rss
adó 1 százalék gyermekvédelem támogatása adóbevalláskor
  • Milyen módon készítsünk el az ételeket?

  • Milyen módon készítsünk el az ételeket?A legtöbben jól tudják, milyen ételek tesznek jót az egészségnek, és mik ártalmasak: sokszor halljuk, hogy fogyasszunk brokkolit, paprikát, sárgarépát, cukkinit, sok zöldséget és gyümölcsöt. De nem mindegy, hogyan készítjük el ezeket, mert például a könnyű és egészséges cukkini olajban kisütve egy kisebb kalóriabombává válhat. Az egészségtudatos táplálkozás nem csak abban áll, hogy önmagukban egészséges ételeket eszünk, nagyon fontos az ételek elkészítésének módja is.

    1. Egészséges módszerek:

    A párolás: egy szelíd módszer

    A zöldségek, a húsok és a halak elkészítésének legkíméletesebb módja a párolás. Ha zsiradék, olajok nélkül készíti el az ételeket, akkor azok kalóriatartalma alacsony marad, és a vitaminok sem bomlanak el. A főzőedényre tegyen fedőt, ezen lecsapódik a párolás során keletkező vízgőz, és megakadályozza, hogy az étel leégjen. Ha az ételek saját víztartalma nem elegendő, akkor adhat hozzá egy kis vizet vagy húslevest. Az ételek megőrzik színüket és alacsony kalóriatartalmúak maradnak. A narancssárga és zöld zöldségekhez párolás alatt vagy utána adhat nagyon pici olíva olajat, ez megkönnyíti a szervezet számára a béta-karotin (az A-vitamin előanyaga) felvételét.


    Grillezés

    A grillezés magas hőmérsékleten történik, elkészítheti ezzel a módszerrel a halat, a zöldségeket, a húsokat, vagy akár a gyümölcsöket is. Grillezni lehet sütőrácson a sütőben vagy a tűzhely főzőfelületén grillező serpenyőben is. Ha az ételt sütés előtt nem pácolta vagy marinírozta olajban, akkor grillezéssel kalóriaszegény ételeket készíthet. Ha parázs fölött grillez, csomagolja alufóliába az ételt, különben a húsok és a hal zsírtartalma lecsepeg a parázsra, és rákkeltő káros anyagok keletkeznek (policiklikus aromás szénhidrogének), és ezek belekerülnek az ételbe is. Ha az alufóliában sem bízik, akkor grillezhet a tűzhely főzőfelületén vagy a sütőben.


    2. Csak módjával!

    Főzés: a klasszikus módszer

    A főzés gyors és egyszerű, de nem megfelelő a zöldségek elkészítésére, nem csak állaguk és színük változik meg, a vitamintartalmukat is elveszítik. Ha mindenáron kitart a főzés mellett, legyen gyors, a forrásban lévő vízbe tegye a zöldséget és lehetőleg gyorsan vegye is ki őket, ne hagyja sokáig a főzővízben az ételt! Több íz marad a zöldségben, ha a zöldséglében főzi meg, a főzőlevet később levesalapként is felhasználhatja.

    3. A kerülendő elkészítési módok

    Sütés

    Mivel olaj vagy zsiradék nélkül az ételek sütés közben leégnének, ez a módszer cseppet sem egészséges. Ha mégis a sütést választja, akkor repce-, olíva- vagy mogyoróolajat használjon. Ezek hőnek ellenálló olajok. Az üvegen olvassa el, melyik milyen húsok elkészítésére alkalmas.


    Sütés bő olajban

    A gyerekek különösen szeretik az így elkészített ételeket, a sült krumplit, a rántott halat és egyéb panírozott ételeket. Pedig ezek a legegészségtelenebbek. A panír szivacsként szívja magába az olajat. Ha ilyen ételt készít, akkor a fölösleges zsiradékot itassa fel konyhai papírtörlővel. Olajban sütés helyett süssön inkább sütőben, az kevesebb olajat igényel. Ha olajban süt, arra figyeljen, hogy ne legyen túl forró, különben egészségre ártalmas akril-amid keletkezhet. Ugyanígy a túl alacsony hőfok sem jó, mivel az étel megszívja magát olajjal, nem kap kérget, és zsírban úszó, kalóriadús, vagyis teljesen egészségtelen lesz a végeredmény.


    Forrás: www.webbeteg.hu


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Földi harapnivaló a jobb egészségért

    Megtisztított fekete termõföldbõl készít különleges csemegét immár generációk óta egy indonéz család, a különleges harapnivalót elsõsorban a jobb egészség érdekében fogyasztják a falu lakói.

    Az indonéziai Kelet-Jáva tartomány Tuban nevû faluja az eddig ismert egyetlen olyan hely, ahol már évtizedek óta töretlenül folyik az ampo, vagyis a kövektõl megtisztított, fekete termõföldbõl készült különleges csemege gyártása. Habár a szokatlan harapnivalónak nincsen gyógyászatilag igazolt hatása, a falusiak azonban mégis úgy vélik, hogy rendkívül jó fájdalomcsillapító.

  • Brokkoli a légutak szolgálatában

    Budapest - A brokkoli egyik alkotóeleme olyan enzimek elõállítását segíti, amelyek megvédenek a légutak gyulladásaitól. Erre a következtetésre jutott a Los Angeles-i székhelyû Kaliforniai Egyetem (UCLA) egyik tanulmánya, amely a "Journal of Clinical Immunology" címû szaklapban látott napvilágot. A kísérleti személyek orrüregében a brokkoli-csírák elfogyasztását követõen az antioxidáns enzim akár a háromszoros koncentrációt is elérte, így ezt a természetes hatóanyagot gyulladásgátlóként valamint többféle légúti megbetegedés kezelésében is lehetne alkalmazni - magyarázta a kutatás vezetõje, Marc Riedl.

  • Fizikai aktivitás idõskorban

    A fizikai inaktivitas, a pihenõ-kímélõ életmód jelentõs cardiovascularis rizikó faktor. A fizikai terhelés, a rendszeres mozgás, vagy sportolás viszont kedvezõ hatású, mert csökkentve a testsúlyt, javítja a testtömeg indexet, kedvezõ a cukoranyagcserére, csökkenti a hypertoniát, redukálja a kóros- és növeli a védõ koleszterin szintjét. Vizsgálatok bizonyítják, hogy már a mérsékelt, vagy viszonylag csekély fizikai tréning is csökkenti a cardiovascularis események rizikóját és javítja az életkilátásokat.

  • Álmatlanság és az éjszakai evés

    A stressz, az idegeskedés, a túlfeszített munkatempó sokak számára álmatlanságot és alvásproblémákat okoz.

    Napjainkban egyre gyakoribb azoknak a száma, akik nem tudnak nyugodtan aludni, gyakorta felébrednek és ennek következtében napközben fáradtság, kimerültség jellemzi õket, ami sajnos a munkájukra is kihat. A régi bölcs tanácsok, hogy lefekvés elõtt igyunk meg egy pohár tejet, vagy miután álomra hajtottuk a fejünket, számoljuk a bárányokat, nem mindenkinek nyújtanak tökéletes megoldást.

  • Szobanövények és az allergia

    Az Allergy folyóiratban publikált adatok alapján a nyugati országok lakosságának megközelítõleg 40 százaléka szenved az allergia rhinitis, másnéven szénanátha tüneteitõl.

    Az allergia rhinitis okozta orrfolyás, tüsszögés az esetek mintegy 20 százalékában a szobanövények által kiváltott mellékhatásként lép fel. Egy 1985-ben készült tanulmány szerint a fikuszok családjába tartozó Ficus benjamina , másnéven csüngõágú fikusz nedvébõl, annak száradása után a latex szerkezetéhez hasonló, allergén molekulák jutnak a lakás légterébe.

  • Bajaiak Európa halevõ rekorderei - VIII. Országos Halfõzõ Verseny gyõztes receptje

    A bajaiak manapság is Európa halevõ rekorderei. Évente fejenként 66 kiló fogy pontyból, kárászból, keszegbõl, harcsából, csukából, a Duna és mellékága, a Sugovica uszonyos kincseibõl.

    Az 1996 óta minden évben megtartják a híres halfõzõ fesztivált. Az idén már négynapos a mulatság. A soknemzetiségû városhoz illõn gazdag folklórprogrammal, kézmûves vásárral, bor- és pálinkaudvarral várják a kíváncsiskodókat a Petõfi-szigeten.

  • Szuflé - Luxus az asztalon

    Még a gyakorlott konyhatündérek is megriadnak kicsit ettõl a szótól. Pedig nem kellene. Ha elsõre még kissé bonyolultnak is hangzik, a végeredményt dicsérve ébredünk majd rá arra, hogy a könnyen elkészíthetõ felfújt szinte pofonegyszerû.

    A szuflé édes változata csokoládés és vaníliás formában is elkészíthetõ, rengeteg gyümölcsös szósszal, fagylalttal variálva. Annak ellenére, hogy melegen tálaljuk majd, igazi nyári desszert lehet, ugyanis a friss gyümölcsök, és a hideg fagylalt teszi majd igazán élvezhetõvé ezt a meleg és jéghideg kavalkádot.

  • A sok zsírt tartalmazó étrend emeli a szélütés kockázatát a nõknél

    Jelentõsen növeli az ötven év fölötti nõknél a szélütés kockázatát a sok zsírt tartalmazó étrend - állapította meg egy nagyszabású követéses tanulmány. Az Amerikai Stroke Társaság konferenciáján szerdán ismertetett tanulmány az eddigi legnagyobb, amely az étrend és szélütés kockázatnövekedése közötti kapcsolatot vizsgálta a nõknél. A 87 230 nõ részvételével lefolytatott vizsgálat megállapította, hogy a legtöbb zsírt fogyasztók csoportjában 44 százalékkal magasabb volt a szélütés leggyakoribb típusának kockázata, mint a skála másik végén, a legkevesebb zsírt fogyasztó nõk csoportjában.

  • Drágul az EU-ban a zöldség és a gyümölcs!

    Visszatér a kanyaruborka, a megcsavarodott répa, a ferde póréhagyma

    Brüsszel - Visszatérhetnek hivatalosan is a "Quasimodo" zöldségek, a szabványméretnél kisebb gyümölcsök az Európai Unió tagállamaiban a piacokra az élelmiszerárak emelkedésének köszönhetõen, bár errõl elõbb még szavazniuk kell a tagállamok agrárminisztereinek. Az egyik legemlékezetesebb példa a brüsszeli bürokraták túlbuzgalmára az uborka görbeségének szabályozási vágya.

  • A csicseriborsó nemcsak finom, az egészségre is jó hatással van

    A csicseriborsó hazánkban is egyre népszerûbb a gasztronómiában, mely magas tápértéke miatt nem csak finom alapanyag, de egészségünkre is jó hatással van.

    A csicseriborsót - bár ez kevésbé ismert róla -, bagolyborsónak is nevezik. A bab és a lencse mellett a harmadik legfontosabb hüvelyes, Kis-Ázsiából indult hódító útjára. A csicseriborsó kevés kalóriát tartalmaz, de gazdag B1-, B6-vitaminban és folsavban, valamint E-vitamin és karotin is található benne. Ásványi anyag tartalma is kedvezõ, sok magnéziumot, vasat és cinket tartalmaz.

  • Édesítõszerek kávéba, üdítõbe és egyebekbe

    A light élelmiszerek és üdítõitalok szinte mindegyike szintetikus édesítõszereket tartalmaz. A cukorbetegek és a fogyókúrázók az ilyen mesterségesen ízesített termékeket fogyasztják. Bár nincs bizonyítható mellékhatásuk, a kismamáknak és a gyerekeknek érdemes természetes édesítõszereket választani.

    A light üdítõkben, gyümölcslevekben, egyes joghurtokban és még a cukormentes rágóban is édesítõszerekkel helyettesítik a cukrot.

  • 12 kérdés és válasz a hússal vagy anélkül kérdéskörhöz

    "Amíg vágóhidak vannak, addig csataterek is lesznek!" (Lev Tolsztoj)

    Leírás: A vegetáriánus olyan személy, aki nem eszik húst, beleértve a halat és a szárnyasokat. Több fajtája is van: az ovo-lakto vegetáriánusok csak húst nem fogyasztanak, de tojást és tejtermékeket igen, a laktovegetáriánusok viszont csak a tejtermékeket fogyasztják, a tojást már nem. A vegánok semmilyen állati eredetû táplálékot nem vesznek magukhoz.

  • Ételek az õszi depresszió ellen

    Hivatalos nevén endorfin, népszerû nevén boldogsághormon. Mi az endorfin?

    Különleges, fehérje jellegû anyag, amit a szervezeted termel. Nem kerül pénzbe, csak egy kis odafigyelésbe, hogy a boldogsághormon kiválasztódjék, s te megúszhasd az õszi-téli nyomottságot. Visszavonhatatlanul megjött az õsz. Ilyenkor sokan befordulnak a sarokba, átadják magukat a depressziónak. Az endorfin az agyban termelõdõ fehérje jellegû, hormon tartalmú anyag, mely egyrészt a fájdalom csillapításáért, másrészt az örömérzetért felelõsek.

  • Valentin napi datolyás tortavariációk

    Valentin nap közeledtével párunkat nemcsak tárgyi ajándékokkal, hanem különleges desszerttel is meglephetjük.

    Egyes kultúrák gasztronómiájában a datolyát erotikus gyümölcsként tartják számon. A datolya egy õsi kultúrnövény, amirõl már a Biblia is említést tett. A zsidó nép a datolyához az igazságosság és a szépség fogalmait társította. Friss és aszalt változatban egyaránt fogyasztható, de magas cukortartalma miatt jobb kevesebbet fogyasztani belõle.

  • Egy dán étterem letaszította a trónról a spanyol elBullit

    A koppenhágai Noma éttermet választották meg idén a világ legjobbjának, letaszítva ezzel a trónról a spanyol elBulli éttermet, amely korábban négy egymást követõ évben szerezte meg a kitüntetõ címet.

    "Koppenhága többé nem a gasztronómiai földalatti utolsó állomása" - méltatta a teljesítményt a brit Restaurant Magazine, amely évente felállítja a világ ötven legjobb éttermének rangsorát. A lap Londonban tette közzé a 806 séf, vendéglõs, szakújságíró és élelmiszer szakértõ alkotta testület szavazása nyomán született legújabb listát.

  • Januártól fogyókúra?

    Itt az ünnepek utáni fogyókúra ideje - a keserû ételek és a teaivás hasznos lehet

    A hagyományos kínai orvoslás szerint a súlyfelesleg és az egészségtelen táplálkozás negatív hatásait keserû ételek, forró tea és gyógynövények fogyasztásával, valamint sok mozgással lehet ellensúlyozni, illetve megelõzni - tájékoztatta a recept.zug.hu magazint az egyik leghíresebb magyarországi kínai orvosprofesszor.

    Mi a leghatásosabb út a fogyáshoz?

  • A mediterrán étrend titkai

    A mediterrán diéta csökkenti a szívinfarktus és a tüdõrák kockázatát, sõt a szellemi képességek idõskori romlásának veszélyét is, és ennek egyik tényezõje a paradicsom piros színét adó festékanyag lehet - írja az Európai Szívgyógyászok Társaságának folyóirata. A Földközi-tenger körüli országok napsütése érlelte paradicsom piros színét a likopin nevû pigment adja. A legújabb vizsgálatok tanúsága szerint ez a festékanyag segíti a szív erejének és a gondolkodás képességének megtartását a korosodás folyamata közben, és akadályozza bizonyos rosszindulatú daganatok kifejlõdését is.

  • Árulkodó az ételek színe

    A különbözõ színû ételek különbözõ tápanyagokat, egészséghez szükséges vitaminokat tartalmaznak. Ha a zöldségekbõl, gyümölcsökbõl, zsírokból, fehérjékbõl, húsokból éppen az egészséges táplálkozáshoz szükséges mennyiséget visszük be szervezetünkbe, akkor minden színbõl nagyjából ugyanannyit fogyasztunk. Vörös és sárga ételek ösztönzik tested mûködését, energiát adnak erõsítik fizikumod, állóképességed. Hatással vannak a hangulatra, javítják a közérzetet. A legtöbbször az egészséggel párosítjuk õket.

  • Táplálkozási tévhitek

    A mai információáradatban bizony nehéz okosnak lenni, és eldönteni, melyik a helyes irány az egészséges táplálkozás, életmód útján. Nézzük néhány tévhitet, amelyek talán nyújthatnak némi támpontot a döntéshez.

    Ma már igen sokféle táplálkozási iskola létezik, melyek sokszor mondanak ellent egymásnak. Ráadásul minden évben felüti fejét egy-két újabb elképzelés, egészségügyi kutatás, amely megcáfolja az addig elfogadott ismereteket. Nézzük most néhány általános tévhitet, melyek évek óta tartják magukat!

  • Észvesztõ cukor

    Eddig is tudtuk a cukorról és a fehér lisztrõl, hogy nem tartoznak az egészséges táplálékok közé - de mára bizonyítottá vált a magatartásra való negatív befolyásuk is.

    Elgondolkodtató két amerikai vizsgálat eredménye. Tanulási nehézségek illetve magatartászavarok miatt kisegítõ iskolába járó gyerekek egyik csoportjánál a tanárok és szülõk közremûködésével reformtáplálkozást vezettek be, míg a másik csoport szokásos módon étkezett.