2024.03.29. - Auguszta

Házi készítésű kenyér, kenyérsütőgép nélkül

Házi készítésű kenyér, kenyérsütőgép nélkül
Házi készítésű kenyér, kenyérsütőgép nélkülKenyérsütőgéppel igazán egyszerű otthon elkészíteni a kenyeret, csak beledobáljuk a hozzávalókat, a többi feladatot pedig elvégzi a gép helyettünk. Na de mi van azokkal, akiknek nincs otthon kenyérsütőjük és nem is igazán akarnak vagy tudnak beruházni egy ilyen szerkezetre? Bizony gép nélkül is készíthető otthon finom házi kenyér, az igaz, hogy kicsit körülményesebb és időigényesebb folyamat, viszont megéri foglalkozni vele, ugyanis isteni finom és legalább biztosan tudjuk, mi került a kenyérbe.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Érdemes teljes kiőrlésű liszteket választanunk, hiszen ezekben sokkal több vitamin és ásványi anyag található.


Hozzávalók egy 800 grammos kenyérhez:

- 250 gramm teljes kiőrlésű rozsliszt
- 250 gramm teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
- 1 teáskanál szárított élesztő
- 2 teáskanálnyi só
- két csapott evőkanál cukor
- 180 ml víz
- 175 ml kefir
- 1,5 evőkanál olívaolaj
- tetszés szerint kevés olajos magvak

A szárított élesztőt és a sót, illetve a cukrot adjuk hozzá a lisztekhez,majd keverjük bele a magokat is. Ha ez megvan, akkor adjuk hozzá a vizet és a kefirt, illetve az olíva olajat, majd jó alaposan dolgozzuk el. Ha ez megvan hagyjuk kelni meleg helyen, körülbelül egy órát, majd sütőpapírral bélelt tepsibe, kívánt alakúra formázva tegyük bele. Közepes hőmérsékleten 40-45 percig süssük. Ha kész hagyjuk kihűlni és csak akkor kezdjük el szeletelni.

Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!