rss
  • A legjobb tavaszi zöldségek, gyümölcsök

  • A legjobb tavaszi zöldségek, gyümölcsökA frissen szedett zöldségek és gyümölcsök nem csak sokkal finomabbak, hanem a tápanyagértékük is jóval magasabb. Ha az általad fogyasztott zöldségeket és gyümölcsöket messze termesztik tőled, akkor valószínűleg utóérlelik őket, hogy a szállítás során ne menjenek tönkre és tökéletes állapotban juthassanak a piacra. Ezalatt a folyamat alatt pedig az értékes tápanyagaikat is el fogják veszíteni. A helyi termékeknek nemcsak az ízük lesz kirobbanó, hanem a bennük található tápanyagok is meghatározóan értékesek lesznek.

    A tavaszi hónapok során az alábbi gyümölcsök és zöldségek nyújthatják a legremekebb ízélményt.

    - Eper, áfonya, málna: Nemcsak finomak, kívánatosak és színesek, hanem igazán egészségesek is! Minél drágábbak, annál messzebbről szállítják őket, ezért nyugodtan választhatod az olcsóbbakat. Az ár nem megy a minőség rovására, hiszen az árkülönbségek csak a szállításról szólnak.

    - Saláta: A friss saláta tavasszal jelenik meg, és a nyár során is nagy slágernek számít. Válassz friss és ropogós salátát!


    - Spenót: Egy másik nagyszerű zöld változata – salátaként, tésztába, párolva és köretként is finomak. Válassz ropogós, friss darabokat.

    - Cukorborsó: Édes és finom, zsenge zöldség, ami főételként és nasiként is nagyon jó alternatívák. Vedd őket még hüvelyestől, és kerüld a nagyon világos vagy nagyon sötétzöld árnyalatúakat.

    - Spárga: Csak mint sok más gyümölcsöt és zöldséget, a spárgát is egész évben megtalálhatod bármelyik szupermarketben – ám akkor a legfinomabbak és egészségesebbek, amikor szezonálisak. Válassz egyenes, ropogós, zöld szálakat. Emellett a fehér spárga is kifejezetten ízletes, salátaként, sütve vagy tészta mellett is.

    - Bébirépa: Nem arra gondolunk, amelyeket konzervben vehetsz a boltokban. Ezek igazi bébirépák, amelyeket még a zöld szárukkal együtt vehetsz meg. A vibrálóan narancssárga színű, valamint világos zöld szárú zöldségek a legfinomabbak. Tökéletesek sütéshez, pároláshoz is, de köretként is megállják a helyüket.


    - Rebarbara: Ha tavasz, akkor rebarbara. A piros, ropogós szárak a legízletesebbek. Savanykás, így eperrel együtt párosítva igazán tökéletes egyensúlyt képeznek – akár frissen, akár kompótként.

    - Fokhagyma: A fokhagyma a főzés egy fontos eleme, és tavasszal biztosan friss fejeket vehetsz belőlük. Ám ha zöld hajtások jönnek ki belőle, tegyél le róluk – ez azt jelenti, hogy nem frissek.


    - Menta: A menta tavasszal kezd el nőni, és rengeteg mindenre használható – készíthetsz belőle teát, adhatod salátához vagy desszertekhez. Keress egészségesen zöld levelűeket, amik nem hervadtak.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Kevesebb kalóriát fogyasztunk, ha lassabban eszünk

    A kingstoni Rhode Island Egyetem kutatóinak elsõként sikerült valódi bizonyítékot találniuk rá, hogy ha lassabban fogyasztjuk el az ételt, akkor valójában "kevesebbet eszünk", vagyis kisebb kalóriamennyiséget juttatunk a szervezetünkbe. A ráérõsebb étkezés további elõnyei, hogy egyúttal élvezetesebb lesz az evés és jóllakottabbnak fogjuk érezni magunkat. Kathleen Melanson és munkatársai elsõként végeztek tudományos vizsgálatot annak alátámasztására, hogy aki lassabban eszik, annak csökken az étvágya, így összességében kevesebbet eszik majd a nap folyamán, mint az, aki sietõsen ebédel.

  • Bodza: lekvár és szörp

    Az európai-mediterrán fekete bodza nálunk is nagyon elterjedt növény. Kedveli a nitrogéndús területeket. Termését gyûjtik, nemesített fajtáit ültetvényekben termesztik. Évelõ, fás bokor, akár 4-6 m magasra is megnõhet. Tõhajtásokat képez, képes nagyon elterebélyesedni.

    Virágai öttagúak, aprók, sárgásfehérek és bogernyõben állnak. Az álernyõ virágzatát és bogyótermését az igen hosszú egyéves termõvesszõkön képzõdõ oldalhajtások végén hozza.

  • Már most készüljön a télre

    Nyáron, amikor mindig lehet friss zöldséget, gyümölcsöt kapni, nagyon egyszerû változatos és egészséges ételeket készíteni.

    Télen már nehezebb a helyzet, de nem megoldhatatlan, hiszen szinte minden zöldség és gyümölcs tárolható fagyasztva. De azért érdemes néhány tanácsot megszívlelni! Rövid ideig tart az eper vagy a spárga és még számos más finomság idénye. Ezek a friss, ízletes gyümölcsök, zöldségek azonban csupán néhány napig maradnak épek, szépek.

  • Veszélyes kontaktlencse

    A világ lakosságának 50%-a látáskorrekcióra szorul, a szemüveget pedig egyre többen helyettesítik kontaktlencsével számos elõnyére való tekintettel.

    A lencsék tökéletes látást biztosítanak mindenféle idõjárási körülmény esetén, a látómezõt pedig nem korlátozza a szemüvegkeret. Általában a fiatalok hordanak kontaktlencsét, de az egynapos, hosszan viselhetõ lencsék feltalálása óta konkurenciát jelentenek a szemüvegnek a 45 év fölöttiek körében is.

  • Nemcsak a szervezetnek, a bőrnek is jót tesz az őszibarack

    Nemcsak a szervezetnek, a bőrnek is jót tesz az őszibarackAz őszibarack ásvány és vitamin tartalma jó hatással van az egészségünkre. Sok A és C vitamin van benne, kálium boron és elég nagy mennyiségű szelén. Boron tartalmának köszönhetjük különleges adottságát, hogy emeli a férfi és női hormon szintjét a vérben. Kevés olyan gyümölcs van, amely több magnéziumot tartalmaz, mint kalciumot. Az állítások szerint az lenne az ideális ha minden növényben több lenne a magnézium, mint a kalcium, mert akkor jobb lenne ennek a két elemnek a felszívódása és a test jobban megtartaná, kisebb lenne a kalcium veszteség.

  • Veszélyes lehet a szója fogyasztása?

    Noha a szóját sokszor úgy árulják, mint egy szuper összetevõkkel rendelkezõ csodaételt, a szójafehérjét szinte valamennyi ételben megtalálhatjuk.

    Kár, hogy az egészségre gyakorolt hatása fabatkát sem ér – állítja az Ecologist. A szója az utóbbi egy-két évtized alatt jelentõs mértékben fogyókúránk (és normál táplálkozásunk) részévé vált. Ha hiszünk a PR-fogásnak, ez az egyszerû növényi eredetû élelmiszer nem csupán a betegségek ellen kiváló fegyver, de az ember várható élettartamát is meghosszabbítja.

  • Étrend-kiegészítõvel a rák ellen?

    Egyre több ember szed valamilyen étrend-kiegészítõt annak érdekében, hogy táplálkozását kiegyensúlyozottabbá tegye, és hogy csökkentse az olyan súlyos betegségek kialakulásának esélyét, mint például a rák.

    A Texasi Egyetem szakértõje, Sally Scroggs szerint azonban nem biztos, hogy ezek a készítmények valóban mûködnek, hiszen egyelõre nincsenek egyértelmû bizonyítékok arra nézve, hogy hozzájárulnak a szervezet erõsítéséhez.

  • Mit esznek igazából a gyermekeink?

    Az egészséges életmód hirdetésével és terjesztésével megbízott brit hatóság kiszámolta, mennyi cukros és zsíros ételt eszik meg egy 5-10 éves korú gyerek Nagy-Britanniában.
    Hirdetés

    A The Foods Standards Agency egy évtizede azért harcolt, hogy csökkentse a zsíros táplálkozás okozta halálozási adatokat. Mivel az új konzervatív kormány már nem tart igényt szolgálataira, azaz nem korlátozhatják a hamburger és egyéb gyártók zsír- és cukorfelhasználását.

  • Minden országnak saját süti

    A cukrászat a gasztronómiának az a területe, amely a leginkább divatérzékeny. Színekben, formákban, de még a felhasznált alapanyagokban is idõrõl idõre változik a trend. Ezt Magyarországon talán tucatnyi cukrász követi naprakészen, a többség legfeljebb a torták esetében változtat.

    Pataki János, a Cukrász Ipartestület elnöke szerint a jó cukrászda az, ahol minél több munkafolyamat készül kézmûvesen, és kiváló minõségû alapanyagokat használnak. A cukrászatban évtizedek óta a franciák azok, akik a divatot diktálják.

  • Itália és a tészták világa

    Már a gondolatára is mûködésbe lépnek az ízlelõbimbóink. Néhány jó tanács és megfelelõ hozzávalók segítségével hipp-hopp az asztalra varázsolhatjuk Itáliát. És ne lepõdjünk meg, ha az egész család így kiált majd fel: mamma mia! Lasagne, farfalle, tortellini, ravioli, penne vagy makaróni -színes vagy fehér, száraz vagy friss- tésztából egyszerûen mindenki talál kedvére valót. Mivel Olaszországban minden étkezéskor esznek tésztát, érthetõ, miért a rengeteg fajta.

  • A gyógyító zsálya

    A zsályát sokrétûen használhatjuk. Leggyakrabban torokfájás, mandula- vagy fogínygyulladás esetén alkalmazzák, de ételek ízesítésére is kiváló.

    A sokféle zsályafaj közül gyógyításra az orvosi zsálya a legalkalmasabb. A levelek erõs aromája a szárítással fokozódik. A több száz éves tapasztalat mellett a tudományos vizsgálat is kimutatta, hogy a zsálya jelentõsen mérsékli az izzadékonyságot. Teája elfogyasztása után a legerõsebb hatását két-három óra múlva fejti ki, és akár három napig is tart.

  • Grillezzünk otthon - szabadidõs sütés - fõzés udvaron / teraszon / erkélyen

    A fincsi grillételekkel nagyon jól lehet lakatni a vendégeinket! Az elõkészületek kevés pénzbõl kijönnek, a kész étel bõséges és laktató!

    A hagyományos szalonnasütés és nyársalás helyett (vagy mellett) manapság a grillezés a tavaszi / nyári szezon egyik társasági programja. Hétvégi vagy esti kerti, terasz / erkély grill partik alkalmával sok-sok finomsággal tudjuk vendégeinket meglepni. Azonban akkor lesznek igazán sikeresek ezek az összeröffenések, ha megfelelõ ételekkel készülünk rájuk. Az alábbi grill praktikák ebben segíthetnek!

  • Pörkölt, paprikás, tokány - Éljen a magyar konyha!

    A magyar konyha egyik legõsibb ételfélesége a tokány. A kisujjnyi csíkokra vágott hús még annak az emlékét õrzi, amikor a pusztákon vándorló elõdeink a húst hasonló apró darabokra szelték, napon megszárították, majd vízzel, különbözõ õrleményekkel, magokkal felfõzve készítették el.

    A parasztok közt bukkant fel a 18. században a gulyásétel pörkölt elnevezése. A dél-alföldi paprikatermelõ parasztok harmadik nemzedéke az új fûszert, a fûszerpaprikát a „gulyásos húsba” is beletette.

  • A csirke, a hal, a királyrák - és a legjobb magyar éttermek

    Budapest - A körúti Bock Bisztró végzett az elsõ helyen a Dining Guide kiadvány által meghirdetett magyarországi éttermi versenyben, amelynek elsõ tíz helyezettje csütörtök esti bemutatását összekötötték

    A csirke, a hal és a királyrák, a világ elsõ gasztronómiai thrillerének nevezett spanyol dokumentumfilm premierjével.

    Az idei Top 10-ben van francia, olasz és orosz ételeket kínáló vendéglõ is.

  • Gabonaevés a hosszú élet titka

    Azok a cukorbeteg nõk élnek a legtovább, akik a legtöbb teljes õrlésû gabonából készült ételt fogyasztják.

    Az Egyesült Államokban 1976-ban kezdõdött az a hosszú távú vizsgálat, amelyben 121 700 ápolónõ adta beleegyezését ahhoz, hogy adatait személytelenül, de tudományos célra összegyûjtve fölhasználják. Meian He és munkacsoportja most 7822, felnõttkori cukorbetegségben szenvedõ ápolónõ 26 éves megfigyelésének eredményeit összegezte.

  • Isteni és egyszerû: a crumble

    A crumble - magyarosíthatjuk morzsasütinek - egy remek angol édesség, amely méltán lett világhírû. A sütemény lényege ugyanis az, hogy alul csupa gyümölcs, a teteje pedig ropogós, morzsolt tészta. A variáció pedig végtelen. Lepd meg családodat, vendégeidet ezzel az egyszerû, mégis isteni finomsággal! Az ünnepek alatt a családi asztalra sok-sok finomság kerül. A hagyományok fontosak, de a közös készülõdést, a fadíszítést, lakásszépítést feldobhatod a szokásos bejgli helyett egy csodás angol finomsággal. Lássunk néhány klasszikust!

  • Napi egy pohár vörösbor a fogszuvasodás ellen

    Íme még egy ok a vörösbor mellett. Nem csak a hosszú élet titka, vagy a szív- és érrendszeri, illetve neurológiai betegségektõl védõ csodaszer, a vörösbor fogyasztása étkezés közben és után segíti a megtapadó baktériumok leöblítését a fogakról, jelentik az olasz Paviai Egyetem kutatói.

    Gabriella Gazzani professzor és munkatársai a Veneto régióból származó alkoholmentes vörösborokkal kísérletezve állapították meg, hogy a borban nem csak az ismerten fogszuvasodásgátló alkohol védi a fogakat a baktériumoktól.

  • A világ legnagyobb csokoládéshow-ja Pekingben

    A kínaiaktól hagyományosan idegen csokoládét igyekeznek közelebb vinni az emberekhez a pekingi Madárfészek stadion mögött létrehozott parkkal, ahol a kultúra és a szórakozás a csokoládé jegyében ölt különbözõ formát. A "Csokoládé Csodaország" pénteken nyílik meg a nagyközönség elõtt.

    A világ legnagyobb "csokoládéshow"-jának mondják, 20 ezer négyzetméteren terül el és 10 millió dollárba került. Az öt pavilonból álló komplexumban 80 tonna csokoládé felhasználásával készültek el az alkotások. Több mint ezer kézmûvesmunka van zárt térben, vitrinekben, illetve szabadon.

  • Grapefruitos sör a gazdinak, marhahúsos a kutyának

    Idén nyáron az ízesített sörök vitték el a pálmát Németországban, mert ezek az italok - a gyártók szerint - a mûvészetet és a divatot ötvözik. A grapefruittal dúsított folyékony kenyér volt az idei nyár slágere, 30 millió palackot adtak el belõle - írta a Die Welt címû német lap. Egy másik gyár caiprinha (brazil cukornádpálinka) ízû sört dobott piacra, sikerrel. Divatos a csökkentett alkoholtartalmú sör is, de azt is ízesítik, például a gránátalmás mindössze 2,8 százalék alkoholt tartalmaz.

  • Már az utolsó vacsora is supersize volt

    Az emberiség bizony már ezer éve túleszi magát, legalábbis erre következtetnek kutatók, akik az utolsó vacsorát ábrázoló több mint ötven festményt tanulmányozva mutattak rá arra, hogy már a híres vacsora is "supersize" volt.

    Az érdekes kutatást a Cornell Egyetem tudósa, és annak fivére - egy presbiteriánus miniszter, egyben a vallási tanulmányok professzora a virginiai Wesleyan Fõiskolán - végezte. Az eredmények azt mutatják, hogy az utóbbi ezer évben az utolsó vacsora ábrázolásain 23-69 százalékkal nõtt a tányérok és az adagok mérete.