rss
bohócdoktor vizit szja 1%

  • A legfinomabb őszi levesek

  • A legfinomabb őszi levesekSütőtökkrémleves tökmaggal és baconnel: A tököt meghámozzuk, magjait, szálkáit eltávolítjuk, és a húsát felkockázzuk. A burgonyát is megtisztítjuk, ezt is felkockázzuk. A szalonnát vékony csíkokra vágjuk. A hagymákat is megtisztítjuk, a vöröset karikákra vágjuk, a fokhagymát pedig majd átnyomjuk. Az olajat megforrósítjuk, egyszerre beledobjuk a szalonnát és a vöröshagymát, megpirítjuk, és szűrőlapáttal kiszedjük. A zsiradékba dobjuk a sütőtököt, burgonyát és az átnyomott fokhagymát. Beleöntjük a bort, élénk tűzön pirítjuk 2 percig.

    bohócdoktor vizit szja 1%

    loading...

    Felöntjük 1 l forró vízzel, beledobjuk a zöldségkockát, és puhára főzzük. Ezalatt a tökmagot egy serpenyőben zsiradék nélkül megpirítjuk. A levest botmixerrel pürésítjük, hozzáadjuk a tejszínt, újból összeforraljuk. Ízlés szerint sózhatjuk, borsozhatjuk még. Frissen reszelt szerecsendióval illatosítjuk. Tálaláskor a tetejére szedünk a hagymás baconből, és megszórjuk a pirított tökmaggal.

    Hozzávalók:

    - 1 fej vöröshagyma
    - 2 szem burgonya
    - 1 dl tejszín
    - 2 db leveskocka
    - 1 db sütőtök
    - 8 szelet bacon szalonna
    - 1 csipet szerecsendió
    - 1 l forró víz
    - 1 ek tökmag
    - 3 gerezd áttört fokhagyma

    Pirított diós birsalma leves:

    A birsalmát alaposan megmossuk, magházát kiszedjük. A gyümölcsöt apró kockákra vágjuk, és annyi vízben, hogy ellepje, odatesszük főni. Barna cukorral, fahéjjal és reszelt citromhéjjal ízesítjük. Ha a gyümölcs megpuhult, botmixerrel pürésítjük. A tejet kikeverjük a pudingporral, és besűrítjük vele a levest. Ha kihűlt a birsalma krémleves, száraz serpenyőben megpirított dióval tálaljuk.

    Hozzávalók:

    - 5 szép nagy birsalma
    - 1 evőkanál barna cukor
    - 2 dl tej
    - fél csomag főzős vanília puding
    - 1 mokkáskanál őrölt fahéj
    - 1 mokkáskanál reszelt citromhéj
    - 8-10 fél dió


    Hagymaleves: (Kiváló náthaűző)

    Megolvasztjuk a vajat majd beletesszük a vékonyra szeletelt vöröshagymát és fél órán keresztül lassú tűzön dinszteljük, néha megkeverjük. Világos barna színűre kell dinsztelni. Rászórjuk a lisztet, egy kicsit megpirítjuk, majd hozzáöntjük az előre elkészített kockalevest, felforraljuk és további 20 percig lassú tűzön főzzük. A hagyma felét kiszedjük és összekeverjük a 2 tojás sárgájával, majd lassú tűzön, fokozatosan hozzáadva belekeverjük a levesbe. Sütőbe való kis tálkákba szétmerjük, fokhagymás pirított kenyeret helyezünk a tálkák tetejére, majd megszórjuk reszelt sajttal. 220 C fokon addig sütjük, amíg a reszelt sajt meg nem pirul a tetején.

    Hozzávalók:

    - 1 kg vöröshagyma
    - 1 liter leveskockából készített leves
    - 50 g vaj
    - 20 dkg reszelt sajt
    - 2 evőkanál liszt
    - 2 tojás
    - fokhagymás pirítós a tetejére


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Vitaminok és a szem

    Egy répa kétszerannyi A vitamint tartalmaz, mint amennyi az egy napra ajánlott mennyiség. Ez pedig jót tesz a szemnek. De sok más finom étel tartalmaz még A vitamint, és egyéb a szem számára hasznos tápanyagot. Az A-vitamin megelõzi a farkasvakságot. Ha az A-vitamin-hiány okozta farkasvakságot nem korrigáljuk, xeroftalmiához – szaruhártyafekély – vezethet, amely szemszárazsággal, a kornea kisebesedésével és a szemhéj duzzanatával járhat. A xeroftalmia pedig kezelés nélkül vakságot okozhat.

  • Muffin a megunhatatlan süticsoda

    Míg korábban teljesen ismeretlen, külföldi specialitásnak számított, s legjobb esetben is csupán filmvásznakon találkozhattunk eme édes csodával, ma már minden nagyobb közértben hozzájuthatunk fontos és jellegzetes kellékéhez, azokhoz a helyes kis fodros, harmonikaszerûen hajtogatott speciális muffin papírokhoz! De kezdjük az elején. Ha már van papírod, és még esetleg kaptál valakitõl, (mondjuk karácsonyra) egy fura , hat, vagy éppen tizenkét mélyedéses teflonozott, vagy szilikonos sütõformát, muffinsütõ néven és nem tudod mihez is kezdj vele, akkor hát íme néhány jó tanács!

  • A tavasz legfinomabb és legegészségesebb zöldségei

    Érdemes felkészülni arra, hogy tavasszal jóval több finomsághoz juthatsz, mint a narancs, grépfrút vagy alma. A legjobb, ha helyben termesztett gyümölcsöket és zöldségeket fogyasztasz. A frissen szedett zöldségek és gyümölcsök pedig nem csak sokkal finomabbak, hanem a tápanyagértékük is jóval magasabb. Ha az általad fogyasztott zöldségeket és gyümölcsöket messze termesztik tõled, akkor valószínûleg utóérlelik õket, hogy a szállítás során ne menjenek tönkre és tökéletes állapotban juthassanak a piacra. Ezalatt a folyamat alatt pedig az értékes tápanyagaikat is el fogják veszíteni.

  • A Nagyböjt - szabályok és receptek

    Hosszú idõ a Nagyböjt negyven napja, mely alatt, lemondva a zsíros-húsos fogásokról, tulajdonképpen lehetõséget teremtünk testünk és lelkünk számára a tavaszi megújuláshoz, a természettel való összhangba rendezõdéshez. A téltõl és ünnepektõl megviselt, cukrokkal, erõs fûszerekkel és nehéz, zsíros ételekkel tömött bendõnk ennyi idõ alatt kitisztul, és újult erõvel, megszépülve vághatunk neki a nyárnak! A böjtölés csak bizonyos szempontból jelent lemondást, hiszen nem kell sem a laktató, egészséges ételeket, sem a mennyei ízeket nélkülöznünk ez idõ alatt.

  • Zsírégetõ hatású gyümölcsünk: a citrom

    A citrom zsírégetõ hatásának egyik kulcsa a citrom savasságában rejlik. A citromban található citromsav az emésztõrendszerbe kerülve kölcsönhatásba lép az ott lévõ egyéb savakkal és enzimekkel.

    Így a reggel éhgyomorra elfogyasztott citromos víz (magas rosttartalma miatt is) természetes módon támogatja az egészséges emésztést. A citromos víz fogyasztása tisztítja a vastagbelet, és segít megszabadulni a salakanyagoktól. Bélféreghajtó és puffadásgátló hatása is van. A lerakódott salakanyagoktól való megszabadulás kilókban is mérhetõ változást okoz.

  • Amit a Fröccsrõl tudni kell

    Egy mondás szerint, aki a borba vizet tölt az egyéb galádságokra is képes. Ennek ellenére kis hazánkban komoly hagyománya van a fröccsözésnek. Dédszüleink a nyári hõség idején még vermelt jéggel hûtött spriccert ittak. A millennium után az elõzõ századfordulón kezdõdött a divatja a fröccsnek ivásban és a vendéglátóhelyi kínálatban egyaránt. A köznyelv és az irodalmi mûvek is hamar megkedvelték a "fröccs", "fröccsözni" szót, amely Krúdy Gyula, Molnár Ferenc, Bródy Sándor...

  • Ne sózd túl az ételt!

    A sózás csökkentése az ereknek is jót tesz

    Budapest - A konyhasóban szegény étrend vérnyomáscsökkentõ hatása régóta ismert, ám ausztrál kutatók vizsgálata alapján kiderült, a csökkentett sómennyiség a verõerek tágulékonyságát is növeli. Kacie Dickinson és munkatársai - akik az American Journal of Clinical Nutrition címû folyóiratban publikálták eredményeiket - azt vizsgálták, hogy az alig sózott étel milyen mértékben befolyásolja az erek rugalmasságát.

  • 3 dolog, amit nem tudtunk az alkoholról

    A társasági élet összetartó ereje vagy családokat szétrobbantó vegyszer? Halálos méreg vagy az egészséges táplálkozás része?

    Az alkohol és az alkoholizmus megítélése Magyarországon, de talán az egész világon érdekesen kettõs. Inni férfias, belevaló dolog, társaságban egyenesen muszáj. A részegek viccesek, jópofa helyzeteket idéznek elõ: senkit nem botránkoztatnak meg – legalábbis ha fiatal és fõleg férfi az illetõ. Ha idõsebb férfi, de különösen nõ jelenik meg ittasan az kínos, botrányos, esetleg egyenesen sajnálatra méltó.

  • Lezajlott az Év Fagylaltja verseny

    A házias vidámság fantázianevû kreáció lett a szabadon választott kategória gyõztese a XIII. Év Fagylaltja versenyen Budapesten.

    A házias vidámság alkotója Csuta Zsolt, a csákvári Csuta Cukrászdából. Az ezüstérmes a Dobos fagylalt lett, amelyet Tóth Norbert, a dunaföldvári Tóth Cukrászdából "álmodott meg", bronzérmet kapott a francia füge, Kmitt Erzsébet alkotása a fõvárosi Fitt Süti Cukrászatból - közölte Fábián Zsolt, az eseménynek helyet adó Zila Kávéház és Krisztina Cukrászda üzletvezetõje.

  • Zsírégetést segítõ élelmiszerek

    Amikor zsírégetésrõl van szó, nem minden élelmiszer számít egyenlõnek. Mindenki tudja, hogy több zöldséget és kevesebb cukrot kellene ennünk, kerülnünk kellene a gyorsételeket.

    A zsírégetést bizonyítottan serkentõ négy élelmiszer kiválóan kiegészíti az egészséges fogyókúrás programokat. Természetesen, ha valaki valamilyen alapbetegségben vagy allergiában szenved, az étrendi változtatások elõtt feltétlenül beszélnie kell orvosával vagy dietetikusával.

  • A kényszeres evés lelki háttere

    A bulimiában megbetegedettek családjában gyakran figyelhetünk meg konfliktusokkal teli kapcsolatrendszereket, melyek részesek a betegség kialakulásában és fennállásában. Ez a megállapítás természetesen erõs ellenállást vált ki az érintettek szüleibõl. A szülõk ugyanis legjobb tudásukkal próbálták gyermeküket nevelni, boldog életet biztosítani nekik. És most még õk is a hibásak a gyermek megbetegedésében. Természetesen ez így nem igaz, hisz tény, hogy a család egy olyan rendszer, amely hatását több személy összjátéka révén fejti ki, így nem beszélhetünk tettesrõl és áldozatról.

  • Az alkohol egészséges, a férfiaknál két pohár a nõknél egy

    A mérsékelt alkoholfogyasztás használ a szív egészségének, azonban a nõknél egy, a férfiaknál kettõ a megengedett napi alkoholos italok száma. Ez a végsõ következtése annak az elemzésnek, amely az alkoholfogyasztás és az egészség közti összefüggésrõl készítettek a Missouri Egyetem kardiológusai. Dr. James H.O'Keefe és kollegái tanulmánya szerint a mérsékelt alkoholfogyasztás hasznos az egészségre és ezek az elõnyök nem az ital típusából (sör, bor vagy tömény ital) adódnak, hanem magától az alkoholtól adódnak.

  • Fogyókúrázóknak is ajánlott a szilva fogyasztása

    Fogyókúrázóknak is ajánlott a szilva fogyasztásaFogyaszthatjuk nyersen - gyümölcsként, gyümölcssalátákban, kedvelt főzve, gyümölcslevesekben is. Az aszalt szilva kitűnő rágcsálni való, de jól illik egyes húsételekhez, különösen a vadakhoz. Az aszalt szilvában is megvan, ami a friss gyümölcsben, ráadásul töményebben. Jótékony hatásai miatt kapta egyes vidékeken a csodabogyó nevet! A vér koleszterin tartalma nem számít betegségnek, mert nem okoz fájdalmat de végzetes lehet, mert a vérerek elveszítik rugalmasságukat, a salak hatására a vér járata beszűkül , emelkedik a vérnyomás.

  • Amit a földimogyoró-allergiáról tudni kell

    A mogyoró és más ételallergia hamarabb kialakul a gyermekeknél, mint a korábbi években. Az ok egyelõre ismeretlen, a szülõknek ezért azt tanácsolják, hogy minél késõbb adjanak allergiára hajlamos gyermekeiknek földimogyorót.

    A tanulmányt 140 allergiás gyermek körében vizsgálták, amibõl kiderült, hogy a gyermekeknél átlagosan 14 hónapos korban jelentkezett az allergia, míg az 1998 és 1999 között születetteknél 22-24 hónapos korban. "Idõsebb korban könnyebb felismerni az allergiás reakciót, hiszen a gyerekek el tudják mondani a maguk módján, ha furcsán érzik magukat.

  • A fahéj és az alma segít a plusz kilók legyűrésében

    A fahéj és az alma segít a plusz kilók legyűrésébenBeiktathatunk életünkbe olyan ételeket, melyek segítenek megőrizni a kívánt testsúlyt, illetve leadni a felesleges kilókat. Az alma nagy előnye, hogy egész évben kapható, olcsó, és pektintartalmának köszönhetően mind a székrekedéses, mint a hasmenéses panaszokon segít. A pektin egy úgynevezett heteropoliszacharid - szénhidrátokkal rokon vegyület - , mely az alma sejtfalában található. Vízzel sűrű, kocsonyaszerű tömeggé lesz, ennek köszönhetően segíti a tápanyagok haladását az emésztőrendszerben.

  • A szőlő fogyasztása segíti az emésztést is

    A szőlő fogyasztása segíti az emésztést isA szőlőben olyan anyagok vannak, amelyek jótékonyan hatnak szervezetünkre, sőt bizonyos betegségektől is megóvhatnak. A magnézium segíti az izom- és szívműködést, a mangán a pajzsmirigy és az idegrendszer működésében, valamint a csontok anyagcseréjében játszik fontos szerepet. Jótékonyan hat az immunrendszerre, héjának ballasztanyag-tartalma segíti az emésztést, a bélműködést, magjának olaja csökkenti a vér koleszterinszintjét. Sok vitamin, ásványi anyag és nyomelem található benne.

  • Csapvíz, vagy ásványvíz?

    Elsõ számú élelmiszerünk, legfontosabb italunk, testünk legtömegesebb összetevõje, legjobb mosó- és oldószerünk: a víz. Annyira fontos és annyit beszélnek róla, hogy már nem tudunk kiigazodni az információkon, milyen vizet is kellene innunk.

    A naponta megivott víz nélkül nem tudna szervezetünk megszabadulni a fölösleges mennyiségû szervetlen sótól és a táplálkozáskor keletkezõ salakanyagoktól, az élvezeti cikkekkel vagy élelmiszerrel óhatatlanul bevitt mérgektõl, tartósítószerektõl, gyógyszermaradványoktól.

  • Hagyományos húsvéti ételeink

    A magyar és az európai keresztény hagyományban az egész húsvéti ünnepkör során kiemelt jelentõséget kapnak az ünnep egyes szakai alatt fogyasztott ételféleségek.

    A hamvazószerdától Húsvét vasárnapjáig tartó 40 napos böjt már a 7. századtól szokás, sõt 1091-ben II. Orbán pápa még törvénybe is iktatta. A magyarországi katolikusok nem is oly rég sok helyen valóban be is tartották ezt a szigorú böjtöt. A protestánsok csak a nagypénteki böjtöt tartották, de azt nagyon következetesen.

  • Naspolya, az õsi gyógyító

    Nevének eredete kétséges, a latin mespila szó elolaszosodott nespula változatából származhat. Népies elnevezése lasponya, és a miszpolya.

    A naspolya Közép-Ázsiából, a Kaukázus déli lejtõirõl származó növény, a Fekete-tenger vidékén vadon is terem. Magyarországra valószínûleg olasz közvetítéssel került. Gyümölcse miatt, de díszfaként is termesztik. Érésének idején más hazai gyümölcs már ritkán található. A naspolya gyümölcse utóérõ, vagyis a fáról leszedve frissen nem fogyasztható.

  • Ezért érdemes nyírfacukrot fogyasztani

    Ezért érdemes nyírfacukrot fogyasztaniÍze, megjelenése szinte teljesen azonos a hagyományos kristálycukoréval, az emberi szervezetre gyakorolt élettani hatása viszont épp az ellenkezője. A nyírfacukor fogyasztása önmagában nem vezet elhízáshoz, jótékony hatással van fogainkra, lúgosítja szervezetünket, nem kell inzulin a hasznosításhoz, gyorsítja az emésztési folyamatokat és segíti a kiválasztást. Felnőttek, gyermekek, cukorbetegek, várandós kismamák, fogyni vágyók és candida-diétán lévők is egyaránt biztonsággal fogyaszthatják.

bohócdoktor vizit szja 1%

loading...