rss
adó 1 százalék gyermekvédelem támogatása adóbevalláskor
  • A legjobb tavaszi zöldségek, gyümölcsök

  • A legjobb tavaszi zöldségek, gyümölcsökA frissen szedett zöldségek és gyümölcsök nem csak sokkal finomabbak, hanem a tápanyagértékük is jóval magasabb. Ha az általad fogyasztott zöldségeket és gyümölcsöket messze termesztik tőled, akkor valószínűleg utóérlelik őket, hogy a szállítás során ne menjenek tönkre és tökéletes állapotban juthassanak a piacra. Ezalatt a folyamat alatt pedig az értékes tápanyagaikat is el fogják veszíteni. A helyi termékeknek nemcsak az ízük lesz kirobbanó, hanem a bennük található tápanyagok is meghatározóan értékesek lesznek.

    A tavaszi hónapok során az alábbi gyümölcsök és zöldségek nyújthatják a legremekebb ízélményt.

    - Eper, áfonya, málna: Nemcsak finomak, kívánatosak és színesek, hanem igazán egészségesek is! Minél drágábbak, annál messzebbről szállítják őket, ezért nyugodtan választhatod az olcsóbbakat. Az ár nem megy a minőség rovására, hiszen az árkülönbségek csak a szállításról szólnak.

    - Saláta: A friss saláta tavasszal jelenik meg, és a nyár során is nagy slágernek számít. Válassz friss és ropogós salátát!


    - Spenót: Egy másik nagyszerű zöld változata – salátaként, tésztába, párolva és köretként is finomak. Válassz ropogós, friss darabokat.

    - Cukorborsó: Édes és finom, zsenge zöldség, ami főételként és nasiként is nagyon jó alternatívák. Vedd őket még hüvelyestől, és kerüld a nagyon világos vagy nagyon sötétzöld árnyalatúakat.

    - Spárga: Csak mint sok más gyümölcsöt és zöldséget, a spárgát is egész évben megtalálhatod bármelyik szupermarketben – ám akkor a legfinomabbak és egészségesebbek, amikor szezonálisak. Válassz egyenes, ropogós, zöld szálakat. Emellett a fehér spárga is kifejezetten ízletes, salátaként, sütve vagy tészta mellett is.

    - Bébirépa: Nem arra gondolunk, amelyeket konzervben vehetsz a boltokban. Ezek igazi bébirépák, amelyeket még a zöld szárukkal együtt vehetsz meg. A vibrálóan narancssárga színű, valamint világos zöld szárú zöldségek a legfinomabbak. Tökéletesek sütéshez, pároláshoz is, de köretként is megállják a helyüket.


    - Rebarbara: Ha tavasz, akkor rebarbara. A piros, ropogós szárak a legízletesebbek. Savanykás, így eperrel együtt párosítva igazán tökéletes egyensúlyt képeznek – akár frissen, akár kompótként.

    - Fokhagyma: A fokhagyma a főzés egy fontos eleme, és tavasszal biztosan friss fejeket vehetsz belőlük. Ám ha zöld hajtások jönnek ki belőle, tegyél le róluk – ez azt jelenti, hogy nem frissek.


    - Menta: A menta tavasszal kezd el nőni, és rengeteg mindenre használható – készíthetsz belőle teát, adhatod salátához vagy desszertekhez. Keress egészségesen zöld levelűeket, amik nem hervadtak.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Húsvéti sonkavizit

    Húsvéti sonkavizitA minõségi és mennyiségi dömpingben való eligazodást segítik szakértõk a Teszt plussz magazin húsvéti sonkákról szóló összeállításában. A szakemberek szerint a sonka azok közé az élelmiszerek közé tartozik, amelyeknél az ár eligazítja a fogyasztót. Ha egy termék kilóját alig félezer forintért kínálják, az nem véletlen, hiszen kevesebb húst, és több hozzáadott anyagot tartalmaz. A hagyományos magyar sonkák hozzávetõleg kétszer annyiba kerülnek, mint a gyorspácoltak. Sonkája kizárólag a sertésnek van. Ez az állat hátsó combja, vagyis a hátsó láb felsõ része.

  • Kávéivás nemcsak finom és élénkítõ, de véd a cukorbetegség ellen is

    Szingapúr - A rendszeres kávé- vagy a feketetea-fogyasztás bizonyos mértékben megvéd a felnõttkori cukorbetegségtõl, míg a zöld teának ilyen jótékony hatását nem észlelték. A kávékedvelõk számára biztató vizsgálati eredményt az American Journal of Clinical Nutrition októberi száma közölte.

    A világ számos részében foglalkoztak azzal, hogy az utolsó évtizedben mind gyakoribb cukorbetegség kialakulását miként lehetne csökkenteni. A skandináv országokban több tanulmány igazolta, hogy a rendszeres kávézás gátolja a cukorbaj kialakulását.

  • Néhány egészségügyi problémára is kimondottan ajánlott a narancs

    Néhány egészségügyi problémára is kimondottan ajánlott a narancsA narancs azon túl, hogy az egyik legízletesebb gyümölcs és tele van C-vitaminnal, több más szempontból is igen értékes kiegészítője lehet a mindennapi étrendednek. Természetes immunrendszer erősítő, és segít megelőzni, adott esetben leküzdeni, a megfázást és az influenzát. Magas rosttartalmának köszönhetően elősegíti az emésztést, és meggátolja a gyomorégés és a savas reflux kialakulását. Székrekedési problémákkal küzdőknek javasolt, és minden típusú gyomorbántalomra alkalmazható. Javítja a látást, mivel igen gazdag A-vitaminban és karotinoidokban.

  • Tápláló reggeli: a zabpehely és zabkása

    Tápláló reggeli: a zabpehely és zabkásaA zab pelyhesített formája az egyik legkedveltebb reggeli, és a müzlik fontos alapanyaga is. A zab az egyik legfinomabb gabonafajta, a gyerekeknek is nagy kedvence. Édeskés íze miatt remekül illik süteményekhez, édességekhez, valamint a reggeli müzlinek is fontos alkotója. A zabkása Észak-Európában a mai napig nagy népszerűségnek örvendő étel, melyet főként melegen, finom fűszerekkel ízesítve készítenek el. Eredetileg a skótok nagy nemzeti étele. A zab fogyasztása kiváló egészségügyi hatásai miatt is ajánlott.

  • A rendszeres tojásfogyasztás segít fenntartani szervezetünk erőnlétét

    A rendszeres tojásfogyasztás segít fenntartani szervezetünk erőnlététA rendszeres tojásfogyasztás nem hogy káros lenne, ellenkezőleg, segít fenntartani a szervezet maximális fizikai és szellemi erőnlétét. Ráadásul, ellentétben az eddigi általános nézettel, napi 1-2 tojás fogyasztása optimálisnak számít, és nem vezet súlyfelesleg kialakulásához sem. Ami a tojás tápanyag-összetételét illeti, valóságos kincsesbánya a szervezetnek, ezért királyi tápláléknak minősül, hiszen rengeteg olyan vitamint és nyomelemet tartalmaz, melyeket a modern orvostudomány napi bevitelre javasol.

  • Megszámlálhatatlan gyógyhatással rendelkezik a vöröshagyma

    A hagyma közel 5000 éves múlttal rendelkezik. Mintegy 1250 fajtája ismert, melyek közül a legkedveltebb a póré-, vörös-, lila-, és a metélõhagyma.

    A népi orvoslásban a különbözõ baktériumok ellenségeként tartják számon. Az évszázadok során sátáni-, de szent növénynek is tekintették. Jellegzetes illatát és csípõs ízét az allilszulfid nevû, magas kéntartalmú vegyület adja, aminek köztudottan fertõtlenítõ és baktériumölõ hatása van. Illóolajban, pektintben, C-, és B-vitaminban gazdag növény.

  • Karácsonyi készülõdés - a gyertyakészítés

    Természetesen nincs idõnk erre sem, mert minden percünket leköti a gyerek vagy a munka.

    Mégis muszáj. Az elsõ lépések a hobbiboltba vezetnek, hacsak nem gyûjtögettünk össze az õszi erdõben különféle terméseket, szép ágakat, vesszõket. Bevásárlás elõtt vagy a boltban tett kezdõ körsétánk alatt érdemes elhatározni, milyen színvilágú, stílusú díszeket szeretnénk készíteni ebben az évben.

  • Póréhagyma

    Mindenkinek fogyasztania kellene ezt a fontos zöldséget!

    A póréhagyma, latin nevén Allium porrum a hagymával, a fokhagymával és a metélõhagymával együtt a liliomfélék családjába tartozik. A növényt már az ókori Egyiptomban is ismerték, és lepénykenyérrel fogyasztották. Zöldségként a növény fehér szára és gyöngébb levelei alkalmasak fogyasztásra. A póréhagyma nem kényes növény: zord éghajlati viszonyok között is alkalmas szabad földi termesztésre.

  • Mûízûek és gyenge minõségûek a dobozos pudingok - fõzz magad finom pudingot!

    Budapest - Mi van a dobozos pudingokban? Mint a Kosár fogyasztóvédelmi magazin vizsgálata során kiderült, rengeteg olyan anyag, amelyre nincs a szervezetnek szüksége. Ráadásul a puding egyszerû étel, amely rövid idõ alatt, házilag is elkészíthetõ - hívják fel e kissé elfeledett tényre a figyelmet a fogyasztóvédõk.

    A kereskedelmi forgalomban lévõ dobozos kész pudingok ugyanakkor népszerû élelmiszerek, hiszen könnyen szállítható reggelik, uzsonnák, desszertek, ezért a felnõttek és a gyerekek egyaránt kedvelik.

  • Inkább fehér, és ne zöld teát fogyasszunk

    Bár fekete teát már nagyon régóta iszunk, a zöld és fõleg a fehér tea, nem is olyan régóta ismert Magyarországon. Vajon igaz az, hogy a fehér tea még a zöldnél is egészségesebb?

    A fehér, zöld és fekete tea ugyanarról a növényrõl származik (Camellia sinensis), csak a fehér tea a növény még ki nem nyílt rügyeibõl, míg a zöld tea az érettebb, kinyílt levelekbõl készül. A fekete tea is az érett, kinyílt levelekbõl készül, de egy szabályozott fermentációs folyamaton esik át, amely a sötét színét eredményezi.

  • Fekete áfonya és eper

    A fekete áfonyában és eperben gazdag étrend minden életkorban kifejezetten jó hatást gyakorol az agyi folyamatok mûködésére, derül ki amerikai kutatók felmérésébõl. A Neurobiology of Aging online kiadásában közölt kutatásban állatokon végzett kísérletek eredményei igazolják a fenti állítást. A vizsgálatot végzõ orvosok 60 fiatal hím patkányt figyeltek meg. Az állatokat három csoportba osztották. Az elsõ csoport normál táplálékon élt.

  • Nem hízunk el, ha lassan eszünk?

    Az édesanyák évszázadok óta figyelmeztetik gyermekeiket az étkezõasztalnál, hogy ne kapkodjanak, hanem alaposan rágják meg az ételt. Úgy tûnik, õk már régóta tudnak valamit.

    Kutatók ugyanis az utóbbi években találták meg annak bizonyítékát, hogy az ételt gyorsan felfalók jóval több kalóriát fogyasztanak el, mint amikor visszakapcsolják a sebességet, és lassan esznek. Az eltérés a gyors táplálékfelvétel hormonokra gyakorolt hatására vezethetõ vissza.

  • Húsvéti praktikák a konyhában

    Húsvéti praktikák a konyhábanA főtt, füstölt sonka eltartásának és főzésének is megvannak a maga titkai, amelyek nem csupán konyhai fortélyok, mivel betartásukat alapvető élelmiszerbiztonsági szabályok és egészségügyi szempontok indokolják. A sonka tárolása attól függ, milyet vásárolt a háziasszony. A hagyományos, nyers, füstölt sonkát hűvös szellős helyen kell tárolni és nem javasolt hűtőszekrénybe tenni. A nyers sonkát alaposan, lassú tűzön kell megfőzni, általában annyi órán keresztül, ahány kilós. Főzés után már hűtve kell tárolni.

  • A retek a diétás étrendhez is tökéletes

    A retek a diétás étrendhez is tökéletesSzámos fajtáját ismerjük, például a hónapos, a nyári és az őszi-téli retket. Legelterjedtebbek a piros, a fehér és a fekete héjúak. Az egyik legkeresettebb primőrtermék a hónapos retek. Népszerűsége abban rejlik, hogy a téli hónapok után az egyik legkorábban piacra kerülő zöldségféle, fontos tavaszi vitaminforrás. Jó hírét leginkább közismerten gazdag C-vitamin-tartalmának köszönheti. Legfontosabb hatóanyagai a kéntartalmú illóolajok, a mustárolaj-glikozid, a raphanol, és a valóban bőséges C-vitamin.

  • A zeller számos jótékony hatása az egészségre

    A zeller az egyik legtöbbet használt zöldség a háztartásokban, bár sokan csak a levesek ízesítésére használják, és azután kidobják, azonban számos jótékony hatással rendelkezik, ami miatt érdemes többet fogyasztanunk belõle. Nálunk a középkorban vált népszerûvé, de nem csak azért, mert remek fûszernövény, hanem számos jótékony hatást tulajdonítottak neki a gyógyászatban. Azonban ma már nem csak a népi gyógyászat leírásaira kell támaszkodnunk, mert bizonyítottan nagyon sok jótékony hatása van a szervezetünkre ennek a növénynek.

  • Babér - Újra divatban, újra a konyhában

    A babér a legrégebben ismert és igen elterjedt fûszernövények közé tartozik.

    A Kis-Ázsiában, a Földközi-tenger vidékén és az Atlanti-óceán mediterrán éghajlatú szigetein vadon is, de fõleg kultúrákban növõ örökzöld cserje vagy fa egészben használt levele (Lauri folium) értékes karakterû fûszer. Olasz-, Francia- és Spanyolországból jut a magyar kereskedelembe, nálunk üvegházban, vagy az ország enyhébb klímájú vidékein szabadföldben tartható (ld. pl.: Corvinus Egyetem, Villányi úti arborétum). A világ minden, mediterrán éghajlatú részén ültetik.

  • Alkohol, alkohol, te csodás?!

    Azt mondják az egyik leggyakrabban használt pszichoaktív drog, amit emberiség használ. Azt is mondják, hogy öl, butít és a nyomorba dönt. Ipari mennyiségben fogyasztva mindenképpen, de ha ésszel fogyasztjuk, akár még hasznunkra is válhat. Ez persze nem felhívás keringõre.

    A túlzott alkoholfogyasztás nagyon sok ember és ezáltal nagyon sok család életét keseríti meg. Amellett, hogy tönkreteszi a májat, idegrendszert, a szívet, az agyat, magas vérnyomosát okoz még a családi kasszát is jelentõsen megcsapolja- képletesen szólva.

  • Coca Cola: Történelem és a titkos recept

    A XIX. század végén az eredetileg gyógyszernek szánt ital gyártási jogait a kiváló üzleti érzékkel rendelkezõ Asa Griggs Candler vásárolta meg.

    Agresszív marketingtaktikájának köszönhetõen a XX. század során a Coca-Cola uralta az üdítõitalok piacát. Bár számos kritika érte egészségügyi hatásai, illetve a cég üzleti módszerei miatt, a márka napjainkig népszerû maradt. A The Coca-Cola Company csak az üdítõ alapjául szolgáló kólasûrítményt gyártja, amelyet a világ minden táján található helyi palackozó cégek vásárolnak meg. Ezek a palackozó cégek a számukra kijelölt területre kizárólagos jogokkal rendelkeznek.

  • Az arab konyha titkai

    Az arab konyha története az arab világnak a története: ételeik a múlt gyõzelmeinek és vereségeinek emlékét õrzik.

    A pásztor- és kereskedõ-életmódot folytató régi arabok mindössze néhány egyszerû ételt fõztek: sûrû, zöldséges húslevesbe morzsolt kenyeret (szeridet), datolyából, vajból és tejbõl kevert hajszot. Ezek Mohamed próféta kedvenc ételei voltak. A kevés húsból, sok zöldséggel készült ragufélék (marakák) fûszeresebb változatai ma is a leggyakoribb arab ételek.

  • A gomba, mint húspotló?!

    Mivel a legfontosabb alkotóeleme összetételét tekintve az állati fehérjéhez hasonló, a gomba akár húspótlóként is számításba jöhet. Ezek az apró élõlények rendkívül sok, az emberi szervezet számára fontos tápanyagot tartalmaznak.

    Az értékes összetevõket azonban emészthetetlen sejtfalak ölelik körül, melyeket az emésztõenzimek nem tudnak megfelelõen lebontani.