rss
állatmenhely kutyamenhely adó 1 adó1százalék, kutya, cica mentés, örökbefogadás
  • Itt a tavasz: ideje méregteleníteni

  • Itt a tavasz: ideje méregteleníteniA tavaszi méregtelenítés valójában a húsvéti böjt modern változata. A böjt évezredeken keresztül minden társadalomban fontos szerepet töltött be – nem csupán a legtöbb vallás egyik alapköve, de a legősibb gyógymód is. Az sem véletlen, hogy a keresztény vallásban húsvétkor van Nagyböjt, hiszen a természet tavasszal újul fel – ez az ideális évszak az emberi szervezet felfrissítésére is. Eredetileg a húsvéti böjt negyven napig tartott – ez idő alatt nem volt szabad húst enni, Nagypénteken pedig semmi állati eredetűt (halat, tojást, tejet).

    A böjt önfegyelemre és lemondásra tanított – két alap koncepció, amely manapság hiányzik az életmódunkból – miközben szellemi és testi megtisztulást biztosított. Manapság már a katolikusok sem böjtölnek rendesen, csupán Nagypénteken mondanak le a húsról, pedig a húsvéti böjtnek nagyon jó méregtelenítő és gyógyító hatása volt.

    Akár vallásosak vagyunk, akár nem, tavasszal kimondottan ajánlott méregteleníteni a szervezetünket, és megtisztulnunk a lerakodott salakanyagoktól, a felhalmozódott zsírtól, fehérjétől és cukortól. Nem csupán tisztább lesz a szervezetünk és regenerálódnak a sejtjeink – a bőrünk, a tekintetünk is tisztább lesz – de életerőnk is megújul, és teljesen feltöltődünk energiával.

    A tavaszi méregtelenítés egy 4-6 hetes program, amely több módon kivitelezhető. Mindannyiunk életmódja, szervezete, akaratereje más – az alábbi variációk közül az egyik mindenki számára megvalósítható. Figyelem: terhes nőknek tilos a méregtelenítés, és azok, akik akármilyen betegségben szenvednek, csakis orvosi engedéllyel vállalják be!

    Méregtelenítő kúrák:

    Léböjt: az igazi böjt ideje alatt nem szabad enni, csakis folyadékot inni. A folyadék lehet víz, gyógyteák, frissen (házilag!) préselt gyümölcs és zöldséglevek. Hetente egyszer böjtöljünk, de ne munkanapon! A böjt előtti és azt követő napokon ne igyunk alkoholt és ne együnk húst (de lehetőleg semmi állati eredetű ételt sem).

    Egynapos méregtelenítés: hetente egyszer hagyjunk el minden állati eredetű ételt, azaz csakis zöldségeket, gyümölcsöket, magokat és mogyorókat együnk, lehetőleg nyersen. Igyunk sok folyadékot – vizet, gyógyteákat, frissen préselt zöldség és gyümölcs leveket.


    Háromnapos méregtelenítés: két hetente tartsunk 36 órás méregtelenítést (lehetőleg hétvégén). Ehetünk egészséges leveseket, főzelékeket, és egyéb vegan ételeket - de se húst, se más állati eredetű ételt nem szabad enni. Továbbá ki kell hagyni a cukrot és finomított lisztből készült ételeket is. Inni csakis vizet, gyógyteákat és frissen préselt zöldség-gyümölcs leveket szabad.

    Egyhetes méregtelenítés: ez egy fokozatos méregtelenítő program, sok dietetikus szerint a leghatásosabb. Egy hétig nem ehetünk húst, cukrot, finomított lisztből készült ételeket, nem ihatunk koffeint vagy alkoholt. A hetet hallal, tojással vagy sajttal kezdjük, másnap ehetünk valami vegan főtt ételt, a következő nap csakis nyers zöldségeket és gyümölcsöket, amit egy böjt nap tetőz – utána megismételjük a napokat visszafele.

    Egy hónapos méregtelenítés: ugyanaz, mint az egyhetes, csak a periódusok hosszabbak – azaz az első tíz napon ehetünk halat, tojást és tejtermékeket, amit egy tíznapos vegan diéta követ, majd az utolsó tíz napban fokozatosan visszatérünk az állati eredetű ételekre – először tejtermékekre, majd tojásra, majd halra, majd szárnyasokra. Se koffeint, se alkoholt nem szabad fogyasztani – természetesen cukrot sem, és finomított lisztet sem. Ez a változat csak tapasztalt méregtelenítőknek ajánlott, vagy azoknak, akik kiváló önfegyelemmel rendelkeznek.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Agyfagyást okoznak a hideg ételek, italok

    Az „agyfagyás” tényére 1967-ben jöttek rá, amikor is feltalálták a jégkását, amit ha valaki gyorsan iszik, fájdalmat tapasztal.

    Akár hiszitek, akár nem, az agyfagyás valóban létezik, tudományos nevén sphenopalatine ganglioneuralgia – ként emlegetik (próbáld meg kimondani). Ha valaki valami nagyon hideget fogyaszt, akkor a szájpadlásodban a vérerek összehúzódnak. Ez az idegeket arra készteti, hogy jelet küldjön az agynak, hogy nyissa meg õket. Ez a folyamat okoz fájdalmat, ami általában 30 - 60 másodpercig tart, ugyanis ennyi idõbe telik, amíg a vérerek ismét kitágulnak.

  • Norbi kamuzott - Vigyázzunk arra mit eszünk!

    A Development Service Consulting Kft.-t (korábban: Norbi.hu Kft.) kétmillió forintra, a Norbi Update Worldwide Zrt.-t pedig egymillió forintra bírságolta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), mivel a társaságok a fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolására alkalmas magatartást tanúsítottak. A Development Service Consulting Kft. vállalkozás az Update életmódrendszer részét képezõ ételízesítõkkel...

  • Túrótorták - Egy túrótortával mindig sikert arathatunk!

    A túró szinte a magyar konyha egyik sajátos élelmiszere. Könnyedén alkalmazkodik bármilyen ízesítõhöz, fûszerekhez, gyümölcshöz, így meglehetõsen változatos és zamatos ízhatást ad az ételnek. Nézzünk körül a túró háza táján. Mit is nevezünk túrónak, pontosabban milyen alapanyag kell egy túrótortához? Legfõképpen túró. Ez ügyben ugyanis van egy kis zavar, mert gyakran a mascarponéból vagy a tejszínes krémsajtokból készült édességeket is...

  • Tavaszi fáradtság

    Idegesek, ingerlékenyek, fáradtak vagyunk. Ez vajon a tavaszi fáradság jele, kimerült a szervezet vitaminkészlete, vagy túlhajszolt életmód következménye? Tél végén a természet minden rezdülésének (hosszabb nappalok, csicsergõ madarak) örülünk, sok embernek a szervezete azonban a megújulás helyett inkább a le-és kimerültség jeleit mutatja. A XXI. században is elõfordulhat még vitamin és az ásványi anyagok hiányában kialakuló tavaszi fáradság?

  • Csülök Zsani módra

    Csülökbõl sokféle kiadós ételt készíthetünk. Az egyszerû tepsiben sült változata mellett, tucatnyi lehetõségünk van a csülök felhasználására.

    Magyarosabbá tehetjük vele az olasz makarónit, tálalhatjuk pirított hagymával és káposztával, ízletesebbé tehetjük vele a Jókai-bablevest, laktatóbbá varázsolhatjuk a burgonyalevesünket, de akár tésztába is öltöztethetjük. A variációk sokaságából mutatok most egy nagyon könnyen és gyorsan elkészíthetõt körettel együtt.

  • Mit ne fogyasszunk reggelire?!

    Mit ne fogyasszunk reggelire?!Bacon, sonka és virsli – alkalmanként fogyasztva nem okoznak bajt, együtt és nagyobb mennyiségben viszont ártalmasak az egészségre, mert a bennük található transzzsírokkal a gyomor nehezen birkózik meg, főleg reggelente. Hasonló a helyzet a mirelit péksüteményekkel és a mikrózható szendvicsekkel. A cukorral, bár gyorsan felpörget, már a nap első étkezésekor vigyáznunk kell, mert a gyors vércukorszint emelkedést villámgyors zuhanás követi, ez a hullámvasutazás pedig előbb inzulin rezisztenciához, majd cukorbetegséghez vezethet.

  • A héjba zárt csoda, avagy a legolcsóbb fehérjeforrás

    Az étkezési szakértõk szerint a tojásra nem szabadna többé egészségkárosító ételként tekinteni, az ugyanis szinte minden létfontosságú tápanyagot tartalmaz, és fogyasztása nem jelent rizikófaktort a szív- és érrendszeri betegségek tekintetében.

    Az idõseket közel 40 éven keresztül óva intették a tojás fogyasztásától a benne található étkezési koleszterin miatt - nyilatkozta Dr. Don McNamara - Az évek során azonban egyértelmûen kiderült, hogy az étkezési koleszterin nem növeli a szívbetegség kockázatát, ellentétben a telített és transz-zsírokkal.

  • Ennyi mindenre jó az olívaolaj

    Ennyi mindenre jó az olívaolajOlyan országokban, mint Görögország, Olaszország vagy Spanyolország, évezredekkel ezelőtt felfedezték már az olívaolaj jótékony hatásait. Segít a vér magas koleszterinszintjének csökkentésén, szív- és érrendszeri betegségeken, jó székrekedésre, gyomorpanaszokra, száraz bőrre és terhességi csíkokra. Már több mint 3000 éve termesztik a mediterrán országokban, és az olajbogyóból vonják ki az olívaolajat. A mediterrán országokban az olívaolaj fogyasztásának köszönhetően az emberek kisebb hányada szenved szív- és érrendszeri megbetegedésekben.

  • Nyusziváró húsvéti falatok

    Nyusziváró húsvéti falatok A különbözõ hidegtálak elmaradhatatlan kellékei a húsvéti ünnepeknek, így, ha mutatós hidegkonyhai ételekkel szeretnénk meglepni vendégeinket, érdemes elõre megterveznünk a tálak díszítõelemeit.

    A vajat ízesítés elõtt, egy robotgép segítségével jól dolgozzuk el, majd keverjük hozzá a fûszereket-pasztákat, amelyek a következõk lehetnek: apróra vágott zöld és piros kaliforniai paprika, snidling, sárgarépa, fekete olívabogyó, só-bors keveréke.

  • Energiaraktárunk feltöltése tavaszi zöldségekkel

    Március beköszöntével visszaköltöznek a friss zöldségek a konyhánkba, na meg a piacra, kiskertbe, és a boltok zöldségpultjaira. A friss tavaszi zöldségekkel érdemes feltölteni a vitaminraktárakat. Az egyik legegészségesebb zöld leveles zöldség kimagasló mennyiségû ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz, ám B-, C- és E-vitaminban sem szûkölködik. Sejtmegújító hatása magas magnéziumtartalmának köszönhetõ, mangántartalma pedig segít a vérképzésben, az idegrendszer megfelelõ mûködésében, valamint az egészséges anyagcsere biztosításában.

  • Természetes C-vitamin forrás

    A vitaminok az emberi szervezet számára nélkülözhetetlenek. A vegyes táplálkozás többnyire fedezi az átlagos vitaminszükségletet, de az étrend összeállításánál figyelemmel kell lenni arra is, hogy az ételek elkészítése során - fõleg hevítés hatására - a vitaminok 10-50%-a is elbomolhat, elveszhet. C-vitaminra folyamatosan szüksége van a szervezetünknek, fõleg most, hogy a hûvösebb idõ beköszöntével egyre többen megbetegednek - de azt talán kevesen tudják, hogy mennyi is az ideális mennyiség.

  • A liszt, és amit tudni kell róla

    Ne õrlõdjünk azon, ha nem lett elég kemény a nokedli, laza a gombóc, tartós a házi kenyér. Ugyanis minden ételhez a megfelelõ liszt dukál, amiket jól megválasztva egyúttal az egészségünket is szolgálhatják.

    Hazánkban az élelmiszer-vásárláskor, így a kenyér esetében is a minõség a legfontosabb szempont – ez derült ki a GfK Hungária Piackutató Intézet felmérésébõl. A vevõk csaknem azonos mértékben tartják szem elõtt, hogy az adott termék tartósítószerektõl, mesterséges ízesítõktõl és színezékektõl mentes legyen.

  • 12 kérdés és válasz a hússal vagy anélkül kérdéskörhöz

    "Amíg vágóhidak vannak, addig csataterek is lesznek!" (Lev Tolsztoj)

    Leírás: A vegetáriánus olyan személy, aki nem eszik húst, beleértve a halat és a szárnyasokat. Több fajtája is van: az ovo-lakto vegetáriánusok csak húst nem fogyasztanak, de tojást és tejtermékeket igen, a laktovegetáriánusok viszont csak a tejtermékeket fogyasztják, a tojást már nem. A vegánok semmilyen állati eredetû táplálékot nem vesznek magukhoz.

  • Must mustra - hogyan és mibõl készül a must?

    Mi is az a must?! A must a szõlõ bogyójából kipréselt lé, a bor alapanyaga. A fajtaborok készítéséhez a szõlõ fajta szerint osztályozzák. Íze mézédes, forrása az egészséget adó természet, sokak kedvence.

    Mikor megérik a szõlõ, jön a várva várt szüret. A mustelválasztás elsõ lépése a színmust és a szõlõcefre (gyakorlatilag a bogyók és a kocsány) különválasztása, evégett meggyorsul a présmust kinyerése, a színmust tisztább lesz, a színmustban kevesebb üledék képzõdik.

  • Somlói galuska álomdiéta módra

    Álomdiétával boldogan nassolhatunk is!

    Az elfogyasztott kávé, capuccino mellett élvezhetjük az édes életet, mivel a speciális álomdiéta lisztkeveréknek köszönhetõen olyannyira csökkentett a szénhidráttartalma ennek a finomságnak, hogy nyugodtan ehetünk még egyet belõle. A somlói galuska a magyar cukrászat egyik legismertebb készítménye, én egy kicsit játszottam ezzel a klasszikussal, hogy lelkiismeret furdalás nélkül fogyaszthassuk ezt a desszertet.

  • Lezajlott az Év Fagylaltja verseny

    A házias vidámság fantázianevû kreáció lett a szabadon választott kategória gyõztese a XIII. Év Fagylaltja versenyen Budapesten.

    A házias vidámság alkotója Csuta Zsolt, a csákvári Csuta Cukrászdából. Az ezüstérmes a Dobos fagylalt lett, amelyet Tóth Norbert, a dunaföldvári Tóth Cukrászdából "álmodott meg", bronzérmet kapott a francia füge, Kmitt Erzsébet alkotása a fõvárosi Fitt Süti Cukrászatból - közölte Fábián Zsolt, az eseménynek helyet adó Zila Kávéház és Krisztina Cukrászda üzletvezetõje.

  • A karácsony jellegzetes ételei, étkezési szokásai

    A karácsony jellegzetes ételei, étkezési szokásaiA karácsony a keresztények szent ünnepe. A szokásokban és hiedelmekben az évkezdethez, a téli napfordulóhoz és Jézus születéséhez fűződő hagyományok egyaránt megtalálhatók. A karácsonyt megelőző időszak az advent, a készülődés ideje, amit általában a böjtösebb, szegényesebb ételek jellemeznek. Ez a böjt szenteste ér véget. A karácsonyi ünnepkörhöz hozzátartoznak a bőséges lakomák is, amelyek elemeiben fellelhetők a régi nemzeti hagyományok. Az ünnepek alatt mindenki próbálja a legfinomabb menükkel elkápráztatni szeretteit, hiszen az étkezés a családi és a társadalmi élet egyik szerves alkotója.

  • A történelmi banán

    Valószínûleg Napóleon volt az elsõ Európában, aki megkóstolta a banánt, mármint azt, amelyik szerencsésen átvészelte a Martinique-tól Európáig tartó hoszszú út viszontagságait.

    A gyümölcsöt egyébként feleségének, Joséphine-nek az anyja küldte a császárnak. De ha ekkor még nem is, számûzetésében, Szent Ilona szigetén, biztosan fogyasztott banánt. E rumban sütött gyümölcs az egyik kedvence volt. A banán õshazája Délkelet-Ázsia lehetett, ahol már 4000 évvel ezelõtt ismerték.

  • Ne sózd túl az ételt!

    A sózás csökkentése az ereknek is jót tesz

    Budapest - A konyhasóban szegény étrend vérnyomáscsökkentõ hatása régóta ismert, ám ausztrál kutatók vizsgálata alapján kiderült, a csökkentett sómennyiség a verõerek tágulékonyságát is növeli. Kacie Dickinson és munkatársai - akik az American Journal of Clinical Nutrition címû folyóiratban publikálták eredményeiket - azt vizsgálták, hogy az alig sózott étel milyen mértékben befolyásolja az erek rugalmasságát.

  • A fekete titkai

    Úgy tûnik, hiába sulykolják belénk a reklámok, a dietetikusok, a táplálkozási szakértõk, hogy az egészséges életmód és táplálkozás mennyire fontos, a megkérdezettek többségében még mindig nem tudatosult, hogy megfelelõ élelmiszerek fogyasztásával igenis felvehetjük a harcot a civilizációs ártalmak ellen.

    Azzal sokan tisztában vannak, hogy érdemes olyan, C-vitaminban, szelénben, béta-karotinban és különbözõ polifenolokban gazdag élelmiszereket fogyasztani, mint a piros bogyós gyümölcsök, a sütõtök vagy a paradicsom.