rss
állatmenhely kutyamenhely adó 1 adó1százalék, kutya, cica mentés, örökbefogadás
  • Tavaszi salátaötletek

  • Tavaszi salátaötletekTavasszal nemcsak kinti programokban dúskálunk, hanem szerencsére friss, vitamindús alapanyagokban is. Használjuk ki a piacok adta lehetőséget, és készítsünk el néhány finom fogást! Tavasszal rengeteg zöldség kerül a boltok polcaira, a piacok standjaira. Élmény válogatni a színesebbnél színesebb áruk közül, hiszen ilyenkor már a zöldségek és gyümölcsök vitamintartalma is kielégítő. Épp ezért érdemes több salátát fogyasztani, variálni ezeket a finom ételeket. Ehhez adunk most két tavaszköszöntő ötletet!

    Nicoise saláta:

    Hozzávalók a salátához:

    - 3-4 nagy tojás
    - 500 gramm koktélparadicsom félbevágva
    - 230 gramm zöldbab megtisztítva
    - 3-4 darab piros, narancssárga és/vagy sárga kaliforniai paprika
    - 5-6 kis főtt burgonya felszeletelve
    - 2 kis uborka vékonyra szeletelve
    - 1/2 fej római saláta
    - 60 gramm tonhalkonzerv
    - 5-6 darab szardella apróra vágva
    - 2 evőkanál kapribogyó
    - maroknyi bazsalikom apróra vágva
    - kruton (recept lentebb)
    - tengeri só és frissen őrölt fekete bors
    - öntet (recept lentebb)

    Elkészítés:

    Főzzük közepesen keményre a tojásokat. Forró vízben főzzük meg a zöldbabot úgy, hogy még roppanós maradjon. Grillezzük meg a paprikákat úgy, hogy minden oldaluk elszenesedjen, ezt gáztűzhelyen is megtehetjük. 10-15 percre tegyük zacskóba őket, majd kaparjuk le róluk a szenes réteget, kaparjuk ki a magokat, és szeleteljük fel. Rendezzük el a hozzávalókat egy tálban, majd tegyük rájuk az öntetet és a krutont.

    Hozzávalók az öntethez:

    - 2 kis gerezd fokhagyma
    - 8-10 bazsalikomlevél felaprítva
    - 80 milliliter extra szűz olívaolaj
    - 2,5 evőkanál vörösborecet
    - tengeri só és frissen őrölt fekete bors

    Elkészítés:

    Zúzzuk össze a fokhagymát, adjuk hozzá a bazsalikomot, az olívaolajat és az ecetet. Sózzuk, borsozzuk, majd keverjük simára.

    Hozzávalók a krutonhoz:

    - szárazabb kenyér
    - extra szűz olívaolaj
    - fokhagymapor
    - tengeri só és frissen őrölt bors

    Elkészítés:

    Körülbelül egy percig tegyük a száraz kenyereket forró vízbe. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Nyomkodjuk ki a kenyerekből a vizet, tegyük egy tepsire, majd locsoljuk meg olívaolajjal. Fűszerezzük, majd süssük ropogósra!



    Bisztró saláta sült zöldségekkel:

    Hozzávalók:

    - 2 nagy sárgarépa szeletekre vágva
    - 3 nagy paszternák szeletekre vágva
    - 1 kis zeller szeletekre vágva
    - 40 milliliter olívaolaj
    - só és frissen őrölt bors
    - 1 gerezd fokhagyma összenyomva
    - kis csipet füstölt paprika
    - 4 nagy tojás
    - 600 gramm rukkola
    - 4 evőkanál öntet (recept lentebb)
    - 70 gramm pirított mandula durvára vágva

    Elkészítés:

    Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Dobáljuk egy tepsibe a felszeletelt zöldségeket, majd hintsük meg sóval, borssal, olívaolajjal. Süssük nagyjából 25-30 percig. Ha elkészültek, tegyük rájuk a fokhagymát és a füstölt paprikát. Főzzük meg óvatosan a tojásokat úgy, hogy a sárgájuk még folyós legyen, ehhez körülbelül 4-5 perc szükséges. A sült zöldségeket keverjük össze a salátával, tegyük a tetejükre a tojást és a mandulát, majd locsoljuk meg az öntettel.

    Hozzávalók az öntethez:

    - 2 evőkanál dijoni mustár
    - 2 evőkanál magos mustár
    - 2 evőkanál sherry ecet
    - 80 milliliter olívaolaj
    - 80 milliliter dióolaj
    - só és frissen őrölt bors

    Keverjük simára a hozzávalókat, majd öntsük a salátára!


    Forrás: http://www.hazipatika.com


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Luca napja és a babonák

    Krisztus után 304-ben szenvedett Siracusaban vértanúságot a szentéletû, jótékonykodó Szent Lucia, akinek emléke elõtt tisztelgett a római katolikus egyház már az 5. századtól kezdve. Luca napja a Gergely-féle naptárreformig, 1582-ig a tél legrövidebb napja volt, az évszak közepének tartották, munkaszünetes törvénynapként határozták meg. Nevének etimológiája a latin lux = fény szóval áll összefüggésben. Ehhez a naphoz számos hiedelem, szokás kapcsolódik. A praktikák, mágikus eljárások, szövegek a tyúkok szaporaságát, tojáshozamának növekedését igyekeztek elõsegíteni.

  • Tudnivalók a gyrosról

    A görög konyha remeke a Gyros. A függõlegesen forgó nyársra rátûzött hússzeletek egész nap forognak és egy nagy karddal szelik le belõle mindig azt a réteget, amely már szép pirosra sült.

    A hasábburgonya alakú húscsíkoknak a négy közül az egyik oldala ropogós, a másik három pedig puha. Nyelvi összefüggés: a görög gyro, gyros forgást jelent. A hasonló égövi, de teljesen más alapokon nyugvó kultúrájú török konyha "döner kebab"-nak nevezi. Az olasz nyelvben girare jelenti ugyanezt. Mindenesetre a világban a "gyros" név terjedet el.

  • Mozogni kell, de nem mindegy, mit eszünk utána

    A jó egészséghez szükséges a rendszeres testmozgás, de a kedvezõ hatás akkor érvényesül, ha táplálkozásunk minden alkalommal megfelelõ.

    A közhit általában azt tartja, hogy akkor vagyunk fittek, ha állandó, rendszeres edzést végzünk. Jeffrey F. Horowitz professzor és munkacsoportja új vizsgálatával azt igazolta, hogy amikor edzés vagy verseny után leülünk enni, az akkor elfogyasztott étel szervezetünk szempontjából fontosabb, mint a hónapok óta folytatott testedzés.

  • A cukros italok fokozzák a hasnyálmirigyrák kockázatát

    Az édességek fokozzák a hasnyálmirigyrák kockázatát – állapította csaknem egy évtizedes kutatása alapján a svéd Karolinska Intézet, s ezzel elsõ ízben talált összefüggést az édes élelmiszerek és a ritka, de nagyon súlyos betegség között. Azoknál, akik naponta legalább kétszer, édesített gyümölcslé-koncentrátumból nyert italt fogyasztottak, 90 százalékkal magasabb volt a hasnyálmirigy rosszindulatú daganatának kockázata, mint azoknál, akik nem ittak ilyesmit.

  • Fogyaszthatnak az aromákkal felturbózott ételek?!

    Washington - A túlsúlyos emberek jó néhány kilótól megszabadulhatnak, amennyiben speciális fûszerekkel és édesítõszerekkel "turbózzák fel" ételeiket - derítették ki amerikai kutatók.

    Az ötlet Alan Hirsch, a chicagói székhelyû Smell and Taste Treatment and Research Foundation (Illat- és ízkezelési és kutatási alapítvány) alapítója és ideggyógyász fõorvosa agyából pattant ki, õ ugyanis megfigyelte, hogy az íz- és illatérzékeléséért felelõs agyközpontok sérülése után a betegek testsúlya 10-20 fonttal (4,5-9 kilóval) gyarapodott.

  • Gyümölcsök, melyek nem csak finomak, de segítik meggátolni a rák kialakulását is

    Augusztusban a nyári zöldségek mellé egyre több idénygyümölcs is felsorakozik. Ilyenkor érdemes minél több vitaminban, ásványi anyagban és antioxidáns hatású vegyületben gazdag friss csemegét fogyasztanod.

    A tartósítószert nem tartalmazó, nem konzervált és nem kompót, ámde mosott gyümölcs rendszeres fogyasztásával hozzájárulhatsz a rák megelõzéséhez.

    Leghasznosabb a görögdinnye, sárgadinnye, kék szõlõ, fekete szeder, kajszibarack, füge, szilva és az alma.

  • Az elhízás mozgásterápiája

    Dr. Jákó Péter

    Az elhízás kialakulásában számos tényezõ játszhat szerepet (genetikai hajlam, hypothalamikus szindrómák, endokrinológiai betegségek, gyógyszerek hatása, stb.), azonban az esetek döntõ többségében mégis az étrend szerepével, valamint a rendszeres testedzés hiányával magyarázható, hogy az obesitas prevalenciája világszerte növekvõ tendenciát mutat.

  • Nem mindegy, hogy mit eszik a kismama

    Az anya helyes étrendjével csökkenthetõk bizonyos születési rendellenességek kockázatai
    Oldal nyomtatása Szövegméret növelése Szövegméret csökkentése Oldal továbbküldése

    Brit kutatók szerint a teherbeesés elõtt és után túl zsíros ételeket fogyasztó kismamák a születési rendellenességek nagyobb kockázatának teszik ki magzataikat. Pedig akár veleszületett szívrendellenességek is megelõzhetõk lehetnek az anya helyes étkezésével.

  • A gabonaféléknek fontos szerepe van a táplálkozásunkban

    Az emberi táplálkozásban igen fontos szerepet töltenek be a gabonafélék. Elterjedtségüket mutatja, hogy az év minden napján folyik valahol a betakarításuk. Az emberiség kalóriaszükségletének jelentõs részét a kenyérgabonákból és a rizsbõl fedezi. Magyarországon egy ember naponta átlagosan 25 dkg cereáliát fogyaszt el. Ebbõl adódik, hogy a gabonamag összetételének legkisebb módosítása is elõbb-utóbb népbetegségek alapjait rakja le. A gabonamagvakban a nitrogéntartalmú és nitrogénmentes anyagok, olyan arányban (1:6) vannak jelen, hogy szükség esetén az ember egyedül kenyéren is fenntarthatja az életét.

  • Jó étkezés esetén ritkább a gyomorrák

    Sok megfigyelés jelezte, hogy a mediterrán étrend csökkenti a szívinfarktus vagy a szélütés kockázatát, a legújabb tudományos adatok pedig azt igazolják, ez a táplálkozás a gyomorrák kockázatát is csökkenti. Spanyol kutatók tanulmányát az American Journal of Clinical Nutrition közölte. A Földközi-tenger körül élõ népek évezredek óta a környezetükben legkönnyebben elérhetõ élelmet fogyasztották. A mediterrán étrend azonban csak a II. világháború után vált fogalommá.

  • Édes italok és a döntéseink kapcsolata

    Hogyan döntene, ha választania kellene: ma kap egy kisebb összeget vagy a következõ hónapban egy nagyobbat?

    Rossz várni a nagyobb nyereményre, de néha megnõ a kísértés az azonnali lehetõségek után. Egyszerûen nem tudunk ellenállni neki. Az azonnali jutalom miatt nem számolunk a jövõvel, és ez gyakran azt jelenti, hogy nincs önuralmunk. Kutatások kimutatták, hogy van kapcsolat a vércukorszint és a gondolkodás között.

  • Kórokozók, amelyeket kötelezõen megeszünk

    A szalmonella mellett a gyors egymásutánban Ausztriában és idehaza is feltûnt listeria az egyik leggyakoribb, akár halált okozó ételbacilus.

    „Aki vett ilyen terméket, és még nem fogyasztotta el, azonnal dobja ki. Ha már evett belõle, menjen orvoshoz, mert a lappangási idõ 70 napig is eltarthat, és aztán már nem fogja tudni, mitõl lett agyhártyagyulladása” – riogatott az utóbbi napokban számos magyarországi elektronikus postafiókban landolt levél.

  • Védjük szívünket hallal!

    Általánosan elfogadott tény, hogy heti két alkalommal halat eszik, csökken a szívbetegség kockázata. De vajon az ennél több hal fogyasztása tovább csökkentené a kockázatot? A kérdést vizsgálta a japán Cukuba Egyetem kutatócsoportja, abban az országban, ahol a felnõtt lakosság 95 százaléka legalább heti egy alkalommal fogyaszt halat, és az átlagos halfogyasztás mintegy napi 100 g. A kutatók azt állítják, hogy a több halat fogyasztó, középkorú emmbereknél összefüggés van elsõsorban a szívinfarktus kockázatának lényeges csökkenésével.

  • Cukorbetegség kialakulásához vezethet a tejfogyasztás

    A tejrõl azt gondolnánk, hogy magas kalciumtartalma véd a csontritkulás ellen, valamint magas vitamintartalma révén óvja egészségünket.

    A legújabb kutatások szerint azonban a tejfogyasztásnak több hátránya van, mint elõnye: cukorbetegség kialakulásához vezethet, növeli a csontritkulás kialakulásának kockázatát, és súlyos gyomorpanaszokat okozhat! A dús, frissen fejt tejben ugyanis számos olyan kórokozó található, ami súlyos bélgyulladást okozhat.

  • A legnehezebben emészthetõ ételek

    Vajon melyek azok az ételek, amik garantáltan nehezen emészthetõek, megterhelik a gyomrot? Összeállításunkból kiderül, mi az, amit csak ritkábban vagy kis mennyiségben érdemes fogyasztanod, ha szeretnéd megkímélni a pocakodat. Egy nagyobb lakomázás vagy mennyiségét tekintve kisebb ékezés után, bizonyára te is többször tapasztaltad, hogy a különbözõ ételek telítõ értéke - tehát az az idõ, ameddig jóllakottá tesznek minket, vagyis ameddig az étel a gyomrunkban tartózkodik - bizony elég eltérõ.

  • Túl stresszes az életünk

    Az elkövetkezõ évtized legsúlyosabb népegészségügyi problémájaként emlegetett munkahelyi stresszbõl hazánkban sincs hiány. Tízbõl négy magyar munkavállaló túl stresszesnek és megerõltetõnek találta munkáját. Ahogy az elhízásban, úgy a munkahelyi stresszben sem maradunk el az uniós átlagtól - derül ki egy nemzetközi felmérésbõl. Az Európai Unió munkavállalóinak jelentõs hányada úgy látja, hogy állásának komoly árnyoldala is van: a válaszadók 41 százaléka szerint munkája túl megerõltetõ és idegõrlõ, 21 százalékuk úgy érzi ...

  • Csípõs ételek fogyasztásával hatékonyabban fogyhatunk

    A csilipaprika fogyasztása serkenti az anyagcserét és segít a zsírégetésben - derült ki egy új amerikai kutatásból.

    A University of California kutatói azt állítják, a csípõs paprikával ízesített ételek oxidálják a lerakódott zsírrétegeket és az anyagcserét is serkentik. Az érzékenyebb ízlelõbimbókkal rendelkezõk is profitálhatnak a csilipaprika jótékony hatásaiból anélkül, hogy meg kellene küzdeniük a csípõs ízzel. A csípõs paprikák fõ alkotóelemét, a kapszaicint ugyanis a nem csípõs paprikákban is megtalálták.

  • Sajt: finom, egészséges és számos módon fogyasztható

    Sajt: finom, egészséges és számos módon fogyaszthatóA sajtban található fehérje keverékek biológiai értéke meghaladja a húsét, és megközelíti a tojásét. A fehérjék, zsírok, ásványi sók és vitaminok a tejből majdnem teljesen átkerülnek a sajtba. A sajtok energiatartalma a zsírtartalomtól függően változó. Értékes fehérje források, és főleg a legfontosabb tejfehérjét, a kazeint tartalmazzák. Zsírtartalmuk különböző /10-30 %/, és az állati eredetű zsiradékokra jellemzően, jórészt telített zsírsavak találhatók bennük. A sajt az egyik legfontosabb kalcium forrás, fogyasztása hozzájárul a csontritkulás megelőzéséhez.

  • Luxus lett a hasábburgonya!

    Valósággal luxuscikké vált Európában a hasábburgonya, miután egyfelõl a rossz európai termés, másfelõl pedig a chips újmódi kínai divatja miatt egyetlen év alatt megkétszerezõdött a krumpli ára. A belga burgonyatõzsdén a bintjes néven ismert burgonyafaj tonnája ezen a héten már 300 eurót (több mint 75 ezer forint) ért, ez kétszerese a tavalyinak, és tízszerese a 2003 évinek, amikor rekordtermést takarítottak be a gumós növénybõl. Az árváltozás fõ oka azonban a kínai ízlés változása.

  • Hárommillió dolláros jégvendéglõ a sivatag közepén

    Idén júniusban nyílt meg egy dubai bevásárlóközpontban a Közel-Kelet elsõ igazi chillout hangulatot árasztó különös építménye, egy jégvendéglõ. S hogy miért érdemelte ki a világ kilencedik jégvendéglõje a Chill Out nevet? Mert itt valóban minden jégbõl készült: a székek, asztalok, poharak és tányérok, falakon található mûalkotások, sõt még a függönyök és gyertyák is. A nagy meleghez szokott látogatók egy része, a mínuszok miatt így nem is bír huzamosabb ideig a jégfalakon belül maradni, pár perc múlva kimenekülnek a jeges épületbõl.