rss
  • Tavaszi salátaötletek

  • Tavaszi salátaötletekTavasszal nemcsak kinti programokban dúskálunk, hanem szerencsére friss, vitamindús alapanyagokban is. Használjuk ki a piacok adta lehetőséget, és készítsünk el néhány finom fogást! Tavasszal rengeteg zöldség kerül a boltok polcaira, a piacok standjaira. Élmény válogatni a színesebbnél színesebb áruk közül, hiszen ilyenkor már a zöldségek és gyümölcsök vitamintartalma is kielégítő. Épp ezért érdemes több salátát fogyasztani, variálni ezeket a finom ételeket. Ehhez adunk most két tavaszköszöntő ötletet!

    loading...

    Nicoise saláta:

    Hozzávalók a salátához:

    - 3-4 nagy tojás
    - 500 gramm koktélparadicsom félbevágva
    - 230 gramm zöldbab megtisztítva
    - 3-4 darab piros, narancssárga és/vagy sárga kaliforniai paprika
    - 5-6 kis főtt burgonya felszeletelve
    - 2 kis uborka vékonyra szeletelve
    - 1/2 fej római saláta
    - 60 gramm tonhalkonzerv
    - 5-6 darab szardella apróra vágva
    - 2 evőkanál kapribogyó
    - maroknyi bazsalikom apróra vágva
    - kruton (recept lentebb)
    - tengeri só és frissen őrölt fekete bors
    - öntet (recept lentebb)

    Elkészítés:

    Főzzük közepesen keményre a tojásokat. Forró vízben főzzük meg a zöldbabot úgy, hogy még roppanós maradjon. Grillezzük meg a paprikákat úgy, hogy minden oldaluk elszenesedjen, ezt gáztűzhelyen is megtehetjük. 10-15 percre tegyük zacskóba őket, majd kaparjuk le róluk a szenes réteget, kaparjuk ki a magokat, és szeleteljük fel. Rendezzük el a hozzávalókat egy tálban, majd tegyük rájuk az öntetet és a krutont.

    Hozzávalók az öntethez:

    - 2 kis gerezd fokhagyma
    - 8-10 bazsalikomlevél felaprítva
    - 80 milliliter extra szűz olívaolaj
    - 2,5 evőkanál vörösborecet
    - tengeri só és frissen őrölt fekete bors

    Elkészítés:

    Zúzzuk össze a fokhagymát, adjuk hozzá a bazsalikomot, az olívaolajat és az ecetet. Sózzuk, borsozzuk, majd keverjük simára.

    Hozzávalók a krutonhoz:

    - szárazabb kenyér
    - extra szűz olívaolaj
    - fokhagymapor
    - tengeri só és frissen őrölt bors

    Elkészítés:

    Körülbelül egy percig tegyük a száraz kenyereket forró vízbe. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Nyomkodjuk ki a kenyerekből a vizet, tegyük egy tepsire, majd locsoljuk meg olívaolajjal. Fűszerezzük, majd süssük ropogósra!



    Bisztró saláta sült zöldségekkel:

    Hozzávalók:

    - 2 nagy sárgarépa szeletekre vágva
    - 3 nagy paszternák szeletekre vágva
    - 1 kis zeller szeletekre vágva
    - 40 milliliter olívaolaj
    - só és frissen őrölt bors
    - 1 gerezd fokhagyma összenyomva
    - kis csipet füstölt paprika
    - 4 nagy tojás
    - 600 gramm rukkola
    - 4 evőkanál öntet (recept lentebb)
    - 70 gramm pirított mandula durvára vágva

    Elkészítés:

    Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Dobáljuk egy tepsibe a felszeletelt zöldségeket, majd hintsük meg sóval, borssal, olívaolajjal. Süssük nagyjából 25-30 percig. Ha elkészültek, tegyük rájuk a fokhagymát és a füstölt paprikát. Főzzük meg óvatosan a tojásokat úgy, hogy a sárgájuk még folyós legyen, ehhez körülbelül 4-5 perc szükséges. A sült zöldségeket keverjük össze a salátával, tegyük a tetejükre a tojást és a mandulát, majd locsoljuk meg az öntettel.

    Hozzávalók az öntethez:

    - 2 evőkanál dijoni mustár
    - 2 evőkanál magos mustár
    - 2 evőkanál sherry ecet
    - 80 milliliter olívaolaj
    - 80 milliliter dióolaj
    - só és frissen őrölt bors

    Keverjük simára a hozzávalókat, majd öntsük a salátára!


    Forrás: http://www.hazipatika.com


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Néhány étel, ami segíti a fogyást

    Néhány étel, ami segíti a fogyástMindenki tudja, hogy több zöldséget és kevesebb cukrot kellene ennünk, kerülnünk kellene a gyorsételeket, hogy csak néhányat említsünk a fogyáshoz szükséges étrendi változtatások közül. A fogyást azonban a következő, zsírégetést bizonyítottan serkentő élelmiszerek étrendünkbe iktatásával is előmozdíthatjuk. Mind a négy kiválóan illeszkedik az egészséges fogyókúrás programokhoz. (Természetesen, ha valaki valamilyen alapbetegségben vagy allergiában szenved, az étrendi változtatások előtt feltétlenül beszélnie kell orvosával vagy dietetikusával.)

  • A csoki segíthet a fogyásban

    A csoki segíthet a fogyásbanEzt az igazán jónak hangzó diétát csokoládénapnak is nevezhetjük. Különlegessége, hogy a nap minden egyes étkezése tartalmaz csokoládét, mégis fogyhatsz vele fél-egy kilót. A legfrissebb kutatások szerint a csokoládé antioxidáns hatása nagyobb, mint a zöld teáé, sőt a vörösbort is kenterbe veri. Bizonyítottan magas antioxidáns-tartalma elősegíti az emésztést, megvédi a szervezetet az oxidációs sejtkárosodástól, és lassítja az öregedési folyamatokat. Ugyancsak magas flavonidtartalma jótékonyan hat a szív- és érrendszerre.

  • Egészségesen is lehet torkoskodni

    Budapest - A sötét csokoládé az emberiség egyik legrégibb gyógyszere, mert biológiailag értékes, nagy flavonoidtartalmú kakaóbabból készül - hangzott el csütörtökön az "egészségvédõ csokoládé", egy új magyar innováció budapesti bemutatóján, melyen szakemberek elemezték a csokoládé kedvezõ élettani hatásait.

    Matos Lajos szívgyógyász emlékeztetett arra, hogy az elmúlt években számos tudományos vizsgálat igazolta a sötét csokoládé ereket védõ, véralvadást gátló és vérnyomáscsökkentõ hatását.

  • Sonka és tojás - egy kicsit másként

    Fõtt sonka, kemény tojás, bárányhús és különféle péksütemények kerülnek Húsvétkor a legtöbb család asztalára. Ezek a tradicionális ünnepi fogások, amelyeket azonban nem muszáj évrõl évre ugyanúgy elkészítenünk. Illetve elkészíthetjük õket - csak egy kicsit másképpen, mint ahogy megszoktuk. Furcsa is lenne a Húsvét sonka és tojás nélkül. Ugyanakkor arra is gondolnunk kell, hogy amilyen finomak és laktatóak ezek az ételek az ünnep elsõ napján, olyannyira válnak nehézzé és megszokottá ugyanazok az ízek az ünnepek után. Kivéve, ha felhasználjuk õket.

  • Le a pocakkal!

    Ön hogy viszonyul a hasához? Naponta hadat üzen neki, vagy elégedett vele, még akkor is, ha korántsem tökéletes? Önben is számtalan kérdés merül fel e kényes testrésszel kapcsolatban? A wellnes alapján összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat.

    Mitõl puffad fel a has?

    Legtöbbször az egészségesnek számító gyümölcsök, zöldségek és gabonafélék ballasztanyagai felelõsek a puffadásért. Különösen a hüvelyesek - a bab, borsó - illetve a káposzta, a szilva és a hagyma a ludas.

  • Nem szívvédõ a zöld tea

    Eddig mást hittünk...

    Budapest - A zöld tea legfontosabb hatóanyagai nem javították a koszorúér-betegség kockázati tényezõit, de ez semmit nem von le a teázás élvezeti értékébõl. A fontos kérdéssel foglalkozó nemzetközi vizsgálat eredményeit a Journal of Nutrition közölte.

    A teakedvelõk körében általánosan elterjedt nézet, hogy kiváltképp a zöld teában lévõ alkotórészek, a polifenolok erélyes antioxidánsok és ezért csökkentik a koszorúér-betegség kockázatát.

  • Thai tésztadiéta - nem minden esetben hizlal a tészta

    A különféle ízes tésztareceptek új színt visz a hétköznapokba, szépítenek és élénkítenek, testünk energiaraktárait pedig épp kellõ mértékben töltik fel, ha odafigyelünk a mennyiségre. Személyenként 6-8 dkg száraztésztát fõzzünk ki, ennyi szénhidráttól épp jóllakunk, és nem kell amiatt aggódnunk, hogy a felesleges mennyiség zsírként rakódik le. Az ázsiai ételek jellemzõ fûszerei: chilipaprika, gyömbér, fokhagyma, kurkuma külön-külön és együtt is természetes fogyasztószerek, mivel tágítják az ereket, fokozzák a vérkeringést, gyorsítják az anyagcserét.

  • Magyarul (l)enni - A cigányzene és a magyar konyha egysége Amerikában

    A tengerentúlon nincs különbség magyar és cigány között, egy országból származó emberek történelmét, kultúráját hirdetik - így látja az a Chicago melletti magyar étterem tulajdonosa, aki másfél évtizede a cigányzenére és a magyar konyhára építve a földrész talán legnépszerûbb magyar vendéglátóhelyén fogadja a városba, az államokba érkezõket.

    Bõsze Tamás a '70-es években válogatott sportolóként érkezett az Egyesült Államokba, majd úgy döntött, kint marad. A textilipari technikumot végzett birkózó korábban csak a konyha másik oldalát ismerte: versenyekre készülve jóízûen falatozta a paprikás csirkét, töltött káposztát.

  • Gyógyító ételek a rák ellen

    A legtöbb kutatás szerint naponta legalább ötször, de inkább kilencszer kellene zöldséget és gyümölcsöt ennünk, hogy hatékonyan elõzhessük meg a rákos megbetegedéseket. Van néhány tippünk az unalmas étrendek ellen. Nem sikerül mindennap megenni az elõirányzott 5-9 adag zöldséget vagy gyümölcsöt? Sajnos nekünk sem.

    Kutatások szerint pedig jóval csökkene a rákos megbetegedések és halálozások száma, ha ezt betartanánk, de ettõl még nem leszünk életfogytiglan brokkolira kárhoztatva.

  • Stangli álomdiéta módra

    A stanglinak számtalan változata létezik: köményes, diós, sajtos, mézes, és még sorolhatnám... lehet próbálkozni, új ízekkel kísérletezni!

    Nyugodtan elkészíthetõ elõre is, és egész héten eszegethetünk belõle. Nálunk még aznap el szokott fogyni, mivel isteni finom, és elég nehézkes abbahagyni.

    Jó étvágyat kívánok az egészséghez:
    Dr. Csábi Bettina

  • A Csicsóka - egy kis történelem, egy kis tudomány

    Amerikából származik. Európában, a nehéz idõkben emberek százezreit mentette már meg az éhhaláltól. Gumói károsodás nélkül vészelik át a telet a földben. Bár a burgonyának nem rokona ugyanúgy fogyasztható, mint a burgonya. Édeskés ízén sózással, változtathatunk. De a nyers salátákban az édeskés íz elõnyt is jelent. A nyers saláták összetevõjeként elkészítve legutoljára adjuk hozzá a lereszelt csicsókát, így érik össze kellõen az íze. A gumóban lévõ poliszacharidok megkülönböztetett figyelmet érdemelnek, mivel ezek zöme gyümölcscukorrá, fruktózzá alakítható.

  • Egészségtelenek a zsírszegény ételek?

    Nem biztos, hogy jó, ha a természetes zsírokat felcseréljük tartósított és hidrogénezett olajokra.

    A táplálékkal elfogyasztott zsír nemcsak sûrített energiát és tápanyagokat szolgáltat számodra, hanem befolyásolja az ételek ízét és állagát is. Az elõre csomagolt zsírszegény élelmiszerekbe ezért tesznek gyárilag töltõ, kötõ, cseppfolyósító és seregnyi más adalékanyagot - ezek helyettesítik a hiányzó zsírt. A zsírtól való rettegés miatt fogyaszt sok ember olyan gyári termékeket, amilyenek a zsírszegény sajtok, joghurtok, csökkentett kalóriatartalmú majonézek és friss sajtok.

  • Aprósütemények a fenyõfára

    Egy karácsonyfa mindenképpen szép: ezüstbe, aranyba, rusztikus szalma-, vagy színes üvegdíszekbe öltöztetve. Ha mindezt fokozni szeretnéd, készíts házi készítésû, illatos és mutatós díszeket, hogy az ünnep pillanatai még emelkedettebbek legyenek! A Karácsony mindannyiunk életében meghatározó élmény. A hatalmas, csillogó karácsonyfa, az alatta elhelyezett, titkokat rejtõ csomagok, a csillagszórók ezerfelé szikrázó fénye, a recsegõ bakelitlemez mélyérõl szárnyaló Csendes Éj dallama egész életünkben elkísér.

  • A Túró Rudi sztori

    Mindannyian kedveljük, szeretjük ezt a túrós, csokival bevont kis rudacskát, ami igazi hungarikumként ismert. Vagy mégsem az?

    Napjainkban a külföldi multik is ráéreztek a Rudi ízére és több országban is hasonló termékkel álltak elõ... A Túró Rudi 40 éves története során sok mindent megélt már. A Szovjetúnióban kikísérletezett Túró Eszkimótól, a magyarok által tökéletesített változaton át, eljutottunk a mai Túró Rudiig, ami tagadhatatlanul a legsikeresebb édességek egyike hazánkban.

  • Lóbabkrémleves fahéjas fagyival - osztrák séfek vendégeskedtek Budapesten

    Júliusban az egyik legnépszerûbb osztrák szálloda étteremfõnöke és séfje fõz egy divatos pesti belvárosi étteremben. A Magyarországon vendégeskedõ osztrák szakácsok szerdán délelõtt tájékoztatón számoltak be gasztronómiai hitvallásukról és a legújabb konyhai trendekrõl.

    A vendégszereplésnek helyt adó pesti étteremben az úgynevezett fúziós konyha trendjét követik, azaz különbözõ nemzetek ízeit, fogásait házasítják össze egy-egy menüsor keretében.

  • Szervezetünk megsínyli a kialvatlanságot

    Nem csak a növésben lévõ gyermekeknek van szükségük elegendõ alvásra, hanem mindnyájunknak, ezért nem érdemes az alváson spórolni. Hajlamosak vagyunk egy rendkívüli esemény, vagy program miatt felborulni hagyni bioritmusunkat, és úgy nekivágni egy fárasztónak ígérkezõ napnak is, hogy nem pihentük ki megfelelõen magunkat. Pedig a nem megfelelõ mennyiségû ésminõségû alvás hiányában csökken a teljesítõképességünk, romlik a hangulatunk, a szervezetünk védõbástyájaként funkcionáló immunrendszer károsodik, s az öregedési folyamatok is felgyorsulnak.

  • A tökéletes reggeli

    Egy nagy pohár tej nemcsak kálciumhoz juttat bennünket, hanem optimális napkezdést is biztosít. Különösen azoknak ajánlott, akik ügyelnek a vonalaikra - derült ki a Western Australia egyetem kutatásából.

    Hogy miért?

    Azért, mert a vizsgálati eredmények szerint az, aki reggeli étkezésébe beépíti a tejet, kevésbé lesz nagyétkû, amikor az ebédre kerül a sor. A kutatás vezetõje hangsúlyozta, hogy ez az örvendetes következmény a tejfehérjének köszönhetõ.

  • Életmódról és életkorról is árulkodnak az ujjlenyomatok

    Brit kutatók szerint az ujjlenyomatokból nemcsak az ember személyére, hanem életkorra és életmódra is lehet következtetni. Az ujjlenyomatok nem csak azonosításra szolgálnak, hanem életkorra vagy életmódra vonatkozó információk is kiolvashatók belõlük - állítják brit kutatók. A digitalizált ujjlenyomatok sokat segíthetnek a rendõrségnek abban, hogy leszûküljön a gyanúsítottak köre, ugyanis azok a bûntett helyszínén nyomot hagyó bûnözõ életmódjáról is szolgáltatnak információt.

  • Így készíthető el a Mikulás formájú süti

    Így készíthető el a Mikulás formájú sütiEgy nagy tálban keverjünk össze 2 csésze lisztet,a cukorral, élesztővel és sóval. Egy kis fazékban melegítsük fel a tejet, a vizet és a vajat. Keverjük össze a lisztes, és a tejes keveréket. Keverjük fel a tojásokat és adjuk hozzá s maradék lisztet. Keverjük össze úgy, hogy egy kemény tésztát kapjunk. Majd minden keveréket gyúrjunk össze úgy, hogy a végén egy rugalmas tésztát kapjunk. Egy olajozott tálban forgassuk meg a tésztát, majd fedjük le valamivel, és hagyjuk pihenni kb. 1 órát. Ezalatt kétszeresére kell dagadnia.

  • Téli baba receptek

    Télen a legnehezebb az anyukák dolga, ha szeretnének friss alapanyagokból készült fõzelékeket adni a babáknak, hiszen ilyenkor kisebb a választék szezonális zöldségbõl, gyümölcsbõl. Ehhez gyûjtöttem össze néhány receptet.

    Gyümölcsös dara, zöldséges-húsos rizs, paradicsomos húsgombóc, sült alma, sült sütõtök, sárgaborsófõzelék és még sok más finomság vár a babánkra az elkövetkezendõ pár receptben. Jó étvágyat!

loading...