rss
állatmenhely kutyamenhely adó 1 adó1százalék, kutya, cica mentés, örökbefogadás
  • Tavaszi salátaötletek

  • Tavaszi salátaötletekTavasszal nemcsak kinti programokban dúskálunk, hanem szerencsére friss, vitamindús alapanyagokban is. Használjuk ki a piacok adta lehetőséget, és készítsünk el néhány finom fogást! Tavasszal rengeteg zöldség kerül a boltok polcaira, a piacok standjaira. Élmény válogatni a színesebbnél színesebb áruk közül, hiszen ilyenkor már a zöldségek és gyümölcsök vitamintartalma is kielégítő. Épp ezért érdemes több salátát fogyasztani, variálni ezeket a finom ételeket. Ehhez adunk most két tavaszköszöntő ötletet!

    Nicoise saláta:

    Hozzávalók a salátához:

    - 3-4 nagy tojás
    - 500 gramm koktélparadicsom félbevágva
    - 230 gramm zöldbab megtisztítva
    - 3-4 darab piros, narancssárga és/vagy sárga kaliforniai paprika
    - 5-6 kis főtt burgonya felszeletelve
    - 2 kis uborka vékonyra szeletelve
    - 1/2 fej római saláta
    - 60 gramm tonhalkonzerv
    - 5-6 darab szardella apróra vágva
    - 2 evőkanál kapribogyó
    - maroknyi bazsalikom apróra vágva
    - kruton (recept lentebb)
    - tengeri só és frissen őrölt fekete bors
    - öntet (recept lentebb)

    Elkészítés:

    Főzzük közepesen keményre a tojásokat. Forró vízben főzzük meg a zöldbabot úgy, hogy még roppanós maradjon. Grillezzük meg a paprikákat úgy, hogy minden oldaluk elszenesedjen, ezt gáztűzhelyen is megtehetjük. 10-15 percre tegyük zacskóba őket, majd kaparjuk le róluk a szenes réteget, kaparjuk ki a magokat, és szeleteljük fel. Rendezzük el a hozzávalókat egy tálban, majd tegyük rájuk az öntetet és a krutont.

    Hozzávalók az öntethez:

    - 2 kis gerezd fokhagyma
    - 8-10 bazsalikomlevél felaprítva
    - 80 milliliter extra szűz olívaolaj
    - 2,5 evőkanál vörösborecet
    - tengeri só és frissen őrölt fekete bors

    Elkészítés:

    Zúzzuk össze a fokhagymát, adjuk hozzá a bazsalikomot, az olívaolajat és az ecetet. Sózzuk, borsozzuk, majd keverjük simára.

    Hozzávalók a krutonhoz:

    - szárazabb kenyér
    - extra szűz olívaolaj
    - fokhagymapor
    - tengeri só és frissen őrölt bors

    Elkészítés:

    Körülbelül egy percig tegyük a száraz kenyereket forró vízbe. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Nyomkodjuk ki a kenyerekből a vizet, tegyük egy tepsire, majd locsoljuk meg olívaolajjal. Fűszerezzük, majd süssük ropogósra!



    Bisztró saláta sült zöldségekkel:

    Hozzávalók:

    - 2 nagy sárgarépa szeletekre vágva
    - 3 nagy paszternák szeletekre vágva
    - 1 kis zeller szeletekre vágva
    - 40 milliliter olívaolaj
    - só és frissen őrölt bors
    - 1 gerezd fokhagyma összenyomva
    - kis csipet füstölt paprika
    - 4 nagy tojás
    - 600 gramm rukkola
    - 4 evőkanál öntet (recept lentebb)
    - 70 gramm pirított mandula durvára vágva

    Elkészítés:

    Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Dobáljuk egy tepsibe a felszeletelt zöldségeket, majd hintsük meg sóval, borssal, olívaolajjal. Süssük nagyjából 25-30 percig. Ha elkészültek, tegyük rájuk a fokhagymát és a füstölt paprikát. Főzzük meg óvatosan a tojásokat úgy, hogy a sárgájuk még folyós legyen, ehhez körülbelül 4-5 perc szükséges. A sült zöldségeket keverjük össze a salátával, tegyük a tetejükre a tojást és a mandulát, majd locsoljuk meg az öntettel.

    Hozzávalók az öntethez:

    - 2 evőkanál dijoni mustár
    - 2 evőkanál magos mustár
    - 2 evőkanál sherry ecet
    - 80 milliliter olívaolaj
    - 80 milliliter dióolaj
    - só és frissen őrölt bors

    Keverjük simára a hozzávalókat, majd öntsük a salátára!


    Forrás: http://www.hazipatika.com


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Ezért ne igyunk energiaitalt

    Az energia italok piacát jelenleg olyan termékek uralják, amelyek elsõsorban koffeint, cukrot és még számtalan káros anyagot tartalmaznak.

    Rövid idõre felpörgetnek, hatásuk elmúltával pedig még alacsonyabb energiaszintre esünk vissza. Mindemellett károsítják a szervezetet, és többnyire hizlalnak. A hagyományos energiaitalok, hasonlóan egyébként a kávéban található koffeinhez is, a valódi energetizálás helyett egyszerûen csak "pörgetik" a szervezetet, a szükséges tápanyag utánpótlás nélkül.

  • Hazai eperfesztivál, eperszezon - olcsóbb, finomabb, mint az import!

    A szokásosnál korábban kezdett érni idén az eper. Május közepétõl már látni az utak, a panelházak mentén kitelepült eperárudákat. Jó biznisz a panelosoknak a „Szedd magad” akció is, az eperszüret akár családi programnak is kitûnõ.

    Aki igazi, friss, hazai szamócára vágyik az ízetlen import helyett, és nem sajnál egy kis idõt a szedésre, így jóval olcsóbban juthat hozzá ehhez a finomsághoz.

  • Steak-et az asztalra - húsimádók számára hasznos!

    Nem mindegy, hogy hogyan készítjük a steakek-et! A steak finom, de a nem megfelelõ elkészítés akár betegséget is okozhat!

    Mi is az a steak? Steaknek nevezünk minden szakszerûen vágott hússzeletet, tehát nem csak vesepecsenyébõl szelt húsokat. Karajból, combból is készíthetünk steaket, sõt egyes csontos hússzeleteket is így nevezünk, mint pl. a porterhouse-steaket.

    A marhasült általában akkor jó, ha belül piros vagy rózsaszín.

  • Hogyan fogyasszunk paradicsomot?

    Közvetlen fogyasztásra a teljesen beérett, ép, egészséges és vékony héjú fajták a legjobbak. Konzerv készítéséhez (befõzéshez) csak a teljesen beérett paradicsom alkalmas.

    Akinek alkalma van arra, hogy saját maga szedje le a saját kertjében a napon átmelegedett, illatos paradicsomot, és kicsit megtörölgetve ott helyben beleharapjon, az tudja, hogy ebben az egyszerû eledelben benne van a nyár minden íze, frissessége. De jó salátának szeletelve is.

  • A zöldséglé segít csökkenteni az étvágyat

    A zöldséglé segít csökkenteni az étvágyatHa naponta legalább egy alacsony nátriumtartalmú zöldséglevet elfogyasztunk, az segít a túlsúlyosoknak a fogyásban. Egy tanulmányból kiderült, hogy azok a felnőttek, akik az ellenőrzött kalóriatartalmú és szívbarát diétájuk részeként legalább 2,5 deci zöldséglevet is ittak, kb. 2 kg-ot fogytak 12 hét alatt, míg azok, akik hasonló étrenden éltek, de a zöldséglé nélkül, ugyanennyi idő alatt csak fél kg-tól szabadultak meg. Dr. Carl L. Keen, a tanulmány egyik készítője elmondta a hogy a zöldséglé segít csökkenteni az étvágyat.

  • A mesterséges tartósítószerek hatása a szervezetünkre

    A mesterséges tartósítószerek hatása a szervezetünkreA mai élelmiszeripar már nem tud meglenni tartósítószerek nélkül. Több ezer éven át ezen élelmiszer adalékanyagok nélkül is nagyon jól megvolt az emberiség, a rák, allergia, cukorbetegség szinte ismeretlen fogalom volt. Sok \"E\" szám élelmiszer-adalékanyagot sok országban már betiltottak, sokról gyanú fogalmazódott meg és néhány ezer féle még forgalomban van. Fagyasztva, szárítva, aszalva, gőzöléssel (pl. savanyúságoknál) és elegendő mennyiségű cukorral (befőtteknél, lekvároknál) tartósítószer nélkül is megőrizhetjük, eltehetjük a zöldségeket, gyümölcsöket, gyógynövényeket, fűszereket.

  • Immunrendszerünk erősítésére az egyik leghatékonyabb gyümölcs a szőlő

    Immunrendszerünk erősítésére az egyik leghatékonyabb gyümölcs a szőlőSok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz: A-, B1-, B2-, C-vitamin, kalcium, vas, foszfor, magnézium, szelén és kálium. A kálium vízhajtóként hat, így elősegíti az anyagcseretermékek kiürülését a veséken keresztül. A szelénről tudjuk, hogy antioxidáns, mely nagymértékben támogatja a sejtek öregedése elleni küzdelmet. A szőlőnek nagy a vértisztító és az idegeket erősítő hatása. Magas vas- és folsavtartalma miatt a vérképzésben is fontos szerepet játszik, ezért vérszegénység ellen is hatásos. Remek izomregeneráló.

  • Miért kell a B-vitamin?

    Jó, ha tudjuk, hogy a népes B-vitamincsalád melyik tagjának milyen különleges szerep jut szervezetünk összetett mûködésében, így célzottan pótolhatjuk a megfelelõ táplálkozással és kiegészítõ vitaminkészítményekkel.

    A vitaminok az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen, kis molekulájú, különféle kémiai összetételû biológiailag aktív szerves vegyületek, amelyeket elsõsorban a táplálék révén tudjuk a szervezetbe bevinni.

  • Grapefruitos sör a gazdinak, marhahúsos a kutyának

    Idén nyáron az ízesített sörök vitték el a pálmát Németországban, mert ezek az italok - a gyártók szerint - a mûvészetet és a divatot ötvözik. A grapefruittal dúsított folyékony kenyér volt az idei nyár slágere, 30 millió palackot adtak el belõle - írta a Die Welt címû német lap. Egy másik gyár caiprinha (brazil cukornádpálinka) ízû sört dobott piacra, sikerrel. Divatos a csökkentett alkoholtartalmú sör is, de azt is ízesítik, például a gránátalmás mindössze 2,8 százalék alkoholt tartalmaz.

  • A zöldségek és gyümölcsök szerepe a táplálkozásban

    Azokban az országokban, ahol a lakosság nagymértékben fogyaszt gyümölcsöt és zöldséget, csökken a szív-érrendszeri megbetegedések és a krónikus betegségek kockázata

    Magyarországon és a fejlett nyugati országokban a vezetõ halálokot a szív és érrendszeri megbetegedések, valamint a daganatos betegségek adják.

    Korábbi nagy epidemiológiai tanulmányok bizonyították azt, hogy azon országokban, ahol a lakosság nagymértékben fogyaszt gyümölcsöt és zöldséget, csökken a szív-érrendszeri megbetegedések és a krónikus betegségek kockázata.

  • Együnk kevesebb húst!

    A World Watch szervezet idei jelentésében, amely a Világ Helyzetét (State if the World ) elemzi, foglalkozik a világ étlkezési kultúrájával is. Amerika háromszor annyi húst fogyaszt páldául, mint Európa, az európai farmergazdaságok pedig egyre szivesebben költöznek Amerikába, mert itt kevésbé szigorúak az állattartási és környezetvédelmi elõírások. 25. alkalommal készíti el a világ helyzetérõl szóló jelentését a World Watch szervezet, amely alapvetõen zöld-, azaz környezetvédelmi szempontok figyelembevételével mérlegeli az adatokat.

  • Erre figyeljünk a sonka vásárlásakor

    Erre figyeljünk a sonka vásárlásakorA tojás és a kalács mellett a füstölt sonka a húsvéti ünnepkör elengedhetetlen tápláléka: esszük hidegen, melegen, tormával, retekkel, újhagymával, szóval szeretjük mindenhogyan. Már igen régóta háttérbe szorította az eredetileg szokásos húsvéti báránylakomát. A valódi, falusi, télen levágott sertések sóban pácolt, alaposan megfüstölt - más országokban szabad hegyi levegőn szárított - combja vagy lapockája hűvös kamrában, pincében nem csak húsvétig, de a következő disznóvágásig is kitartott.

  • Amit a Fröccsrõl tudni kell

    Egy mondás szerint, aki a borba vizet tölt az egyéb galádságokra is képes. Ennek ellenére kis hazánkban komoly hagyománya van a fröccsözésnek. Dédszüleink a nyári hõség idején még vermelt jéggel hûtött spriccert ittak. A millennium után az elõzõ századfordulón kezdõdött a divatja a fröccsnek ivásban és a vendéglátóhelyi kínálatban egyaránt. A köznyelv és az irodalmi mûvek is hamar megkedvelték a "fröccs", "fröccsözni" szót, amely Krúdy Gyula, Molnár Ferenc, Bródy Sándor...

  • Együnk, hogy laposabb legyen a hasunk!

    Akik laposabb, feszesebb hasat szeretnének, fogyasszanak teljes kiõrlésû termékeket - javasolja a szakértõ.

    Az alma típusú elhízást nemcsak esztétikai okokból érdemes elkerülni, de a jelentõs egészségügyi kockázatok miatt is. Ehhez pedig a mozgás mellett hasznosak lehetnek bizonyos élelmiszerek. A Pennsylvania State University 50 elhízott személyt vont be egy táplálkozási szempontból összeállított vizsgálatba. A nõket és férfiakat egyaránt egy 12 hetes, csökkentett kalóriatartalmú diétára fogták, miután két csoportra osztották õket.

  • Fogyókúrás étrendbe is kiváló alapanyag a gomba

    Fogyókúrás étrendbe is kiváló alapanyag a gombaNyaranta sokaknak mindennapi betevő, másoknak ínyencség a gomba, melynek jótékony hatásai alig ismertek. A gomba legfőbb szerepe a táplálkozásunkban elsősorban az, hogy az ételek ízletességét fokozza, kiváló ízesítő hatásán kívül a legváltozatosabban elkészíthető zöldségféle. Napról-napra egyre szélesebb választékban köszön vissza az élelmiszerboltok polcairól. A természetben egész évben megtalálhatók a különféle gombafajok. Fogyasztása minimális kalóriabevitellel jár. Fehérjéje tartalmazza az összes esszenciális aminosavat.

  • A Nutella a legjobb élelmiszer a boltokban?

    10 évre visszamenõleg az egyik legstrapabíróbb márka a Nutella. A mogyorókrém itthon is a prémium kategóriába tartozik, és a közelében sincs olyan hasonló termék, amelyet választani lehetne egy esetleges áremeléskor! - olvasható a marketinglife.hu oldalon.

    Az olcsó mogyórókrémek 60%-át egy magyar cég gyártja, amely a polcokon található. Sajnos be kell látni, hogy a különbözõ növényi zsíros termékek nem a legfinomabbak.

  • Dzsemek és lekvárok készítése forralt borral

    Dzsemek és lekvárok készítése forralt borralA forralt bort inkább a téli, hidegebb hónapokban helyezzük előtérbe, de nyáron is kiválóan hasznosíthatjuk. Ez a kiválóan felmelegítő ital remek ízesítője lekvárjainknak is, sőt, egy kis zselésítő anyag hozzáadásával ő maga is alkalmas eltenni télire. Az így készült borlekvár nem csak ajándéknak kiváló: képzeljük el, amint egy ráérős reggelinél a friss péksüteményt kenjük meg vele. Mivel a forralás következtében csak minimális mennyiségű alkohol marad meg bennük, attól sem kell tartanunk, hogy fogyasztásuk után nem tudnánk felvenni a napi ritmust.

  • Hat igazi vágykeltõ finomság

    Egy igazán romantikus vacsorát szeretne?

    Persze fontos a gyertyafény és a halk zene, de még fontosabb az étel, ami teljesen új szintre tud helyezni egy vacsorát. Különösen, ha olyan ételeket választunk, amelyek megfelelõen hatnak hormonszintünkre és elõsegítik, hogy az este további része is jól sikerüljön. De pontosan melyek ezek a már-már afrodiziákumnak számító étkek? Lássunk egy csokorra valót belõlük. Ilyen étel a spárga, az avokádó, a chilli paprika, a csokoládé, a medvecukor és az osztriga.

  • A mérsékelt sörfogyasztás csökkenti a koleszterinszintet

    A mérsékelt sörfogyasztás csökkenti a koleszterinszintetA sör 93%-ban vízből áll, így a szervezetünk számára nélkülözhetetlen vizet a sörfogyasztók ízletes formában juttathatják szervezetükbe. A sör viszonylag alacsony alkoholtartalmú szomjoltó ital, a kiegyensúlyozott táplálkozás része lehet, mivel fontos vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz. Található benne B-vitamin és folsav. Előnyös tulajdonsága, hogy az ásványi anyagok egészséges arányban találhatók meg benne; sok káliumot, kevés nátriumot tartalmaz, ez pedig fontos az egészséges vérnyomás fenntartásához.

  • A nagy mennyiségû folyadékfogyasztás káros is lehet

    Nap mint nap azt halljuk, hogy fogyasszunk sok folyadékot. A nagy mennyiségû folyadék fogyasztásának akár káros hatásai is lehetnek. Az állandó szomjúság és a fokozott vízfelvétel a szervezet kóros mûködését jelezheti.

    A túlzott folyadékfelvétel káros lehet a vesék, a keringés illetve az anyagcsere kórállapotainak fennállásakor. Hiperhidrációnak nevezzük azt az állapotot, amikor a szükségesnél nagyobb mennyiségû víz halmozódik fel a szervezetben. Ez egészséges esetben nem fordul elõ. A szervezet fehérje- és nátriumtartalma összefügg a víztartalommal.