rss
állatmenhely kutyamenhely adó 1 adó1százalék, kutya, cica mentés, örökbefogadás
  • Itt a tavasz: ideje méregteleníteni

  • Itt a tavasz: ideje méregteleníteniA tavaszi méregtelenítés valójában a húsvéti böjt modern változata. A böjt évezredeken keresztül minden társadalomban fontos szerepet töltött be – nem csupán a legtöbb vallás egyik alapköve, de a legősibb gyógymód is. Az sem véletlen, hogy a keresztény vallásban húsvétkor van Nagyböjt, hiszen a természet tavasszal újul fel – ez az ideális évszak az emberi szervezet felfrissítésére is. Eredetileg a húsvéti böjt negyven napig tartott – ez idő alatt nem volt szabad húst enni, Nagypénteken pedig semmi állati eredetűt (halat, tojást, tejet).

    A böjt önfegyelemre és lemondásra tanított – két alap koncepció, amely manapság hiányzik az életmódunkból – miközben szellemi és testi megtisztulást biztosított. Manapság már a katolikusok sem böjtölnek rendesen, csupán Nagypénteken mondanak le a húsról, pedig a húsvéti böjtnek nagyon jó méregtelenítő és gyógyító hatása volt.

    Akár vallásosak vagyunk, akár nem, tavasszal kimondottan ajánlott méregteleníteni a szervezetünket, és megtisztulnunk a lerakodott salakanyagoktól, a felhalmozódott zsírtól, fehérjétől és cukortól. Nem csupán tisztább lesz a szervezetünk és regenerálódnak a sejtjeink – a bőrünk, a tekintetünk is tisztább lesz – de életerőnk is megújul, és teljesen feltöltődünk energiával.

    A tavaszi méregtelenítés egy 4-6 hetes program, amely több módon kivitelezhető. Mindannyiunk életmódja, szervezete, akaratereje más – az alábbi variációk közül az egyik mindenki számára megvalósítható. Figyelem: terhes nőknek tilos a méregtelenítés, és azok, akik akármilyen betegségben szenvednek, csakis orvosi engedéllyel vállalják be!

    Méregtelenítő kúrák:

    Léböjt: az igazi böjt ideje alatt nem szabad enni, csakis folyadékot inni. A folyadék lehet víz, gyógyteák, frissen (házilag!) préselt gyümölcs és zöldséglevek. Hetente egyszer böjtöljünk, de ne munkanapon! A böjt előtti és azt követő napokon ne igyunk alkoholt és ne együnk húst (de lehetőleg semmi állati eredetű ételt sem).

    Egynapos méregtelenítés: hetente egyszer hagyjunk el minden állati eredetű ételt, azaz csakis zöldségeket, gyümölcsöket, magokat és mogyorókat együnk, lehetőleg nyersen. Igyunk sok folyadékot – vizet, gyógyteákat, frissen préselt zöldség és gyümölcs leveket.


    Háromnapos méregtelenítés: két hetente tartsunk 36 órás méregtelenítést (lehetőleg hétvégén). Ehetünk egészséges leveseket, főzelékeket, és egyéb vegan ételeket - de se húst, se más állati eredetű ételt nem szabad enni. Továbbá ki kell hagyni a cukrot és finomított lisztből készült ételeket is. Inni csakis vizet, gyógyteákat és frissen préselt zöldség-gyümölcs leveket szabad.

    Egyhetes méregtelenítés: ez egy fokozatos méregtelenítő program, sok dietetikus szerint a leghatásosabb. Egy hétig nem ehetünk húst, cukrot, finomított lisztből készült ételeket, nem ihatunk koffeint vagy alkoholt. A hetet hallal, tojással vagy sajttal kezdjük, másnap ehetünk valami vegan főtt ételt, a következő nap csakis nyers zöldségeket és gyümölcsöket, amit egy böjt nap tetőz – utána megismételjük a napokat visszafele.

    Egy hónapos méregtelenítés: ugyanaz, mint az egyhetes, csak a periódusok hosszabbak – azaz az első tíz napon ehetünk halat, tojást és tejtermékeket, amit egy tíznapos vegan diéta követ, majd az utolsó tíz napban fokozatosan visszatérünk az állati eredetű ételekre – először tejtermékekre, majd tojásra, majd halra, majd szárnyasokra. Se koffeint, se alkoholt nem szabad fogyasztani – természetesen cukrot sem, és finomított lisztet sem. Ez a változat csak tapasztalt méregtelenítőknek ajánlott, vagy azoknak, akik kiváló önfegyelemmel rendelkeznek.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Megfejtették a gouda sajt különleges ízének titkát

    München - Úgy tûnik, megfejtették a gouda sajt különleges ízének 800 éves titkát. A rejtélyt német tudósok leplezték le.

    A müncheni mûszaki egyetem kutatói egy sor ízfokozót találtak a sajtban, amelyek felelõsek lehetnek a szájban hosszan érezhetõ krémes ízért. A müncheni és a münsteri egyetem tudósai évek óta kutatták a gouda különleges ízét adó természetes molekulákat, amelyek az érlelés folyamatán alakulnak ki.

  • Könnyebben könnyebb az élet - ésszel enni egészséges!

    Túlsúlyban a rák rizikója. Akár szójáték is lehetne, de szó szerint veendõ: a túlsúly valóban a daganatos megbetegedések egyik lehetséges és létezõ rizikófaktora. Ezt hangoztatja dr. Pados Gyula címzetes egyetemi tanár, a Fõvárosi Szent Imre kórház IV. Belgyógyászata lipidológiai részlegének vezetõ fõorvosa. Dr. Pados Gyula naponta szembesül munkája során olyan emberekkel, akik 30, 40, vagy akár 50 kiló túlsúlyuktól akarnak megszabadulni - orvosi segítséggel. Nem véletlen, hogy az orvos a megelõzés fontosságát hangsúlyozza, minden lehetséges alkalommal.

  • Csapvíz, vagy ásványvíz?

    Elsõ számú élelmiszerünk, legfontosabb italunk, testünk legtömegesebb összetevõje, legjobb mosó- és oldószerünk: a víz. Annyira fontos és annyit beszélnek róla, hogy már nem tudunk kiigazodni az információkon, milyen vizet is kellene innunk.

    A naponta megivott víz nélkül nem tudna szervezetünk megszabadulni a fölösleges mennyiségû szervetlen sótól és a táplálkozáskor keletkezõ salakanyagoktól, az élvezeti cikkekkel vagy élelmiszerrel óhatatlanul bevitt mérgektõl, tartósítószerektõl, gyógyszermaradványoktól.

  • A növény alapú étrend nemcsak az alaknak tesz jót, hanem a szervezetnek is

    A sok zöldségen és gyümölcsön alapuló diéta nemcsak hatékonyan segít leadni a téli hónapok alatt felszedett kilókat, hanem tanulmányok által bizonyítottan hatékonyan elõzi meg az egyes rákos megbetegedéseket, valamint csökkenti a magas vérnyomás és a szívbetegségek kialakulásának a kockázatát. A növényi alapú étrend, amely gazdag zöldségekben és gyümölcsökben, valamint teljes kiõrlésû gabonákban és babfélékben, csökkenti a rák kialakulásának kockázatát" - magyarázta Clare McKindley, a Texas Egyetem Anderson Rákközpontjának klinikai dietetikusa.

  • Le az úszógumival!

    A karcsú derék már a régmúltban is része volt a nõnek; fûzõkkel, alakformáló bugyikkal és egyéb kínzóeszközökkel zsugorították magukat, mások mûtéttel távolíttatták el lengõbordájukat. A modern nõ manapság tornával és megfelelõ étrenddel formálja derekát, ám nem mindig jár sikerrel. Azt sem szabad ilyenkor elfelejteni, hogy akinek a családjában mindenki "erõs csontozatú", az sosem lesz csontsovány, amely a legtöbb esetben nem is baj. Sokon sokmindennel próbálkoznak, de van sok hiba, amelyet elkövetünk. Az alábbi cikk remélhetõleg sokaknak segít abban, hogy hogyan szabaduljanak meg attól a fránya úszógumitól.

  • A Nutella a legjobb élelmiszer a boltokban?

    10 évre visszamenõleg az egyik legstrapabíróbb márka a Nutella. A mogyorókrém itthon is a prémium kategóriába tartozik, és a közelében sincs olyan hasonló termék, amelyet választani lehetne egy esetleges áremeléskor! - olvasható a marketinglife.hu oldalon.

    Az olcsó mogyórókrémek 60%-át egy magyar cég gyártja, amely a polcokon található. Sajnos be kell látni, hogy a különbözõ növényi zsíros termékek nem a legfinomabbak.

  • Kreatív halloweeni sütemények

    Kreatív halloweeni süteményekNéhány éve itthon is egyre népszerűbb Halloweent ünnepelni, töklámpást készíteni, mindenféle kísérteties, beöltözős összejöveteleket szervezni és élvezni az együttlétet, amikről persze az ijesztő sütik sem maradhatnak el! Ilyenkor a legegyszerűbb süteményeknek is lidércessé, rémisztővé változik a megjelenésük és a megszokott formák helyett csontvázak, szellemek, koponyák, boszorkányok és múmiák kerülnek a tányérra. Elkészítésüket a frappáns kinézet miatt, a gyerekek is nagyon élvezik, így őket is be lehet vonni a munkába :)

  • Csodákat tehet de csak mértékkel

    Mindegy, hogy tejjel, vagy tej nélkül, a kávéban található antioxidánsok sejtvédõ hatása mindig érvényesül. A mértékkel fogyasztott kávé pozitív élettani hatását számos vizsgálat támasztotta alá. Arról azonban kevés szó esett, hogy a hatás mennyiben változik, ha a kávét tejjel, cukorral vagy krémesítõkkel fogyasztják. Most erre a kérdésre is megvan a válasz: egy svájci kutatás szerint mindegy, hogy a kávét tejjel vagy anélkül isszuk, a feketében található antioxidánsok sejtvédõ hatása mindig érvényesül.

  • Gyors tipp: Mit csináljunk, ha elsóztuk a levest?

    Szerelmes a szakács — mondjuk gyakran, ha sós étel kerül az asztalra.

    Semmi baj, ha egy kicsit eltúlozzuk az étel ízesítését, megoldás ugyanis erre is van. Máris helyrehozhatjuk az ételt, ha egy nyers krumplit fõzünk bele, de egy késhegynyi szódabikarbónával is segíthetünk. Az elsózott fõzelék újra fenséges lesz, ha egy kiskanálnyi almaecetet és ugyanennyi cukrot teszünk bele, de sótalaníthatunk tejföllel és tejjel is. A leveseknél is bevethetjük ezt a módszert, ám az igazi ízeket víz hozzáadásával is visszavarázsolhatjuk.

  • A sushi a japánok hosszú életének titka

    Japán kutatók szerint a tradicionális alacsony zsírtartalmú halas diéta jóval egészségesebb, mint az amerikai étrend. A szigetország Tohoku Egyetemén három hétig folyt a kutatás nyolc egéren kísérletezve. Az élelmezéstudományi kutatók kétféle étrendet állítottak össze 21 jellegzetes amerikai, illetve japán ételekbõl, melyeket fagyasztási eljárással alakítottak porrá. Az USA-menüben hamburger, sült csirke, míg a japánban sashimi, azaz hal és rizskása volt – olvasható a NewsMaxon.

  • Nem mindegy, hogy mit eszik a kismama

    Az anya helyes étrendjével csökkenthetõk bizonyos születési rendellenességek kockázatai
    Oldal nyomtatása Szövegméret növelése Szövegméret csökkentése Oldal továbbküldése

    Brit kutatók szerint a teherbeesés elõtt és után túl zsíros ételeket fogyasztó kismamák a születési rendellenességek nagyobb kockázatának teszik ki magzataikat. Pedig akár veleszületett szívrendellenességek is megelõzhetõk lehetnek az anya helyes étkezésével.

  • Az ideális sajtos szendvics képlete

    London - Az ideális sajtos szendvics képletét kísérletezték ki brit tudósok.

    A Bristoli Egyetem kutatói által kidolgozott formula kilenc változóval számol. E képlet segítségével milliméterre pontosan ki lehet számítani a két kenyérszelet vastagságát, amely közé az ominózus sajt, a Cheddar kerül. Ami az utóbbit illeti, az ideális szendvics másfajta sajtokkal is elkészíthetõ, ám mindegyik esetében más és más az ajánlott szeletvastagság.

  • Paprika - A magyar konyha egyik alapvetõ zöldség­növénye

    A magyar konyha egyik alapvetõ zöldség­növénye Dél- és Közép-Amerikából származik, a XVI. században került Európába. I. I­za­bel­la s­pa­nyol ki­rálynõ Ko­lom­busz nagy­sza­bá­sú, me­rész ter­vét el­fo­gad­va út­nak in­dí­tot­ta a ha­jóst In­di­a fe­lé. Az "Új Vi­lág­ból" Ko­lom­busz nem a ha­gyo­má­nyos fû­sze­rek­kel, ha­nem - töb­bek kö­zött - egy ad­dig so­ha­sem lá­tott a­ján­dék­kal tért vissza: egy pap­ri­ka nö­vénnyel. Ta­lán nem vé­let­len, hogy a nö­vény­két Ko­lom­busz or­vo­sa (­Chan­ca) gyûj­töt­te, meg­é­rez­het­te, hogy év­szá­za­dok múl­va, a ben­ne rejlõ gyó­gyí­tó erõ is se­gí­ti majd a vi­lág­hír­név fe­lé.

  • Csokoládé helyett gyümölcsöt a sulibüfékbe is!

    Jelentõsen nõtt az egészséges ételeket kínáló iskolai büfék száma

    Budapest - Konyhai eszközöket és kisgépeket vásároltak, valamint "egészségnapokat", "egészségheteket" szerveznek azok az iskolák, amelyek az Egészséges Településekért Alapítvány, valamint a Generali a Biztonságért Alapítvány meghívásos pályázatán kaptak 2 millió forintos támogatást, hogy egészségesebben táplálkozzanak az ott tanuló diákok.

  • A mediterrán étrend/diéta

    A mediterrán étrend/diétaA mediterrán étrendet előnyben részesítők kevesebb rejtett és látható zsiradékot fogyasztanak. A többszörösen telítetlen zsírsavak segítenek a koleszterinszint csökkentésében, szerepük van az érelmeszesedés szövődményeinek megelőzésében. A többszörösen és egyszeresen telítetlen zsírsavak nem emelik a vér koleszterinszintjét, inkább csökkentik. A görög, olasz, stb. konyha ételei körülbelül 7 % telített zsírt, míg a magyar konyha ínyencségei 22 energiaszázalék telített zsírt tartalmaznak. Egyszeresen telítetlen zsírsavakat tartalmaz: oliva-, repceolaj, dió, mandula, mák.

  • Egész éves értékes táplálék: a grapefruit

    A grapefruit egész évben értékes táplálék, hiszen nyáron kellemesen kesernyés íze hûsít, télen viszont kiemelkedõ C-vitamintartalma segíti szervezetünket, hogy felvegye a harcot a kórokozókkal szemben. Nem mellesleg remekül fel lehet dobni a pikáns gerezdekkel a téli salátákat.

    Fontos tudni róla, hogy nem utóérlelhetõ, a fán hagyva viszont hónapokig friss marad, nem rothad meg, így biztosak lehetünk benne, hogy az üzletek polcairól mosolygó gyümölcsök nem valamelyik hûtõházban értek meg mesterségesen.

  • Tévhitek a fogyással kapcsolatban

    Milyen elképesztõ tévhitek terjengnek a köztudatban a fogyókúrával kapcsolatosan?

    Az olyan tanácsok, mint a: „Ha le akarsz fogyni, akkor egyél minél kevesebbet! Más szóval kezdj el koplalni. Vagy, használd valamelyik turbó diétát! De még olyat is hallani, hogy tudósok fejlesztettek ki, 2 hetes fogyókúrát, amivel 18 kilót lehet fogyni.” Egyiket sem kívánom megcáfolni, mert elméletben és gyakorlatban mûködnek, mivel anno én is ezekkel a módszerekkel fogytam le. A statisztikák mégis azt mutatják, hogy a gyakorlatban keveseknek sikerül. Erre a legjobb példa az ismerõseim, akiknek már nem sikerült.

  • Csökkenti a káposzta a rák kockázatát

    A civilizáltnak mondott társadalmakban lassan népbetegséggé válik az elsavasdodás. Ez azt jelenti, hogy a szervezetben fölborul a sav-bázis egyensúly, ami betegségek kialakulásához vezethet.

    A káposzta tekinthetõ az egyik legerõsebb terápiás hatással rendelkezõ ételnek a világon – hangsúlyozza Robert O. Young és Shelley Redford Young. A két szakíró A ph Csoda címû könyvében – többi közt – az alábbi lúgosító receptet ajánlja e zöldség felhasználásával.

  • Szőlőből is készíthetünk lekvárt és dzsemet

    Szőlőből is készíthetünk lekvárt és dzsemetA száráról leszedett szőlőszemeket alaposan megmossuk, majd a cukorral és a fahéjjal a főzőedénybe rakjuk. Lassú tűzön főzzük, majd a feljövő habot és a magokat szűrőkanállal le-, illetve kiszedjük. Ha már nem habosodik, és a magok sem jönnek fel a gyümölcsmassza tetejére, hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, s vele még néhány percig főzzük. Levesszük a tűzről, és forrón üvegekbe töltjük. Ezt készíthetjük fehérszőlőből, piros szőlőből vagy akár vegyesen, keverve is kipróbálhatjuk. Az biztos, hogy mindenhogy isteni finom.

  • Desszertdivat - minden ami csípõs, savanyú vagy keserû

    Céklafagyi, korianderes habcsók, mangóravioli, curryszirup és epergazpacho - az új amerikai desszertdivat lényege, hogy a klasszikus harmadik fogás ne hasonlítson arra, amit eddig gondoltunk az ételsort lezáró édességrõl.

    A desszert kapjon fõszerepet! - állítja az egyik magyar gasztronómiai magazin. A cukrászok ugyanis megelégelték, hogy a séfek mögött kullogjanak, és azt szeretnék, ha a hagyományos "édesség" fogalma végképp eltûnne.