2024.04.20. - Tivadar

Ennyi mindenre jó az olívaolaj

Ennyi mindenre jó az olívaolaj
Ennyi mindenre jó az olívaolajOlyan országokban, mint Görögország, Olaszország vagy Spanyolország, évezredekkel ezelőtt felfedezték már az olívaolaj jótékony hatásait. Segít a vér magas koleszterinszintjének csökkentésén, szív- és érrendszeri betegségeken, jó székrekedésre, gyomorpanaszokra, száraz bőrre és terhességi csíkokra. Már több mint 3000 éve termesztik a mediterrán országokban, és az olajbogyóból vonják ki az olívaolajat. A mediterrán országokban az olívaolaj fogyasztásának köszönhetően az emberek kisebb hányada szenved szív- és érrendszeri megbetegedésekben.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Az olívaolajban fellelhető növényi nyálka védi az emésztőrendszert. Az ősi civilizációkban olívaolajat használtak a sebek gyógyítására. Ma köztudott, hogy nagyszerű orvosság bőrproblémákra és hatékony hidratáló anyag.

Válaszd ki a legjobb minőségű extra szűz olívaolajat. Ez garantálja, hogy az olajat hidegen préselték frissen szüretelt olajbogyóból, és nem tartalmaz vegyi anyagokat. A legjobb íze ennek a típusú olívaolajnak van.

Összetételében az olívaolaj 77%-ban telítetlen zsírsavakat tartalmaz, 14%-ban telített zsírsavakat és 9%-ban többszörösen telítetlen zsírsavakat, E-vitamint és növényi nyálkát.

Száraz bőrre:

Van egy régi, de alapvető szabály a bőrápolást illetően: soha ne tégy olyasmit a bőrödre, amit nem ennél meg. Az olívaolajból készült szappan gazdag hidratálást biztosít, a bőröd szinte magába szippantja az olajat.

A bőr sima és selymes lesz tőle - ez a nők egyik ősi szépségápoló szabálya. Sophia Loren 70-es éveiben még mindig úgy néz ki, mintha 40-es lenne. Bőre fiatalságának legnagyobb titka az olívaolajas ápolás. Ha találsz egy olyan szappant, amely kecsketej és olívaolaj keverékéből készült, akkor megtaláltad a bőröd számára legjobb szappant.


Segítség az emésztőrendszernek

Végy egy evőkanál olívaolajat és idd meg éhgyomorra. Ezzel serkented az emésztést, enyhíted a gyomorrontást, puffadást és gyomorégést.

Az olívaolaj valóságos terápia az emésztőrendszer számára, mert serkenti az anyagcserét, elősegíti az emésztést és védi a nyálkahártyát.

Székrekedés ellen

Reggel éhgyomorra igyál meg egy teáskanál olíva olajat és citromlé keverékét. Egy másik megoldás ha 200 ml meleg vizet 5 ml olívaolajjal összekeversz és megiszod.

Az antioxidáns jótékony hatása

Az olívaolajban levő E-vitamin nem más, mint egy antioxidáns. Ezen túlmenően, a telítetlen zsírsavak kevésbé bomlanak fel az oxigén hatására, mint más típusú zsírok.

Ezekből kis valószínűséggel válhatnak szabadgyökök, amelyek ártanak a sejtmembránoknak és számos betegség kiváltó okai lehetnek (pl. rákos daganatok).


Koleszterinszint

Az olívaolajban levő egyszeresen telítetlen zsírsavak csökkentik a "rossz" koleszterinszintet, de nem befolyásolják a "jó" koleszterinszintet és tri-glicerid szintet. Hogy valóban csökkenteni tudd a koleszterinszintet, a napi kalóriabevitel legalább 15 százaléka kell telítetlen zsírsavból származzon. Amikor csak lehet, használj olívaolajat a főzéshez. A legjobb hidegen, salátákhoz, öntetekhez vagy szendvicsekhez használni.

Fülpanaszok kezelése

Hogy többé ne érezzük úgy, mintha el lenne dugulva a fülünk, tegyünk pár csepp langyos olíva olajat a fül sérült/érzékeny részére. Feküdjünk az ellenkező oldalra 5 percig, majd végezzük el ugyanezt a másik fülre is. (Ha dobhártyaproblémáid vannak ne tegyél semmilyen folyadékot a füledbe!)

Fülfájáskor áztass egy darab vattát olívaolajba, adj hozzá 5 csepp levendulaolajat, majd helyezd a vattát finoman a fül külső fájdalmas részére.

Hajhullás megelőzése

Masszírozd be a fejbőröd olívaolajjal minden este nyolc napon át. Hagyd hatni egész éjjel és reggel mosd le. Korpásodás ellen is igen hatékony, hisz a korpásodás fő oka a fejbőr dehidratálódása, az olívaolaj pedig pont ezen segít.


Körmök erősítése

Hogy erősebbé tedd körmeidet és selymessé a körülötte levő bőrt, áztasd a körmeidet minden este a következő keverékben: 3 rész langyos olívaolaj, 1 rész frissen csavart citromlé

Csavarj egy rongyot a kezeid köré és hagyd hatni az olajat egész éjszaka. Napról napra erősebbek és ellenállóbbak lesznek körmeid, kevésbé fognak törni és csillogó, egészséges kinézetük lesz.

Mint látható, az olívaolajnak rengeteg jótékony hatása van. Egy igazán olcsó és biztonságos orvosság és szépségápoló termék.

Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!