rss
 • Ajándékok a gyerekszobában

 • Az ajándék értékét nem az ára, mérete, csillogása, hanem személyessége határozza meg. Ez a szemlélet már kicsi gyermekkorban kialakítható, sõt: kialakítandó. Mit és hogyan ajándékozzunk gyermekeinknek? Hogyan változik meg a karácsonyi ünnep, ha egy kisbabával bõvült a család, errõl is olvashatnak írásunkban. A kisbabáknak a karácsony még inkább nyûg, mint ünnep. Õk annyit érzékelnek az egészbõl, hogy nagy a felfordulás, és ismeretlen, viszont annál illatosabb nagynénik puszilgatják, ahelyett, hogy békén hagynák a megszokott anyaölben.

  Az ajándékozás örömét sem éli át az apróság. Sajnos általában a szülõk is nehezen küzdenek meg a lakást elárasztó rémes babajátékok, és "igazán csinos és praktikus" ruhák és egyéb holmik áradatával, amit a rokonok és barátok hoznak a legkisebbnek.
  Nos: a legjobb erre fölkészülni, vagy egy hirdetményt közzétenni:

  Gyermekünk metakommunikációs úton tudtunkra adta, hogy közlekedésmérnöki pályára készül, ezért már most ilyen és ilyen márkájú játék vasútkészlet darabjaira vágyik.

  Vagy:

  Kislányunk boldog lenne, ha már ebben az évben elkezdene épülni és gyarapodni az a fa babaház, ami itt és itt kapható.

  A vonat és a babaház nem kér enni, kiválóan érzi magát még egy-két évig a szekrény alján. A készletet gyarapíthatjuk névnapok és szülinapok során, és az egészet elõvehetjük a gyermek harmadik szülinapján (de elõbb ne!). Így megússzuk a bóvlidömpinget, és egy olyan készlethez jutunk, amit egyszerre, házipénzbõl soha nem tudtunk volna kifizetni.

  Csillogó szemek

  Kétéves kor táján a gyermekek már kezdik élvezni a nagy felhajtást a karácsonyfa körül. Számukra maga az ünnep, a szép fa, a meleg hangulat is hatalmas ajándék. Még mindig nem kell arra törekedni, hogy csodás és drága játékokat kapjon a baba: lehet, hogy egy apróság, egy kis labda vagy egy kesztyûbáb tenné õt boldoggá. Gyakran a csomagolást érdekesebbnek találja, mint az ajándékot. Nem kell tehát fejlesztõ-, építõ játékokra, zenélõ, felhúzható szerkentyûkre költenünk, jobb, ha olyasmit keresünk, ami gyermekkel való együttlétet teszi színesebbé.

  Egyéves kor utánmár vehetünk neki képeskönyvet. A legjobb, ha az elsõ könyvecskék nem túl csiricsárék: elég, ha egyszerû ábrák szerepelnek benne, határozott színezéssel. Semmi szükség a rajzfilmfigurákkal díszített vagy negédes, cicomás rajzokkal elárasztott babakönyvekre. Jó, ha vásárlás elõtt a mû szövegébe is beleolvasunk, nehogy otthon érjen kínos meglepetés az erõltetett, kínrímes versikék olvasásakor.

  A kétévesek mozgásigénye hatalmas. Ha elég nagy a lakás, és türelmes az alsó szomszéd, biztos, hogy megéri befektetni egy kis szobai járgányba. Ma már nem csak fröccsöntött mûanyag törpék és nyuszik állnak az ajándékvásárlók rendelkezésére, hanem szép és használható formájú "famotorok" is kaphatók. A csalódás elkerülése érdekében fontos tudnunk: nem túl magas-e a járgány a leendõ tulajdonosnak. Egy kétévesnek ugyanis nehéz megmagyarázni, hogy most ugyan csak felborulni tud a motorral, de majd néhány hónap múlva, amikor már leér róla a lába, akár száguldozhat is vele. Egy másik sarkalatos pontja a választásnak az elsõ kerék elhelyezkedése. Ha elöl két széles kerék van, az nagyon dekoratív, és a szemlélõben a stabilitás érzetét kelti, ám megakadályozza a gyermeket abban, hogy menet közben elõrenyújtsa a lábát, vagyis hogy hajtani tudja a "gépet".

  Klasszikus, jó ajándék a hinta, a hintaló, de nem általános a "tornamatrac" jelenléte a gyerekszobákban, pedig ez is fantasztikus élményt jelenthet egy gyereknek: végre van egy hely a lakásban, ahol nem tilos az ugrándozás, a birkózás, a bukfencezés. A matrac lehet akár 2x2 méteres is, ha nincs elég hely, egy kisebb is megteszi. Ha anya vagy nagyi varr rá egy, a szobához illõ színvilágú huzatot, akkor mondhatjuk: ez a tökéletes ajándék 2-6 éves kor között.

  Fejlesztõ játékok ármádiája

  Hatalmas a kínálat az ún. fejlesztõ játékokból, és nagy a hírverés is körülöttük. A szülõk lassan azt hiszik, hogy nem is okosodik, ügyesedik meg a gyermekük ezek nélkül. Ez persze tévedés, hiszen egy-két évtizede még szó sem volt arról, hogy már néhány hónapos kortól képezni kell egy gyereket, mégis nagyon sok okos, kezdeményezõ, kreatív felnõtt szaladgált a nagyvilágban. Ezek a játékok (színtanuló, formaegyeztetõ, viszonyokat, matematikai mûveleteket tanító játékok) valójában teljesen kihagyhatók a gyermek életébõl, hiszen a mindennapi beszélgetések során, a képeskönyvek nézegetésekor, együttes séta és bevásárlás alkalmával ugyanezeket a készségeket erõsítjük csemeténkben, akaratlanul is. Ezekre a játékokra valójában a fejlõdésben megakadt gyermekeknek van szükségük. Ha már van ilyen játék a családban, arra figyeljünk, hogy nehogy tanóraszerûen alkalmazzuk ezeket, ne a teljesítmény elérése, hanem a játék öröme legyen a cél.

  A nagybetûs élet, kicsiben

  Fõleg a kislányok rajonganak a felnõttek életébõl ismert, kicsinyített eszközökért, tárgyakért, de a fiúk is szívesen látják ezeket a gyerekszobában. A játékipar persze reagál erre az igényre, és ma már a komplett hamburgersütödétõl a mûköröm-stúdióig szinte bármit legyártanak kicsiben.

  A dolog kétélû: egyrészt nagyon jól tudjuk, hogy a gyerekeknek szükségük van a felnõttek utánzására, ez a szocializációs folyamat szerves része. Másik oldalról azonban tudnunk kell, hogy a szélsõségek, mint minden területen, itt is ártalmasak. Ha a gyereket tökéletesen kiszolgálják, ha még a fröccsöntött lacipecsenyét is a kezébe adják, a fantázia nem mozdul, a játék rövid idõ múlva unalomba fullad. Oda egy kalap pénz, a szerzemény meg csak foglalja a helyet. A gyerek néhány nap múlva újra a mama körül sertepertél a konyhában. A legjobb megoldás, ha csak néhány eszközt veszünk meg neki (sodrófa, kis kötény, tányérkák, stb.), ezekkel só tésztából vagy gyurmából õ maga tud játékételt készíteni. A boltot elég csak elképzelni, vagy bútorokból ideiglenesen kialakítani. Ez így sokkal izgalmasabb: a gyermek kreativitása mellett a szülõét is fejleszti.

  Még egy fontos szempont: a gyermek nagyon érzékeny a szülei által közvetített értékekre. Ha nekünk nem tetszik a mûkörmös, hamburgeres életforma, a gyerekben se erõsítsük meg ennek létjogosultságát azzal, hogy ilyen játékokat vásárolunk neki.

  Ugyanilyen fantáziaölõ és a fogyasztói szemléletet támogató a pisilõ, kakiló újszülött baba, "akinek" napról napra be kell szerezni a bébiétel-, pelenka- és ruha- stb. utánpótlást.

  origo


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Lassítja az öregedést a sárgarépa

  A friss répa az egyik legfinomabb zöldségcsemege. Nemcsak változatosságot jelent az étkezésben, de szemünk és gyomrunk védelmezõje is.

  A répában A-, B-, C-vitamin, és értékes ásványi anyagok, például vas, kalcium és kálium található. Ezért aki fáradtnak vagy leromlott állapotúnak érzi magát, fogyassza rendszeresen. Nagy lelki megterhelés és stressz után segít regenerálódni. Vastartalma segít leküzdeni a vérszegénységet, ezért a nõk semmiképp ne feledkezzenek meg róla. Ráadásul az öregedést is lassítja.

 • Mediterrán fûszerkert az otthonunkban

  Készítsünk mesébe illõ ételeket a konyhaablakban nevelt mediterrán fûszernövények felhasználásával.

  Senki számára nem meglepõ, hogy az olasz, görög, francia szószok, mártások sokkal ízletesebbek, ha frissen szedett kerti fûszerekkel ízesítjük õket. A szárított fûszerek íze egy idõ után megszokottá, unalmassá válik. Aromájuk gyakran túl erõs - hiába használjuk a receptben elõírt mennyiség felét -, vagy a tárolás során elveszítik ízüket. Elõfordulhat, hogy a bevásárlóközpontokban kapható "frissen vágott" fûszernövények penészillatúak.

 • Fura ételek a kínai éttermekben

  A kínai büfék sláger-fogásait tesztelte a Kosár magazin csapata. Három olyan ételt választottak ki a kínálatból, amely minden kínai büfében megtalálható, és egyben népszerû fogásnak is számít. A pontozásnál az állományt, a színt, az ízeket és az illatot is figyelték.

  Túlságosan olajosak az ételek - ez okozta a legnagyobb problémát a Kosár magazin csapatának, amikor népszerû kínai ételeket teszteltek a fõváros több kerületében. Fõleg a tavaszi tekercsnél, de nem egyszer a pirított tésztáknál is ezt tapasztalták.

 • Az öt legkedvetebb kínai fûszer

  Ebben a hónapban hirtelen megnõhet a kereslet a kínai ötfûszer-keverék után. Az olimpiai játékok nézõi valószínûleg nemcsak ezzel a különleges ízesítõvel kerülnek közelebbi kapcsolatba, hanem úgy általában Kína gasztronómiájával, ami egyre ismertebb világszerte.

  A világ egyik legzseniálisabb konyhája: összetett, kifinomult és változatos (természetesen nem a lebutított büfé kínaira gondolunk). A rendkívül jellegzetes, eltéveszthetetlen ízû fûszerkeverék Kína déli részérõl származik, évszázadok óta használják.

 • Gyógyulás mézzel - nem csak finom, egészséges is

  A mézet már a régi korokban is mítoszok lengték körül. Az egyiptomi hieroglifák is említik a méhészetet, a piramisokban pedig mézes sütemények receptjeit is felfedezték.

  Az ókori görögök az istenek eledelének vélték a mézet. Plinius egyenesen mennyei csodaszernek nevezte, Püthagorasz pedig úgy tartotta, hogy a méz szüli a gondolatokat. Szerelmi bájitalként és az örök ifjúság elixírjeként is emlegették, bizonyos helyeken pedig fizetõeszközként szolgált.

 • Melyik csokoládéhoz melyik bor illik? - Íz-szüret és egészség

  A csokoládétól régen sem állt messze az alkohol - elég ha csak a konyakos meggyre vagy a vodkás bonbonra gondol az ember - de újabban a borokat "házasítják" össze vele a gasztronómusok. Hogy melyik borhoz milyen csokoládé való és fordítva, azt fõleg a kakaótartalom mennyisége és az ízesítés dönti el - hangzott el a csütörtöki, Íz-szüret elnevezésû sajtótájékoztatón.

  A csokoládét és a bort együtt kóstolva azt tapasztalhatjuk, hogy a társítás eredménye egy meglepõen izgalmas, új ízharmónia.

 • Nem csak finom, de egészséges is a csemege kukorica

  Nem csak finom, de egészséges is a csemege kukoricaA csemegekukorica jelentős vitamin és ásványi anyag forrás. A friss szemek A-vitamint, béta-karotint, B1-és B2 vitamint, kalciumot, magnéziumot, vasat, nátriumot, káliumot és cinket is tartalmaznak. A kukorica B1 vitamint tartalmaz, így mondhatjuk, hogy a vidámság forrása, mert ez a vitamin felelős a jó közérzetünkért, hiányában gyorsabban válunk idegessé, depresszióssá. A szemekben lévő vegyületek segítenek megőrizni a szellemi frissességet, gyorsítják szervezetünkben az információáramlás, csökkentik a stresszt.

 • Aprósütemények a fenyõfára

  Egy karácsonyfa mindenképpen szép: ezüstbe, aranyba, rusztikus szalma-, vagy színes üvegdíszekbe öltöztetve. Ha mindezt fokozni szeretnéd, készíts házi készítésû, illatos és mutatós díszeket, hogy az ünnep pillanatai még emelkedettebbek legyenek! A Karácsony mindannyiunk életében meghatározó élmény. A hatalmas, csillogó karácsonyfa, az alatta elhelyezett, titkokat rejtõ csomagok, a csillagszórók ezerfelé szikrázó fénye, a recsegõ bakelitlemez mélyérõl szárnyaló Csendes Éj dallama egész életünkben elkísér.

 • Napi egy pohár vörösbor a fogszuvasodás ellen

  Íme még egy ok a vörösbor mellett. Nem csak a hosszú élet titka, vagy a szív- és érrendszeri, illetve neurológiai betegségektõl védõ csodaszer, a vörösbor fogyasztása étkezés közben és után segíti a megtapadó baktériumok leöblítését a fogakról, jelentik az olasz Paviai Egyetem kutatói.

  Gabriella Gazzani professzor és munkatársai a Veneto régióból származó alkoholmentes vörösborokkal kísérletezve állapították meg, hogy a borban nem csak az ismerten fogszuvasodásgátló alkohol védi a fogakat a baktériumoktól.

 • Reggelizési szokások Magyarországon

  A magyar felnõtt lakosság 30 százaléka csak rendszertelenül, vagy egyáltalán nem szokott reggelizni.

  A felmérés adatai azt mutatják, hogy a magyarok 80 százaléka reggelente otthon eszik, s a megkérdezettek 30 százaléka nem minden nap, vagy egyáltalán nem szokott reggelizni. A 18-29 éves fiatalok közel fele, míg a 30-39 és 40-49 évesek harmada hetente legalább egyszer házon kívül reggelizik, átlagosan 320-340 forint értékben.

 • Feng shui a konyhában

  A feng shui a feng (szél) és a shui (víz) kínai írásjelek összetételébõl áll. A szót a régi taoista mesterek alkották, akik a hegyekben vándorolván a halhatatlanság keresésének szentelték életüket. A feng shui célja, hogy olyan állapotot hozzon létre, amelyben az ember és a természet harmóniában van.
  Az õsi Kínában úgy gondolták, hogy a konyha és a tûzhely kedvezõ elhelyezésével kedvükbe járnak a „konyha istenének”.

 • Energiaital túladagolás: Valós probléma, így figyeljünk a feliratokra

  Ausztrál kutatók sürgetik, hogy helyezzenek el egészségügyi figyelmeztetéseket a koffeintartalmú energiaitalokon, miután megugrott azok száma, akiknél egészségügyi problémák jelentkeztek az elfogyasztásuk után.

  A Sydneyi Egyetem orvosi karának szakemberei szerint míg 2004-ben csupán tizenkét nemkívánatos hatásról érkezett jelentés az energiaitalokkal kapcsolatban, addig 2010-ben már 65 ilyen eset volt. A telefonos egészségügyi szolgálatok az eltelt hét év alatt 297 segélykérõ hívásról számoltak be, legalább 128 ember kórházi kezelésre szorult olyan tünetekkel, mint szívremegés (palpitáció), erõs nyugtalanság és gyomorproblémák.

 • Jótékony a tojás,- és nem csak húsvétkor!

  Mind Európa, mind Amerika rehabilitálta a tojást 1990-ben, sõt azóta, annak táplálkozás- és egészségtani elõnyeit hangsúlyozza. Magyarországon azonban a lakosság még mindig kevés információhoz jut a tojás modern táplálkozásban elfoglalt helyérõl.

  Az 1980-as évektõl a tojásfogyasztási szokások jelentõsen megváltoztak a nyugati minta hatására, ahol akkoriban a tojást koleszterinszint növelõ ételként "bélyegezték" meg. Kevesen tudják, hogy a tudomány igen sokoldalú felhasználási lehetõségekkel bír a tojást illetõen.

 • Nem csak zamatos, de kiváló diétás gyümölcs is a körte

  A körte talán az egyik legzamatosabb õszi gyümölcsünk, vitamin- és ásványianyag-tartalma viszont alacsony. Ebbõl adódóan nem javasolt túlságosan szigorú diétát építeni rá. Ami miatt azonban érdemes fogynod vele, az rendkívül magas rosttartalma, melynek köszönhetõen serkenti az anyagcsere mûködését.
  A körtében található ásványi anyagok közül említésre méltó a kálium - melynek köszönhetõen a gyümölcs vízhajtó hatással bír. Tehát segít megszabadulni a has tájékán könnyen felgyülemlõ, sejtek közötti vízmennyiségtõl, ami sokszor áll a pocak hátterében.

 • Újév: szerencsefõzés lencsével!

  A karácsonyi ünnepek alatt többszörösét ettük meg annak a kajamennyiségnek, mely egészségesen jól eshetne. Volt túlevés, gyomorrontás, túlzott süti, káposzta, husi bevitel. Teljesen lemérgeztük magunkat a jobbnál jobb finomságokkal...

  Mit együnk az újév elsõ napjaiban? Kifejezetten üdítõ, hogy a kötelezõ újévi ételek java része sós. A hagyomány szerint az óév búcsúztatása után lencsés, pikkelyes ételeket kell magunkhoz venni, hogy egész évre biztosítsuk magunk számára a szerencsét.

 • Az idei nyár slágere: a jegeskávé

  Mi kell hozzá? Jó erõs szemeskávé, valamilyen fagylalt és sok-sok igazi tejszínhab! Meg egy kis szabadidõ... A kávé ismét slágercikk lett a magyar vendéglátásban - de másképp mint hajdanán, a presszók fénykorában. Az idén a jeges kávék, kávés "long drinkek" és koktélok a legdivatosabbak, miközben a jó erõs fekete híveinek száma nõ. Az alkoholos kávés koktélok közül az idén is a krémlikõrös és a Cointreau-val megbolondított fajták vezetnek. Néhol - nosztalgiaként - a rum is felbukkan.

 • Drága egészség - A zöldségek ára gyorsabban emelkedik

  Az Egyesült Államokban a gyümölcsök és zöldségek ára gyorsabban emelkedik, mint az infláció, miközben az egészségtelen ételek ténylegesen kevesebbe kerülnek - igazolta egy most közölt vizsgálat. Seattle-ben a Washingtoni Egyetem kutatói megvizsgálták, hogy az élelmiszerboltokban 2004 és 2006 között miképpen alakult 372 féle étel és ital ára. Pablo Monsivais és Adam Drewnowski tanulmányukat a Journal of the American Dietetic Association címû folyóiratban jelentették meg. Az Egyesült Államok fegyveres erõinek egészségügyi parancsnoka, Richard Carmona 2006-ban...

 • Egészségesen is lehet torkoskodni

  Budapest - A sötét csokoládé az emberiség egyik legrégibb gyógyszere, mert biológiailag értékes, nagy flavonoidtartalmú kakaóbabból készül - hangzott el csütörtökön az "egészségvédõ csokoládé", egy új magyar innováció budapesti bemutatóján, melyen szakemberek elemezték a csokoládé kedvezõ élettani hatásait.

  Matos Lajos szívgyógyász emlékeztetett arra, hogy az elmúlt években számos tudományos vizsgálat igazolta a sötét csokoládé ereket védõ, véralvadást gátló és vérnyomáscsökkentõ hatását.

 • Együnk szívünk egészségére

  A szívbetegségek miatt bekövetkezett halálozás a vezetõ halálokok közt szerepel mind férfiak, mind pedig nõk körében. A betegség kialakulásának okai legtöbb esetben a helytelen, mozgásszegény életmód, a dohányzás, a túlzott cukrozott és zsíros ételek fogyasztása és a stressz. Léteznek azonban egyszerû lépések, melyek segítségével szívünk egészsége megõrizhetõ. Táplálkozási tanácsadók, újabb és újabb diéták hirdetik a hosszú élethez vezetõ legbiztosabb utat. Valójában nem könnyû választanunk, s valljuk be õszintén, ha létezik egyszerûbb megoldás, akkor arra szavazunk.

 • A növény alapú étrend nemcsak az alaknak tesz jót, hanem a szervezetnek is

  A sok zöldségen és gyümölcsön alapuló diéta nemcsak hatékonyan segít leadni a téli hónapok alatt felszedett kilókat, hanem tanulmányok által bizonyítottan hatékonyan elõzi meg az egyes rákos megbetegedéseket, valamint csökkenti a magas vérnyomás és a szívbetegségek kialakulásának a kockázatát. A növényi alapú étrend, amely gazdag zöldségekben és gyümölcsökben, valamint teljes kiõrlésû gabonákban és babfélékben, csökkenti a rák kialakulásának kockázatát" - magyarázta Clare McKindley, a Texas Egyetem Anderson Rákközpontjának klinikai dietetikusa.