rss
  • A legjobb tavaszi zöldségek, gyümölcsök

  • A legjobb tavaszi zöldségek, gyümölcsökA frissen szedett zöldségek és gyümölcsök nem csak sokkal finomabbak, hanem a tápanyagértékük is jóval magasabb. Ha az általad fogyasztott zöldségeket és gyümölcsöket messze termesztik tőled, akkor valószínűleg utóérlelik őket, hogy a szállítás során ne menjenek tönkre és tökéletes állapotban juthassanak a piacra. Ezalatt a folyamat alatt pedig az értékes tápanyagaikat is el fogják veszíteni. A helyi termékeknek nemcsak az ízük lesz kirobbanó, hanem a bennük található tápanyagok is meghatározóan értékesek lesznek.

    loading...

    A tavaszi hónapok során az alábbi gyümölcsök és zöldségek nyújthatják a legremekebb ízélményt.

    - Eper, áfonya, málna: Nemcsak finomak, kívánatosak és színesek, hanem igazán egészségesek is! Minél drágábbak, annál messzebbről szállítják őket, ezért nyugodtan választhatod az olcsóbbakat. Az ár nem megy a minőség rovására, hiszen az árkülönbségek csak a szállításról szólnak.

    - Saláta: A friss saláta tavasszal jelenik meg, és a nyár során is nagy slágernek számít. Válassz friss és ropogós salátát!


    - Spenót: Egy másik nagyszerű zöld változata – salátaként, tésztába, párolva és köretként is finomak. Válassz ropogós, friss darabokat.

    - Cukorborsó: Édes és finom, zsenge zöldség, ami főételként és nasiként is nagyon jó alternatívák. Vedd őket még hüvelyestől, és kerüld a nagyon világos vagy nagyon sötétzöld árnyalatúakat.

    - Spárga: Csak mint sok más gyümölcsöt és zöldséget, a spárgát is egész évben megtalálhatod bármelyik szupermarketben – ám akkor a legfinomabbak és egészségesebbek, amikor szezonálisak. Válassz egyenes, ropogós, zöld szálakat. Emellett a fehér spárga is kifejezetten ízletes, salátaként, sütve vagy tészta mellett is.

    - Bébirépa: Nem arra gondolunk, amelyeket konzervben vehetsz a boltokban. Ezek igazi bébirépák, amelyeket még a zöld szárukkal együtt vehetsz meg. A vibrálóan narancssárga színű, valamint világos zöld szárú zöldségek a legfinomabbak. Tökéletesek sütéshez, pároláshoz is, de köretként is megállják a helyüket.


    - Rebarbara: Ha tavasz, akkor rebarbara. A piros, ropogós szárak a legízletesebbek. Savanykás, így eperrel együtt párosítva igazán tökéletes egyensúlyt képeznek – akár frissen, akár kompótként.

    - Fokhagyma: A fokhagyma a főzés egy fontos eleme, és tavasszal biztosan friss fejeket vehetsz belőlük. Ám ha zöld hajtások jönnek ki belőle, tegyél le róluk – ez azt jelenti, hogy nem frissek.


    - Menta: A menta tavasszal kezd el nőni, és rengeteg mindenre használható – készíthetsz belőle teát, adhatod salátához vagy desszertekhez. Keress egészségesen zöld levelűeket, amik nem hervadtak.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Martha Stewart Top 20 konyhai tanácsa (2/2. rész)

    A világ leghíresebb háziasszonyának újabb konyhai tanácsait osztjuk meg a recept.zug.hu olvasóival. Ahogyan az elsõ részben írtuk, a konyhamûvészet, a fõzés több mint egy napi rutinként elvégzett munka.

    A sorozat második részébõl többek között kiderül, hogy mi a ragadásmentes fokhagymapréselés titka. Megtudhatja, hogy mit keres az áfonya a vázában, és azt, hogy hogyan csinálhatunk házi gyümölcslevet. Ebbõl a részbõl kiderül, hogy mit kell tudnunk a megmaradt pestóról, ha tárolni szeretnénk és kiderül, hogy hogyan készül az igazi hófehér cukormáz.

  • Allergének a karácsonyi asztalon

    Közeleg a karácsony és a gondos háziasszonyok már kezdik tervezgetni, hogy mi kerül az ünnepi asztalra. Amit lehet, elõre megvásárolnak, hogy ne az utolsó pillanatban kelljen mindenrõl gondoskodni. Vendégeket várunk, de sajnos lehetnek köztük olyanok, akik allergiásak valamilyen ételre. Mire kell miattuk odafigyelni? A hal tipikus karácsonyi étel, van, aki az ünnepet el sem tudja nélküle képzelni. Ám a halra többen allergiásak lehetnek. Õket nem szabad kínálgatni, hogy "csak egy falatot kóstoljál meg", mert még kis mennyiség is súlyos reakciót (fulladást, nehézlégzést, kipirulást, kiütéseket) válthat ki.

  • Ananász, a fogyókúrázók kedvence

    Óriási fenyõtobozra emlékeztetõ zöld koronás formája miatt összetéveszthetetlen minden más gyümölccsel.

    Az ananászba elsõ látásra beleszeretett annak idején Kolumbusz Kristóf és 1493-ban Európába szállította az elsõ mintadarabokat. A csábító külcsín mellett nagyon kell figyelnünk a gyümölcs kiválasztásánál a belbecsre - gyümölcshúsra - is. Ha jól választunk, trópusi élményben lesz részünk, az édes és savanyú különleges harmóniáját élvezhetjük. Fontos, hogy a gyü-mölcs meleg illattal és friss zöld koronával rendelkezzen, továbbá ne legyen túlságosan kemény.

  • Vége az evés utáni haspuffadásnak!

    Bele szeretne férni a nadrágjába?

    Táplálkozáskor figyeljen a szénhidrátokra! - tanácsolja Jacqueline Wolf, a Harvard Orvosi Egyetem tanára, egyben az Útmutató az egészséges gyomorhoz nõknek címû könyv szerzõje.

    A gyümölcscukor, a tejcukor, a keményítõ, az alkoholban található cukor és a gallaktán mind nehezen emészthetõek, és valamelyik biztosan megtalálható a legtöbb magas szénhidráttartalmú ételben. Hogy megelõzzük a kellemetlen tüneteket, érdemes megfogadni az alábbi tanácsokat:

  • A legjobb energetizáló táplálkozási tippek

    Gondoltad volna, hogy az étel nem csupán tápanyagokat rejt, hanem életerõt is? A távol-keleti étkezési hagyományok szerint táplálkozásunkkal nemcsak egészségünket, hanem a lelkiállapotunkat is befolyásolhatjuk. Ezt te is megtapasztalhatod, ha megismerkedsz a zen gasztronómiával! Szakácsmûvészet, amely a testet, a lelket és a szellemet egyaránt szolgálja – így lehetne összefoglalni a zen táplálkozás lényegét. A zen filozófia a harmónia elérését tartja a legfõbb célnak, mégpedig úgy, hogy az ellentétes energiák kiegyenlítésére törekszik, mind az étkezésben, mind pedig az életvezetésben.

  • Salátának, levesnek, töltve, fõzve, sütve - itt a paradicsomszezon

    A legsokoldalúbb és ínycsiklandóbb zöldségfélék egyikét, a káliumban, cinkben és sejtvédõ likopinban gazdag, kalóriát alig tartalmazó paradicsomot most kell enni, hiszen a szabadföldi érésûnek eljött a csúcsszezonja. A júliusban-augusztusban érõ magyar paradicsom zamatának nincs párja - állítják nemcsak a háziasszonyok, hanem a termelõk és a mezõgazdászok is.

    Régen csak ilyen íze volt a paradicsomnak, ugyanis nem évben évbenlehetett kapni egész, hanem csak amikor szezonja volt.

  • Kis odafigyeléssel el lehet kerülni a gombamérgezést

    Az étrendünket gazdagító gombás ételek mindig is a konyhák remekmûvei közé tartoztak. Az erdei sétáink alkalmával begyûjtött vagy a piacok bejárata elõtt vásárolt ellenõrizetlen gombákból készített fejedelmi lakomákból, ha nem vigyázunk, utolsó vacsora is lehet. A gombáknak nagyon magas a víz- és fehérjetartalmuk. Ez kitûnõ táptalaj a méreganyag-termelõ baktériumok számára. Ez a magyarázata annak, hogy a belõlük készített ételek aránylag gyorsan megromlanak.

  • Öregedés ellen: spenót, curry, mandula, paradicsom, étcsokoládé

    Nemcsak a különleges hatóanyagokat tartalmazó kozmetikumokkal, hanem a jól megválasztott ételekkel is megõrizheted fiatalságodat, ragyogó szépségedet.

    Tévedsz, ha azt hiszed, az idõsödés jeleit csak plasztikai sebész vagy méregdrága ránctalanítók segítségével lehet távol tartani! Léteznek olyan élelmiszerek, amik nemcsak finomak, hanem még ahhoz is hozzájárulnak, hogy minél tovább megõrizd a fiatalos megjelenést! Ezek a táplálékok olyan értékes összetevõket tartalmaznak, amelyek segítik a szövetek regenerálódását, valamint feszesebbé, rugalmasabbá, egészségtõl ragyogóvá teszik a bõrt.

  • A padlizsán

    A törökparadicsom vagy tojásgyümölcs néven is ismert padlizsán - úgy tûnik - egyre jelentõsebb szerepet tölt be a piacon, már július végén kapható és késõ õszig színesíti a kínálatot. Ez a fényes, lilásfekete héjú, körte alakú gyümölcs a csucsorfélékhez tartozik, a paradicsom és a paprika rokona, származási helye Kelet-India. Annak ellenére, hogy nálunk fogyasztása nem tekinthetõ általánosnak, tõlünk délre a mediterrán konyha nélkülözhetetlen alapanyaga, szerepe a paprikával és a paradicsommal vetekszik. Hozzánk török közvetítésével került, a törökparadicsom elnevezés innen származik.

  • Inkább fehér, és ne zöld teát fogyasszunk

    Bár fekete teát már nagyon régóta iszunk, a zöld és fõleg a fehér tea, nem is olyan régóta ismert Magyarországon. Vajon igaz az, hogy a fehér tea még a zöldnél is egészségesebb?

    A fehér, zöld és fekete tea ugyanarról a növényrõl származik (Camellia sinensis), csak a fehér tea a növény még ki nem nyílt rügyeibõl, míg a zöld tea az érettebb, kinyílt levelekbõl készül. A fekete tea is az érett, kinyílt levelekbõl készül, de egy szabályozott fermentációs folyamaton esik át, amely a sötét színét eredményezi.

  • A Zöld Tündér csábítása - Az abszint

    Évszázados számûzetése után visszatért az illegalitásból a veszélyes méregként, drogként, de leginkább izgalmas, mágikus italként számon tartott abszint.

    Pár éve újra kapható az EU tagországaiban, igaz nem az eredeti változat, hanem legyengített kisöccse. Az egykori Csehszlovákia volt az egyetlen az öreg kontinensen, ahol mindvégig ereje teljében pompázhatott a smaragdzöld színe és bódító "varázsereje" miatt Zöld Tündérnek is nevezett nedû.

  • A füstölés története

    Véget ért a disznóvágás, sonkák, oldalasok, szalonnák, kolbászok, májasok, disznósajtok további sorsukra várnak. A mai, mélyhûtõvel ellátott világban nem okoz gondot a húsok eltarthatósága. De vajon amikor még nem volt hûtõszekrény, hogyan tartósították a disznóvágás termékeit. Az egyik legegyszerûbb mód, hogy a húst megsütik, majd olvasztott zsírral leöntik, így a levegõtõl elzárva hónapokig eláll. Ilyen módon lehet a kolbászt is "konzerválni". Sajnos ezzel a módszerrel már nemigen lehet találkozni, de állíthatom, hogy rendkívül finom, ám fogyókúrázni nem lehet vele.

  • 12 kérdés és válasz a hússal vagy anélkül kérdéskörhöz

    "Amíg vágóhidak vannak, addig csataterek is lesznek!" (Lev Tolsztoj)

    Leírás: A vegetáriánus olyan személy, aki nem eszik húst, beleértve a halat és a szárnyasokat. Több fajtája is van: az ovo-lakto vegetáriánusok csak húst nem fogyasztanak, de tojást és tejtermékeket igen, a laktovegetáriánusok viszont csak a tejtermékeket fogyasztják, a tojást már nem. A vegánok semmilyen állati eredetû táplálékot nem vesznek magukhoz.

  • 105 évesen a hosszú élet receptjérõl

    Hogy és mit egyél, hogy hosszabb ideig élhess?!

    Egy 105 éves brit aggastyán szerint a hosszú élet receptje az õ reggeli receptje: minden napot egy komplett brit villásreggelivel kell kezdeni, egyebek közt hurkával, kolbásszal.

    Ennek fõbb elemei: négy szelet sültszalonna, egy kolbász, két tojás, gomba, paradicsom, egy darab véres hurka és három szelet pirítós. Hogy azért némi egészségeset is belevigyen, a bácsi megeszik még egy tálka gabonapelyhet is - adta hírül a brit sajtó.

  • Ne csak húsvétkor fogyasszunk tormát

    Ne csak húsvétkor fogyasszunk tormátCsípőssége miatt lehet imádni vagy éppen mellőzni a tormát, ennek a gyógy- és fűszernövénynek azonban számos jótékony hatása van. Leginkább fűszerként használjuk, de így is hatékony gyógyító. Erős, jellegzetes illatát intenzív illóolaj-tartalma biztosítja - az illóolaj belélegzése tisztítja a légutakat. Bronchitis-re (hörghurut) érdemes bevetni, ha pedig a felső légutak hurutja áll fenn, a tormát keverjük össze mézzel, és így fogyasszuk! A torma hatóanyagai a mustárolaj, a szinigrin és a glukonnaszturcin nevű glikozidok. C-vitamint és káliumot is tartalmaz.

  • Az arab konyha titkai

    Az arab konyha története az arab világnak a története: ételeik a múlt gyõzelmeinek és vereségeinek emlékét õrzik.

    A pásztor- és kereskedõ-életmódot folytató régi arabok mindössze néhány egyszerû ételt fõztek: sûrû, zöldséges húslevesbe morzsolt kenyeret (szeridet), datolyából, vajból és tejbõl kevert hajszot. Ezek Mohamed próféta kedvenc ételei voltak. A kevés húsból, sok zöldséggel készült ragufélék (marakák) fûszeresebb változatai ma is a leggyakoribb arab ételek.

  • A souflaki - a világ 5 legfinomabb étele sorozat

    Tengerbe hullott falevél a térképen a Peloponnészosz. Annak tekintették már a régi görögök is. A tenger vizét ezernél is több szigettel szórta meg az idõtlen idõk óta gigászi vulkánikus erõvel munkálkodó természet, északon a zord Olümposzt istenekkel népesítette be a képzelet. Egykor istenek földje, ma vendégszeretõ embereké, akik a nyáron mindig csillagos ég alatt a görög táj utánozhatatlan színeivel, gasztronómiai kultúrájuk kifinomult ízeivel várják a világ minden tájáról a látogatókat.

  • Méregtelenítés õsszel is

    Nemcsak az a probléma, hogy legtöbb ember megszokásból sokat eszik: az ételek rengeteget veszítenek tápanyagtartalmukból a feldolgozási eljárások során, tele vannak cukorral, zsírral és adalékanyagokkal.

    Amikor ilyen és hasonló mérgeket, például koffeint vagy alkoholt veszünk megunkhoz, anyagcserénket az foglalja le, hogy ezeket ártalmatlanná tegye. Emiatt kevesebb energia jut a tisztulás, a gyógyulás és a megújulás folyamataira.

  • Az éltetõ víz

    Éhezni akár egy hónapig is lehet, de szomjazni legfeljebb egy hétig. Ebbõl a ténybõl kiindulva igen elszomorítóak azok az elõrejelzések, miszerint századunk legnagyobb kihívása a Föld ivóvízkészletének megmentése, megõrzése lesz.

    A tiszta víz életre és egészségre gyakorolt hatását (i. e. 460-377) a görög Hippokratész terjedelmes mûben taglalta: "Az ivóvíznek nedvesítõ és lehûtõ tulajdonsága van, mert nedvességet ad a testnek. A legjobb vizek, amelyek magas vidékrõl és földes dombokról folynak. Ezek édesek, tiszták, télen melegek, nyáron hidegek.

  • Hallal az egészségért

    A halaknak alapvetõen három csoportja van:édesvizi, tengeri és vándorló.

    A halak osztályozása szempontjából a fehér húsú halak gyengébb, a barna húsúak erõsebb fûszerezést kívánnak.

    A hal az egészség forrása A halban levõ eszenciális zsírsavak:Omega 3 és Omega 6. A hal ásványianyagokban: kalciumban, foszforban, szelénben,vasban, cinkben, és jódban, gazdag, valamint B-vitaminokat is tartalmaz.

loading...