2024.04.19. - Emma

Minden napra egy alma, az orvost távol tartja

Minden napra egy alma, az orvost távol tartja
Minden napra egy alma, az orvost távol tartjaMint ahogy a közmondás is tarja minden napra egy alma, az orvost távol tartja. Gyümölcssav- és vitamintartalma magas, több mint 20-féle ásványi anyag található benne. Tartalmaz kalciumot, foszfort, vasat, magnéziumot, nátriumot, káliumot, kálciumot, nyomelemeket, A-vitamint, B- komplex vitaminokat, kevés C-vitamint. Gyógyító hatását már régóta ismerték, leginkább skorbut és a fogínyvérzés ellenszereként tartják számon. A népi gyógyászat szerint a reszelt alma fogyasztásával leküzdhető a hányinger, megszüntethető a hányás és a tengeribetegség.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Az alma a világ egyik legnépszerűbb gyümölcse. Több mint 7000 fajtája létezik. Illata nyugtatja az idegrendszert és csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet. Az almában található gyümölcscukor energiával tölt fel. Jótékony hatással van az emésztőrendszerre, kiváló gyógyír hasmenés és székrekedés esetén is. Méregtelenítő hatása révén tökéletes partner egy gyümölcsnapon. Az alma sok C-vitamint, káliumot, csersavat, rostot és pektint tartalmaz. Variáld a különböző fajtákat, így nem unod meg.

Vérkeringést serkentő hatásával érelmeszesedéskor válhat hasznossá. Az alma csersavtartalmának köszönhetően a savas lé frissítő hatású, elősegíti az emésztést, és erősíti a bélnyálkahártyát és jó hatást fejt ki a máj működésére. Hat a bélflórára, csökkenti a vér koleszterinszintjét. Méregtelenítő, tisztító hatású, tehermentesíti a vesét, csökkenti a vesekő- és húgysavképződést, ezért köszvény ellen is alkalmasnak tartja a természetgyógyászat.

Az alma védi a bőrt a fertőzések és a káros baktériumok ellen. Ha legalább hetente egyszer használjuk pattanások, pörsenések, sőt furunkulusok esetén is javulásra számíthatunk. Tejben kifőzve és langyosra hűtve arcpakolásként is használhatjuk.


És végezetül egy jó kis almáspite recept:

Hozzávalók:

- 70 dkg liszt
- 35 dkg vaj vagy margarin
- 2 tojássárgája
- 1 egész tojás
- 2 cs sütőpor
- csipet só
- 2 dl tejföl
- 35 dkg cukor
- 2 kg alma
- almától függően cukor
- fahéj
- zsemlemorzsa

A lisztet a sütőporral elkeverjük, majd elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a cukrot.A közepében lyukat mélyítünk és beletesszük a tejfölt és a 2 tojássárgáját, valamint az 1 egész tojást. Belülről kifelé haladva lassan elkeverjük, mindig egy kis lisztet hozzákeverve, amíg egyenletes tésztát nem kapunk. A tésztát 1 nagyobb és 1 kisebb részre osztjuk, a nagyobb darabot kinyújtjuk és a tepsibe fektetjük, a széleit felhúzva. Megszórjuk a zsemlemorzsával vagy a darált dióval, rátesszük a héjastól megreszelt almát, megszórjuk fahéjjal, cukorral és ráterítjük a tészta másik felét. A széleket összenyomkodjuk. A maradék tojásfehérjével megkenjük a tésztát, villával megszurkáljuk és 200 fokos sütőben 30-40 perc alatt készre sütjük.

Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!