyakért, de a fiúk is szívesen látják ezeket a gyerekszobában. A játékipar persze reagál erre az igényre, és ma már a komplett hamburgersütödétõl a mûköröm-stúdióig szinte bármit legyártanak kicsiben.

  A dolog kétélû: egyrészt nagyon jól tudjuk, hogy a gyerekeknek szükségük van a felnõttek utánzására, ez a szocializációs folyamat szerves része. Másik oldalról azonban tudnunk kell, hogy a szélsõségek, mint minden területen, itt is ártalmasak. Ha a gyereket tökéletesen kiszolgálják, ha még a fröccsöntött lacipecsenyét is a kezébe adják, a fantázia nem mozdul, a játék rövid idõ múlva unalomba fullad. Oda egy kalap pénz, a szerzemény meg csak foglalja a helyet. A gyerek néhány nap múlva újra a mama körül sertepertél a konyhában. A legjobb megoldás, ha csak néhány eszközt veszünk meg neki (sodrófa, kis kötény, tányérkák, stb.), ezekkel só tésztából vagy gyurmából õ maga tud játékételt készíteni. A boltot elég csak elképzelni, vagy bútorokból ideiglenesen kialakítani. Ez így sokkal izgalmasabb: a gyermek kreativitása mellett a szülõét is fejleszti.

  Még egy fontos szempont: a gyermek nagyon érzékeny a szülei által közvetített értékekre. Ha nekünk nem tetszik a mûkörmös, hamburgeres életforma, a gyerekben se erõsítsük meg ennek létjogosultságát azzal, hogy ilyen játékokat vásárolunk neki.

  Ugyanilyen fantáziaölõ és a fogyasztói szemléletet támogató a pisilõ, kakiló újszülött baba, "akinek" napról napra be kell szerezni a bébiétel-, pelenka- és ruha- stb. utánpótlást.

  origo


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Hal és hagyma a fogaink védelmében!

  Sokan talán nem tudják, de már a rágás is tisztítja a fogsor felületét. Ha répát, vagy teljes kiõrlésû kenyeret eszünk, az hasonlóképp tisztít, mint a fogmosás. A nyál, a test fogkrémje pedig segít a kalcium és fluorid beépülésében is. Összeállításunkból megtudhatja, milyen ételekkel õrizheti meg fogsora egészségét.

  A cukor a fogak ellensége, de arról már kevesebbet tudunk, hogy a ketchup, a majonéz, a mustár, de még a gabonapehely is tartalmaz cukrot.

 • Mit együnk ha fáradtak vagyunk?

  A legnagyobb problémák amin a fizikailag aktív férfiak átmennek naponta az a munkában nyújtott teljesítmény, testmozgás és szocializálódás. Ehhez elég az energiaszintjük.

  Ha belegondolunk, munka után már minden gondolatunk a körül forog, hogy gyorsan hazajussunk és elfeküdjünk a kanapén, nem pedig az edzõterem körül. Ebben az esetben diétát kell váltani, méghozzá olyan ételekre, amik felveszik a harcot a fáradtság ellen!

 • Vitaminok és a szem

  Egy répa kétszerannyi A vitamint tartalmaz, mint amennyi az egy napra ajánlott mennyiség. Ez pedig jót tesz a szemnek. De sok más finom étel tartalmaz még A vitamint, és egyéb a szem számára hasznos tápanyagot. Az A-vitamin megelõzi a farkasvakságot. Ha az A-vitamin-hiány okozta farkasvakságot nem korrigáljuk, xeroftalmiához – szaruhártyafekély – vezethet, amely szemszárazsággal, a kornea kisebesedésével és a szemhéj duzzanatával járhat. A xeroftalmia pedig kezelés nélkül vakságot okozhat.

 • Vashiány csecsemõ- és kisdedkorban

  A vérszegénység kialakulásának több oka is lehet, de a leggyakoribb tényezõ a vas hiány miatti kevés vérfesték- (hemoglobin-) képzõdés. A gyerekkori vashiányos vérszegénység sajnos nagyon gyakori.

  Ennek okát legtöbbször a nem megfelelõ táplálkozásban találjuk meg.

  A normál hemoglobinszint függ a csecsemõ korától, ezért egy mért érték csak akkor értékelhetõ, ha ismerjük a gyermek életkorát is.

 • Cukkini: gyorsan laktat de nem hizlal

  Cukkini: gyorsan laktat de nem hizlalA mexikói származású cukkini az uborka mellett a töknek is rokona. Velük ellentétben viszont az elkészítési módokat tekintve messze megelőzi mindkét zöldséget. Szinte mindenre alkalmas. Párolva, grillezve, sütve és főzve is kiváló étel készíthető belőle. Tehát összedobhatunk vendégváró ropogtatnivaló falatkákat, főételt, vagy egy különleges desszertet, ha valami újdonságra vágyunk. Persze nem csak a változatos felhasználási módok miatt kedvelik és eszik ilyen sokan. A cukkini a reform ételek és receptek sztárja.

 • Valentin napi datolyás tortavariációk

  Valentin nap közeledtével párunkat nemcsak tárgyi ajándékokkal, hanem különleges desszerttel is meglephetjük.

  Egyes kultúrák gasztronómiájában a datolyát erotikus gyümölcsként tartják számon. A datolya egy õsi kultúrnövény, amirõl már a Biblia is említést tett. A zsidó nép a datolyához az igazságosság és a szépség fogalmait társította. Friss és aszalt változatban egyaránt fogyasztható, de magas cukortartalma miatt jobb kevesebbet fogyasztani belõle.

 • Táplálkozási tévhitek

  A mai információáradatban bizony nehéz okosnak lenni, és eldönteni, melyik a helyes irány az egészséges táplálkozás, életmód útján. Nézzük néhány tévhitet, amelyek talán nyújthatnak némi támpontot a döntéshez.

  Ma már igen sokféle táplálkozási iskola létezik, melyek sokszor mondanak ellent egymásnak. Ráadásul minden évben felüti fejét egy-két újabb elképzelés, egészségügyi kutatás, amely megcáfolja az addig elfogadott ismereteket. Nézzük most néhány általános tévhitet, melyek évek óta tartják magukat!

 • A meggyben található a legtöbb gyulladáscsökkentő hatóanyag

  A meggyben található a legtöbb gyulladáscsökkentő hatóanyagA kutatók szerint a meggyben található a legtöbb gyulladáscsökkentő hatóanyag valamennyi élelmiszer közül, a meggylékúra pedig semmilyen mellékhatással nem fenyeget. A meggylében található antioxidánsok javítanak az ízületi gyulladásban szenvedő betegek állapotán - hangzott el az Amerikai Sportorvosok Kollégiumának idei kongresszusán San Franciscóban. a meggyben található a legtöbb gyulladáscsökkentő hatóanyag valamennyi élelmiszer közül, a meggylékúra pedig semmilyen mellékhatással nem fenyeget.

 • A sajt lehet penészes, szagos mégis szeretjük

  A sajtokról az elsõ írásbeli megemlékezés a suméroktól és a Bibliából származik. Feltehetõ, hogy készítését más-más idõkben és helyeken a különbözõ népek egymástól függetlenül találták fel. Az antik népeknél a kifejt tejet az elejtett állatok kitisztított gyomrában tárolták. Ez a tejalvasztási mód a kaukázusi népeknél még ma is megtalálható. Ez az alvadt "tej" tekinthetõ a sajt õsének. A gyomorban való tárolást az ember fejlõdésével felváltották a cserépedények, ebben azonban nem aludt meg a tej. Felfedezték azonban, hogy ha a tejbe az oltógyomor egy darabkáját belelógatják, akkor a tej megalszik.

 • A korszerû táplálkozás

  Minden élõlény, így az ember létfenntartásának az alapja a környezetével folytatott szüntelen anyagcsere, melynek során a szervezet különbözõ anyagokat vesz fel, azokat átalakítja, a szükségteleneket pedig a környezetébe visszajuttatja. Az anyagcsere folyamatok legfontosabbika a táplálkozás, amikor a szervezet a test ellátása, mûködtetése, fejlesztése, növelése érdekében táplálékot fogyaszt. A szükséges anyagokat felhasználja, a salakanyagot pedig kiválasztja a szervezetbõl.

 • A leveszöldségeket is eltehetjük télire

  A leveszöldségeket is eltehetjük télireA leveszöldség eltevése azért hasznos, mert télen sokkal drágább minden, mint nyáron. Ezért, amennyiben van helyünk a hűtőszekrény mélyhűtő részében, vagy van mélyhűtőnk, érdemes elgondolkodni azon, hogy elteszünk télre néhány adag levesbe való zöldséget. A leveszöldségeket két módon lehet tartósítani: mélyhűtőben, megtisztítva, adagokban zacskókba téve vagy pincében homokban, egészben, mosatlanul. Íme egy módja, hogyan tudjuk elrakni a leveszöldségeket a fagyasztóba úgy, hogy télen is feltudjuk őket használni.

 • Ezekkel az ételekkel megfiatalodik

  A makrobiotika nem olyan, mint egy gyors ragtapasz, amit felragasztunk, és máris kicsattanó egészségnek és kitûnõ általános állapotnak örvendünk, hanem megváltoztatva étrendünket és életmódunkat, szép lassan, kitartó munkával segít megerõsíteni az immunrendszerünket.

  Az õsi civilizációkban úgy tartották, hogy minden testi és lelki baj alapvetõen az elfogyasztott táplálék minõségébõl eredeztethetõ. Vajon mi a helyzet ma? A reklámokon keresztül belénk sulykolt ételeket fogyasztjuk, és nem gondolkodunk azon, hogy jók-e, rosszak-e?

 • A frissen fogyasztott körte jó hatással van az agyműködésre

  A frissen fogyasztott körte jó hatással van az agyműködésreA körte nem tartalmaz kiemelkedő mennyiségű ásványi sót vagy vitamint. Tartalma azonban olyan összetételű, amelyet számos betegség gyógyítására felhasználhatunk. A gyomorbajosok és a vese bajosok számára a legjobb. A körtét általában gyulladásos betegségek gyógyítására használják, illetve az emésztési rendszerre és a légutak gyógyítására. Ez nem zárja ki azt, hogy a körte hasson az egész testre. Az átlagosnál nagyobb mennyiségű benne a boron, ami a csontok és az izmok állapotára jótékonyan hat.

 • Tisztító kúrák kedvelt gyógynövénye: a medvehagyma

  A medvehagyma csodaerejére elnevezése is utal. A szájhagyomány szerint még a medvéket is kicsalogatja téli álmukból. Értékes hatóanyagainak köszönhetõen kiváló erõsítõszer, szívvédõ hatású, tisztító kúrák kedvelt gyógynövénye. A fokhagyma illatára és ízére emlékeztetõ, 25-30 cm magas, hófehér virágú, évelõ növény. Emberi fogyasztásra a zöld részek és a hagyma alkalmazható. Nyugat-Európában olyannyira kedvelt fûszernövény, hogy a tömeges gyûjtés veszélyeztetni kezdte állományát, ezért védetté nyilvánították. A védett területek kivételével hazánkban még nem tiltott gyûjtése.

 • A kávé és a polifenolok

  A kávé legfontosabb biológiailag aktív összetevõi a fenolsavak, ezek közül is elsõsorban az antioxidáns hatású klorogénsavak. 100 ml filteres kávéban összesen 100-200 mg klorogénsav található.

  A klorogénsav-összetevõk felszívódásának és anyagcseréjének folyamatai kevésbé ismertek, mint a flavonoidok metabolizmusai, mivel a kávé számos különbözõ összetevõt tartalmaz, amelyek felszívódási, anyagcsere és kiválasztási mechanizmusa igen bonyolult. A köztudatban élõ beidegzõdésszerû tévhitek, miszerint a hozzáadott tej vagy cukor befolyásolja a hatóanyagok felszívódását.

 • 5 táplálkozási tévhit

  Az egészséges életmód alapja a helyes táplálkozás, valamint a rendszeres mozgás. Utóbbi rendszerint háttérbe szorul, az elõbbivel kapcsolatban pedig még ma is számos tévhit vezethet félre.

  A barna kenyér egészségesebb, mint a fehér

  Sokan hiszik, hogy a barna kenyér minden esetben egészségesebb, mint a fehér. Pedig a lényeg nem színben rejlik. A kenyér barna árnyalatát ugyanis akár karamellszínezéknek is köszönheti.

 • Befõzési tanácsok

  A befõzés megkezdése elõtt mindent gondosan készítsünk elõ. Vegyük számba, hogy mire lesz szükségünk: befõzõ lábasra, tálra, fakanálra, merõkanálra - esetleg gyümölcspasszírozóra -, tiszta üvegekre, tetõkre, celofánra vagy pergamenpapírra, gumigyûrûre vagy zsinegre a lekötéshez, tartósítószerre, a nedves gõzöléshez megfelelõ nagyságú edényre, a száraz gõzöléshez pokrócokra, újságpapírra az üvegek betekeréséhez. A befõzéshez használt edények, eszközök legyenek tökéletesen tiszták és szagtalanok. A hagymaszagú lábosban fõzött szirup vagy az ilyen fakanállal kevert lekvár élvezhetetlen.

 • Enni, enni, enni

  Táplálkozási szokásainkat tekintve igen rosszul állunk, ennek következményeként sok az elhízott ember. Általánosságban elmondható, hogy az evés szinte pótcselekvés az életünkben. Igazából legtöbbünk nem is veszi észre, milyen rossz szokásokat vett fel, csak értetlenül áll a mérleg mutatta szám elõtt. Amíg ezeket a rossz berögzõdéseket nem tudatosítjuk, addig igen kicsi az esély, hogy hatékonyan változtatni tudunk rajta. Eszünk például, ha már tele vagyunk...

 • Az egészséges bioélelmiszer

  Dán kutatók egy tanulmányban különbözõ mûvelési módokból származó termékeket hasonlítottak össze. Az eredmény szerint a biológiai termesztésbõl származó zöldség és gyümölcs nem tartalmaz több tápanyagot és nyomelemet, mint a hagyományosan elõállított. Jóval fontosabb az idõjárás szerepe - írják az élelmiszerkutatók a Journal of the Science of Food and Agriculture címû szaklapban.

  A koppenhágai egyetem kutatója, Susanne Bügel és csapata két éven át termesztett három szomszédos földön sárgarépát, káposztát, borsót, almát és burgonyát.

 • Valentin nap a konyhában

  Bár a Valentin-napot sokan a magyar kultúrától idegen amerikai hülyeségnek tartják, mégis egyre többen gondolják úgy, hogy ezt az alkalmat felhasználhatják a szerelmük megünneplésére, és egy kicsit feldobhatják a szerelmi életüket.

  Ha azonban a tudományos magyarázatoktól eltekintünk, egyszerûen egy finom vacsora is képes érzéki hangulatot teremteni, fõleg ha egy kevés borral oldjuk is a gátlásokat. A gasztronómiában a megfelelõ hangulat megteremtéséhez a rostonsült, párolt spárgát, az avokádót krémként vagy salátaként, az osztrigát fûszerezve nyersen, vagy párolva, rákokat roston sütve vagy megfõzve ajánlják.