2024.04.16. - Csongor

Céklából nemcsak savanyúság készíthető

Céklából nemcsak savanyúság készíthető
Céklából nemcsak savanyúság készíthetőA cékla minden szempontból sokkal több mindenre jó, mint egy átlagos savanyúság. Ez az olcsó zöldség gazdag B1-, B2- C-vitaminban, bőséggel tartalmaz biotint, folsavat, pantoténsavat, káliumot, magnéziumot, nátriumot, kalciumot, cinket, vasat és mangánt, amelyek figyelemreméltó vitamin és ásványianyag forrássá teszik. Ráadásul édes-földes karaktere finom és különleges, így a felhasználási területi legalább olyan izgalmasak, mint a benne megtalálható mikronutriensek. A fűszerek különösen nagy játékteret adnak, ha a céklát lének préselik ki és azt ízesítik.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Akik nem szeretik, földes karakterét szokták kifogásolni, viszont pont ezért harmonizál olyan szépen friss, élénk ízekkel, mint a citrusfélék, vagy a gyömbér, torma, kömény, egyes zöldfűszerek -bazsalikom, korianderzöld-, amelyekkel bátran kísérletezhetnek a cékla ízesítésénél.

Mivel a gazdag vitamin és ásványianyagtartalom nyersen fogyasztva érvényesül a legnagyobb mértékben, és a cékla is csak egy répa, nem kell feltétlenül hőkezelni. Ha szeretik a szépen tálalt, mutatós ételeket, szeljék hajszálvékonyra, locsolják meg különböző fűszeres öntetekkel, és kész a tökéletes előétel.

Céklaleves paradicsomosan:

A paradicsomokat ketté vágjuk, egy tepsibe helyezzük az apróra vágott fokhagymával, lelocsoljuk az olívaolaj felével és 190 fokon 25-30 percig puhára sütjük. Átpasszírozzuk egy szűrön – félretesszük.
A maradék olajban megdinszteljük a hagymát, hozzáadjuk a cékladarabokat, megforgatjuk néhányszor, majd felöntjük a levessel. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, kb 10 percig rotyogtatjuk. Amikor a cékla megpuhult, hozzáöntjük a paradicsompürét, levesszük a tűzhelyről és robotgéppel krémessé turmixoljuk. Tálalás előtt feta sajtot morzsálunk rá.

Hozzávalók:

- 0,5 kg cékla apró kockákra vágva
- 0,5 érett paradicsom
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 vöröshagyma, aprítva
- 2 ek olívaolaj
- 0.5 liter erőleves
- 10 dkg feta sajt
- só
- bors



Céklás sültcsirke:

A sütőt beállítjuk 200 fokra. A cukkinit darabokra vágjuk, a céklákat megpucoljuk és félbe vágjuk. A fokhagymafejet gerezdekre bontjuk (de nem kell megpucolni). A csirkét 8 részre felvágjuk egy éles ollóval vagy késsel. Egy nagy serpenyőben 1 ek olívaolajat felmelegítünk, majd a csirke darabokat bőrrel lefelé, 5 percig barnára sütjük. Egy tepsibe áttesszük a csirke darabokat, meglocsoljuk a maradék olívaolajjal, és 10 percre a sütőbe tesszük. Hozzáadjuk a feldarabolt zöldségeket, majd megszórjuk a kakukkfű levelekkel, kissé megforgatjuk a keletkezett szaftban, majd kb 25 percig szép barnára sütjük. Melegen tálaljuk.

Hozzávalók:

- 1 kisebb csirke (vagy 8 csirke darab)
- 3 ek olívaolaj
- 2 nagy cukkini
- 8 bébi cékla
- 5 kakukkfű szál
- 1 egész fokhagymafej



Sült cékla:

A sütőt bemelegítjük 200 fokra. A céklát megpucoljuk, és ha szükséges, félbe vagy negyedekre vágjuk. A fokhagyma gerezdeket összetörjük (héjjal együtt). A balzsamecetet elkeverjük az olívaolajjal (és az esetleges mézzel), sózzuk, borsozzuk. Egy (nem fém) kicsi és mély tepsibe áttesszük a céklát és a zúzott fokhagymát, leöntjük az öntettel, majd megszórjuk a zöldfűszerrel.
A tepsit jól lezárjuk alufóliával (vagy egyéb fedővel). Kb 45-60 percig sütjük, a cékla nagyságától függően.

Hozzávalók:

- 0,5 kg cékla
- 5 ek olívaolaj
- 5 ek balzsamecet
- 5 gerezd fokhagyma
- 1 marék oregano
- 1 ek méz
- só
- bors

Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!