rss
  • Szaloncukrot mi magunk is készíthetünk

  • Szaloncukrot mi magunk is készíthetünkIgaz ami igaz, elég nehéz megtalálni a megfelelő szaloncukrot, úgy, hogy nem akarunk vagyonokat költeni rá. A választék bőséges, így nagyon nehéz eldönteni, melyiket is válasszuk, így aztán könnyen ráfaraghatunk, és találhatunk nekünk éppen nem ízlő szaloncukrot is. Bár vannak, akik esküdnek egy-egy bevált fajtára, a vállalkozóbb kedvűek otthon is készíthetnek saját készítésű szaloncukrokat, saját ízlésüknek megfelelően ízesítve. Ha magunk készítjük házilag a karácsonyi szaloncukrot, sok sok aromától, színezéktől és állományjavító adaléktól kímélhetjük meg magunkat!

    loading...

    Az eredmény pedig sokkal finomabb, mint a bolti szaloncukor. Akármilyen elképesztő, ez ízre és állagra is szinte teljesen megegyezik a bolti zselés szaloncukorral, csak finomabb! A mazsolákat válogassuk át, szedjük ki belőle a szárakat, oda nem való dolgokat, majd öntsünk rá forró vizet és így tegyük félre. Egy nagyobb tálba mérjük bele a kókuszreszeléket, a darált diót, fahéjat.


    Reszeljük bele egy narancs héját, és adjuk hozzá a narancslevet is. A mazsolát szűrjük le és botmixerrel pürésítsük. Majd ezt is adjuk a többi hozzávalóhoz. Alaposan keverjük össze. A tenyerünkben formázzunk belőle egyforma méretű szaloncukor alakokat. Majd tegyük őket egy szilikonos sütőpapírral fedett tálcára és tegyük őket hűvös helyre - de ne hűtőbe! - egy napra szikkadni. Az egy nap elteltével olvasszuk meg a csokoládét vízgőz fölött. Ha túl sűrű, kevés olvasztott kókuszzsírral hígíthatjuk. Mártsuk ki őket a megolvasztott étcsokoládéban és a papírra visszatéve hagyjuk megkötni a csokoládét rajtuk.

    Recept:

    A mazsolákat válogassuk át, szedjük ki belőle a szárakat, oda nem való dolgokat, majd öntsünk rá forró vizet és így tegyük félre. Egy nagyobb tálba mérjük bele a kókuszreszeléket, a darált diót, fahéjat. Reszeljük bele egy narancs héját, és adjuk hozzá a narancslevet is. A mazsolát szűrjük le és botmixerrel pürésítsük. Majd ezt is adjuk a többi hozzávalóhoz. Alaposan keverjük össze. A tenyerünkben formázzunk belőle egyforma méretű szaloncukor alakokat. Majd tegyük őket egy szilikonos sütőpapírral fedett tálcára és tegyük őket hűvös helyre - de ne hűtőbe! - egy napra szikkadni. Az egy nap elteltével olvasszuk meg a csokoládét vízgőz fölött. Ha túl sűrű, kevés olvasztott kókuszzsírral hígíthatjuk. Mártsuk ki őket a megolvasztott étcsokoládéban és a papírra visszatéve hagyjuk megkötni a csokoládét rajtuk.

    Hozzávalók:

    A töltelékhez
    - 50 g dió (darált)
    - 25 g kókuszreszelék
    - 125 g mazsola
    - 1 db narancshéj (reszelt)
    - 1 evőkanál narancslé
    - 1 csapott teáskanál fahéj (őrölt)

    A bevonathoz
    - étcsokoládé (53%-os)


    Recept forrása: www.aprosef.hu


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • WOK, a kínai konyha remekmûve

    A kínaiak univerzális edénye a wok. Ebben fõznek, sütnek, dinsztelnek, olajban sütnek és párolnak.

    A wokot eredetileg nyílt tûzhelyre állították. Ehhez igazodott az optimális hõelosztást biztosító, félgömb alakú formája, melynek következtében az ételek gyorsan elkészülnek, így messzemenõen megõrzik tápanyagtartalmukat. Az edény alapvetõkellékei: az elkészült hús vagy zöldségdarabok tárolására szolgáló drótrács, a pecsenyeforgató lapát, a szintén dróthálóból formált szûrõkanál és a pároláshoz használt bambuszkosárka.

  • Vizesedés ellen

    Ülõ vagy álló munkát végzel, esetleg babát vársz, és dagad a lábad? Megmutatjuk, mit tehetsz ellene!

    A vízvisszatartás ellen az egyik legjobb természetes gyógyszer a fekete áfonya. Ez az ízletes bogyós gyümölcs tele van az antocianid nevû antioxidánsokkal, amelyet többek között az érfalakat is formában tartják, így segítik a vér- és nyirokkeringést. Reggelire, tízóraira és uzsonnának is kiváló ez a gyümölcs, eheted magában vagy egy pici citromlével, esetleg egy doboz natúr joghurttal

  • Ételek, amitől szép barna színünk lesz

    Ételek, amitől szép barna színünk leszKevesen gondolnák, de barnulni egészségesen is lehet, ha közben gondoskodunk a megfelelő védelemről, mely belsőleg vitaminpótlással, pontosabban a barnulásért felelős, és a bőr védekezőképességét fokozó béta-karotinnal és egyéb értékes tápanyagokkal történik. Ma már mindenki előtt ismert, hogy napozáskor a bőrünket érő UVA és UVB sugarak szárítják, károsítják, öregítik a bőrt. A túlzott napozás, a káros sugárzás - hosszú távon - a szervezetben összeadódik, s akár bőrrákot is okozhat. A béta-karotin köztudottan a barnulás legfőbb segítője.

  • Gabonaevés a hosszú élet titka

    Azok a cukorbeteg nõk élnek a legtovább, akik a legtöbb teljes õrlésû gabonából készült ételt fogyasztják.

    Az Egyesült Államokban 1976-ban kezdõdött az a hosszú távú vizsgálat, amelyben 121 700 ápolónõ adta beleegyezését ahhoz, hogy adatait személytelenül, de tudományos célra összegyûjtve fölhasználják. Meian He és munkacsoportja most 7822, felnõttkori cukorbetegségben szenvedõ ápolónõ 26 éves megfigyelésének eredményeit összegezte.

  • Még hobbi és luxus a bioélelmiszer

    A világ biopiacának forgalma tavaly lépte át elsõ ízben a 40 milliárd amerikai dolláros küszöböt. Folyamatos a növekedés a biotermékek gyártásában, éllovas az Egyesült Államok és Németország.

    Az ágazat legrangosabb nemzetközi bemutatkozását 2009 februárjára tervezik, amikor két tucatnyi magyar cég is szerepel majd Nürnbergben, a BioFach kiállításon.

    A legnagyobb ökológiailag mûvelt földterület Ausztráliában található, ezután Kína, Argentína és az Egyesült Államok következik.

  • Mivel mérgezi magát a legegészségtelenebb nemzet?

    Nagy-Britannia már évtizedek óta a kulináris szemét országa a világ szemében. A szigetország ennek ellenére a televíziós fõzõmûsorok õshazája és éllovasa, mégis úgy tûnik, saját nemzetüket nem sikerült tartalmas ételek fogyasztására ösztönözni. Az angolok nem szívesen álldogálnak a tûzhely mellett, és fõznek. Kiderült ugyanis, hogy a szigetország lakói eszik a legtöbb készételt egész Európában. Olyanokat, amelyeket a bolt polcairól levéve csak ki kell csomagolni, és be kell tenni a mikrohullámú sütõbe.

  • Édesítõszerek kávéba, üdítõbe és egyebekbe

    A light élelmiszerek és üdítõitalok szinte mindegyike szintetikus édesítõszereket tartalmaz. A cukorbetegek és a fogyókúrázók az ilyen mesterségesen ízesített termékeket fogyasztják. Bár nincs bizonyítható mellékhatásuk, a kismamáknak és a gyerekeknek érdemes természetes édesítõszereket választani.

    A light üdítõkben, gyümölcslevekben, egyes joghurtokban és még a cukormentes rágóban is édesítõszerekkel helyettesítik a cukrot.

  • Öt egyszerû finomság gyerekeknek

    Szeretnél valami különlegeset, finomat csinálni a gyerekeknek? Néhány recept, ami sikeres lehet a gyerkõcök körében.

    Ajánlott gyermekzsúrokon, gyermekfoglalkozások alkalmával, biztos lehetsz benne, hogy élvezni fogják a kicsik.

    Ki tudja, lehet, hogy ekkor döntik majd el õk is szakácsok lesznek. Aztán anyuci majd örülni fog a mosásnál, de a gyermekek boldogsága mindennél fontosabb.

  • Tartós paradicsomot termesztettek Indiában

    Hosszan friss, minõségét akár 45 napig is megõrzõ, ezáltal pedig tovább tárolható genetikailag módosított paradicsomot termesztettek tudósok Indiában.

    A kutatók két olyan enzim esetében alkalmazták a géntechnológiát, amelyek a paradicsom érésekor fokozott mennyiségben vannak jelen. A szakemberek szerint mindkét enzim hozzájárul ahhoz, hogy a termés frissességébõl veszítve puha legyen.

  • Mellrák ellen ingyunk sok vörösbort

    Laboratóriumi tesztek azt mutatják, hogy a vörösborban található reszveratrol megduplázhatja egy kemoterápiás szer, a rapamicin hatását - idézte amerikai kutatók megállapítását kedden a The Daily Telegraph online kiadása.

    A tumorsejtekben gyakran fejlõdik ki ellenálló képesség a rapamicinnel szemben, amelyet kilökõdést gátló szerként is használnak.

    A rapamicin lassítja a rákos daganatok növekedését, ezért alkalmazzák kemoterápiás hatóanyagként.

  • Észvesztõ cukor

    Eddig is tudtuk a cukorról és a fehér lisztrõl, hogy nem tartoznak az egészséges táplálékok közé - de mára bizonyítottá vált a magatartásra való negatív befolyásuk is.

    Elgondolkodtató két amerikai vizsgálat eredménye. Tanulási nehézségek illetve magatartászavarok miatt kisegítõ iskolába járó gyerekek egyik csoportjánál a tanárok és szülõk közremûködésével reformtáplálkozást vezettek be, míg a másik csoport szokásos módon étkezett.

  • Nem is gondolnánk, milyen egészséges a banán

    Nem is gondolnánk, milyen egészséges a banánA banán az egyik legtöbbet termesztett és fogyasztott növény, népszerűségét jól mutatja, hogy az amerikaiak több banánt esznek, mint narancsot és almát együttvéve. A kellemes ízen és a praktikusságon kívül a banánnak számos kedvező egészségügyi hatása is van, emellett nagyon tápláló és rengeteg vitamin található benne. Egy közepes banánban (mely nagyjából 125 grammos) 110 kalória és 30 gramm szénhidrát van, emellett jó forrása a B- és C-vitaminnak, a káliumnak, a magnéziumnak és az élelmi rostoknak is.

  • Tévhitek a fogyással kapcsolatban

    Milyen elképesztõ tévhitek terjengnek a köztudatban a fogyókúrával kapcsolatosan?

    Az olyan tanácsok, mint a: „Ha le akarsz fogyni, akkor egyél minél kevesebbet! Más szóval kezdj el koplalni. Vagy, használd valamelyik turbó diétát! De még olyat is hallani, hogy tudósok fejlesztettek ki, 2 hetes fogyókúrát, amivel 18 kilót lehet fogyni.” Egyiket sem kívánom megcáfolni, mert elméletben és gyakorlatban mûködnek, mivel anno én is ezekkel a módszerekkel fogytam le. A statisztikák mégis azt mutatják, hogy a gyakorlatban keveseknek sikerül. Erre a legjobb példa az ismerõseim, akiknek már nem sikerült.

  • A héjba zárt csoda, avagy a legolcsóbb fehérjeforrás

    Az étkezési szakértõk szerint a tojásra nem szabadna többé egészségkárosító ételként tekinteni, az ugyanis szinte minden létfontosságú tápanyagot tartalmaz, és fogyasztása nem jelent rizikófaktort a szív- és érrendszeri betegségek tekintetében.

    Az idõseket közel 40 éven keresztül óva intették a tojás fogyasztásától a benne található étkezési koleszterin miatt - nyilatkozta Dr. Don McNamara - Az évek során azonban egyértelmûen kiderült, hogy az étkezési koleszterin nem növeli a szívbetegség kockázatát, ellentétben a telített és transz-zsírokkal.

  • Véres Mária itala: 75 éves a Bloody Mary koktél

    New York - Hetvenöt éve, 1933-ban keverték az elsõ Bloody Mary koktélt.

    Az ital New Yorkban született, alkotója a hagyomány szerint egy francia származású kocsmáros. Legfõbb összetevõi a vodka, a paradicsomlé, a tabasco paprikaszósz és a worcestershire szósz.

    A koktél születési neve Red Snapper. Mai elnevezését valószínûleg I. Mária XVI. századi angol uralkodóról kapta, aki különös kegyetlenséggel próbálta helyreállítani a katolikus egyház uralmát országában, és a Véres Mária (Bloody Mary) gúnynevet ragasztották rá.

  • Nem mindegy, hogy mivel eteted a babádat!

    Sok tejtermék és hús gyermekkorban: erõsebb csontok felnõttkorban

    New York - A sok tejterméket és húst fogyasztó gyerekekbõl erõsebb és egészségesebb csontozatú felnõttek lesznek - erre az eredményre jutott egy bostoni kutatók által publikált tanulmány.

    A gyermekként naponta legalább kétszer tejterméket fogyasztó fiúk és lányok csontjai kamaszkorukra sûrûbbek lettek, mint olyan kortársaiké, akik kevesebbet vettek magukhoz.

  • Nagy adag saláta, kisebb adag hús, sok gyümölcs

    Fogyasztóbarát kalóriaszegény étrend

    A kalóriaszegény étrenden élõk egy nap alatt jóval nagyobb tömegû ételt fogyasztanak el, és több hasznos tápanyaghoz juttatják szervezetüket, mint azok, akik kalóriadús élelmiszereket fogyasztanak - tûnt ki az amerikai dietetikusok szövetségének folyóiratában megjelent írásból.A sok gyümölcs, zöldség, és a rostban gazdag, teljes kiõrlésû magvak kedvelõi naponta több száz kalóriával kevesebbet vesznek magukhoz, a létfontosságú vitaminokból...

  • Nem mindegy, milyen összetételű ásványvizet fogyasztunk

    Nem mindegy, milyen összetételű ásványvizet fogyasztunk Nem mindegy, milyen ásványvizet fogyasztunk. Alaposan tanulmányoznunk kell a különböző összetevőket ahhoz, hogy valóban jót tegyünk a szervezetünkkel, különösen a nyári időszakban, amikor fokozottabb a folyadékszükséglet. Más víz kedvező például a kisbabáknak, és más a magasvérnyomással küzdő betegeknek, illetve azoknak, akik túl sósan esznek. Ezt a közel három liter folyadékot azért kell nap mint nap bevinni a szervezetbe, mert körülbelül ennyit veszítünk el naponta – kiváltképp nyáron – verejtékkel, vizelettel, széklettel és a légzéskor kibocsájtott párával.

  • Birsalma: sok problémára gyógyír és még finom is

    Az alma az egyik legismertebb és legkedveltebb gyümölcsök egyike. Nem így a birsalma, melyet már jóval kevesebben kedvelnek. Pedig ízletes desszert készíthetõ belõle, és emésztésünket is segíti.

    A birsalma a rózsafélék családjába tartozik, a Kaukázus környékén õshonos. Világszerte 40-50 birsfajtát is termesztenek, Magyarországon 10-15 fajta található meg. Gazdag pektinben, mely csökkenti a bélgyulladást, valamint szabályozza a vércukor- és koleszterinszintet, és lassítja annak felszívódását.

  • Amit a szójababról tudni kell

    A szójabab tömegének kb. 60%-át olajok és fehérjék alkotják, ebbõl a fehérje 40% és az olaj 20%.

    A szójafehérjék nagyobb része hõálló fehérje, ezért magas hõmérsékleten kell fõzni. A szója oldhatatlan szénhidrátjai poliszacharidok: cellulóz, hemicellulóz, és pektin. A szója legtöbb szénhidrátja rostanyag. A szójabab genistein és daidzein izoflavonokat is tartalmaz, amelyek fitoösztrogén molekulák. A mag fehérjetartalma elérheti a 40%-ot, zsírtartalma a 20%-ot. Zsírjának és fehérjéjének az összetétele rendkívül hasonlít az állati eredetû zsírokhoz és fehérjékhez.

loading...