rss
bohócdoktor vizit szja 1%

  • Itt a tavasz: ideje méregteleníteni

  • Itt a tavasz: ideje méregteleníteniA tavaszi méregtelenítés valójában a húsvéti böjt modern változata. A böjt évezredeken keresztül minden társadalomban fontos szerepet töltött be – nem csupán a legtöbb vallás egyik alapköve, de a legősibb gyógymód is. Az sem véletlen, hogy a keresztény vallásban húsvétkor van Nagyböjt, hiszen a természet tavasszal újul fel – ez az ideális évszak az emberi szervezet felfrissítésére is. Eredetileg a húsvéti böjt negyven napig tartott – ez idő alatt nem volt szabad húst enni, Nagypénteken pedig semmi állati eredetűt (halat, tojást, tejet).

    bohócdoktor vizit szja 1%

    loading...

    A böjt önfegyelemre és lemondásra tanított – két alap koncepció, amely manapság hiányzik az életmódunkból – miközben szellemi és testi megtisztulást biztosított. Manapság már a katolikusok sem böjtölnek rendesen, csupán Nagypénteken mondanak le a húsról, pedig a húsvéti böjtnek nagyon jó méregtelenítő és gyógyító hatása volt.

    Akár vallásosak vagyunk, akár nem, tavasszal kimondottan ajánlott méregteleníteni a szervezetünket, és megtisztulnunk a lerakodott salakanyagoktól, a felhalmozódott zsírtól, fehérjétől és cukortól. Nem csupán tisztább lesz a szervezetünk és regenerálódnak a sejtjeink – a bőrünk, a tekintetünk is tisztább lesz – de életerőnk is megújul, és teljesen feltöltődünk energiával.

    A tavaszi méregtelenítés egy 4-6 hetes program, amely több módon kivitelezhető. Mindannyiunk életmódja, szervezete, akaratereje más – az alábbi variációk közül az egyik mindenki számára megvalósítható. Figyelem: terhes nőknek tilos a méregtelenítés, és azok, akik akármilyen betegségben szenvednek, csakis orvosi engedéllyel vállalják be!

    Méregtelenítő kúrák:

    Léböjt: az igazi böjt ideje alatt nem szabad enni, csakis folyadékot inni. A folyadék lehet víz, gyógyteák, frissen (házilag!) préselt gyümölcs és zöldséglevek. Hetente egyszer böjtöljünk, de ne munkanapon! A böjt előtti és azt követő napokon ne igyunk alkoholt és ne együnk húst (de lehetőleg semmi állati eredetű ételt sem).

    Egynapos méregtelenítés: hetente egyszer hagyjunk el minden állati eredetű ételt, azaz csakis zöldségeket, gyümölcsöket, magokat és mogyorókat együnk, lehetőleg nyersen. Igyunk sok folyadékot – vizet, gyógyteákat, frissen préselt zöldség és gyümölcs leveket.


    Háromnapos méregtelenítés: két hetente tartsunk 36 órás méregtelenítést (lehetőleg hétvégén). Ehetünk egészséges leveseket, főzelékeket, és egyéb vegan ételeket - de se húst, se más állati eredetű ételt nem szabad enni. Továbbá ki kell hagyni a cukrot és finomított lisztből készült ételeket is. Inni csakis vizet, gyógyteákat és frissen préselt zöldség-gyümölcs leveket szabad.

    Egyhetes méregtelenítés: ez egy fokozatos méregtelenítő program, sok dietetikus szerint a leghatásosabb. Egy hétig nem ehetünk húst, cukrot, finomított lisztből készült ételeket, nem ihatunk koffeint vagy alkoholt. A hetet hallal, tojással vagy sajttal kezdjük, másnap ehetünk valami vegan főtt ételt, a következő nap csakis nyers zöldségeket és gyümölcsöket, amit egy böjt nap tetőz – utána megismételjük a napokat visszafele.

    Egy hónapos méregtelenítés: ugyanaz, mint az egyhetes, csak a periódusok hosszabbak – azaz az első tíz napon ehetünk halat, tojást és tejtermékeket, amit egy tíznapos vegan diéta követ, majd az utolsó tíz napban fokozatosan visszatérünk az állati eredetű ételekre – először tejtermékekre, majd tojásra, majd halra, majd szárnyasokra. Se koffeint, se alkoholt nem szabad fogyasztani – természetesen cukrot sem, és finomított lisztet sem. Ez a változat csak tapasztalt méregtelenítőknek ajánlott, vagy azoknak, akik kiváló önfegyelemmel rendelkeznek.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Borok forrón

    Úgy tûnik idén végre lesz igazi tél hóval, szánkóval, piros orrokkal, ezért egy pohár forralt bornak nagyon fogunk örülni, ha végre letopoghatjuk csizmánkról a havat. Íme három különbözõ ízesítésû. Nem kérdéses, hogy a tél beálltával - végre van tél és talán hó is lesz - nincs jobb ital mint a forralt, fûszeres bor. A hagyományos tél-képünkhöz ugyanúgy hozzátartozik, mint a hógolyózás, szánkózás, a sülgesztenye, és persze a síelés és a snowboard. Amikor az ember teljesen áthûlve...

  • A sok zsírt tartalmazó étrend emeli a szélütés kockázatát a nõknél

    Jelentõsen növeli az ötven év fölötti nõknél a szélütés kockázatát a sok zsírt tartalmazó étrend - állapította meg egy nagyszabású követéses tanulmány. Az Amerikai Stroke Társaság konferenciáján szerdán ismertetett tanulmány az eddigi legnagyobb, amely az étrend és szélütés kockázatnövekedése közötti kapcsolatot vizsgálta a nõknél. A 87 230 nõ részvételével lefolytatott vizsgálat megállapította, hogy a legtöbb zsírt fogyasztók csoportjában 44 százalékkal magasabb volt a szélütés leggyakoribb típusának kockázata, mint a skála másik végén, a legkevesebb zsírt fogyasztó nõk csoportjában.

  • Egyik legértékesebb zöldségfélénk: a fejeskáposzta

    Egyik legértékesebb zöldségfélénk: a fejeskáposztaA káposzta nagyon gazdag vitaminokban, különösen C-vitaminban (100 g káposztában 40 mg C-vitamin van), de K- és B1-, valamint E-vitaminban is. A zöld levelekben sok béta-karotin van, amely antioxidáns, a légúti daganatos megbetegedések ellen védő hatása van és segíti a látást is. Gazdag élelmi rostokban, az ásványi anyagok közül pedig a kalcium mennyisége kiemelkedő és a vasé is jelentős. A káposztában lévő, csípős ízű mustárolaj antibakteriális hatású, tulajdonképpen természetes antibiotikumnak tekinthető.

  • Durumtészta: könnyen emészthetõ, finom és nem hizlal

    Tél vége felé érdemes elõnyben részesítenünk a kalóriában viszonylag szegény, ám vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag táplálékokat, hogy a szerveztünk fellélegezhessen – de a hideg miatt jobban kívánjuk a nehezebb ételeket.

    Az áthidaló megoldást a tésztafélékbõl készült ételek jelentik Tél vége felé érdemes elõnyben részesítenünk a kalóriában viszonylag szegény, ám vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag táplálékokat, hogy a szerveztünk fellélegezhessen – de a hideg miatt jobban kívánjuk a nehezebb ételeket.

  • Jobb a fagyasztott gyümölcs mint a friss?

    Általánosan elterjedt nézet az, hogy a friss gyümölcs és zöldség sokkal táplálóbb, mint a fagyasztott vagy konzerv. Attól függ.

    Sokat írnak az antioxidánsok fontos szerepérõl, az állandóan ismételt szöveg az, hogy együnk minél több friss zöldséget és gyümölcsöt, hallgatólagosan beleértve, hogy a fagyasztott gyümölcs másodrendû.

    A valóság ezzel szemben az, hogy a fagyasztott éppen olyan jó lehet, mint a friss.

  • Ciprus ízei

    Ciprus három kontinens találkozásánál fekszik, és már ez is elég magyarázat arra, hogy miért érte olyan sokféle hatás a ciprusi konyhát, azonban ha vetünk egy pillantást a történelmére,akkor azonnal kiderül hogy hány hódító fordult meg a szigeten. Akik erre jártak, azok hozták magukkal a receptjeiket is. A ciprusi konyha leginkább a göröghöz hasonlít, de felfedezhetjük a török, örmény, arab, olasz, francia és angol hatást is. Ezeknek az ízeknek a kombinációját élvezhetjük a mai ciprusi konyha remekmûveit ízlelgetve. A ciprusi konyha nagyon különleges.

  • A sushi a japánok hosszú életének titka

    Japán kutatók szerint a tradicionális alacsony zsírtartalmú halas diéta jóval egészségesebb, mint az amerikai étrend. A szigetország Tohoku Egyetemén három hétig folyt a kutatás nyolc egéren kísérletezve. Az élelmezéstudományi kutatók kétféle étrendet állítottak össze 21 jellegzetes amerikai, illetve japán ételekbõl, melyeket fagyasztási eljárással alakítottak porrá. Az USA-menüben hamburger, sült csirke, míg a japánban sashimi, azaz hal és rizskása volt – olvasható a NewsMaxon.

  • Ecettel, olajjal, magában: Fejessaláta

    Az élelmiszer-alapanyagok között levélzöldségekként számon tartott zöldségek (fejes saláta, endívia, cikória, spenót, sóska) növényrendszertanilag nem alkotnak egységes csoportot, különbözõ családokba tartoznak.

    Közös vonásuk az, hogy föld feletti részüket, húsos, nedvdús levelüket vagy levélnyelüket, esetleg más húsos részüket, (például óriás rügyüket) fogyasztják. A fejes saláta (Lactuca sativa) karógyökeret fejlesztõ - a fészkesek családjába tartozó - növény.

  • Az aszalt sárgabarack kiváló vasforrás a szervezetünknek

    Az aszalt sárgabarack kiváló vasforrás a szervezetünknekA szárított és aszalt gyümölcs nem csak különleges ízű, de az elpárologtatott víz miatt tápanyag-koncentrációja is jelentős.Ahhoz, hogy a hideg hónapokban pótolhassuk az ásványi anyagok hiányát, avagy kiegyensúlyozhassuk azt, nincs mindig táplálékkiegészítőkre szükségünk! Legtöbbször már az is elegendő, ha étrendünkbe a friss zöldségek és gyümölcsök mellé beiktatjuk a szárított gyümölcsöt is. Miután a száradási folyamat során a gyümölcs tápanyagtartalma megnő, az aszalt gyümölcs valóságos energiabombát jelent szervezetünk számára.

  • Életmódunk meglátszik az arcunkon

    Van pár óvintézkedés, amire minden ápolt és üdén fiatalos bõrre vágyónak érdemes odafigyelnie. Valószínûleg már közhelyszámba megy, hogy az érzékeny arcbõrt védeni kell a káros napsugaraktól, de ezt nem lehet elégszer hangsúlyozni, ugyanis legtöbbször a nap sugarai tehetõk felelõssé a ráncokért, az elpattant véredényekért és a foltos vagy vékonyodó, száraz bõrért. Ha mindezt meg szeretnéd elõzni, akkor használj bõrszínednek megfelelõ, de legalább 15-ös faktorszámú naptejet, és erre nem csak nyáron érdemes odafigyelni, és egyúttal a bõrrák kockázatát is csökkentheted.

  • Több gyümölcs, kevesebb cukorbaj

    Budapest - Zöldségek és gyümölcsök bõségesebb, rendszeres fogyasztásával csökkenthetõ a felnõttekre jellemzõ 2. típusú cukorbetegség megjelenésének kockázata. A csaknem két évtizedes megfigyelések eredményeit a Diabetes Care szakfolyóirat közölte.

    A felnõttkori cukorbetegség az egész világon szinte járványos gyorsasággal terjed. Az orvostudomány minden eszközt igyekszik fölhasználni a betegség megelõzésére és ennek egyik legésszerûbb és legegyszerûbb módszere a táplálkozás befolyásolása.

  • Zsírégetés ananásszal

    Zsírégetés ananásszalAz ananász gyógyászati szempontból is kitűnő élelmiszer. Kiemelkedő emésztést elősegítő, vízhajtó és tisztító hatása. Az ananász a legrostosabb egzotikus gyümölcs, ami elősegíti az emésztést, vitaminjaival, ásványi anyagaival és nyomelemeivel táplálja a szervezetet, erősíti az immunrendszert. Zsírégető hatása mellett jobb közérzetet biztosít, és édesség iránti vágyadat is csökkenti. Közismert lázcsillapító, gyulladásgátló és fájdalomcsillapító hatása. Ezen kívül, a benne található bromélia enzim segíti az emésztést és a sav-lúg egyensúly helyreállítását.

  • Micsoda disznóságok!

    A kolbász tisztára mosott bélbe vagy mûbélbe töltött, apróra vágott vagy darált húsból és szalonnából készült, sóval, általában fûszerpaprikával és egyéb fûszerekkel készült disznóvágási finomság.
    A kolbászfélék füstöléssel történõ tartósítása régi élelmiszer-technológiai eljárás, mely Európa legtöbb részén elterjedt, szerves része az európai konyhának.

  • Melyik csokoládéhoz melyik bor illik? - Íz-szüret és egészség

    A csokoládétól régen sem állt messze az alkohol - elég ha csak a konyakos meggyre vagy a vodkás bonbonra gondol az ember - de újabban a borokat "házasítják" össze vele a gasztronómusok. Hogy melyik borhoz milyen csokoládé való és fordítva, azt fõleg a kakaótartalom mennyisége és az ízesítés dönti el - hangzott el a csütörtöki, Íz-szüret elnevezésû sajtótájékoztatón.

    A csokoládét és a bort együtt kóstolva azt tapasztalhatjuk, hogy a társítás eredménye egy meglepõen izgalmas, új ízharmónia.

  • Lóbabkrémleves fahéjas fagyival - osztrák séfek vendégeskedtek Budapesten

    Júliusban az egyik legnépszerûbb osztrák szálloda étteremfõnöke és séfje fõz egy divatos pesti belvárosi étteremben. A Magyarországon vendégeskedõ osztrák szakácsok szerdán délelõtt tájékoztatón számoltak be gasztronómiai hitvallásukról és a legújabb konyhai trendekrõl.

    A vendégszereplésnek helyt adó pesti étteremben az úgynevezett fúziós konyha trendjét követik, azaz különbözõ nemzetek ízeit, fogásait házasítják össze egy-egy menüsor keretében.

  • Mûízûek és gyenge minõségûek a dobozos pudingok - fõzz magad finom pudingot!

    Budapest - Mi van a dobozos pudingokban? Mint a Kosár fogyasztóvédelmi magazin vizsgálata során kiderült, rengeteg olyan anyag, amelyre nincs a szervezetnek szüksége. Ráadásul a puding egyszerû étel, amely rövid idõ alatt, házilag is elkészíthetõ - hívják fel e kissé elfeledett tényre a figyelmet a fogyasztóvédõk.

    A kereskedelmi forgalomban lévõ dobozos kész pudingok ugyanakkor népszerû élelmiszerek, hiszen könnyen szállítható reggelik, uzsonnák, desszertek, ezért a felnõttek és a gyerekek egyaránt kedvelik.

  • A sótlan táplálkozás elkedvetleníti az embert

    Az átlagember napi 12-20 gramm sót fogyaszt, holott a szervezet ennek csupán a felét viseli el, a vesék ugyanis huszonnégy óra alatt mindössze 5-7 grammot választanak ki. A felesleges molekulákat a sejtnedvek magukba zárják - ettõl pedig az egekbe szökik a vérnyomás.

    Az Iowai Egyetem kutatói most rájöttek arra, miért eszik az emberek annyira szívesen elsózva ételeiket: a sós étel egyszerûen boldoggá és elégedetté tesz. Szinte antidepresszánsként hat, legalábbis a patkányokon végzett kísérletek tanúsága szerint.

  • Rémséges a keresztallergia

    A görögdinnye hasonló allergiás reakciókat válthat ki, mint a parlagfû – a Mokkában sokat megtudhattunk a részletekrõl!

    Talán már unalmasnak tûnhet, ha újra szóba kerül az allergia, bár az ország lakosságának egynegyedét érinti a betegség. Ráadásul van egy új rém, az egyre gyakoribb görögdinnye-parlagfû keresztallergia. A részleteket megtudhattuk a Mokka két vendégétõl, Gábor Edinától, az OEFI fõigazgatójától és professzor Nékám Kristóf fõorvostól.

  • Az éjszaka titkai

    Napi nyolc óra – ennyit mindenkinek aludnia kell(ene). Kevesen tudják teljesíteni. Õk azok, akik fogékonyabbak a fertõzésekre, különféle nyavalyákra. Az alváshiány ugyanis nemcsak kimerültté tesz – gyengíti az immunrendszert is. Vannak, akinek az ötórás alvás is bõven elég, de õk vannak kevesebben. Kihagyják az alvás felszínes szakaszát, azonnal mély álomba merülnek. Az átlagember viszont , ha keveset alszik, másnap a munkahelyén gyengébben teljesít. Nem könnyû, de el kell érni, hogy az álom édes és pihentetõ legyen. De mi kell hozzá?

  • Tavaszi fogyókúra tippek

    A tavasz a fogadalmak és fogyókúrák ideje: soha nem volt divatban ennyiféle fogyókúra és diéta, amelyek népszerûségi listája évrõl-évre változik. A fogyókúrák lényege nem a nem evés, hanem az evés, tehát hogy éhezés nélkül lehessen fogyni, mert az éhezés kimerít és nem engedi, hogy az emberek folytassák rohanó életmódjukat, feszített munkatempójukat. Vannak diéták, amelyek a vércsoport fajtákat veszik alapul, egy másik altípus az ételek alapvetõ összetevõinek az elválasztásán alapul, egy harmadik csoport azon alapul, hogy szinte mindent lehet enni, csak nem mindegy, hogy hány órakor.

bohócdoktor vizit szja 1%

loading...