2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Egészséges ételek, melyekből nem fogyasztunk eleget

Egészséges ételek, melyekből nem fogyasztunk eleget
Egészséges ételek, melyekből nem fogyasztunk elegetTáplálkozási szakértők már évekkel ezelőtt összeállítottak egy listát, olyan egészséges élelmiszerekről, amelyeknek tisztában vagyunk egészségvédő hatásaival, tudjuk, hogy fogyasztanunk kellene, mégsem tesszük. Az igazsághoz tartozik, hogy ezen a listán nagyon sok olyan étel szerepel, ami az üzletek többségében nem mindig kapható, vagy egyáltalán nem szerepel a kínálatukban. A következőkben azokat az egészséges élelmiszereket válogattuk össze, amelyeket minden nehézség nélkül, a legtöbb üzletben beszerezhetünk.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

1. Cékla és vörös spenót: Gazdag folát tartalmuk, valamint a bennük lévő, természetes vörös pigmenteknek köszönhetően, mindkettő rákmegelőző hatással bír. Legjobb, ha nyersen fogyasztjuk, például salátába reszelve, mert a főzéssel veszítenek antioxidáns hatásukból.

2. Káposzta: A káposzta nagymértékben tartalmaz szulforafén nevű anyagot, ami serkenti a rákmegelőző enzimek termelődését a szervezetben. Lehetőleg ezt is fogyasszuk leginkább nyersen, reszelve tehetjük szendvicsekbe vagy salátába.


3. Mángold: A zöld leveles zöldségek jeles képviselője tele van karotinoiddal, amely biztosítja a szemek egészségét. Egyszerűen aprítsuk fel és szotírozzuk olívaolajban.

4. Fahéj: Talán kevésbé közismert, de a fahéj, egzotikus illata és aromája mellett, segít a vércukor és a koleszterin megfelelő szinten tartásában. Elég, ha fahéjjal hintjük meg a kávénkat, vagy a reggeli zabpelyhet.

5. Gránátalmalé: Régóta közismert magas antioxidáns tartalma mellett, csökkenti a vérnyomást.

6. Aszalt szilva: Szintén antioxidánsokban gazdag. Prosciuttoba göngyölve, majd megsütve, remek előétel lehet.


7. Tökmag: A tök magja a növény tápanyagokban leggazdagabb része, amely kitűnő magnéziumforrás, ezen kívül sok ásványi anyagot tartalmaz, amelyek mind hozzájárulnak a hosszú, egészséges élethez. Pörkölve fogyaszthatjuk magában, nassolnivalóként vagy gazdagíthatjuk vele a salátánkat.

8. Szardínia konzerv: A szardíniában elképesztően magas az omega-3 zsírsavtartalom, gazdag kalciumban és gyakorlatilag nem tartalmaz higanyt. A szardíniában ezen kívül vas, magnézium, foszfor, kálium, cink, réz, és mangán valamint B vitaminok is találhatók. Olyan konzervet válasszunk, amelyek napraforgó vagy olíva olaj felhasználásával készültek. Fogyaszthatjuk magában, salátába, pirítósra, tehetjük, vagy készíthetünk belőle szendvicskrémet mustárral és hagymával.

9. Kurkuma: A fűszerek királyának is nevezett kurkuma, gyulladásgátló és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. Tojásrántottába és zöldséges ételek fűszerzéséhez kiváló.


10. Áfonya: Az áfonya, állatokon végzett kísérletek szerint, segít a memória megőrzésében. Hasznos tulajdonságainak nagy része még fagyasztáskor sem vész el. Keverjük sima joghurthoz vagy szójatejhez, és szórjuk meg zúzott mandulával.

11. Sütőtök: Alacsony kalóriatartalmú zöldség, magas rosttartalommal és immunrendszert stimuláló A-vitaminnal.

Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!