rss
  • Házi készítésű kenyér, kenyérsütőgép nélkül

  • Házi készítésű kenyér, kenyérsütőgép nélkülKenyérsütőgéppel igazán egyszerű otthon elkészíteni a kenyeret, csak beledobáljuk a hozzávalókat, a többi feladatot pedig elvégzi a gép helyettünk. Na de mi van azokkal, akiknek nincs otthon kenyérsütőjük és nem is igazán akarnak vagy tudnak beruházni egy ilyen szerkezetre? Bizony gép nélkül is készíthető otthon finom házi kenyér, az igaz, hogy kicsit körülményesebb és időigényesebb folyamat, viszont megéri foglalkozni vele, ugyanis isteni finom és legalább biztosan tudjuk, mi került a kenyérbe.

    Érdemes teljes kiőrlésű liszteket választanunk, hiszen ezekben sokkal több vitamin és ásványi anyag található.


    Hozzávalók egy 800 grammos kenyérhez:

    - 250 gramm teljes kiőrlésű rozsliszt
    - 250 gramm teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
    - 1 teáskanál szárított élesztő
    - 2 teáskanálnyi só
    - két csapott evőkanál cukor
    - 180 ml víz
    - 175 ml kefir
    - 1,5 evőkanál olívaolaj
    - tetszés szerint kevés olajos magvak

    A szárított élesztőt és a sót, illetve a cukrot adjuk hozzá a lisztekhez,majd keverjük bele a magokat is. Ha ez megvan, akkor adjuk hozzá a vizet és a kefirt, illetve az olíva olajat, majd jó alaposan dolgozzuk el. Ha ez megvan hagyjuk kelni meleg helyen, körülbelül egy órát, majd sütőpapírral bélelt tepsibe, kívánt alakúra formázva tegyük bele. Közepes hőmérsékleten 40-45 percig süssük. Ha kész hagyjuk kihűlni és csak akkor kezdjük el szeletelni.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Kalciumforrás vagy allergén?

    A tejivást ellenzõk és pártolók tábora továbbra sem jut egyetértésre. Lássuk, melyek a legfontosabb kérdések. Szükségünk van egyáltalán tejre? A tej elsõrangú kalciumforrás. Fél liter fedezi egy felnõtt napi kalciumszükségletének felét. Aki lemond a tejrõl és a tejtermékekrõl, annak sok brokkolit, káposztát, fügét, mandulát és szezámmagot kell fogyasztania. Ám azzal számolni kell, hogy a növényi táplálékokban található kalcium nem olyan tökéletesen szívódik fel, mint a tejben lévõ. Valóban gyakran vált ki allergiás reakciót a tej?

  • Sült rovar és dzsungellikõr a thai asztalokon

    A thai ételek csípõsek, minél északabbra haladunk, annál erõsebb fogásokkal fogunk találkozni. A rizs mellett mindenféle étel kerül az asztalra, amibõl lehet válogatni. Kanalat a jobb kézben, villát a balban tartsuk, de ha nem kapunk evõeszközt, a jobbunkkal nyugodtan tunkolhatunk is. Akinek pedig van gusztusa, akár a sült rovarlárvát is megkóstolhatja. A thai konyha a világ minden pontján ismert, minden nagyvárosban lehet találni egy rakás thai éttermet, más kérdés, hogy itt valóban autentikus ételeket kapunk-e.

  • Hogyan fogyasszuk a rizst?

    Sósan vagy édesen, pecsenyével, fûszeres mártással, töltelékben vagy akár édes tejben is remek. Nem tartalmaz zsiradékot, cukrot, sót, viszont annál több értékes ásványi anyagot és vitamint. A világ népességének több mint fele rizsen él, de nem hiányozhat az ínyencek konyhájából sem. Hiszen a rizs nagyon sokféle lehet, egy-egy fajta a származási helyérõl vagy az alakjáról kapta a nevét. A hosszúkás szemû rizs kevesebb, míg a gömbölyû szemû több keményítõt tartalmaz. Elõbbi a fõzés során kevésbé, utóbbi jobban összetapad.

  • A növényekben gazdag étrend csökkentheti a mellrák kockázatát

    A zöldségben, gyümölcsben, szójában dús étrend akár 30 százalékkal is csökkentheti az emlõrák kialakulásának kockázatát - állítják amerikai kutatók. Lesley M. Butler, a Coloradói Állami Egyetem munkatársa és csapata 34 ezer kínai nõ adatainak felhasználásával készítette el tanulmányát, amelynek eredménye szerint a növekvõ zöldség-gyümölcs-szója bevitellel csökken a mellrák kockázata. Butler úgy véli, megállapításaik az amerikai nõkre is érvényesek, noha õk a Szingapúrban élõ kínai nõk étrendjét és egészségi állapotát vizsgálták a Singapore Chinese Health Study alapján.

  • Szőlőből is készíthetünk lekvárt és dzsemet

    Szőlőből is készíthetünk lekvárt és dzsemetA száráról leszedett szőlőszemeket alaposan megmossuk, majd a cukorral és a fahéjjal a főzőedénybe rakjuk. Lassú tűzön főzzük, majd a feljövő habot és a magokat szűrőkanállal le-, illetve kiszedjük. Ha már nem habosodik, és a magok sem jönnek fel a gyümölcsmassza tetejére, hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, s vele még néhány percig főzzük. Levesszük a tűzről, és forrón üvegekbe töltjük. Ezt készíthetjük fehérszőlőből, piros szőlőből vagy akár vegyesen, keverve is kipróbálhatjuk. Az biztos, hogy mindenhogy isteni finom.

  • Itália és a tészták világa

    Már a gondolatára is mûködésbe lépnek az ízlelõbimbóink. Néhány jó tanács és megfelelõ hozzávalók segítségével hipp-hopp az asztalra varázsolhatjuk Itáliát. És ne lepõdjünk meg, ha az egész család így kiált majd fel: mamma mia! Lasagne, farfalle, tortellini, ravioli, penne vagy makaróni -színes vagy fehér, száraz vagy friss- tésztából egyszerûen mindenki talál kedvére valót. Mivel Olaszországban minden étkezéskor esznek tésztát, érthetõ, miért a rengeteg fajta.

  • Helyes táplálkozással az allergia ellen

    Ha beköszönt a tavasz, a természet éledezik - de vele együtt sajnos az allergia is... Sokan ismerik a kellemetlen tüneteket, az eldugult orrot, a vörös és könnyezõ szemeket, a sípoló lélegzést és társaikat... Nézzük, mit tehetünk a helyes táplálkozással az allergia ellen!

    Így nem kevesen vannak, akik sorscsapásként, sõt valóságos kálváriaként élik meg ezt a civilizációs betegséget. Hogy ez ne így legyen, most igyekszünk néhány adalékkal bõvíteni az allergiával, annak megelõzésével kapcsolatos ismereteinket.

  • A baconos szendvics csökkenti a másnaposságot

    London - A sültbaconos szendvics csökkenti a másnaposságot - állítják brit kutatók.

    Elin Robert, a Newcastle-i Egyetem Élettudományi Központjának kutatója szerint az étel ugyan nem szívja fel az alkoholt, ám felgyorsítja az anyagcserét, megkönnyítve ezáltal a szervezet méregtelenítését. Ily módon az étkezés után javul a tivornyázó közérzete. "A kenyér gazdag szénhidrátforrás, a bacon viszont tele van fehérjével, amely aminosavakra bomlik le. A szervezetünk pedig igényli az aminosavakat" - magyarázta Elin Roberts.

  • A rendszeres tojásfogyasztás segít fenntartani szervezetünk erőnlétét

    A rendszeres tojásfogyasztás segít fenntartani szervezetünk erőnlététA rendszeres tojásfogyasztás nem hogy káros lenne, ellenkezőleg, segít fenntartani a szervezet maximális fizikai és szellemi erőnlétét. Ráadásul, ellentétben az eddigi általános nézettel, napi 1-2 tojás fogyasztása optimálisnak számít, és nem vezet súlyfelesleg kialakulásához sem. Ami a tojás tápanyag-összetételét illeti, valóságos kincsesbánya a szervezetnek, ezért királyi tápláléknak minősül, hiszen rengeteg olyan vitamint és nyomelemet tartalmaz, melyeket a modern orvostudomány napi bevitelre javasol.

  • Isteni gyors, nyári leves - ezzel fél kilót is leadhat!

    Legyen kicsit olasz - Itáliában ugyanis a minestrone az egyik nyári kedvenc. A tésztás-zöldséges leves finom, laktat, miközben fogyaszt. Az új zöldségekbõl (karalábéból, répából, zöldbabból) bõ fél óra alatt összeütheti a minestronét. Mivel kalóriában szegény, tulajdonképpen annyit ehet belõle, amennyit bír (a lényeg, hogy lehetõleg a napi tésztaadagot ne lépje túl...). A levessel beindíthatja a zsírégetést és megelõzheti az éhezést. A szénhidrátban és rostokban gazdag durum (vagy tönköly) tészta ugyanis órákra megemeli a vércukor szintjét. Csak így elõzhetõk meg az éhségrohamok.

  • Vérnyomáscsökkentés céklával

    Vérnyomáscsökkentés céklávalKözismert tény, hogy a gyümölcs- és zöldségfogyasztás védelmet nyújt a magas vérnyomás, valamint a szív- és érrendszeri betegségek ellen. Különösen a zöld levelű zöldségek és a cékla véd a szív- és érrendszeri betegségektől, és azt feltételezik, hogy a jótékony hatásokért a magas nitráttartalom lehet a felelős. A cékla olyan vegyületet is tartalmaz, mint a betalain, ami antioxidáns tulajdonságai miatt, szintén hozzájárulhat a magas vérnyomás, illetve a szív- és érrendszeri betegségek elleni védelemhez.

  • Kicsik egészségmegõrzése lazacos bébiétellel

    Az Illinois-i Egyetem táplálkozástan professzora szerint a kisgyermekeknek nagy mennyiségû omega-3 zsírsavra van szükségük az agy, az idegek és a szem fejlõdéséhez, azonban a szilárd ételekre történõ áttérés után a legtöbben nem jutnak hozzá ehhez a fontos tápanyaghoz.

    "A gyermekeknél ötéves korra már nagyjából kialakul, milyen ételeket szeretnek, ezért ha a szülõk azt szeretnék, hogy gyermekük szeresse a halat és a tenger gyümölcseit, idejekorán meg kell ismertetniük velük ezeket az ízeket" - mondta el Susan Brewer professzor, okleveles dietetikus.

  • Új brit ünnepi szokások

    Egzotikus újdonságokkal gyarapszik az idén a karácsonyi menü Nagy-Britanniában: a hagyományos pulyka mellett a szupermarketekben olyan, eddig ismeretlen kelet-európai ünnepi ételek is megjelentek, mint a ponty és a magyar szaloncukor. Nagy-Britannia a legnagyobb olyan régi EU-tagállam, amely a 2004-es bõvítés után korlátozás nélkül megnyitotta munkapiacát az akkor uniós taggá vált nyolc kelet-európai ország elõtt. Az évi 5-13 ezer keleti betelepülõvel számoló elõzetes...

  • Az immunrendszerünk erősítése sütőtökkel

    Az immunrendszerünk erősítése sütőtökkelA sült tök kellemes csemege, ha hidegre fordul az idő. Ráadásul jót tesz, ha minél többet eszünk belőle. Hidegebb időszakban könnyen meghűl a szervezet, viszont a sütőtök kiválóan alkalmas, hogy megerősítsük az immunrendszerünket, felkészítve a testet a beteges időszakra. Megelőzhető a megfázás, tüdőgyulladás és más légúti megbetegedések. Hasi gondok kezelésére szintén javallott, mivel béltisztító hatása van. Ezek mellett úgy tartják, alkalmas a máj- és veseproblémák megszüntetésére. A sárga színe árulkodik magas béta-karotin tartalmáról.

  • Ne együnk péksütit, és pelyheket?!

    Túl sok sót rejtenek a péksütemények, gabonapelyhek

    Washington - Ártalmas mennyiségben tartalmaz nátriumot néhány olyan reggeli étel, melyet éppen nem sós ízérõl ismerünk, például az édes péksütemények és a gabonapelyhek - írja az amerikai Consumer Reports címû fogyasztóvédelmi folyóirat.

    A fogyasztóvédelmi csoport elemzése 37 élelmiszerre terjedt ki.

  • Csipkebogyóval a hideg ellen

    A csipkebogyó nagy hagyományokra tekint vissza a tradicionális orvoslásban. Erõs antioxidáns hatásának köszönhetõen védi egész immunrendszerünket, ezért érdemes télire beraktározni belõle! A csipkebogyó a vadrózsa és a japán rózsa gyógyhatású áltermése. Bár a csipkebogyóban igen sok A-, B1-, B2-, P- és K-vitamin található, legfontosabb hatóanyaga mégis a természetes C-vitamin, mely részt vesz az oxidációs folyamatok szabályozásában, erõsíti a vérerek falát, szilárdítja a kötõszövetet, fokozza a szervezet védekezõképességét, ellenállását a fertõzésekkel, betegségekkel szemben.

  • Számítógépfüggõ a gyerekem!

    Azt mondják, a számítógépesek vagy játszanak és függnek a géptõl, vagy használják a gépet és függnek tõle.

    Köztes állapot nem létezik. De vajon egészségesnek nevezhetõ-e, ha egy hétéves gyerek heti tíz óránál többet ül a számítógép elõtt? Dani hétéves volt, amikor egy igazi számítógéppel lepte meg az édesapja karácsonyra. Egy akkoriban még divatosnak számító C64-es bújt meg a fa alatt. Dani csak annyit értett az egészbõl, hogy a számítógép valami olyasmi, mint a számológép, de idõnként lehet vele rajzolni, és a kurzor színe is állítható, sõt, ami a legeslegfontosabb: a legjobb játékok ezen játszhatók.

  • Napi három alma a szívnek

    Napi három alma vagy annak megfelelõ mennyiségû élelmi rost (például gabonapehely) elfogyasztása jelentõsen csökkenti a szív-és keringési megbetegedés kockázatát - állapították meg amerikai orvosok a témában végzett tengerentúli és európai kutatások eredményeit összegezve. A mintegy 300 ezer felnõtt páciens adatainak elemzése nyomán az derült ki, hogy napi 10 gramm élelmi rost bevitele 14 százalékkal csökkentheti a szívroham kockázatát és 27 százalékkal a halálos kimenetelû érrendszeri megbetegedés veszélyét.

  • Otthoni vitamin bombák

    A vitaminok létét az 1910-es években fedezték fel. Az elnevezés két latin szó összetételébõl alakult ki: a latin "vita" (élet) és az "amin" (nitrogéntartalmú vegyület) szavakból származik. A rendszeres vitamin-szedõk általában egészségtelenebbül táplálkoznak, hiszen úgy gondolják az ételek minõségére nem kell olyan nagy hangsúlyt fektetniük, mivel a vitaminok szedésével pótolják a hiányt. Ennek köszönhetõen nõ a betegségre való hajlamuk. A vitaminok csak a táplálékból felvett biológiai kísérõanyagok jelenlétében hatnak. Tehát célszerû vitamintartalmú rostokban gazdag, változatos étrendet fenntartani, hogy a betegségek messze elkerüljenek bennünket!

  • Narancslé - A multi gyógyító

    Az érelmeszesedés különös, lassú gyulladásos folyamat, mely a verõerek belsõ falán indul és nagy, egyéni különbségekkel halad elõre. Ma már az egész világon ennek következményei, az infarktus vagy az agyi érkatasztrófa foglalják el a halálozási statisztika elsõ helyét.

    Legújabb vizsgálatukban azt nézték, hogy az egészségtelen ételek milyen módon és mértékben befolyásolják az ereken belül induló gyulladásos folyamatot jelzõ változásokat.