2024.03.28. - Gedeon, Johanna

A táplálkozásunkban, a szépségápolásban és a háztartásban is nagy hasznát vehetjük a citromnak

A táplálkozásunkban, a szépségápolásban és a háztartásban is nagy hasznát vehetjük a citromnak
A táplálkozásunkban, a szépségápolásban és a háztartásban is nagy hasznát vehetjük a citromnakA citrom az egyik leghatásosabb baktérium és vírusölők közé sorolható. Magas C-vitamin tartalma miatt több száz éve használják a skorbut és más betegségek elleni védekezésre. Leggyakrabban alkalmazott házi ellenszere a megfázásnak és influenzás megbetegedéseknek. A benne lévő A-vitamin segédkezik a fejfájás, torokfájdalmak és tüdőgyulladás gyógyításában. Levében olyan természetes anyagok találhatóak, melyek a lázcsillapításban is segédkeznek. Bevált gyógyszer a gyomorégésre, semlegesíti a fölösleges savakat.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Ezért használjuk reuma és köszvény kezelésére egyaránt. Ezen kívül bélféreghajtó és puffadásgátló-hatása is van. Étkezés után egy evőkanál citromlé elősegíti az emésztést.A citromban levő anyagok erősítik a foghúst és gátolják a fogkő kialakulását. Bioflavon tartalmának köszönhetően vértisztító hatású. Éppen ezért a vágási sebeket fertőtleníti és csökkenti a vérzést egyaránt.

A citrom egy másik lényeges összetevője a citromsav. 7,2 %-ban tartalmaz citrust. Magas a kálium tartalma, ez pedig elengedhetetlen a szívnek. Olyan kettős hatást fejt ki a szervezetben, ami a feleslegesen bekerült ásványi anyagokat, sókat és bomlástermékeket oldja, a hiányzó szerves sókat viszont pótolja. Citromolajat használva tompíthatjuk görcseinket és az izomláz ellen is kiváló.

Kozmetikában:

Elsősorban zsíros, szennyezett bőrön, pattanások kezelésére alkalmazzák. Lassítja a bőr öregedését feszesítő hatásának köszönhetően. Házilag is megoldhatjuk, egy citrom levét kell kifacsarni majd a bőrünkre felvinni, hagyni 2 órát hatni. Csökkenti a kiütéseket, üdébbé varázsolja a bőrt és gyorsítja megújulási folyamatát. Fehérítő hatása miatt a fénytelen, foltos bőrt felüdíti. Sűrűn alkalmazva a szeplőket is eltünteti. Kiváló a korpa és a zsíros haj ellen. Egy citrom levét oszlassuk el fejbőrünkön és hagyjuk 5-10 percig hatni. Körömerősítő és körömágyápoló hatása is elismert. Kézkrémünkbe csepegtessünk citromolajat.

Ha a fogaid sárgák, dörzsölgesd a citromhéj belső, fehér részével, hogy kifehéredjenek. Zöldségpucolás után elszíneződött a kezed? Csepegtess rá citromlevet. Ugyanezzel a technikával a nikotinfoltok is eltávolíthatóak.


Háztartásban:

Könnyedén eltüntetheted a lerakódott zsírfoltokat a mikrohullámú sütő belsejéből. Egy tál forró vízbe tegyél néhány citromkarikát. Helyezd a mikróba és hagyd párologni, ez feloldja a zsírréteget. Foltok eltávolításában is hasznos lehet. Vörösbor, gyümölcslé … nem okoz gondot. A citrom levét öntsd közvetlenül a foltra, hagyd hatni néhány percig. A benne lévő gyümölcssav feloldja a színpigmenteket. Végül forró víz alatt öblítsd ki és szokásos módon mosd át.

Vízkőoldó! Vízforralót, kávéfőzőt főzd át citromlé és víz keverékével. Így környezeted sem szennyezed vegyszerekkel. Foltos sárgaréz tárgyakat könnyedén újjávarázsolhatunk. Egy csipet só és citromlé keveréke segítségével. Fehér ruhák mosásakor helyezz néhány szelet citromot a mosógépbe. A citromból kiváló sav hatására hófehérek lesznek a ruhák.

Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!