2024.04.19. - Emma

Paradicsomot is rakhatunk el télire

Paradicsomot is rakhatunk el télire
Paradicsomot is rakhatunk el télireBár általában nem ez az általános módszer a paradicsommentésre télire, de igen, akár le is fagyaszthatjuk a paradicsomot. Természetesen nem a szendvics mellé fogjuk eszegetni, de főzéshez (pizza!), sőt még salátába is tökéletes lesz. Olvadás után könnyen le húzható a héja is. Kifejezetten ajánlott ez a módszer, ha nincs időnk a paradicsom befőzéséhez, illetve ha nem folyékony formában szeretnénk megőrizni a kerek csodákat. A módszer: először is jó alaposan mossuk meg a paradicsomot, majd töröljük szárazra.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Helyezzük el őket egy tálcán vagy egy tepsiben egymás mellé, hogy ne nyomódjanak meg, majd tegyük őket a fagyasztóba kb. 15-20 percre, hogy egy kicsit keményre fagyjanak. Ha megdermedtek, akkor helyezzük őket egy zacskóba és már mehetnek is vissza a fagyóba. Mivel ezzel a módszerrel kb. 2 hónapig tárolhatjuk őket, így jó, ha felcímkézed a dátummal a tasakot.


Konzerv paradicsom:

Még egy módszer, amivel egészben el tehetjük ezt a finom és egészséges zöldséget. Angliában a paradicsom befőtt nagyon népszerű és előszeretettel tálalják köretként sült húsok mellé, de akár pépesíthetjük is majd, és szinte friss szószt is készíthetünk belőle.

A módszer: 7 üveg elkészítéséhez kb. 9,5 kg paradicsomra lesz szükség. Főzzük ki az üvegeket, hogy teljesen tiszta befőttesekbe tehessük el a paradicsomot, és tartsuk őket melegen a vízben.

Mossuk meg a paradicsomokat is, és válogassuk át! A rohadt vagy sérült paradicsomokat ne tegyük bele!

Melegítsünk egy másik lábosban vizet, mellé pedig helyezzünk egy hideg vizes edényt (akár jégkockákat is tehetünk bele). Tegyük a paradicsomokat 30-60 másodpercig a forró vízbe, majd egy szűrőkanállal helyezzük őket át a jeges fürdőbe. Hámozzuk le a héjukat, és vágjuk ki a csumát is! Félbe vágott vagy egész zöldségekkel is elkészíthetjük a befőttet.

Most forraljunk még egy lábosnyi vizet! Tegyünk 30 ml citromlevet és egy evőkanál sót minden üvegbe. A citromlevet citromsavval is helyettesíthetjük (kb. másfél evőkanál).

Vegyük ki az üvegeket a meleg fürdőjükből, töröljük meg őket. Töltsük meg őket paradicsommal, majd a forró vízzel. Kb. 1,3 - 1,5 cm rést hagyjunk a tetején szabadon. Töröljük meg a fedőket egy nedves kendővel, majd tekerjük rá őket az üvegekre. 45 percre helyezzük őket vissza a meleg vízbe, majd várjuk meg amíg kihűlnek és már mehet is a spájz polcaira.

Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!