rss
  • Itt a tavasz: ideje méregteleníteni

  • Itt a tavasz: ideje méregteleníteniA tavaszi méregtelenítés valójában a húsvéti böjt modern változata. A böjt évezredeken keresztül minden társadalomban fontos szerepet töltött be – nem csupán a legtöbb vallás egyik alapköve, de a legősibb gyógymód is. Az sem véletlen, hogy a keresztény vallásban húsvétkor van Nagyböjt, hiszen a természet tavasszal újul fel – ez az ideális évszak az emberi szervezet felfrissítésére is. Eredetileg a húsvéti böjt negyven napig tartott – ez idő alatt nem volt szabad húst enni, Nagypénteken pedig semmi állati eredetűt (halat, tojást, tejet).

    loading...

    A böjt önfegyelemre és lemondásra tanított – két alap koncepció, amely manapság hiányzik az életmódunkból – miközben szellemi és testi megtisztulást biztosított. Manapság már a katolikusok sem böjtölnek rendesen, csupán Nagypénteken mondanak le a húsról, pedig a húsvéti böjtnek nagyon jó méregtelenítő és gyógyító hatása volt.

    Akár vallásosak vagyunk, akár nem, tavasszal kimondottan ajánlott méregteleníteni a szervezetünket, és megtisztulnunk a lerakodott salakanyagoktól, a felhalmozódott zsírtól, fehérjétől és cukortól. Nem csupán tisztább lesz a szervezetünk és regenerálódnak a sejtjeink – a bőrünk, a tekintetünk is tisztább lesz – de életerőnk is megújul, és teljesen feltöltődünk energiával.

    A tavaszi méregtelenítés egy 4-6 hetes program, amely több módon kivitelezhető. Mindannyiunk életmódja, szervezete, akaratereje más – az alábbi variációk közül az egyik mindenki számára megvalósítható. Figyelem: terhes nőknek tilos a méregtelenítés, és azok, akik akármilyen betegségben szenvednek, csakis orvosi engedéllyel vállalják be!

    Méregtelenítő kúrák:

    Léböjt: az igazi böjt ideje alatt nem szabad enni, csakis folyadékot inni. A folyadék lehet víz, gyógyteák, frissen (házilag!) préselt gyümölcs és zöldséglevek. Hetente egyszer böjtöljünk, de ne munkanapon! A böjt előtti és azt követő napokon ne igyunk alkoholt és ne együnk húst (de lehetőleg semmi állati eredetű ételt sem).

    Egynapos méregtelenítés: hetente egyszer hagyjunk el minden állati eredetű ételt, azaz csakis zöldségeket, gyümölcsöket, magokat és mogyorókat együnk, lehetőleg nyersen. Igyunk sok folyadékot – vizet, gyógyteákat, frissen préselt zöldség és gyümölcs leveket.


    Háromnapos méregtelenítés: két hetente tartsunk 36 órás méregtelenítést (lehetőleg hétvégén). Ehetünk egészséges leveseket, főzelékeket, és egyéb vegan ételeket - de se húst, se más állati eredetű ételt nem szabad enni. Továbbá ki kell hagyni a cukrot és finomított lisztből készült ételeket is. Inni csakis vizet, gyógyteákat és frissen préselt zöldség-gyümölcs leveket szabad.

    Egyhetes méregtelenítés: ez egy fokozatos méregtelenítő program, sok dietetikus szerint a leghatásosabb. Egy hétig nem ehetünk húst, cukrot, finomított lisztből készült ételeket, nem ihatunk koffeint vagy alkoholt. A hetet hallal, tojással vagy sajttal kezdjük, másnap ehetünk valami vegan főtt ételt, a következő nap csakis nyers zöldségeket és gyümölcsöket, amit egy böjt nap tetőz – utána megismételjük a napokat visszafele.

    Egy hónapos méregtelenítés: ugyanaz, mint az egyhetes, csak a periódusok hosszabbak – azaz az első tíz napon ehetünk halat, tojást és tejtermékeket, amit egy tíznapos vegan diéta követ, majd az utolsó tíz napban fokozatosan visszatérünk az állati eredetű ételekre – először tejtermékekre, majd tojásra, majd halra, majd szárnyasokra. Se koffeint, se alkoholt nem szabad fogyasztani – természetesen cukrot sem, és finomított lisztet sem. Ez a változat csak tapasztalt méregtelenítőknek ajánlott, vagy azoknak, akik kiváló önfegyelemmel rendelkeznek.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • A kényszeres evés lelki háttere

    A bulimiában megbetegedettek családjában gyakran figyelhetünk meg konfliktusokkal teli kapcsolatrendszereket, melyek részesek a betegség kialakulásában és fennállásában. Ez a megállapítás természetesen erõs ellenállást vált ki az érintettek szüleibõl. A szülõk ugyanis legjobb tudásukkal próbálták gyermeküket nevelni, boldog életet biztosítani nekik. És most még õk is a hibásak a gyermek megbetegedésében. Természetesen ez így nem igaz, hisz tény, hogy a család egy olyan rendszer, amely hatását több személy összjátéka révén fejti ki, így nem beszélhetünk tettesrõl és áldozatról.

  • Füstölthalízû fagylalt a londoni Harrods-áruházból

    London - Füstölthalízû fagylalttal kedveskedik a vevõknek a híres londoni Harrods-áruház. Aki már járt az említett áruházban, az tudja, hogy a sokemeletnyi árúk között szegény és gazdag is megtalálja a foga alá valót.

    Az áruház Nagy-Britannia 20 jellegzetes tájételének fagylaltváltozatát kínálja a következõ napokban. Elsõként három skót ínyencség: a füstölt hal, egy omlós sütemény, valamint a disznósajt és hurka ötvözete, a haggis jelenik meg jeges nyalatként. Az összes fagylaltot természetes alapanyagok felhasználásával készítik el.

  • Minden amit a befõzésrõl tudni kell

    A házi befõzés ma igen nagy népszerûségnek örvend. Sokan szeretik eltenni télire a friss, nyári zöldségeket, gyümölcsöket, így gondoskodva családjukról. De persze az sem utolsó szempont, hogy így tudják, mi is van benne. A befõzés nem túl bonyolult dolog, de könnyen lehet rossz a végeredmény, ha nem megfelelõ az elõkészítés. Ha sokáig eltartható, jó ízû és minõségû befõttet szeretnénk, akkor ahhoz megfelelõ minõségû, érett és sérülésmentes alapanyagokat kell vásárolnunk. Ügyeljünk arra, hogy ne legyen penészes, puha, erjedt, vagy szokatlan szagú, és ne közvetlenül a permetezés után vegyük meg.

  • A cukros italok fokozzák a hasnyálmirigyrák kockázatát

    Az édességek fokozzák a hasnyálmirigyrák kockázatát – állapította csaknem egy évtizedes kutatása alapján a svéd Karolinska Intézet, s ezzel elsõ ízben talált összefüggést az édes élelmiszerek és a ritka, de nagyon súlyos betegség között. Azoknál, akik naponta legalább kétszer, édesített gyümölcslé-koncentrátumból nyert italt fogyasztottak, 90 százalékkal magasabb volt a hasnyálmirigy rosszindulatú daganatának kockázata, mint azoknál, akik nem ittak ilyesmit.

  • Nem mindegy, hogy mivel eteted a babádat!

    Sok tejtermék és hús gyermekkorban: erõsebb csontok felnõttkorban

    New York - A sok tejterméket és húst fogyasztó gyerekekbõl erõsebb és egészségesebb csontozatú felnõttek lesznek - erre az eredményre jutott egy bostoni kutatók által publikált tanulmány.

    A gyermekként naponta legalább kétszer tejterméket fogyasztó fiúk és lányok csontjai kamaszkorukra sûrûbbek lettek, mint olyan kortársaiké, akik kevesebbet vettek magukhoz.

  • Fogyj kényelmesen, szõlõvel!

    A szõlõ igazi csodaszer. Sok betegség természetes ellenszere - akár mazsola, szõlõlé, bor vagy szõlõmagolaj formájában. Segítségével könnyen és gyorsan megszabadulhatunk a nyáron felszedett plusz kilóktól is. A nyárra készülve még sokan belehúztunk a diétába, hogy jól, jobban álljon a bikini… Aztán jöttek a könnyû esték, finom falatok, pihentetõ szabadságok. A mérleg nyelve pedig újra ugyanott vagy még feljebb van, mint korábban. Ideje tenni valamit. A legkönnyebben, legegyszerûbben és legfinomabban szõlõvel szabadulhatunk meg a plusztól.

  • Rukkola az új gasztrodivat! De, mindent tudunk róla?

    Csak pár éve lett divatos étel, de valójában tudjuk, hogy mi az a rukkola és miért is fogyasztják?

    Feldobja a szendvicset. Illik csirkéhez, halhoz; burgonyás, tojásos, paradicsomos fogásokhoz. De mi a hatása és milyet érdemes venni? A Tudatos Vásárlók Egyesülete most felvilágosít minket. A friss illatú rukkola a keresztesvirágúak családjába (Cruciferae) tartozik, rokonai a káposztafélék. Sötétzöld, karéjos leveleit elsõsorban saláták, kásák kiegészítõjeként használjuk. A Földközi-tenger vidékén és Dél-Európában õshonos rukkola Marokkó partvidékén, Portugáliától Törökországig vadon megterem.

  • Már a halolaj-kapszulák sem megbízhatóak?

    Osztrák kutatók különbözõ preparátumokat tesztelnek, amelyek elvileg védenek a szívbántalmaktól. A tudósok szerint a kapszulák tartalmában igen nagy különbségek vannak. Tudományos vizsgálatok alapján a halolaj - amelyben sok az Omega-3 zsírsav - megvéd a hirtelen szívhaláltól. Ugyanakkor a piacon található preparátumok esetében az aranyszínû folyadékról elmondható, hogy nem mind arany, ami fénylik, vagyis gyakran nincs meg a szükséges adag a kapszulában.

  • Az igazi olasz pizza - a világ 5 legfinomabb étele sorozat

    Az igazi olasz pizza: a szigorúan igazi, hagyományos pizza az egyik legistenibb étek a világon, amelynek hagyománya több évszázada öröklõdik. Az eredeti kerek finomságot egy liter vízbõl, egy kg lisztbõl és 5-6 dkg sóból, valamint élesztõbõl készítik. A tésztát csakis kézzel szabad nyújtani, pihentetésekkel, többször átgyúrva! A pizzát fafûtéses kemencében, bükkfán sütötték meg. Ennek igazán más íze van, mint az itthon kapható mirelit borzalmaknak. Higgye el, érdemes megkóstolni! Gyors pizza olaszosan otthon. Gyorsabb az elkészítése, mintha megrendeljük valamelyik pizzafutárnál...

  • A sima vagy a grillezõs mikrosütõ a jobb?!

    A hagyományos mikrohullámú sütõk melegítenek jobban

    A mikrohullámú sütõk "veleszületett" rendellenességére még nincs gyógymód: nem melegítenek egyenletesen, de a grillezõsök még kevésbé, mint a hagyományosak - állapította meg egy átfogó európai uniós teszt, amelynek során a hagyományos és a grillezõ funkcióval ellátott, kombinált készülékeket egyaránt vizsgálták. A Kosár, a fogyasztók magazinja hétfõn tájékoztatta a recept.zug.hu szerkesztõségét a teszt eredményérõl.

  • Almakompót készítése

    Almakompót készítéseAz almakompót nagyon ízletes csemege, ráadásul például az epebetegek is fogyaszthatják, szemben a friss gyümölccsel. Az elkészítése igen egyszerű, ráadásul csak néhány percet vesz igénybe, ezért nem csak konyhatündéreknek ajánljuk. A kompót még finomabb lehet, ha egy kis citrommal vagy vaníliarúddal ízesítjük. Előbbinek a vékonyan levágott héját és a levét adjuk hozzá a forrásban lévő almához! Körtéből és birsalmából is hasonlóan készíthetünk kompótot. Előbbi gyorsabban, utóbbi lassabban puhul meg, mint az alma.

  • Cukorral vagy nélküle?!

    A helytelen étrend becsapja a teltségérzetet okozó agyi központot

    Keserû hír az édességek szerelmeseinek: a sok cukor tönkreteheti a teltségérzetért felelõs agyi terület idegsejtjeit, szabad utat engedve ezzel az elhízásnak - jelentették ausztrál tudósok a Nature címû folyóirat hasábjain.

    A kutatók Zane Andrews, a Monash Egyetem endokrinológusának vezetésével az éhség- és teltségérzet idegrendszeri szabályozását vizsgálták.

  • Fenyegetõ táplálékallergia

    Az allergia, így a táplálékallergia egyre több embert érint világszerte, már lassan népbetegségnek számít, bár sokan nem fordulnak orvoshoz panaszaikkal.

    Szerencsére az életet veszélyeztetõ reakciók még nem annyira gyakoriak, de az "enyhe" tünetek is megkeseríthetik az ember életét. Az allergiás reakciók a szervezet immunrendszerének eltúlzott mértékû válaszreakciója. Az allergiás reakciókat bizonyos idegen anyagokkal vagy allergénekkel történõ érintkezés váltja ki. Az allergének többnyire fehérjék vagy fehérjékhez kötõdõ idegen anyagok.

  • Egészséges fűszernövények

    Egészséges fűszernövényekManapság egyre több fűszernövényt használunk a konyhában ételeinkhez, de azt általában véve nem tudjuk, hogy ezek a fűszernövények azon kívül, hogy ízletesebbé teszik az ételeinket, milyen hatást gyakorolnak a szervezetünkre. Pedig nagyon sok olyan fűszernövény van, amit érdemes is használni az ételeinkhez, mert jótékony hatást gyakorolnak szervezetünkre, egészségünkre. Egy-egy új fűszernövény kipróbálása után, megfigyelhetjük, melyik növény milyen módon hat a szervezetünkre és milyen mennyiségben érdemes használni.

  • A hibiszkusz teaként vérnyomást csökkent?!

    A hibiszkusztea csökkenti a vérnyomást

    Ha valaki hat héten keresztül naponta három csésze hibiszkuszteát megiszik, emelkedõben lévõ vérnyomása mérhetõen csökken. A kellemes italt kedvelõk számára kedvezõ eredményt az Amerikai Szív Szövetség kongresszusán ismertették. Valamennyi iparilag fejlett országban a felnõtt lakosság egynegyedét-egyharmadát érinti a magasvérnyomás-betegség, amely a szélütés vagy a szívinfarktus komoly kockázati tényezõje.

  • A napozás is lehet függõség

    Korunk divatja kétségtelenül a bronzbarna bõr, de azt nem gondoltuk volna, hogy a sok napozás ugyanolyan függõség lehet, mint az alkoholizmus vagy a kábítószerfogyasztás. Amerikai kutatók szerint pedig erre igen komoly esély van. A Galveston egyetem kutatói nemrégiben számoltak be arról, hogy a napimádó emberek ugyanolyan kedélybetegek, mint az alkoholisták vagy a kábítószerfüggõk.

  • Túl stresszes az életünk

    Az elkövetkezõ évtized legsúlyosabb népegészségügyi problémájaként emlegetett munkahelyi stresszbõl hazánkban sincs hiány. Tízbõl négy magyar munkavállaló túl stresszesnek és megerõltetõnek találta munkáját. Ahogy az elhízásban, úgy a munkahelyi stresszben sem maradunk el az uniós átlagtól - derül ki egy nemzetközi felmérésbõl. Az Európai Unió munkavállalóinak jelentõs hányada úgy látja, hogy állásának komoly árnyoldala is van: a válaszadók 41 százaléka szerint munkája túl megerõltetõ és idegõrlõ, 21 százalékuk úgy érzi ...

  • A hibátlan piskóta titka

    A hibátlan piskóta titkaMég az igazán gyakorlott háziasszonyok is számtalanszor aggódnak piskótasütéskor, miután elkészült ez az igazán remek tészta, nehogy összeessen! Persze itt is megvan mindenkinek a maga praktikája. Pl.: nem szabad a sütés alatt a sütőajtót nyitogatni, ha kisült azonnal ki kell venni a tepsiből, és még sorolhatnánk. De mint mindennek, a piskótasütésnek is megvannak a maga egyszerű szabályai, amitől tökéletes lesz a tésztánk. Amit semmiképpen ne tegyünk, hogy gyorskeverővel verjük fel a tojásfehérjét.

  • Az emberek agyát csapja be az aromadiéta

    Lehet, hogy hamarosan bárki elérheti az ideális testsúlyát egy ízetlen, szagtalan szernek köszönhetõen, ami viszont ízessé teszi az ételt?

    Tavasszal könnyebben fogyunk le, mert a közelgõ bikiniszezon pszichés nyomása, a nehéz ételektõl való megszabadulás vágya, a napsütés és a rügyfakadás keltette derûsebb hangulat növeli a kitartásunkat és az akaraterõnket. Többet mozgunk, sokat járunk a szabad levegõn, valamint idénygyümölcsöket és -zöldségeket eszünk.

  • A csokoládé története

    Az elsõ kakaóültetvényeket Közép- és Dél-Amerika forró dzsungeljeiben gondozhatta emberi kéz az azték és maja civilizációk fénykorában.

    A kakaófa egy 10-15 méter magas trópusi fa, termése 20-30 cm hosszú és ez tartalmazza azt a kakaómagot, melybõl kakaóport és kakaóvajat gyártunk. A dél-amerikai bennszülöttek viszont mámorító hatású italokat készítettek. A kakaóitalt fõként ünnepeiken és szertartásaik alkalmával itták. Varázslatos, gyógyítóhatást tulajdonítottak neki. Ezért a fa termését nagy becsben tartották és csereeszközként pénz helyett is használták.

loading...