rss
  • Hüvelyesek, melyek nem csak finomak, egészségesek is

  • Hüvelyesek, melyek nem csak finomak, egészségesek isA hüvelyeseket akár szuperélelmiszernek is nevezhetnénk, hiszen amellett, hogy olcsók és mindenki számára könnyen elérhetők, nagyon sok jó tulajdonságuk van, amelyek miatt mindenféle étrendbe érdemes beépíteni őket. Rengeteg bennük a rost és a fehérje, így hosszú időre eltelítenek, és remek alternatívái a húsfogyasztásnak is - de még ezeken felül is jó néhány ok van, amiért érdemes minél gyakrabban és minél többféle babot enni. Ráadásul ezek a hüvelyesek számos módon elkészíthetőek, így könnyen variálhatóak is.

    Fehérbab:

    A legmagasabb rosttartalmú babféle, így nagyon egészséges és koleszterinbarát, ráadásul tele van káliummal is. Utóbbi miatt remek vérnyomáscsökkentő étel - egy felmérés szerint rendszeres fogyasztása nagyobb mértékben csökkenti a vérnyomást, mint a sóbevitel csökkentése.

    Garbanzo bab avagy csicseriborsó:

    A csicseriborsóban is rengeteg a rost, ami segít stabilizálni a vércukorszintet, és csökkenti a 2-es típusúcukorbetegségkialakulásának veszélyét. Levesként, salátaként illetve sütve is fogyasztható - a legkedveltebb felhasználási módja pedig az, hogy olívaolajjal és szezámpasztával pürésítik, és humuszt készítenek belőle.

    Lencse:

    Egy kutatás szerint azok a nők, akik rendszeresen esznek lencsét, kisebb eséllyel lesznek mellrákosak, emellett a lencsefogyasztás az eredmények szerint a vastagbélrák kialakulásának esélyét is csökkenti. Levesként, főzelékként is igen ízletes.


    Vörösbab:

    Sok benne az antioxidáns és az omega-3 zsírsav, és tele van thiaminnal, ami kutatások szerint gátolja az Alzheimer-kór kialakulását. A vörösbab antioxidáns-tartalma miatt öregedés- és gyulladásgátló hatású is.

    Fekete bab:

    Tele van antocianinokkal, amelyek serkentik az agyműködést, és persze a rosttartalma is igen magas. Levesként illetve püréként is kedvelt étel, különösen a mexikói konyha használja előszeretettel.


    Szójabab:

    Teljes értékű fehérjeforrás, így vegánok és vegetáriánusok számára nagyszerű húspótló. Fontos, hogy mértékkel fogyasszuk, és mindig organikus változatot vásároljunk belőle.

    És íme néhány recept, miket készíthetünk belőlünk:

    Bableves:

    A babot előző este beáztatjuk. Másnap leszűrjük, feltesszük főni, majd 10-15 perc múlva leöntjük róla a vizet, és tiszta sós vízben kb. 60 percet ismét főzzük (ha nincs benne fekete bab, akkor nem kell kicserélni a vizet), amíg félpuha lesz. A hagymát, a fokhagymát meghámozzuk, apróra vágjuk. Felforrósítunk 1 evőkanál olajat, üvegesre pirítjuk benne a hagymát. Rádobjuk a köménymagot, és felöntjük 2-2,5 l vízzel. Beletesszük a savanyú káposztát (ízlés szerint átöblítve és késsel átvágva), a babérlevelet, sót, és a leszűrt félig főtt babot.

    A füstölt húst kisebb kockákra vágjuk, beletesszük a levesbe, és 60-80 percig főzzük kíméletesen, amíg a bab megpuhul, közben pótoljuk az elfövő vizet. A kolbászt fél karikákra vágjuk. Amikor puha a bab, beletesszük a kolbászt. A maradék olajat felmelegítjük, rátesszük a lisztet (folyós legyen az állaga), és zsemleszínűre pirítjuk.

    Belekeverjük a zúzott fokhagymát, és a levesbe öntjük. Vigyázni kell, mert erősen forrni fog! Elkeverjük a levesben, és még 10 percig forraljuk. Ha cipóban akarjuk tálalni, akkor a cipók tetejét levágjuk, kikaparjuk a belsejét, és 180 C-fokra előmelegített sütőben kicsit megpirítjuk.

    Amikor elkészült a leves, belemerjük a cipókba, tetejére tejfölt teszünk.

    Hozzávalók:

    - 20 dkg bab
    - 1 fej vöröshagyma
    - 2 gerezd fokhagyma
    - 2 evőkanál olaj
    - 1 mokkáskanál köménymag
    - 30 dkg szálas savanyú káposzta
    - 4 babérlevél
    - 25 dkg füstölt hús
    - 25 dkg szárazkolbász
    - 1 evőkanál liszt
    - 4 kicsi cipó
    - 2 dl tejföl



    Lencsefőzelék tükörtojással:

    A lencsét áztassuk be (állhat akár egy egész éjszakát is, annál könnyebben és gyorsabban fő meg), majd főzzük meg. Öntsük le róla a vizet majd és hagyjuk teljesen lecsöpögni. Az apróra vágott vöröshagymát vajon pirítsuk üvegesre, aztán adjuk hozzá a lencsét és a zúzott fokhagymát. Alaposan keverjük össze, majd ízlés szerint sózzuk meg. A kolbászt süssük meg(lehet összedarabolva is sütni), aztán készítsünk el a tükörtojásokat is. A kész lencsefőzeléket a sült kolbásszal és a tükörtojásokkal tálaljuk.

    Hozzávalók:

    - 30 dkg lencse
    - 2 db hagyma
    - 4 szál paprikás kolbász
    - 4 db tojás
    - só
    - fokhagyma
    - 6 evőkanál vaj


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Egészséges fűszernövények

    Egészséges fűszernövényekManapság egyre több fűszernövényt használunk a konyhában ételeinkhez, de azt általában véve nem tudjuk, hogy ezek a fűszernövények azon kívül, hogy ízletesebbé teszik az ételeinket, milyen hatást gyakorolnak a szervezetünkre. Pedig nagyon sok olyan fűszernövény van, amit érdemes is használni az ételeinkhez, mert jótékony hatást gyakorolnak szervezetünkre, egészségünkre. Egy-egy új fűszernövény kipróbálása után, megfigyelhetjük, melyik növény milyen módon hat a szervezetünkre és milyen mennyiségben érdemes használni.

  • Snickers, kevesebb kalóriával

    Mars Inc, a snickers és a twix csokoládét gyártó cég leállítja a több mint 250 kalóriát tartalmazó csokoládék gyártását és árusítását – mondta a cég szóvivõje, Marlene Machut.

    A vállalat ugyanis a meg szeretné valósítani a felelõs nassolást. A cég még 2007-ben azt közölte, hogy nem fog többet reklámra költeni, hogyha a vásárlók egynegyede 12 év alatti. Azt is mondták, hogy 2015-ig minden termékük nátrium szintjét 25 százalékkal fogják csökkenteni.

  • Olasz gasztrotúra Milánó környékén

    Az olasz konyha ismert fogásai mellett Milánó és vidékének vendéglõiben számos jellegzetes helyi specialitás rendelhetõ.

    Ezek közül megemlítendõ a hüvelyesekkel együtt fõzött és növényekkel fûszerezett busecca nevû pacalleves és a zuppa pavese nevû zöldséglevest tojással, pirított fehér kenyérrel és sajttal, amely tulajdonképpen a minestrone észak-olasz változata. A spagetti alla Milanese (spagetti milánói módra) a világ étlapjairól is ismert. Kedvelt étel még a risotto alla Milanese (rizottó milánói módra), amelybe húsdarabkákat, esetleg májat és gombát is belefõznek.

  • Csodákat tehet de csak mértékkel

    Mindegy, hogy tejjel, vagy tej nélkül, a kávéban található antioxidánsok sejtvédõ hatása mindig érvényesül. A mértékkel fogyasztott kávé pozitív élettani hatását számos vizsgálat támasztotta alá. Arról azonban kevés szó esett, hogy a hatás mennyiben változik, ha a kávét tejjel, cukorral vagy krémesítõkkel fogyasztják. Most erre a kérdésre is megvan a válasz: egy svájci kutatás szerint mindegy, hogy a kávét tejjel vagy anélkül isszuk, a feketében található antioxidánsok sejtvédõ hatása mindig érvényesül.

  • Az öt legkedvetebb kínai fûszer

    Ebben a hónapban hirtelen megnõhet a kereslet a kínai ötfûszer-keverék után. Az olimpiai játékok nézõi valószínûleg nemcsak ezzel a különleges ízesítõvel kerülnek közelebbi kapcsolatba, hanem úgy általában Kína gasztronómiájával, ami egyre ismertebb világszerte.

    A világ egyik legzseniálisabb konyhája: összetett, kifinomult és változatos (természetesen nem a lebutított büfé kínaira gondolunk). A rendkívül jellegzetes, eltéveszthetetlen ízû fûszerkeverék Kína déli részérõl származik, évszázadok óta használják.

  • Muffin álomdiéta módra!

    Rengeteg változatban elkészíthetõ, lehet édes és sós, minden a fantáziánkra van bízva. Isteni finom a lenti változat, és a szénhidrát csökkentett lisztkeveréknek hála bûntudat nélkül kóstolgatható.

    Elkészítés: a száraz és folyékony részek alapanyagait külön összekeverem, majd a két részt lazán egybeforgatom (nem kell simára keverni!). Ha túl száraz, akkor teszek még bele egy kevés tejet. A sütõt elõmelegítem 190 fokra. A muffin formát kivajazom, kilisztezem, és mindegyik formát háromnegyedig töltöm a masszával. 25 percig sütöm.

  • A nyár a friss zöldségbõl készített fincsi fõzelékek szezonja

    A fõzelék zöldségbõl készült fõfogás, ami nem köret. Szinte bármibõl készülhet, például burgonya (krumpli), spenót, tök, zöldbab, bab, káposzta, kelkáposzta, lencse, sárgaborsó, vagy ritkábban brokkoli, karfiol, kukorica stb. Tálalásakor vagdalttal (fasírozott), sült vagy rántott húsokkal, sült kolbásszal, tükörtojással, ún. „feltéttel” szervírozzák.

    Jelen cikkünkben a salátából, és a cukkiniból készült fõzelékeket ismertetjük.

  • Ételek, amitől szép barna színünk lesz

    Ételek, amitől szép barna színünk leszKevesen gondolnák, de barnulni egészségesen is lehet, ha közben gondoskodunk a megfelelő védelemről, mely belsőleg vitaminpótlással, pontosabban a barnulásért felelős, és a bőr védekezőképességét fokozó béta-karotinnal és egyéb értékes tápanyagokkal történik. Ma már mindenki előtt ismert, hogy napozáskor a bőrünket érő UVA és UVB sugarak szárítják, károsítják, öregítik a bőrt. A túlzott napozás, a káros sugárzás - hosszú távon - a szervezetben összeadódik, s akár bőrrákot is okozhat. A béta-karotin köztudottan a barnulás legfőbb segítője.

  • Mit reggeliznek gyermekeink?

    A szülõk, elsõsorban az édesanyák tájékoztatását tûzte ki céljául a Nagyranövök Mozgalom, melynek fõ vezérlõ elve a gyermekek egészséges táplálkozására való nevelés. A Nagyranövök Mozgalom megújítja honlapját is, és ez idáig egyedülálló, - a Szonda Ipsos nevével fémjelzett - országos reprezentatív felmérés készül az általános iskolások étkezési, elsõsorban reggelizési szokásairól. Alig valamivel több, mint fél éve kelt életre a Nagyranövök Mozgalom, mely nem elégszik meg a szülõk puszta tájékoztatásával, hanem figyelemfelkeltõ kampányba is kezd annak érdekében...

  • Lúdláb álomdiéta módra

    Elkészítés módja: 8 tojásból barna piskótát sütünk.

    A krémhez 4 dl tejet, édesítõszert, 3 evõkanál kakaót, 8 evõkanál Dream-Food álomdiéta lisztkeveréket jól összekeverünk, majd átöntjük a lábosba és állandó keverés mellett sûrûre fõzünk. Ha langyosra hûlt, habverõvel beledolgozunk 20 dkg margarint. A krémet rummal vagy rumaromával ízesíthetjük. A krém elkészítése után a piskótát kitesszük egy deszkára, megkenjük a krémmel. 20 dkg diétás csokoládét ( tej ) felolvasztunk, és a krém tetejét bevonjuk vele. Amikor megkötött, háromszög alakú darabokra vágjuk, tálaljuk.

  • Gyümölcsök, melyekkel évekkel tovább élhet!

    Sok kávé, dohányzás, fékész, egészségtelen ételek? Ezek mind-mind komoly károkat okoznak a szervezetünkben, amelyek hosszú távú hatásai ellen csak úgy harcolhatunk, ha változtatunk az életmódunkon! De hogyan is tehetjük meg ezt? Az egyik fontos lépés a sport, hiszen mozgás nélkül sokkal korábban ér el minket mindenféle betegség! A következõ teendõ: a káros, rákokozó anyagok elhagyása, lásd cigaretta, túl sok koffein stb. És végül: együnk minél több egészséges élelmiszert, gabonát, gyümölcsöt, zöldséget!

  • Ezért ne igyunk energiaitalt

    Az energia italok piacát jelenleg olyan termékek uralják, amelyek elsõsorban koffeint, cukrot és még számtalan káros anyagot tartalmaznak.

    Rövid idõre felpörgetnek, hatásuk elmúltával pedig még alacsonyabb energiaszintre esünk vissza. Mindemellett károsítják a szervezetet, és többnyire hizlalnak. A hagyományos energiaitalok, hasonlóan egyébként a kávéban található koffeinhez is, a valódi energetizálás helyett egyszerûen csak "pörgetik" a szervezetet, a szükséges tápanyag utánpótlás nélkül.

  • Mûzlit reggelire

    Bár az egészséges életmódnak egyre több elkötelezett híve van, az egészséges táplálkozást követõk tábora nem bõvül olyan mértékben, mint kellene. Egy most nyilvánosságra hozott felmérés szerint 1997 óta töretlenül növekszik a müzlik és gabonapelyhek, valamit az ezekbõl készült szeletes rágcsálnivalók kedveltsége. Azonban a férfiaknak csak 20, s a nõknek is csak 30%-a fogyaszt ilyen termékeket rendszeresen. Ha ehhez még azt is figyelembe vesszük, hogy egy két évvel ezelõtti felmérés szerint csökken a reggelizõk aránya, s az akkori adatok szerint a lakosság alig fele kezdi a napot valamilyen étkezéssel, akkor bizony érdemes elgondolkodni azon, valóban egészségesen táplálkozunk-e.

  • A túl sok evés összezavarja az agyat

    A túlevés megzavarja az agyat, ezzel olyan károsodások sorozatát indítja el, melyek diabéteszt, szívproblémákat és más betegségeket okoznak - közölték amerikai kutatók a Cell címû tudományos szaklapban.
    Úgy tûnik, hogy a túl sok evés aktiválja az immunrendszer általában nyugvó útvonalait az agyban, amely immunsejteket küld szét a szervezetben. Ezek a védõsejtek megtámadják és elpusztítják a betolakodókat, ebben az esetben olyanokat is, amelyek ott sincsenek - állítja Dongsheng Cai, a Wisconsini Egyetem kutatója és csoportja.

  • Szőlőből is készíthetünk lekvárt és dzsemet

    Szőlőből is készíthetünk lekvárt és dzsemetA száráról leszedett szőlőszemeket alaposan megmossuk, majd a cukorral és a fahéjjal a főzőedénybe rakjuk. Lassú tűzön főzzük, majd a feljövő habot és a magokat szűrőkanállal le-, illetve kiszedjük. Ha már nem habosodik, és a magok sem jönnek fel a gyümölcsmassza tetejére, hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, s vele még néhány percig főzzük. Levesszük a tűzről, és forrón üvegekbe töltjük. Ezt készíthetjük fehérszőlőből, piros szőlőből vagy akár vegyesen, keverve is kipróbálhatjuk. Az biztos, hogy mindenhogy isteni finom.

  • Fogyjon így: igyon és ne éhezzen!

    A fogyni vágyónak fel kell rázni az anyagcseréjét. Az evés élvezet. Szenteljen idõt neki: étkezzen terített asztalnál, és élvezze az étel ízét. Napközben nem szabad éhesnek lennie, ezért reggelizzen, ebédeljen, vacsorázzon, lehetõleg mindig ugyanabban az idõben. Legkésõbb 18 órakor vacsorázzon, de az utolsó esti és az elsõ reggeli étkezés között 14 óra legyen, vagyis ha 18 órakor vacsorázik, akkor 8 órakor reggelizzen. Ez alatt az idõ alatt ne egyen gyümölcsöt se, esetleg csak folyadékot.

  • A héjba zárt csoda, avagy a legolcsóbb fehérjeforrás

    Az étkezési szakértõk szerint a tojásra nem szabadna többé egészségkárosító ételként tekinteni, az ugyanis szinte minden létfontosságú tápanyagot tartalmaz, és fogyasztása nem jelent rizikófaktort a szív- és érrendszeri betegségek tekintetében.

    Az idõseket közel 40 éven keresztül óva intették a tojás fogyasztásától a benne található étkezési koleszterin miatt - nyilatkozta Dr. Don McNamara - Az évek során azonban egyértelmûen kiderült, hogy az étkezési koleszterin nem növeli a szívbetegség kockázatát, ellentétben a telített és transz-zsírokkal.

  • Öröklõdik a túlsúly?

    A család táplálkozási szokásai elõrevetítik a felnõttkori alkatunkat. A rossz minta nagyon ragadós!

    A világon minden ötödik gyermek túlsúlyos. A gyermekkori elhízás azért veszélyes, mert a felnõttkori súlyproblémák – és az ezzel járó betegségek – fokozott kockázatát rejti magában. A fiatalkori túlsúlyért elsõsorban a szülõk felelnek, noha a genetikai hajlam is meghatározó lehet. Mégsem szabad pusztán erre hivatkozva elhárítani a problémát: diétával, egészséges életmóddal lehet tenni ellene.

  • Somlói galuska álomdiéta módra

    Álomdiétával boldogan nassolhatunk is!

    Az elfogyasztott kávé, capuccino mellett élvezhetjük az édes életet, mivel a speciális álomdiéta lisztkeveréknek köszönhetõen olyannyira csökkentett a szénhidráttartalma ennek a finomságnak, hogy nyugodtan ehetünk még egyet belõle. A somlói galuska a magyar cukrászat egyik legismertebb készítménye, én egy kicsit játszottam ezzel a klasszikussal, hogy lelkiismeret furdalás nélkül fogyaszthassuk ezt a desszertet.

  • Fel a kalóriákkal az étlapra!

    New York
    Vége a felelõtlen habzsolásnak: New York városa júliustól könyörtelenül megbírságolja azokat az étteremláncokat, amelyek nem tüntetik fel a fogások kalóriáit az étlapjukon.

    Az állami Étteremszövetség bíróságon támadta meg a rendelkezést, mondván az elhízás elleni küzdelem támogatására hozott törvény a vendéglátóhelyek szólásszabadsághoz való jogát sérti, amelyet az alkotmány elsõ kiegészítése (First Amendment) biztosít minden polgár számára.