rss
  • A legjobb tavaszi zöldségek, gyümölcsök

  • A legjobb tavaszi zöldségek, gyümölcsökA frissen szedett zöldségek és gyümölcsök nem csak sokkal finomabbak, hanem a tápanyagértékük is jóval magasabb. Ha az általad fogyasztott zöldségeket és gyümölcsöket messze termesztik tőled, akkor valószínűleg utóérlelik őket, hogy a szállítás során ne menjenek tönkre és tökéletes állapotban juthassanak a piacra. Ezalatt a folyamat alatt pedig az értékes tápanyagaikat is el fogják veszíteni. A helyi termékeknek nemcsak az ízük lesz kirobbanó, hanem a bennük található tápanyagok is meghatározóan értékesek lesznek.

    loading...

    A tavaszi hónapok során az alábbi gyümölcsök és zöldségek nyújthatják a legremekebb ízélményt.

    - Eper, áfonya, málna: Nemcsak finomak, kívánatosak és színesek, hanem igazán egészségesek is! Minél drágábbak, annál messzebbről szállítják őket, ezért nyugodtan választhatod az olcsóbbakat. Az ár nem megy a minőség rovására, hiszen az árkülönbségek csak a szállításról szólnak.

    - Saláta: A friss saláta tavasszal jelenik meg, és a nyár során is nagy slágernek számít. Válassz friss és ropogós salátát!


    - Spenót: Egy másik nagyszerű zöld változata – salátaként, tésztába, párolva és köretként is finomak. Válassz ropogós, friss darabokat.

    - Cukorborsó: Édes és finom, zsenge zöldség, ami főételként és nasiként is nagyon jó alternatívák. Vedd őket még hüvelyestől, és kerüld a nagyon világos vagy nagyon sötétzöld árnyalatúakat.

    - Spárga: Csak mint sok más gyümölcsöt és zöldséget, a spárgát is egész évben megtalálhatod bármelyik szupermarketben – ám akkor a legfinomabbak és egészségesebbek, amikor szezonálisak. Válassz egyenes, ropogós, zöld szálakat. Emellett a fehér spárga is kifejezetten ízletes, salátaként, sütve vagy tészta mellett is.

    - Bébirépa: Nem arra gondolunk, amelyeket konzervben vehetsz a boltokban. Ezek igazi bébirépák, amelyeket még a zöld szárukkal együtt vehetsz meg. A vibrálóan narancssárga színű, valamint világos zöld szárú zöldségek a legfinomabbak. Tökéletesek sütéshez, pároláshoz is, de köretként is megállják a helyüket.


    - Rebarbara: Ha tavasz, akkor rebarbara. A piros, ropogós szárak a legízletesebbek. Savanykás, így eperrel együtt párosítva igazán tökéletes egyensúlyt képeznek – akár frissen, akár kompótként.

    - Fokhagyma: A fokhagyma a főzés egy fontos eleme, és tavasszal biztosan friss fejeket vehetsz belőlük. Ám ha zöld hajtások jönnek ki belőle, tegyél le róluk – ez azt jelenti, hogy nem frissek.


    - Menta: A menta tavasszal kezd el nőni, és rengeteg mindenre használható – készíthetsz belőle teát, adhatod salátához vagy desszertekhez. Keress egészségesen zöld levelűeket, amik nem hervadtak.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Kebab - Itthon is terjed a keleti ízû hús

    A kebab vagy kebap (arab:(کباب) arab eredetû húsétel. Általában birkahúsból készül, és erõsen fûszerezett. Formája lehet hosszúkás vagy gömbölyû. Általában nyársra vagy pálcikára felhúzva sütik meg, sokszor nyílt tûzön.

    A fûszerezett kevert darálthúsból készült faszénparázson sült hosszúkás húsételt a jugoszláv utódállamokban csevapinak, kicsinyítve csevapcsicsinek hívják, Bulgáriában kabapcse. Romániában, ahol kevesebb fûszerrel, viszont szódabikarbonáttal készítik mici a neve, melynek jelentése „kicsi”.

  • Szupertáplálék tápiókából - vége a világot fenyegetõ éhinségnek?!

    Róma - A tápióka, amelyet a maniókagyökér keményítõjébõl készítenek, szupereledelként egyetlen étkezésben tartalmazhatja mindazt a tápanyagot, amire az embernek egy teljes napon át szüksége van. Amerikai kutatók az afrikai élelemhiány leküzdésében akarnak segítséget nyújtani a tápióka felhasználásával.
    A manióka (kasszáva) Amerika trópusi vidékein honos, a kutyatejfélékhez tartozó gumós növény, amelynek nagy keményítõtartalmú megvastagodott gyökere alkalmas liszt készítésére, de az õslakos indiánok még alkoholos italt is készítenek belõle.

  • A szénhidrátok szerepe a sportolók táplálkozásában

    A szénhidrátok szerepe a sportolók táplálkozásábanAz emberek többsége azt gondolja, hogy azok az emberek akik sportolnak, azok bármit megehetnek. Ez az állítás a modern táplálkozástudomány eredményei mellett nem állja meg a helyét. Noha a hobbi szinten űzött sportolás nem feltétlenül jelent kimagasló fizikai megterhelést a szervezet számára, mégis érdemes a táplálkozást a legjobb teljesítmény szolgálatába állítani. A testünk energiaszükséglete az aktivitástól, a nemtől, a kortól és a fizikai állapottól is függ. A tápanyagokban lévő energia átalakítása, és raktározása személyenként eltérő, különböző hatásfokú.

  • Több gyümölcs, kevesebb cukorbaj

    Budapest - Zöldségek és gyümölcsök bõségesebb, rendszeres fogyasztásával csökkenthetõ a felnõttekre jellemzõ 2. típusú cukorbetegség megjelenésének kockázata. A csaknem két évtizedes megfigyelések eredményeit a Diabetes Care szakfolyóirat közölte.

    A felnõttkori cukorbetegség az egész világon szinte járványos gyorsasággal terjed. Az orvostudomány minden eszközt igyekszik fölhasználni a betegség megelõzésére és ennek egyik legésszerûbb és legegyszerûbb módszere a táplálkozás befolyásolása.

  • Új divatzöldség, vagy hasznos táplálék a medvehagyma?

    Fokozza az étvágyat és az emésztõrendszer mûködését. Vérnyomáscsökkentõ és vérzsír csökkentõ hatása ismert, C-vitamin tartalmának köszönhetõen pedig javítja a szervezet ellenálló-képességét.

    A népi orvoslás a medvehagymát termesztett társához hasonlóan felsõ légúti megbetegedések megelõzésére és a kialakult hurut súlyosságának csökkentésére, továbbá bélfertõtlenítõ, emésztést javító tulajdonsága miatt egyes emésztési panaszok kezelésére alkalmazza. Tudományos megfigyelések szerint vérnyomáscsökkentõ hatású, lassítja a koleszterin lerakódások kialakulását az érfalban, javítja a végtagok keringését.

  • Jönnek a D-vitaminnal dúsított élelmiszerek

    Brit szakemberek fontolóra vették, hogy a jövõben D-vitaminnal dúsított élelmiszereket dobjanak a piacra, miután egy friss felmérésbõl kiderült: az ország lakosságának 40 százaléka D-vitamin hiányban szenved.

    A vitamint a jövõben számtalan élelmiszerhez hozzáadhatják, például a tejhez, hogy megóvják az emberek egészségét. Mivel a britek majdnem felének szervezetében annyira alacsony a D-vitamin szint, hogy az már az egészségükre is veszélyes lehet, a tudósok úgy gondolták, fontolóra veszik, hogy a jövõben vitaminnal dúsított termékeket dobjanak a piacra.

  • Viselkedészavart okozó ételadalékok

    Komoly viselkedési és koncentrációs zavarokat okozhatnak gyerekeknél az étellel-itallal elfogyasztott adalékanyagok - ezt mutatta ki a brit Élelmiszer-szabványügyi Hivatal (FSA) számára elvégzett, csütörtökön ismertetett átfogó vizsgálat. A southamptoni egyetem által végrehajtott felmérés során - amelynek eredményét a The Lancet címû tekintélyes brit orvosi folyóirat közölte - 153 hároméves és 144 nyolc-, illetve kilencéves gyermekkel itattak meg olyan...

  • Ehetõ rovarokat tenyésztenek a tudósok Costa Ricán

    Nincs már messze a nap, amikor fokhagymás szöcskét vagy nyársra húzott bogárlárvákat szolgálnak fel a Costa Rica-i éttermek, miután helyi tudósok emberi fogyasztásra alkalmas rovarok tenyésztésébe fogtak. Manuel Zumbado rovartudóst az inspirálta az alternatív élelemforrásokkal kapcsolatos a kutatásokra, hogy Afrikában már nagy múltja van az étrend rovarokkal való kiegészítésének. Az esõerdõkkel borított Costa Rica pedig annyiféle - köztük rengeteg fajilag még be sem sorolt - rovarféle otthonául szolgál, hogy keresve sem lehetett volna jobb helyszínt találni egy ilyen kísérlethez.

  • A szervezet méregtelenítése articsókával

    Gyógyteákkal, vény nélkül kapható készítményekkel segíthetjük májunk mûködését, serkenthetjük regenerálódását, drasztikus "méregtelenítõ" kúrákba azonban ne kezdjünk. A máj az emberi test legnagyobb belsõ szerve, több száz feladata van, melyekben fontos, vagy egyedüli szerepet játszik. Részt vesz többek között az anyagcserében, az ásványianyag- és vitaminellátásban, úgynevezett "elõvitaminokból" vitaminokat állít elõ és vitaminokat tárol. A szervezetben található koleszterinmennyiségnek hozzávetõlegesen a felét a máj állítja elõ.

  • Táplálkozási tévhitek

    A mai információáradatban bizony nehéz okosnak lenni, és eldönteni, melyik a helyes irány az egészséges táplálkozás, életmód útján. Nézzük néhány tévhitet, amelyek talán nyújthatnak némi támpontot a döntéshez.

    Ma már igen sokféle táplálkozási iskola létezik, melyek sokszor mondanak ellent egymásnak. Ráadásul minden évben felüti fejét egy-két újabb elképzelés, egészségügyi kutatás, amely megcáfolja az addig elfogadott ismereteket. Nézzük most néhány általános tévhitet, melyek évek óta tartják magukat!

  • Amit a földimogyoró-allergiáról tudni kell

    A mogyoró és más ételallergia hamarabb kialakul a gyermekeknél, mint a korábbi években. Az ok egyelõre ismeretlen, a szülõknek ezért azt tanácsolják, hogy minél késõbb adjanak allergiára hajlamos gyermekeiknek földimogyorót.

    A tanulmányt 140 allergiás gyermek körében vizsgálták, amibõl kiderült, hogy a gyermekeknél átlagosan 14 hónapos korban jelentkezett az allergia, míg az 1998 és 1999 között születetteknél 22-24 hónapos korban. "Idõsebb korban könnyebb felismerni az allergiás reakciót, hiszen a gyerekek el tudják mondani a maguk módján, ha furcsán érzik magukat.

  • Cayenne-i bors vagy csípõs chili: Megfázás ellen is!

    Ha úgy érzed, mintha abroncsba lenne szorítva a fejed, hagyd a gyógyszereket a csodába, kapj be egy kis chilit helyette.

    A kapszaicin, az az anyag, amitõl a chili csípõs, egyszerre hármas hatást fejt ki: csökkenti a nyálkahártya duzzadtságát, elõsegíti a köpetürítést és csillapítja a fájdalmat.

    Emlékezz csak vissza, hogyan folyt egybe orrod, szemed, szád, amikor a barátod egy kis jalapeno paprikát adott rágcsálni! Képzeld el ugyanezt a hatást, amikor a megfázástól teljesen el van dugulva a fejed.

  • Miért pont saláta?

    A táplálkozástudományi szakértõk szerint teljesen mindegy, hogy a fõétel elõtt esszük a salátát vagy mellé. A legfontosabb az, hogy friss, nyers zöldségféle mindenképpen szerepeljen az étrendünkben.

    A görög vendéglõkben – mielõtt a húsból és zöldségköretbõl álló fõétel az asztalra kerülne – elõször általában egy adag friss uborkát, paradicsomot és vöröshagymát szolgálnak fel. Az olaszok étkezési szokásai is hasonlóak: a tésztából álló (spagetti, makaróni) elõétel és a húsos fõétel között fogyasztanak valamilyen nyers salátát.

  • Ne igyunk kapszulás kávét, mert rákkeltõ?

    A hagyományos csepegtetõs eljárással készített kávékkal ellentétben az eszpresszó gépekben, különösen a kapszulákból lefõzött kávékban jóval magasabb, de még mindig a biztonságos értéken belüli a rákkeltõ hatású furán mennyisége - állapították meg a spanyol szakemberek.

    "A magasabb koncentráció oka, hogy a légmentesen lezárt kapszulák megakadályozzák az amúgy illékony furán elpárolgását, míg a csepegtetõs gépek nagynyomású forró vízzel készítik el a kávét, amelynek következtében az anyag nem kerül bele az italba".

  • A gomba, mint húspotló?!

    Mivel a legfontosabb alkotóeleme összetételét tekintve az állati fehérjéhez hasonló, a gomba akár húspótlóként is számításba jöhet. Ezek az apró élõlények rendkívül sok, az emberi szervezet számára fontos tápanyagot tartalmaznak.

    Az értékes összetevõket azonban emészthetetlen sejtfalak ölelik körül, melyeket az emésztõenzimek nem tudnak megfelelõen lebontani.

  • Hat igazi vágykeltõ finomság

    Egy igazán romantikus vacsorát szeretne?

    Persze fontos a gyertyafény és a halk zene, de még fontosabb az étel, ami teljesen új szintre tud helyezni egy vacsorát. Különösen, ha olyan ételeket választunk, amelyek megfelelõen hatnak hormonszintünkre és elõsegítik, hogy az este további része is jól sikerüljön. De pontosan melyek ezek a már-már afrodiziákumnak számító étkek? Lássunk egy csokorra valót belõlük. Ilyen étel a spárga, az avokádó, a chilli paprika, a csokoládé, a medvecukor és az osztriga.

  • A legjobb energetizáló táplálkozási tippek

    Gondoltad volna, hogy az étel nem csupán tápanyagokat rejt, hanem életerõt is? A távol-keleti étkezési hagyományok szerint táplálkozásunkkal nemcsak egészségünket, hanem a lelkiállapotunkat is befolyásolhatjuk. Ezt te is megtapasztalhatod, ha megismerkedsz a zen gasztronómiával! Szakácsmûvészet, amely a testet, a lelket és a szellemet egyaránt szolgálja – így lehetne összefoglalni a zen táplálkozás lényegét. A zen filozófia a harmónia elérését tartja a legfõbb célnak, mégpedig úgy, hogy az ellentétes energiák kiegyenlítésére törekszik, mind az étkezésben, mind pedig az életvezetésben.

  • E-vitamin a táplálkozásunkban

    A zsírban oldódó E-vitamin csak rövid ideig marad a szervezetben, így folyamatosan gondoskodni kell az utánpótlásáról.

    Antioxidáns vegyület, segít semlegesíteni a felgyülemlett szabad gyököket. Csökkenti a szívbetegség, valamint különféle rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát.

    Lassítja a bõr öregedésének folyamatát, sõt, a premenstruációs tüneteket is csökkenti.

  • Erdélyi - örmény ételek

    Regényes hangulatokat kelt bennünk az örmény népnév: a Kaukázus és az Ararát mesék ködfelhõivel körülvett bérceit, drága kenetekkel, gyönyörûséges szõnyegekkel, izgató fûszerekkel megrakott karavánokat idézi és különös édességeket, mennyei ízük és tömény zamatuk összhangban van azoknak a dobozoknak és kendõknek pompázatos díszítésével, amelyekben hordozzák õket. De, hogy jön a távoli Örményország és az õ gasztronómiai kultúrájuk ide?

  • A színdiéta

    A változatos táplálkozás az egészség egyik alapelve - és ez ételeink színeire is igaz. Minden árnyalat különbözõképp hat ránk, nemcsak fizikailag, de érzelmileg, lelkileg és spirituálisan is.
    A színdiéta segít a szervezet harmonikus egyensúlyának megtartásában, ráadásul fõként zöldségeket és gyümölcsöket tartalmaz, amelyek fontos kerekei a méregtelenítésnek is. Mivel minden egyes nap egy azonos színcsoportból választunk ételt, a változatosság is garantált, könnyedén biztosíthatjuk az étrendünkbõl hiányzó tápanyagokat.

loading...