rss
bohócdoktor vizit szja 1%

 • A Zöld Tündér csábítása - Az abszint

 • Évszázados számûzetése után visszatért az illegalitásból a veszélyes méregként, drogként, de leginkább izgalmas, mágikus italként számon tartott abszint.

  Pár éve újra kapható az EU tagországaiban, igaz nem az eredeti változat, hanem legyengített kisöccse. Az egykori Csehszlovákia volt az egyetlen az öreg kontinensen, ahol mindvégig ereje teljében pompázhatott a smaragdzöld színe és bódító "varázsereje" miatt Zöld Tündérnek is nevezett nedû.

  bohócdoktor vizit szja 1%

  loading...

  Két és fél ezer évvel ezelõtt kezdte meg kultikus pályafutását a fehér ürömfûbõl készült ital, aminek már az ókorban felismerték univerzális gyógyerejét. Krisztus elõtt 500 évvel, Püthagorasz /igen, õ az az a-négyzet plusz b-négyzetes görög/ szülési fájdalmak enyhítésére javasolta a méteresre megnövõ, cserjeszerû fehér ürömfû apró leveleinek szeszes italban történõ kiáztatásával nyert szert.

  Száz évre rá a modern orvostudomány atyjaként aposztrofált Hippokrátész, reumára és menstruációs kínokra ajánlotta az itókát. A görögöktõl ered az ital nem túl hízelgõ elnevezése is, mert iszonytató keserûsége miatt abszintionnak, azaz "ihatatlannak" hívták az ürömfû kivonatát. A rómaiak gyomorbántalmakra, míg a középkorban kifejezetten bélférgek ellen javallották a szert. Innen ered a fehér ürömfû angol elnevezése is: wormwood, vagyis féregfû.

  Az igazi abszint, amit nem gyógyító, mint inkább bódító hatása miatt készítettek, a 18. század végének puskaporos Franciaországából Svájcba menekülõ orvos, bizonyos Pierre Ordinaire-hez köthetõ. Õ volt az, aki a fehér ürömfûhöz édesgyökeret, angyalgyökeret, izsópot, ánizsmagot és édesköményt kevert és mindezt alkohollal elegyítette, sokak örömére. A titokzatos recept az orvos halála után egy svájci nõvérpárhoz került, akik hamar továbbadták a francia Major Dubied-nek, aki némi változtatás után unokájával, Henri-Louis Pernod-val neki kezdett a mágikus ital gyártásának. Pernod hamarosan önállósult és Franciaországba hazatelepülvén nagyüzemi keretek között indította be vállalkozását kezdetben napi 16, késõbb már napi 400 literrel... és a Zöld Tündér szárnyra kelt.

  Az abszint igazi elterjedése, mint annyi mindené, egy háborúnak köszönhetõ. Az Algériában zajló, 1844-47 közötti francia hadjárat katonái a lázas megbetegedéseket megelõzendõ és a harci kedvet fokozandó, jelentõs fejadagot kaptak az italból. Bár sokan úgy tartották, hogy az abszint több embert ölt meg, mint a beduinok, a "túlélõknél" mindenesetre nagy mértékû függõséget okozott és a hazatérõ katonák tömegesen kezdték keresni a párizsi kocsmákban és mulatókban kedvenc tündérüket. A század második felében futótûzként terjedt el az abszintmánia egész Európában és a mágikus ital igazi kultusszá nõtte ki magát sok helyütt. Központja mégis Párizs maradt, ahol a 19. század végén, délután 5 és 7 óra között, az úgynevezett "zöld órákra" kiürültek a két és fél milliós nagyváros utcái, mert szinte mindenki bevonult a több ezernyi kocsma, bár, lokál vagy kávéház valamelyikébe, abszintot szürcsölgetni.

  A századvég Párizsának neves mûvészei sokszor nemcsak bódító tündérüket, de múzsájukat is az abszintben látták. Többek között Manet 1859-ben festett "Az abszintivó" címû képe, Paul Gauguin: "Egy arles-i kávéházban" /1888/, Van Gogh: "Arles-i Kávéház" és Henri de Tolouse-Lautrec: "Monsieur Boileau és a kávéház" nevezetû festménye egyaránt az abszintivás misztériumát ábrázolja. Utóbb említett festõrõl az a hír járta, hogy összes képe a Zöld Tündér mámorában született és sétapálcája üreges volt, hogy mindig lötyöghessen benne némi abszint. Picasso-t abszint témájú képei léptették tovább kék korszakából a kubizmus felé és Van Gogh állítólag a mágikus ital mámorában vágta le a jobb fülét /vagy a balt?/. Charles Baudelaire, a 19. század francia költõzsenije ugyan több mûvében is elítéli a tudatmódosító szerek használatát, mégis napi 10 pohárnyi abszint volt a fejadagja. Minimum. Paul Verlaine, a fiatal Arthur Rimbaud-val folytatott viszonyáért börtönbe zárt poéta 1867-ben, unokatestvére halála után azt írta: "Tudatosan vetettem magam az abszintba, éjjel-nappal." Olyannyira, hogy bizonyos feljegyzések szerint többször is meggyújtotta felesége ruháját és haját viharos házassága során.

  Nem csupán a párizsi mûvészvilág esett áldozatul a Zöld Tündér csábításának. A Ködös Albion híres költõjének, Oscar Wilde-nak a tudata is ködbe borult néha az ánizsos italtól. A tengerentúlon New Orleans, a francia kultúrkör fõvárosa vált az abszintivás kulthelyévé, ahol többek között Jack London-t, Mark Twain-t és Walt Whitman-t is meglegyintette a Zöld Tündér szárnyának izgató, bódító varázsa.

  Magyarország számos mûvészének zsenijét szintén bátorította a méregzöld ital fogyasztása. Csáth Géza novelláit és unokatestvére, Kosztolányi Dezsõ verseit olvasva utalásokat találunk és megismerhetjük a mágikus abszint-élményt. Az sem meglepõ, hogy Ady egyebek között a Zöld Tündért is segítségül hívta verseinek a megszületéséhez és Krúdy Gyula lidérces novelláinak némelyikét is az abszint keltette víziók és hallucinációk inspirálták.

  1905. augusztusában kiáltották ki elõször gyilkosnak a Zöld Tündért és ezzel elkezdõdött a vég kezdete. Történt ugyanis, hogy egy francia munkásember abszint-mámorában megölte várandós feleségét és két gyermekét. Két évvel az eset után Georges Ohner, a francia antialkoholista liga buzgó szószólója, e szavakkal riogatta a népet: "Ha nem tiltják be az abszintot, akkor országunk hamarosan egy nagy gumiszobává válik, ahol az ország egyik fele kényszerzubbonyt lesz kénytelen húzni az ország másik felére." Egyes orvosi vélemények és több, abszintos állapotban elkövetett gyilkosság hatására végül 1915. március 16-án, az Egyesült Államok és Svájc után, Franciaországban is betiltották az abszint forgalmazását, amihez késõbb számos ország csatlakozott.

  Közel egy évszázaddal a tilalom bevezetése után már többet lehet tudni a mágikus ital ártalmas, idegroncsoló hatásáért felelõs összetevõirõl. Kiderült, hogy a bûnös nem a fehér ürömfû, hanem csak annak levelében és virágában megtalálható illóolaj egyik összetevõje a tujon. Tudósok és orvosok szerint ez az anyag idegméregként hat, epilepsziás görcsöket okozhat és az abszint mértéktelen fogyasztása pszichés károsodáshoz vezethet. Mindezek tudatában feltételesen szabadlábra helyezték a Zöld Tündért, de az új európai uniós szabvány elõírja, hogy az ital, hígítatlan állapotában a tujon-tartalom nem haladhatja meg a kilogrammonkénti 10 milligrammot.

  Az abszint hívei, többek között Eminem és Johnny Depp is, mindannyian elismerik, hogy a méregerõs, 50-80 százalékos ital mértéktelen fogyasztása jelentõs erkölcsi és szellemi romlást okozhat, de ha az ember megtanul bánni vele, akkor a Zöld Tündér mágiája nem mérgez, csak elvarázsol.

  Torma László


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Az áfonya segít megőrizni a testi és szellemi frissességet

  Az áfonya segít megőrizni a testi és szellemi frissességetA vad áfonya tápértéke nagyobb a termesztettekénél. A frissen szedett fekete áfonya 100 grammja mintegy 400 mg antocián-származékot tartalmaz. Az antociánok serkentik a kollagénszintézist, ami a kötőszövetek és bőr egészségéhez, üdeségéhez elengedhetetlenek. Antibakteriális és keringést serkentő hatásuk is van. Serkentik az immunrendszeri védekezést. A szervezet minden pontján serkenti a kapilláris erek vérellátását, s mint ilyen, a szemfenék érhálózatát épen tartva közvetetten és közvetlenül is segít az ideghártya regenerálódásában.

 • Reggelizési szokások Magyarországon

  A magyar felnõtt lakosság 30 százaléka csak rendszertelenül, vagy egyáltalán nem szokott reggelizni.

  A felmérés adatai azt mutatják, hogy a magyarok 80 százaléka reggelente otthon eszik, s a megkérdezettek 30 százaléka nem minden nap, vagy egyáltalán nem szokott reggelizni. A 18-29 éves fiatalok közel fele, míg a 30-39 és 40-49 évesek harmada hetente legalább egyszer házon kívül reggelizik, átlagosan 320-340 forint értékben.

 • Rejtett cukrokat fogyasztanak a fogyókúrázók

  Azzal, hogy valaki a fogyókúra ideje alatt kerüli a péksüteményeket, süteményeket, édességeket, nem tesz cukrot a kávéba, teába, bizony még nem került el minden lehetséges cukorveszélyforrást.

  Egy amerikai felmérés szerint a nõk mintegy 18 teáskanálnyi hozzáadott cukrot fogyasztanak naponta, ami nagyon sok. Ha ebbõl kivonjuk a fogyókúra alatt megspórolt mennyiséget, még akkor is jó pár teáskanálnyi felesleges cukor marad, amely valahogyan a szervezetbe kerül.

 • Mitõl lesz kék a banán?

  Banánhéjat, amelynek állítólag hallucinogén hatása van. Ha az "érett sárgákat" UV-fénnyel világítják meg, akár drogmámorban is érezheti magát a szemlélõ - ugyanis ekkor kéken világítanak, tudósítanak innsbrucki kutatók az "Angewandte Chemie" címû szaklapban.

  "Mi magunk is meglepõdtünk azon, hogy ezt a jelenséget eddig senki sem fedezte fel", mondja Bernhard Kräutler, a kutatás vezetõje. Hiszen a gyümölcs, amelybõl évente 72,5 millió tonna terem, a világ ötödik legfontosabb élelmiszere.

 • Nem mindegy, hogy mit eszik a kismama

  Az anya helyes étrendjével csökkenthetõk bizonyos születési rendellenességek kockázatai
  Oldal nyomtatása Szövegméret növelése Szövegméret csökkentése Oldal továbbküldése

  Brit kutatók szerint a teherbeesés elõtt és után túl zsíros ételeket fogyasztó kismamák a születési rendellenességek nagyobb kockázatának teszik ki magzataikat. Pedig akár veleszületett szívrendellenességek is megelõzhetõk lehetnek az anya helyes étkezésével.

 • Kórokozók, amelyeket kötelezõen megeszünk

  A szalmonella mellett a gyors egymásutánban Ausztriában és idehaza is feltûnt listeria az egyik leggyakoribb, akár halált okozó ételbacilus.

  „Aki vett ilyen terméket, és még nem fogyasztotta el, azonnal dobja ki. Ha már evett belõle, menjen orvoshoz, mert a lappangási idõ 70 napig is eltarthat, és aztán már nem fogja tudni, mitõl lett agyhártyagyulladása” – riogatott az utóbbi napokban számos magyarországi elektronikus postafiókban landolt levél.

 • Miért eszünk tonhal helyett szardíniát?

  Ha változtatunk táplálkozási szokásainkon, és a tonhal helyett inkább a szardíniát választjuk, egy kicsit már hozzájárultunk a tengerek biológiai egyensúlyának megõrzéséhez...

  A tengeri csúcsragadozók túlhalászása olyan mértékû, hogy napjainkra 66%-kal csökkent a tõkehalak, tonhalak, sügérek és egyéb ragadozó halak állománya – derül ki a British Columbia Egyetem Halászati Központjának vezetõinek legutóbbi tudományos vizsgálatából. A csúcsragadozó halak hiánya ugyanakkor azt eredményezi, hogy túlszaporodnak a kicsik.

 • Hússal, vagy hús nélkül egészségesebb az élet?

  Egészséges a hús megvonása? Teljesen le kell róla mondani vagy elég, ha idõnként tisztítókúrát tartunk? Mennyire veszélyesek a radikális tisztítókúrák?

  A vegetáriánus étrend és a hosszabb-rövidebb ideig tartó böjtök egészségre gyakorolt hatásai körül sok vita alakult ki. Kutatások szerint a húsmentes táplálkozással több betegség – így a cukorbetegség, szívpanaszok és elhízás – kialakulásának kockázata csökkenthetõ, emellett a daganatos megbetegedések elõfordulása is visszaszorítható.

 • Kevés energia, sok értékes összetevõ, rost, vitamin és ásványi anyag: Ez a leves!

  A napjainkban mind több embert érintõ kóros elhízás egyik fõ oka a mozgásszegény életmód mellett az, hogy a fejlett országokban túlságosan magas energiatartalmú élelmiszereket fogyasztanak.

  Táplálkozáskutatók szerint az ideális élelmiszerek 100 grammja nem tartalmazhat 107 kalóriánál többet. Ehhez képest az átlagos közép-európai ételben 155 kalória van, a gyorséttermekben kapható ételek kalóriatartalma pedig 100 grammonként 290 kalória. A megoldás kézenfekvõ: olyan élelmiszerekbõl kellene összeállítani a napi étrendet, amely a legmegfelelõbb tartalommal rendelkezik.

 • A szaloncukor története

  Jellegzetes karácsonyi csemege a szaloncukor, amelybõl ma nagyon sokfélét vásárolhatunk.

  A szaloncukor híres mestercukrászok mûhelyeiben született a múlt században, és csak nálunk maradt hagyományos ünnepi édesség. Ez a finomság otthon is elkészíthetõ. Szaloncukrot már a múlt században készítettek a cukszászok, de az édesség igazán a századfordulón vált divatossá.

 • Az éjszaka titkai

  Napi nyolc óra – ennyit mindenkinek aludnia kell(ene). Kevesen tudják teljesíteni. Õk azok, akik fogékonyabbak a fertõzésekre, különféle nyavalyákra. Az alváshiány ugyanis nemcsak kimerültté tesz – gyengíti az immunrendszert is. Vannak, akinek az ötórás alvás is bõven elég, de õk vannak kevesebben. Kihagyják az alvás felszínes szakaszát, azonnal mély álomba merülnek. Az átlagember viszont , ha keveset alszik, másnap a munkahelyén gyengébben teljesít. Nem könnyû, de el kell érni, hogy az álom édes és pihentetõ legyen. De mi kell hozzá?

 • Bajaiak Európa halevõ rekorderei - VIII. Országos Halfõzõ Verseny gyõztes receptje

  A bajaiak manapság is Európa halevõ rekorderei. Évente fejenként 66 kiló fogy pontyból, kárászból, keszegbõl, harcsából, csukából, a Duna és mellékága, a Sugovica uszonyos kincseibõl.

  Az 1996 óta minden évben megtartják a híres halfõzõ fesztivált. Az idén már négynapos a mulatság. A soknemzetiségû városhoz illõn gazdag folklórprogrammal, kézmûves vásárral, bor- és pálinkaudvarral várják a kíváncsiskodókat a Petõfi-szigeten.

 • Egyre egészségtelenebbek az otthon elkészített ételek

  Növekvõ kalóriatartalmuk miatt ma már az otthon, saját kezûleg elkészített ételek sem egészségesebbek az éttermekben felszolgált változataiknál.

  Ma már szinte fölösleges a tûzhely fölé görnyedve több órát robotolni azért, hogy ízletes - és tudomásunk szerint a gyorsételeknél egészségesebb - fogásokat szolgáljunk fel családtagjainknak, ugyanis az elmúlt években jelentõsen megnövekedett a saját kezû elkészítésre váró receptek kalóriatartalma.

 • Természetes C-vitamin forrás

  A vitaminok az emberi szervezet számára nélkülözhetetlenek. A vegyes táplálkozás többnyire fedezi az átlagos vitaminszükségletet, de az étrend összeállításánál figyelemmel kell lenni arra is, hogy az ételek elkészítése során - fõleg hevítés hatására - a vitaminok 10-50%-a is elbomolhat, elveszhet. C-vitaminra folyamatosan szüksége van a szervezetünknek, fõleg most, hogy a hûvösebb idõ beköszöntével egyre többen megbetegednek - de azt talán kevesen tudják, hogy mennyi is az ideális mennyiség.

 • Számítógépfüggõ a gyerekem!

  Azt mondják, a számítógépesek vagy játszanak és függnek a géptõl, vagy használják a gépet és függnek tõle.

  Köztes állapot nem létezik. De vajon egészségesnek nevezhetõ-e, ha egy hétéves gyerek heti tíz óránál többet ül a számítógép elõtt? Dani hétéves volt, amikor egy igazi számítógéppel lepte meg az édesapja karácsonyra. Egy akkoriban még divatosnak számító C64-es bújt meg a fa alatt. Dani csak annyit értett az egészbõl, hogy a számítógép valami olyasmi, mint a számológép, de idõnként lehet vele rajzolni, és a kurzor színe is állítható, sõt, ami a legeslegfontosabb: a legjobb játékok ezen játszhatók.

 • A világ leghizlalóbb ételei

  Kíváncsi arra, melyek azok az ételek, amelyek garantáltan elhízáshoz vezetnek? Számos hír kering egyik-másik hozzávalóról, gyümölcsrõl, zöldségrõl. De vajon igazak-e? Most kiderítjük! Igen, a zsír a leghizlalóbb, bár felvetõdtek olyan vélemények is, amelyek szerint mégis egészségesebb, mint az olaj. Valóban, a szakemberek szerint az elhízáshoz nem elég csak a sok zsírbevitel, a tartós túlsúlyt a túltápláltság és a magas zsírkalória kombinációja eredményezi.

 • Cseresznye: az istenek csemegéje

  Az úton levõ ókori katonák egyik legkedveltebb szomjoltója a cseresznye volt, méltán, hiszen 78-82%-a víz. 100 grammjának, egy marék cseresznyének az energiatartalma 65-70 kcal, mintegy 264-295 kJ. Alig van benne zsír (0,3 g) és fehérje, viszont 13 grammnyi szénhidrát, 1,3 g növényi rost van benne.

  Természetesen gyümölcscukor tartalma attól is függ, mennyire érett cseresznyével van dolgunk. Kifejezetten sok A-vitamin, valamint B1-, B2-, B6-vitamin van benne, továbbá fólsav, pantoténsav, niacin, biotin és riboflavin.

 • Vitaminkúra a megtépázott idegekre

  Létezik úgynevezett vitaminkutatás is, amelynek legújabb eredményei szerint az erõs vagy gyenge idegzet nem feltétlenül genetika, tehát öröklõdés kérdése, hanem sokkal inkább a táplálkozás függvénye. Azaz: a megfelelõen védett és táplált idegek optimizmust és frissességet termelnek. Nem vagyunk egyformák - van, aki gyenge idegzetû, más ingerlékenyek, vagy éppen idegbajos... A vitaminkutatók állítják: ...

 • Sör, bor, pálinka…és a másnaposság

  Az alkohol különleges anyag. Fogyasztása okozhat élvezetet, de ugyanakkor szenvedést is: káros hatást gyakorolhat az egészségre, a családi életre, a munkára. A kérdés tehát az, hogy megtaláljuk-e az egyensúlyt, és hallgatunk-e józan eszünkre? Fontos, hogy ismerjük az alkohol hatásait.

  A sör, a bor, a pálinka, a likõrök és az egyéb alkoholos italok különböznek az alkoholtartalom tekintetében. Mégis bármelyikbõl iszunk egy-egy pohárral, az többé-kevésbé ugyanannyi tiszta alkoholt tartalmaz. Ennek az az oka, hogy az italok poharainak tervezésekor gondoltak erre.

 • Számos kedvezõ hatással bír egészségünkre a pomelo

  A malájok különleges gyümölcse a pomelo, amely kicsit a grapefruitra hasonlít - nemcsak finom, de élettani hatásai is kiválóak. A grapefruit rokona is lehetne ez a hozzá igen hasonló déligyümölcs - ugyancsak vastag héjú, szivacsos citrusgyümölcs, utóbbiak között méretét tekintve a legnagyobb fajta. Hazánkban nem honos, de jótékony hatásai miatt érdemes kipróbálni. A pomelo esetében sem mindegy, milyen állapotában fogyasztjuk. Éretten sárgás, halványzöldes színe van, a húsa rózsaszíntõl kezdve mélyvörösig is terjedhet. A már kifejezetten sárga héjút érdemes megvenni, mert az a legédesebb.

bohócdoktor vizit szja 1%

loading...