2025.10.31. - Farkas

Kevesebbet nassol, aki avokádót fogyaszt?!

Kevesebbet nassol, aki avokádót fogyaszt?!
Kevesebbet nassol, aki avokádót fogyaszt?!Nemcsak jóllakottabbnak érezzük magunkat az avokádótól, de a vércukorszintet is szinten tartja. Már egy fél avokádó elfogyasztása segíthet abban, hogy ebéd után kevesebbet nassoljunk. Az avokádó fogyasztása hozzájárul a telítettség érzésének kialakulásához, javítja a vércukor-egyensúlyt és az inzulinrezisztenciát, hosszú távon pedig koleszterinszint-csökkentő hatása is van a benne található jótékony zsírsavaknak köszönhetően. A most megjelent tanulmány szerint pedig arra is jó, hogy ebéd után kevésbé legyünk éhesek.
Táplálkozástudományi kutatók 26 egészséges, de túlsúlyos egyént vizsgáltak. Az alanyokat három csoportba osztották aszerint, hogy az ebédjükhöz járt-e avokádó, avokádót tartalmazó ételt ettek, vagy egy fél gyümölcsöt kiegészítésként kapták-e egyébként normál ebédjükhöz.


Úgy találták, hogy akik egy fél avokádót fogyasztottak el az ebédjük kiegészítéseként, kevésbé lettek éhesek az ebéd elfogyasztása után 3 órával, sőt a jóllakottság érzése még 5 órával az étkezés után is kitartott. Ráadásul 26%-kal jóllakottabbnak érezték magukat, mint azok, akik nem ettek avokádót.

Bár az avokádó elfogyasztása jelentősen hozzájárult a kalória- és zsírbevitelhez, a vércukorszintben nem volt megfigyelhető jelentős kiugrás, így a kutatók gyanítják, hogy a gyümölcsnek a vércukorszintet szabályozó hatása is van. Ezért további kutatásokat sürgetnek, hogy megtudják, mindenkinek előnyös-e a rendszeres avokádófogyasztás vagy csak a túlsúlyosoknak kellene beilleszteniük azt az étrendjükbe.