rss
bohócdoktor vizit szja 1%

 • Ajándékok a gyerekszobában

 • Az ajándék értékét nem az ára, mérete, csillogása, hanem személyessége határozza meg. Ez a szemlélet már kicsi gyermekkorban kialakítható, sõt: kialakítandó. Mit és hogyan ajándékozzunk gyermekeinknek? Hogyan változik meg a karácsonyi ünnep, ha egy kisbabával bõvült a család, errõl is olvashatnak írásunkban. A kisbabáknak a karácsony még inkább nyûg, mint ünnep. Õk annyit érzékelnek az egészbõl, hogy nagy a felfordulás, és ismeretlen, viszont annál illatosabb nagynénik puszilgatják, ahelyett, hogy békén hagynák a megszokott anyaölben.

  bohócdoktor vizit szja 1%

  loading...

  Az ajándékozás örömét sem éli át az apróság. Sajnos általában a szülõk is nehezen küzdenek meg a lakást elárasztó rémes babajátékok, és "igazán csinos és praktikus" ruhák és egyéb holmik áradatával, amit a rokonok és barátok hoznak a legkisebbnek.
  Nos: a legjobb erre fölkészülni, vagy egy hirdetményt közzétenni:

  Gyermekünk metakommunikációs úton tudtunkra adta, hogy közlekedésmérnöki pályára készül, ezért már most ilyen és ilyen márkájú játék vasútkészlet darabjaira vágyik.

  Vagy:

  Kislányunk boldog lenne, ha már ebben az évben elkezdene épülni és gyarapodni az a fa babaház, ami itt és itt kapható.

  A vonat és a babaház nem kér enni, kiválóan érzi magát még egy-két évig a szekrény alján. A készletet gyarapíthatjuk névnapok és szülinapok során, és az egészet elõvehetjük a gyermek harmadik szülinapján (de elõbb ne!). Így megússzuk a bóvlidömpinget, és egy olyan készlethez jutunk, amit egyszerre, házipénzbõl soha nem tudtunk volna kifizetni.

  Csillogó szemek

  Kétéves kor táján a gyermekek már kezdik élvezni a nagy felhajtást a karácsonyfa körül. Számukra maga az ünnep, a szép fa, a meleg hangulat is hatalmas ajándék. Még mindig nem kell arra törekedni, hogy csodás és drága játékokat kapjon a baba: lehet, hogy egy apróság, egy kis labda vagy egy kesztyûbáb tenné õt boldoggá. Gyakran a csomagolást érdekesebbnek találja, mint az ajándékot. Nem kell tehát fejlesztõ-, építõ játékokra, zenélõ, felhúzható szerkentyûkre költenünk, jobb, ha olyasmit keresünk, ami gyermekkel való együttlétet teszi színesebbé.

  Egyéves kor utánmár vehetünk neki képeskönyvet. A legjobb, ha az elsõ könyvecskék nem túl csiricsárék: elég, ha egyszerû ábrák szerepelnek benne, határozott színezéssel. Semmi szükség a rajzfilmfigurákkal díszített vagy negédes, cicomás rajzokkal elárasztott babakönyvekre. Jó, ha vásárlás elõtt a mû szövegébe is beleolvasunk, nehogy otthon érjen kínos meglepetés az erõltetett, kínrímes versikék olvasásakor.

  A kétévesek mozgásigénye hatalmas. Ha elég nagy a lakás, és türelmes az alsó szomszéd, biztos, hogy megéri befektetni egy kis szobai járgányba. Ma már nem csak fröccsöntött mûanyag törpék és nyuszik állnak az ajándékvásárlók rendelkezésére, hanem szép és használható formájú "famotorok" is kaphatók. A csalódás elkerülése érdekében fontos tudnunk: nem túl magas-e a járgány a leendõ tulajdonosnak. Egy kétévesnek ugyanis nehéz megmagyarázni, hogy most ugyan csak felborulni tud a motorral, de majd néhány hónap múlva, amikor már leér róla a lába, akár száguldozhat is vele. Egy másik sarkalatos pontja a választásnak az elsõ kerék elhelyezkedése. Ha elöl két széles kerék van, az nagyon dekoratív, és a szemlélõben a stabilitás érzetét kelti, ám megakadályozza a gyermeket abban, hogy menet közben elõrenyújtsa a lábát, vagyis hogy hajtani tudja a "gépet".

  Klasszikus, jó ajándék a hinta, a hintaló, de nem általános a "tornamatrac" jelenléte a gyerekszobákban, pedig ez is fantasztikus élményt jelenthet egy gyereknek: végre van egy hely a lakásban, ahol nem tilos az ugrándozás, a birkózás, a bukfencezés. A matrac lehet akár 2x2 méteres is, ha nincs elég hely, egy kisebb is megteszi. Ha anya vagy nagyi varr rá egy, a szobához illõ színvilágú huzatot, akkor mondhatjuk: ez a tökéletes ajándék 2-6 éves kor között.

  Fejlesztõ játékok ármádiája

  Hatalmas a kínálat az ún. fejlesztõ játékokból, és nagy a hírverés is körülöttük. A szülõk lassan azt hiszik, hogy nem is okosodik, ügyesedik meg a gyermekük ezek nélkül. Ez persze tévedés, hiszen egy-két évtizede még szó sem volt arról, hogy már néhány hónapos kortól képezni kell egy gyereket, mégis nagyon sok okos, kezdeményezõ, kreatív felnõtt szaladgált a nagyvilágban. Ezek a játékok (színtanuló, formaegyeztetõ, viszonyokat, matematikai mûveleteket tanító játékok) valójában teljesen kihagyhatók a gyermek életébõl, hiszen a mindennapi beszélgetések során, a képeskönyvek nézegetésekor, együttes séta és bevásárlás alkalmával ugyanezeket a készségeket erõsítjük csemeténkben, akaratlanul is. Ezekre a játékokra valójában a fejlõdésben megakadt gyermekeknek van szükségük. Ha már van ilyen játék a családban, arra figyeljünk, hogy nehogy tanóraszerûen alkalmazzuk ezeket, ne a teljesítmény elérése, hanem a játék öröme legyen a cél.

  A nagybetûs élet, kicsiben

  Fõleg a kislányok rajonganak a felnõttek életébõl ismert, kicsinyített eszközökért, tárgyakért, de a fiúk is szívesen látják ezeket a gyerekszobában. A játékipar persze reagál erre az igényre, és ma már a komplett hamburgersütödétõl a mûköröm-stúdióig szinte bármit legyártanak kicsiben.

  A dolog kétélû: egyrészt nagyon jól tudjuk, hogy a gyerekeknek szükségük van a felnõttek utánzására, ez a szocializációs folyamat szerves része. Másik oldalról azonban tudnunk kell, hogy a szélsõségek, mint minden területen, itt is ártalmasak. Ha a gyereket tökéletesen kiszolgálják, ha még a fröccsöntött lacipecsenyét is a kezébe adják, a fantázia nem mozdul, a játék rövid idõ múlva unalomba fullad. Oda egy kalap pénz, a szerzemény meg csak foglalja a helyet. A gyerek néhány nap múlva újra a mama körül sertepertél a konyhában. A legjobb megoldás, ha csak néhány eszközt veszünk meg neki (sodrófa, kis kötény, tányérkák, stb.), ezekkel só tésztából vagy gyurmából õ maga tud játékételt készíteni. A boltot elég csak elképzelni, vagy bútorokból ideiglenesen kialakítani. Ez így sokkal izgalmasabb: a gyermek kreativitása mellett a szülõét is fejleszti.

  Még egy fontos szempont: a gyermek nagyon érzékeny a szülei által közvetített értékekre. Ha nekünk nem tetszik a mûkörmös, hamburgeres életforma, a gyerekben se erõsítsük meg ennek létjogosultságát azzal, hogy ilyen játékokat vásárolunk neki.

  Ugyanilyen fantáziaölõ és a fogyasztói szemléletet támogató a pisilõ, kakiló újszülött baba, "akinek" napról napra be kell szerezni a bébiétel-, pelenka- és ruha- stb. utánpótlást.

  origo


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Kurkumával a hosszabb életért

  Védhet a szellemi leépüléstõl, ha hetente egyszer-kétszer kurkumával fûszerezett ételt, például curryt fogyaszt valaki - idézte svéd kutatók megállapítását a The Daily Telegraph brit napilap online portálja.

  Ecetmuslicákkal végzett kísérleteikben a Linköpingi Egyetem szakemberei úgy találták, hogy azok a gyümölcslegyek, amelyeknek a kurkuma hatóanyagát, a kurkumint adagolták, 75 százalékkal tovább éltek társaiknál. A megállapítás segít megmagyarázni azt is, hogy miért ritkább a szellemi leépülés az indiai idõs emberek körében nyugati kortársaikhoz képest.

 • Az egyik legértékesebb gyógynövény: A homoktövis

  A homoktövis valóban csodanövény, hiszen sokféle egészségügyi problémára nyújt megoldást. Ennek köszönhetõen az egyik legértékesebb gyógynövény, melybõl érdemes rendszeresen fogyasztani.

  A homoktövis eredetileg a Himalája lejtõin terem, de ma már meghódította az egész világot, így Európa-, az Egyesült Államok- és Ázsia-szerte mindenhol megtalálható a tengerpartokon és sziklákon. Magyarországon is találkozhatunk vele a Duna mentén, a Balaton partján vagy a Csepel-szigeten. Nálunk védett növény.

 • Amit a Fröccsrõl tudni kell

  Egy mondás szerint, aki a borba vizet tölt az egyéb galádságokra is képes. Ennek ellenére kis hazánkban komoly hagyománya van a fröccsözésnek. Dédszüleink a nyári hõség idején még vermelt jéggel hûtött spriccert ittak. A millennium után az elõzõ századfordulón kezdõdött a divatja a fröccsnek ivásban és a vendéglátóhelyi kínálatban egyaránt. A köznyelv és az irodalmi mûvek is hamar megkedvelték a "fröccs", "fröccsözni" szót, amely Krúdy Gyula, Molnár Ferenc, Bródy Sándor...

 • Régi hajdúsági ételek

  A hajdúsági háztartás két fõ tényezõje a kenyérnek való és a zsírozó. A szegény ember a kenyérnekvalót iletnek nevezte. A zsírozó: a szalonna és a zsír, böjtben az olaj. A debreceni cívis családoknál ennek megfelelõen két kamra volt: az egyik az iletes­, a másik a szalonnáskamra. Ezekkel a kamrákkal a gazda nem sokat törõdött. A debreceni asszony bent a házban kitûnõ gazdasszony, a házon kívül pompás árus volt. A tiszántúli ember elsõsorban levesevõ. Úgy tartja a nép, hogy nem is ebéd az, ha leves nincs.

 • Őszi tisztítókúrák elengedhetetlen eleme a vörös szőlő

  Őszi tisztítókúrák elengedhetetlen eleme a vörös szőlőA vörös szőlő antioxidánsokban, illetve ásványi anyagokban bővelkedő héja és magja elmulasztja a gyomorpanaszokat, miközben jótékony hatásának köszönhetően tisztítja az emésztőrendszert. A vörös és fekete szemű szőlő magjában halmozottan található meg a sejtek regenerálódásáért felelős antioxidáns. Ezért a gyümölcs fiatalító, frissítő hatása gyorsan megtapasztalható. A vörös szőlő húsa kiváló magnézium és B-vitamin forrás, mely segít a stressz leküzdésében és a nyugalom megőrzésében.

 • New York állam éttermeiben betiltanák a só használatát

  Szokatlan javaslatot terjesztettek be az amerikai New York állam törvényhozásában: teljes tilalmat rendelnének el a só használatára az éttermekben.

  A lakosság egészségi állapotának javítását, egyebek mellett a magas vérnyomásban szenvedõk számának csökkentését célzó tervezet megtiltaná az éttermeknek, hogy sót használjanak az ételek készítéséhez. A beterjesztõ Felix Ortiz demokrata párti brooklyni képviselõ ezer dolláros büntetés szabna ki a tilalmat megsértõ éttermekre.

 • Bodza: lekvár és szörp

  Az európai-mediterrán fekete bodza nálunk is nagyon elterjedt növény. Kedveli a nitrogéndús területeket. Termését gyûjtik, nemesített fajtáit ültetvényekben termesztik. Évelõ, fás bokor, akár 4-6 m magasra is megnõhet. Tõhajtásokat képez, képes nagyon elterebélyesedni.

  Virágai öttagúak, aprók, sárgásfehérek és bogernyõben állnak. Az álernyõ virágzatát és bogyótermését az igen hosszú egyéves termõvesszõkön képzõdõ oldalhajtások végén hozza.

 • A megfelelõ emésztés titka: a káposzta

  A bélrendszer egészséges mûködéséhez, s ezzel együtt az egészséges élethez elengedhetetlen az, hogy a káposztafélék családjából megfelelõ mennyiségben fogyasszunk. A káposztafélék családja, beleértve a brokkolit is, fontos szerepet játszik abban, hogy a bélrendszer és ezáltal az egész szervezet egészséges legyen. Ezek a zöldségek a belek falának immunrendszeréhez szükségesek - írja egy nemzetközi kutatócsoport. Marc Veldhoen és munkatársai a szervezet védekezõ rendszerének, az immunrendszernek kutatásával foglalkoznak.

 • Fogyni vágyók figyelem! 3 tuti saláta a kilók ellen!

  Ha még ezen a nyáron fogyni szeretne, de nem akarja, hogy az Ön diétájába a családja is belebetegedjen, fõzzön olyat, ami a fogyókúrázóknak ideális, de mindemellett isteni finom is! Recept oldalunkon most egybõl 3 saláta recepttel kedveskedünk azoknak, akik fogyni szeretnének! Sok saláta tényleg fogyaszt, de az ízük nem az igazi, viszont ezeknek a salátáknak isteni az íze és így nem esik nehezünkre ez a kúra. Sok kilót kívánunk mínuszban és jó étvágyat!

 • Kórokozók, amelyeket kötelezõen megeszünk

  A szalmonella mellett a gyors egymásutánban Ausztriában és idehaza is feltûnt listeria az egyik leggyakoribb, akár halált okozó ételbacilus.

  „Aki vett ilyen terméket, és még nem fogyasztotta el, azonnal dobja ki. Ha már evett belõle, menjen orvoshoz, mert a lappangási idõ 70 napig is eltarthat, és aztán már nem fogja tudni, mitõl lett agyhártyagyulladása” – riogatott az utóbbi napokban számos magyarországi elektronikus postafiókban landolt levél.

 • Keveset alszik, sokat eszik?

  Érdemes eleget aludnia annak, aki meg akarja õrizni karcsúságát, hiszen egy friss kutatás szerint többet esznek a kialvatlan emberek. Az American Journal of Clinical Nutrition címû szakfolyóirat legutóbbi számában közölt tanulmány szerzõi úgy vélik, hogy az alváshiány lehet az egyik környezeti tényezõ, amely a járványos méreteket öltõ elhízás hátterében áll.

  Francia kutatók tizenkét átlagos testsúlyú, egészséges fiatalember étkezését, alvását és energiafelhasználását követték nyomon kétszer 48 órán át.

 • Ilyeneket eszünk - szabálytalanságok az ételláncban

  Ezen a nyáron az élelmiszerlánc egészét ellenõrzik a hatóságok, amelyek olykor keményen büntetnek is. A már feldolgozott vizsgálatok alapján elmondható, hogy szinte minden területen akadtak szabálytalanságok. Az élelmiszer-elõállítás és -forgalmazás területén kiemelt irány a hûtési lánc biztosítása az alapanyagok és a késztermékek kiszállítása és tárolása során, valamint a nyomon követhetõség - ami az élelmiszer-biztonság és a feketegazdaság elleni küzdelem szempontjából egyaránt fontos -, különösen a sertéshúsnál és a sertéshústermékeknél.

 • Vége az evés utáni haspuffadásnak!

  Bele szeretne férni a nadrágjába?

  Táplálkozáskor figyeljen a szénhidrátokra! - tanácsolja Jacqueline Wolf, a Harvard Orvosi Egyetem tanára, egyben az Útmutató az egészséges gyomorhoz nõknek címû könyv szerzõje.

  A gyümölcscukor, a tejcukor, a keményítõ, az alkoholban található cukor és a gallaktán mind nehezen emészthetõek, és valamelyik biztosan megtalálható a legtöbb magas szénhidráttartalmú ételben. Hogy megelõzzük a kellemetlen tüneteket, érdemes megfogadni az alábbi tanácsokat:

 • Lendülettel a tavaszba

  Kettõsség jellemzi a kedélyállapotunkat: a levertségtõl szinte képtelenek vagyunk kikelni az ágyból, aztán csaknem szétvet az életöröm és a tetterõ. A hosszabb nappali fényre ugyanis több boldogsághormon kilökõdésével válaszol a szervezet, viszont még jócskán termelõdik a melatonin nevû, alvást elõsegítõ hormon is. Nem kis megerõltetésbe kerül az átállás, sokan még májusban is fáradtságra, levertségre panaszkodnak. Gyûrjük le a tavaszi fáradtságot, hiszen ez nem betegség.

 • Húsvét, a tavaszvárás ünnepe

  Húsvéti ételek és népszokások Szabolcs-Szatmár-Beregben

  Rituális mosakodás a Tiszában, melytõl megtisztulást, termékenységet reméltek, a szigorú böjt az istenfélés miatt és pazar lakoma a locsolódók számára: õseink gazdag húsvéti hagyatéka mára lassanként feledésbe merül.

  Több mint kétezer éve a húsvét a keresztény világ legnagyobb ünnepe: a tavasz legelsõ jelentõs eseménye, amely Jézus kereszthalálát és feltámadását is jelenti egyben.

 • Nem is gondolnánk, milyen egészséges a banán

  Nem is gondolnánk, milyen egészséges a banánA banán az egyik legtöbbet termesztett és fogyasztott növény, népszerűségét jól mutatja, hogy az amerikaiak több banánt esznek, mint narancsot és almát együttvéve. A kellemes ízen és a praktikusságon kívül a banánnak számos kedvező egészségügyi hatása is van, emellett nagyon tápláló és rengeteg vitamin található benne. Egy közepes banánban (mely nagyjából 125 grammos) 110 kalória és 30 gramm szénhidrát van, emellett jó forrása a B- és C-vitaminnak, a káliumnak, a magnéziumnak és az élelmi rostoknak is.

 • A lazac különlegesen jó az egészségnek

  A halételek rendszeres fogyasztása kifejezetten szívvédõ hatású, de a lazachús különös színét adó festékanyagról most azt is kimutatták, hogy védi a géneket hordozó DNS-t.

  Sok tapasztalat és számos vizsgálat igazolta, hogy a halhús véd a koszorúér-betegség ellen, és jelentõsen késlelteti az érelmeszesedés kifejlõdését. E kedvezõ hatás titka a halban lévõ többszörösen telítetlen zsírsavakban rejlik. Ilyen szempontból a zsíros tengeri halak fogyasztása a legkedvezõbb.

 • Egy kis spanyol gasztronómia

  " Ha bekötött szemmel ízlelsz egy ételt, és nem tudod megmondani, hogy mit eszel, akkor nem volt jó a szakács" - tartja ezt a spanyol konyha.

  Ez a mondás nagyon jól kifejezi, hogy az ételkészítés mûvészetének célja, hogy az étel
  megtartsa a természetes jó ízét. A spanyol konyhának évszázados hagyományai vannak, annak ellenére nem konzervatív, ötletes újításokra mindig kész.

 • Betiltott guar gumi: mire figyeljünk ételvásárláskor?

  Egyre több magyar cég jelzi, hogy termékeikben van Indiából származó guar gumi adalék. Az Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság vezetõje, Búza László az InfoRádióban felszólított mindekit: ha nem muszáj, ne fogyasszon olyan ételeket, melyekben E412-es számú adalékanyag van. Az E412 élelmiszeripari adalékanyag felhasználásának felfüggesztését azért rendelte el a fõállatorvos, mert Magyarországra is kerülhettek olyan Indiából származó guar gumi szállítmányok, amelyek dioxinnal szennyezettek.

 • Természetes orvosság cukorbetegség ellen

  A fekete tea tartalmaz egy olyan összetevõt, amely a II-es típusú cukorbetegség kezelésére használt akarbóz és miglitol hatását utánozza, ebbõl a poliszacharidból a fekete teában jóval több található, mint a zöld teában. Kínában és Japánban a sencha teát a cukorbetegek terápiájában alkalmazzák. Haixia Chen, a Tiencsini Egyetem kutatója munkatársaival kimutatta, hogy a teában található poliszacharidok gátolják a keményítõt glükózzá alakító alfa-glukozidáz enzimet, ugyanúgy, mint ahogyan az akarbóz és a miglitol hatnak.

bohócdoktor vizit szja 1%

loading...