2024.03.29. - Auguszta

A leveszöldségeket is eltehetjük télire

A leveszöldségeket is eltehetjük télire
A leveszöldségeket is eltehetjük télireA leveszöldség eltevése azért hasznos, mert télen sokkal drágább minden, mint nyáron. Ezért, amennyiben van helyünk a hűtőszekrény mélyhűtő részében, vagy van mélyhűtőnk, érdemes elgondolkodni azon, hogy elteszünk télre néhány adag levesbe való zöldséget. A leveszöldségeket két módon lehet tartósítani: mélyhűtőben, megtisztítva, adagokban zacskókba téve vagy pincében homokban, egészben, mosatlanul. Íme egy módja, hogyan tudjuk elrakni a leveszöldségeket a fagyasztóba úgy, hogy télen is feltudjuk őket használni.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Elkészítés:

A fehér répáról és a zellerről vágjuk le a zöldet és tegyük félre. Tisztítsuk meg a zöldségeket zöldségtisztítóval és késsel. A hagymákon rajta hagyhatjuk a belső színes héjat. Mossuk meg a megtisztított zöldségeket, a zeller és a fehér répa zöldjét.

Darabolás:

Daraboljuk fel a zöldségeket. A sárgarépa és fehérrépa alsó, vékonyabb részét karikára vagy kis kockákra, a felső, vastagabb részt (6-10 cm-es darabokat) hasábokra vágjuk. A zellert és karalábét feldaraboljuk (cikkekre vagy szeletekre), a zellernek egy darabját kis kockákra vágjuk fel.


Előfőzés:

A következő művelet az előfőzés (blansírozás), amelynek az a célja, hogy felhasználáskor jobb állaga legyen. Egy nagyobb edényben forraljunk vizet, részletekben tegyük bele a zöldségeket (előbb a fehéreket, utána a sárga répát, mert ez utóbbi besárgítja a vizet). Egy-két perces forrás után szedjük ki a forró zöldségdarabokat és hideg víz alatt hűtsd ki.

Csomagolás:

Csomagoláshoz készítsünk elő kisebb méretű, mélyhűtésre alkalmas zacskókat, rakjuk bele a sárgarépa és fehérrépa szeleteket, egy-egy darab zellert, karalábét és a hagymát, végül tegyünk a tetejére 1-2 zeller zöldet úgy, hogy mindegyikre jusson. Az apróra vágott zöldségeket osszuk szét annyi tasakba, amennyit 1-1 leves készítéséhez felhasználunk, beletehetjük a petrezselymet is a szárával együtt apróra vágva. A tasakokat nyitva tegyük a hűtőszekrénybe néhány órára, utána zárjuk le és tegyük a mélyhűtőbe.

Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!