rss
  • Savanyúkáposztából sosem elég

  • Savanyúkáposztából sosem elégA savanyú káposzta a tél olcsó C-vitamin-forrása. De nem csak vitaminjai miatt érdemes fogyasztani, értékes vegyületei jótékonyan hatnak bélrendszerünkre is, sőt, a daganatos sejtek szaporodását is gátolhatják. A tartósítás, savanyítás elsődleges előnye a növény C- és más, vízben oldódó vitaminjainak megőrzése. A savanyú káposzta akkor jó minőségű, ha színe fehér vagy halványsárga. Tápanyagtartalma gazdagítható, ha teszünk bele kis mennyiségben lila hagymát, póréhagymát, reszelt sárgarépát, főtt tojást.

    A káposzta tartósításának ősidők óta legismertebb eljárása a tejsavas erjesztés, melynek során a levelekben a tejsavbaktériumok hatására tejsav keletkezik. A tejsavbaktériumok elsősorban a vastagbélben fejtik ki áldásos tevékenységüket. A bélflórának a stressz, a helytelen táplálkozás, a hasmenéssel járó fertőzések, a gyógyszerek, az antibiotikum-kúrák miatt felborult egyensúlyát ezek a baktériumok segítik helyreállítani.

    Házi savanyúságok készítéséhez is felhasználható, például káposztával töltött paprika vagy vegyes savanyúság alkotóelemeként. E savanyúságok készítésekor a befőzőlevet mindig hidegen öntsük a zöldségfélékre.

    A savanyú káposztát legelőnyösebb nyersen fogyasztani, és a levét is meginni. Értékes, olcsó téli C-vitamin-forrás. Étvágygerjesztő, kedvezően hat a bélmozgásra, fontos szerepe van a normális bélműködés fenntartásában, a székrekedés megelőzésében, kezelésében.

    Leve enyhén hashajtó hatású, valamint gyorsíthatja a gyomor- és nyombélfekély tüneteinek elmúlását, elősegíti az egészséges gyomornyálkahártya fenntartását. Hasznos, ha már gyermek- és tinédzserkortól kezdve hetente két-három alkalommal fogyasztunk savanyú káposztát önmagában, köretként, illetve savanyúságok alkotórészeként.


    A C-vitaminon kívül B1-vitamint, niacint és karotint is tartalmaz. Az ásványi anyagok közül foszfor, kalcium, kálium, magnézium és nátrium található benne. Víztartalma magas, így a napi folyadékszükségletünk egy részét is fedezhetjük vele.

    A fogyókúrázók és a cukorbetegek mellett minden egészséges felnőtt is betervezheti étrendjébe a savanyú káposztát, akár hetente többször is.

    Ötszöri étkezésre elosztva időnként savanyúkáposzta-napot is lehet tartani. Ilyenkor egy napra egy kilogramm savanyú káposztát tervezzünk be, melyhez kiegészítésként ivóvizet, szénsavmentes ásványvizet fogyasszunk. Az egyhangúság elkerülésére ízesítsük kevés fokhagymával, köménymaggal, pirospaprikával.

    A savanyú káposztából számtalan étel készíthető, például töltött káposzta, székelykáposzta, babos káposzta, de önálló köretként is kitűnő étel. Amennyiben a megvásárolt savanyú káposztát túl savanyúnak találjuk, nem kell átmosni, ehelyett jó megoldás hozzáadni kevés nyers fejes káposztát. Ez megtehetjük töltött vagy székelykáposzta készítéskor is.

    Emésztőrendszeri betegségben szenvedőknek, puffadásra hajlamos embereknek a savanyított káposzta élelmirost- és illóolaj-tartalma okozhat panaszokat. A hagyományosan elkészített fogások, például a székelykáposzta, töltött káposzta fogyasztásakor legtöbb esetben azonban nem maga a káposzta okoz kellemetlen tüneteket, hanem a hozzáadott zsiradék, a füstölt szalonna, füstölt oldalas.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Fehérkenyértõl fáradtan és idegesen

    Az emberi táplálkozásban igen fontos szerepet töltenek be a gabonafélék, kalóriaszükségletünk jelentõs részét a kenyérgabonák és a rizs fedezi. Tehát a gabonamag összetételének legkisebb módosítása is elõbb-utóbb népbetegségek alapjait rakja le - állítja Tóth Gábor, .táplálkozástudományi szakember. A legelterjedtebb gabonaféle a búza, de az utóbbi idõben a rozs, a zab, az árpa és a köles reneszánszát éli.

  • Helyes táplálkozással a jól mûködõ emésztésért

    Mit együnk? Mennyit? Hogyan?

    Testünk jelzéseinek figyelembevételével, helyes táplálkozással nagyon sokat tehetünk emésztõrendszerünk egészségének megõrzése érdekében - állítja Antal Emese, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke.

    Az emésztõrendszer állapotát legnagyobb mértékben táplálkozási szokásaink befolyásolják, amelyeket három fontos aspektussal jellemezhetünk: mit, mennyit, és hogyan eszünk.

  • Tejtermékek és húsok a táplálkozásban

    A szívbetegség elleni táplálkozásban a tejtermékeknél a kalcium szerepét érdemes kiemelni. A tej azonban a kalcium hasznosításához szükséges D-vitamint is tartalmazza, valamint A-, B2- és B12-vitamint.

    Emellett értékes fehérjeforrás, de válasszuk a kisebb zsírtartalmút. A sajtokat sem kell kerülni, de a szívbarát táplálkozás érdekében inkább a köményes, óvári, tenkes sajtot, mozarellát ajánljuk, ezeknek alacsony a zsírtartalma. Igen jó fehérjeforrások a húskészítmények. Napi B12-vitamin szükségletünknek 70 százalékát fedezik a húsok. Tartalmaznak B1-, B2-, B6-vitamint, cinket, vasat és niacint.

  • A sztárok étrendje és a Makrobiotika

    Boldog pillanatokat akkor élünk át, amikor harmóniában vagyunk mikro-, és makrokörnyezetünkkel. Ha ebbõl az egyensúlyi állapotból valamilyen oknál fogva kibillenünk, a kitérés irányától függõen különféle kórok „támadnak meg” bennünket. Azért, hogy ez ne törtéjen meg, mindig a középsõ vonal mentén kell mozognunk, az élet minden területén. Mivel betegségeink kialakulásához nagymértékben hozzájárul a nem megfelelõ étrend, a kiegyensúlyozó, az ökológiai renddel összhangban lévõ étkezési módot, azaz a makrobiotikát tanácsos alkalmaznunk. Modern életünk étkezési szokásai meglehetõsen távol állnak nagyanyáink bölcs táplálkozási szokásaitól.

  • Újabb világrekorder humusztál

    Néhány hónappal a humuszrekord után ismét rekordmennyiséget fõztek az arab konyha egyik legrégebbi ételének ételnek tekintett csicseriborsó-pürébõl. A Jeruzsálemhez közeli Abu Hos arab faluban egy óriási mûholdvevõ tányérban 50 szakács segítségével 4090 kilogrammnyi humuszt fõztek, és ezzel ismét megdõlt a humuszrekord, amelyet több mint két tonnával október 25-én állítottak fel Bejrút központjában. A libanoniak tavalyi rekordja a rivális izraeliek korábbi világcsúcsát döntötte meg.

  • Számítógépfüggõ a gyerekem!

    Azt mondják, a számítógépesek vagy játszanak és függnek a géptõl, vagy használják a gépet és függnek tõle.

    Köztes állapot nem létezik. De vajon egészségesnek nevezhetõ-e, ha egy hétéves gyerek heti tíz óránál többet ül a számítógép elõtt? Dani hétéves volt, amikor egy igazi számítógéppel lepte meg az édesapja karácsonyra. Egy akkoriban még divatosnak számító C64-es bújt meg a fa alatt. Dani csak annyit értett az egészbõl, hogy a számítógép valami olyasmi, mint a számológép, de idõnként lehet vele rajzolni, és a kurzor színe is állítható, sõt, ami a legeslegfontosabb: a legjobb játékok ezen játszhatók.

  • Az édesburgonya segít stabilizálni a vércukorszintet

    Az édesburgonya segít stabilizálni a vércukorszintetKészíthetünk belőle édességeket, pitéket, megsüthetjük, megfőzhetjük vagy akár párolhatjuk is. Mindegy milyen elkészítési módot választunk, ez a tápláló gumós zöldség mindig finom és laktató lesz. Az „édes\" elnevezés ellenére, nem szerepel a cukorbetegek tiltó listáján, mivel a tanulmányok kimutatták, hogy az édesburgonya valójában segít stabilizálni a vércukor szintet és csökkenti az inzulin ellenállóképességet. Az édesburgonya rendelkezik az egyik legmagasabb A-vitamin tartalommal béta-karotin, vagyis karotinoidok formájában.

  • 11 ország, 11 diéta

    Globalizálódó világunkban egyre jobban tûnnek el a különbségek országok, tájak és népek között, ami viszont biztosan változik, bárhová is utazzunk, az a táplálkozás.

    Nézzük, milyen módon próbálják megõrizni egészségüket a világ minden táján élõ népek.

    Elõször, hogy hogyan csinálják Lengyelországban. Családcentrikus és vallásos országról lévén szó sokan próbálják meg ebédjüket otthon, családjukkal elkölteni. Az mindenképpen hasznos, hiszen az otthon készített ételt jobban ellenõrzésünk alatt tarthatjuk.

  • Öt étek, amelynek fogyasztása naponta ajánlott

    Spenót, tojás, borókabogyó, alma és sütõtök az öt sztár, amelynek fogyasztását naponta ajánlja valamilyen formában egy horvát táplálkozási szakember.

    Olja Martinic arra hívta fel a figyelmet, hogy a spenót "titkos fegyver" az osteoporosis (csontritkulás) ellen és csökkenti a koleszterin szintet. A spenót tele van vitaminnal és ásványi anyagokkal: vassal, mangánnal és káliummal. Legegyszerûbb elkészítési módja, ha forrásban levõ vízbe dobjuk maximum öt percre, majd lecsepegtetés után kis olivaolajjal máris tálalható.

  • A vegetáriánus életmód kapcsolata a koleszterinnel

    Megfelelõ étrendi változtatásokkal nemcsak a "rossz" LDL koleszterin vérszintjét lehet lejjebb vinni, hanem telítetlen zsírok fogyasztásával még a "jó" HDL koleszterin értéke is emelhetõ - állapították meg kanadai táplálkozáskutatók, akiknek a tanulmányát a Canadian Medical Association Journal közölte.

    A koleszterin zsírnemû anyag és nélkülözhetetlen eleme az élõ sejteknek. Több változata, formája van, és ezek szerepe jelentõsen különbözik. A "rossz" LDL koleszterin a vérben könnyen oxidálódik és rátapad az ütõerek falára.

  • Baktérium okozza a csokoládéfüggõséget?

    A csokiimádóknak másfajta baktériumok élnek a beleikben, mint az édesség iránt közömbös társaiknak - állapították meg svájci kutatók. Az ötnapos kísérlet alatt vér- és vizeletvizsgálatokat végeztek 11 csokoládét soha nem fogyasztó férfin, és adataikat másik 11 olyan férfi eredményeivel hasonlították össze, akik mindennap fogyasztanak a finomságból. Kiderült, hogy az utóbbi csoport szervezetében egy különleges bélbaktérium található, amely felelõssé tehetõ imádatukért. A bélbaktériumok és a csokoládé iránti vágy közöttii összefüggés még korántsem világos, ezért további kutatások szükségesek.

  • A kefír gyógyító ereje

    Ki ne ismerné a kefirt, ezt a hazánkban is népszerû savanyított tejterméket? Egészségre gyakorolt kedvezõ hatása már eddig is köztudott volt, most viszont újabb erényei láttak napvilágot. Tajvani kutatók szerint a kefir jótékony hatásai közé tartozik az is, hogy meggátolja a különbözõ ételallergiák kialakulását, mivel az allergiák ellen hatásos immunglobulint tartalmaz. Erre a felismerésre azt követõen jutottak, hogy a kefirrel itatott kísérleti egereknél az úgynevezett ovalbumin-specifikus immunglobulin harmadára csökkent.

  • Az új mánia: „Reggeli banánkúra”

    Futótûzként terjed Japánban az új diéta, melyrõl azt állítják, hogy gyorsan, erõfeszítés nélkül lehet tõle fogyni.

    A „Reggeli banánkúra” valószínûleg a világ legegyszerûbben betartható fogyókúrája, kivéve talán Japánt, ahol a módszer robbanásszerûen növekvõ népszerûsége az ország eddigi legsúlyosabb banánhiányához vezetett. A banán ára a csillagos eget verdesi, de a reklámoknak és a diétáskönyv 600 000 eladott példányszámának köszönhetõen nem csökken a banán iránti kereslet.

  • Barackbefőtt készítése

    Barackbefőtt készítéseNincs is annál jobb mint télen a polcról elővenni a saját magunk által elrakott házi barackbefőttet. Íme a folyamat: Először a felöntő levet készítsük el. A cukrot a vízzel felforraljuk, majd félretesszük hogy teljesen hűljön ki. Míg a felöntő lé hűl, előkészítjük a barackokat. Először az áztató léhez hideg vízben oldjuk fel a citromsavat. Ez azért kell, hogy ne színeződjenek el a barackok, hanem szép sárgák maradjanak. Most a barackokat válasszuk félbe, begyük ki a majgjukat és hámozzuk meg őket. A meghámozott barackokat tegyük a citromsavas áztató lébe, míg kihűl a felöntő lé.

  • Szemetet nyomnak le a torkunkon!

    Az amerikaiak "junk food"-nak, szemét kajának hívják azokat az ételeket, amelyek nem hasznosak az egészségre, sõt, inkább károsítják azt. Egy új tanulmány szerint az élelmiszergyártó vállalatok naponta átlagosan huszonegy reklámot zúdítanak az amerikai gyermekekre, melyek közül a legtöbb valamilyen édességet, rágcsálnivalót, üdítõt és gyorséttermi ételt népszerûsít. A tanulmány szerint a 8-12 év közötti gyerekek évente nagyjából hétezerhatszáz élelmiszerhirdetéssel találkoznak.

  • Együnk szívünk egészségére

    A szívbetegségek miatt bekövetkezett halálozás a vezetõ halálokok közt szerepel mind férfiak, mind pedig nõk körében. A betegség kialakulásának okai legtöbb esetben a helytelen, mozgásszegény életmód, a dohányzás, a túlzott cukrozott és zsíros ételek fogyasztása és a stressz. Léteznek azonban egyszerû lépések, melyek segítségével szívünk egészsége megõrizhetõ. Táplálkozási tanácsadók, újabb és újabb diéták hirdetik a hosszú élethez vezetõ legbiztosabb utat. Valójában nem könnyû választanunk, s valljuk be õszintén, ha létezik egyszerûbb megoldás, akkor arra szavazunk.

  • Koktélban is finom a biztonságos szex

    Nem feltétlenül kell karibi nyaralás a totális felfrissüléshez! Tengerpart helyett megteszi egy finom koktél-ital is! Ha megvannak az alapanyagok, bátran nekifoghatunk mi magunk is otthonunkban hûsítõ finomságokat mixelni!

    A nyári nagy melegben jól esik egy finom frissítõ koktél. Ha ötlet híján van, akkor válasszon az alábbi receptek közül, hogy a vendégeit is meglephesse egy hangulatfokozó, kellemes itallal. Ha nem jönnek össze a dolgok, kérje ki egy bármixer tanácsait!

  • Zöld dió lekvár - igazi ínyenceknek

    Zöld dió lekvár - igazi ínyenceknekMegjelent a diófákon a fiatal termés, a zöld dió! Már déd- és nagyanyáink is felfedezték, hogy igazi ínyencségek készíthetők belőle: szirupok, lekvár, olajok, likőrök stb. A zöld diót addig lehet begyűjteni, és felhasználni étkezési célra, amíg belül puha, csonthéja még nem fejlődött ki. Nemcsak ízük miatt érdemes fogyasztani, hanem azért is, mert nagyon egészséges! A zöld dióból készített szirup jelentős vastartalommal bír, a népi gyógyászat szerint máj-, gyomor- és vértisztító, gyomorerősítő, fertőtlenítő hatású, segíti a vérszegénység, levertség elleni küzdelmet. Ugyenezen kedvező élettani hatások jellemzőek a zöld dió lekvárra is.

  • Gyógyító olajok

    A növényi olajok nem csak a konyhában használhatók, sokuknak különleges gyógyhatása is van.

    Fontos, zsírban oldódó vitaminokat szolgáltatnak, létfontosságú összetevõket tartalmaznak, és még ízesítik is ételeinket. A tudomány néhány éve az esszenciális zsírsavak egészségmegõrzõ értéke mellett terápiás felhasználhatóságukra is felfigyelt. Ismerkedj meg te is a legnemesebb növényi olajokkal és azok gyógyhatásaival! Az egészségünk megköveteli, hogy különbözõ olajokat használjunk és ne sajnáljuk rá a pénzt.

  • Milyen a kánikulai étrend?

    Saláták, grillezett húsok, gyümölcsdesszertek - ezek a kánikulai étrend alapelemei. A zsíros ételeket, fõzelékeket, a sûrû, habart, húsos leveseket, sült hurkát, kolbászt, gazdagon megrakott lángosokat ilyenkor jobb elfelejteni - tanácsolják az éttermi szakemberek. Ha a házigazdának a 40 fokban nincs kedve elõszedni a barbecue-sütõt, egy bordás teflontepsiben, a konyhai tûzhelyen is meg lehet pirítani ropogósra a zöldségeket, valamint a pulyka-, csirke- és halszeleteket.