rss
  • Fűszerekkel és zöldségekkel az egészségért

  • Fűszerekkel és zöldségekkel az egészségértA fűszerek nemcsak nagyszerűen megízesítik az ételeinket, de kedvező hatásaik vannak az egészségre is. A fűszereket és bizonyos zöldségeket hosszú ideje használják gyógyításra, az egészségi állapot javítására. A hagyomány és a népi tapasztalatok mellett az elmúlt évtizedekben már kutatások is bizonyították a kedvező hatásokat: a fokhagymáról, a vöröshagymáról és a gyömbérről is kiderült, hogy igen pozitívan befolyásolják a megfázás és az influenza lefolyását (sőt rendszeres fogyasztásukkal megerősíthetjük az immunrendszerünket, így az még ellenállóbb lesz a betegségekkel szemben).

    loading...

    A kurkuma, illetve a chilipaprika pedig jelenleg is a kutatók figyelmének középpontjában áll. Minél több fűszert, szárított vagy friss fűszernövényt használ az ételei elkészítésénél, annál egészségesebb lesz. Ezen ízesítők mellett ugyanis kevesebb sót, cukrot vagy ételízesítőt igénylünk, ezek csökkentése vagy elhagyása pedig több szempontból is javítja az egészséget. Csökkenhet a testsúlyunk és a vérnyomásunk - ráadásul, a fűszerek minden pozitív hatását érezhetjük!

    Ha kifejezetten megfázásra vagy influenzára keresünk gyógyító ételeket, érdemes kipróbálni egy fűszeres indiai curryt, egy mexikói chili con carnét vagy csípős paprikából készült ragut. A fűszeres ételek előnye elsősorban a csípősséget adó hatóanyagban, a kapszaicinben rejlik. A kapszaicin erősen ingerli a nyálkahártyát, fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő, a testhőmérsékletet is megemeli és megizzaszt. Ezek együttesen jót tehetnek megfázás vagy influenza esetén, hiszen az orrdugulás, a torokfájás és a hidegrázás ellen egyaránt hatékonyak.

    A csípős paprika antibakteriális, fájdalomcsökkentő és antioxidáns hatásait a kapszaicinnek köszönheti. A paprika köhögéscsillapító, segít a váladék kiválasztásában, ezáltal az orr dugulását is megszünteti. Felpezsdíti a vérkeringést, melegít és meg is izzaszt, így segíti a gyógyulást. Ausztrál kutatók szerint a csípős paprika kedvelői jobban alszanak és energikusabbak, mint azok, akik kerülik a fűszeres ételeket.


    A fokhagyma természetes antibiotikum: baktériumölő, antivirális és fertőtlenítő hatása egyaránt van. Antioxidánsként serkenti az immunrendszert és csökkenti a mellkasi fertőzéseket. Mindezt a benne található vegyületnek, az allicinnek köszönheti. Megfázás vagy nátha esetén forró teába tegyünk 1-2 gerezd fokhagymát, ez köhögés- és fájdalomcsillapító hatású.

    A vöröshagymát azért érdemes minél nagyobb mennyiségben fogyasztani a beteg napokon, mert erős antibakteriális hatásai vannak: az immunrendszert erősítő C-vitaminban és cinkben is gazdag. Köhögéscsillapító, de vegyületei nyákoldó hatásúak is, ezért segíthet az orr dugulásának megszüntetésében és a felesleges váladék kiválasztásában is.

    Az ázsiai gasztronómia kedvelt fűszerét, a gyömbért igazi csodanövénynek tartják. Elsősorban gyomorbántalmakra alkalmazzák, de emellett élénkíti a vérkeringést, melegítő hatása is van. Erős antioxidáns, jótékonyan hat az immunrendszerre, megfázás esetén hozzájárul a kórokozók legyőzéséhez és gyulladáscsökkentő. A kurkuma a gyömbér közeli rokona, így az egészségügyi hatásai is hasonlóak: fertőtlenítő, mikrobaölő és segíti a betegségek utáni felépülést.


    A gyógynövényként igen ismert zsálya fűszerként is megállja a helyét. A torokfájás, rekedtség és a gyulladásos megbetegedések egyik kitűnő ellenszere. Illóolajai gyulladásgátló, baktériumölő és fertőtlenítő hatásúak.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • 75 éves a Mikulás

    Ki hinné, hogy a vidám, rózsás arcú, fehér szakállú Mikulás mindössze 75 éves? A jól ismert figurát 1931-ben egy Haddon Sundblom nevû amerikai mûvész alkotta meg. A Mikulás története tulajdonképpen homályba vész. Egyes történészek szerint a negyedik századra nyúlik vissza a legenda, amikor Nicolas, a törökországi Myra elsõ püspöke gyermekszeretetérõl és a szegények iránti segítõkészségérõl vált ismertté. Ma már a Mikulás a világ sok táján tucatnyi változatban és néven létezik. Van ahol Santának, másutt Pere Noe:lnek, Kris Kringle-nek, Télapónak vagy Father Christmasnek nevezik.

  • Hungarikummá tette a palacsintát

    Gundel Károly 125 éve született

    A magyar szakácsmûvészet elsõ és máig legnagyobb tekintélyû mestere - akinek neve ma már fogalom - 125 évvel ezelõtt, 1883. szeptember 21-én született Budapesten. Önmagát nem elsõsorban vendéglõsnek tekintette, hanem vendéglátó házigazdának.

    Nemcsak a magyar szakácsmûvészetet tette híressé, hanem évtizedeken át jelentõs része volt az akkori országimázs kialakításában és ma is turistavonzó tényezõ.

  • Hizlaló zsíros ételek

    Figyelmeztetõ címkéket ragasztatna a hizlaló élelmiszerekre egy fideszes országgyûlési képviselõ. Koszorús László az InfoRádiónak elmondta: a chipsek, a csokoládék és a magas cukortartalmú üdítõitalok bizonyítottan hizlalnak, amire fel kell hívni a fogyasztók figyelmét. A magyar férfiak 62 százaléka túlsúlyos, a gyermekeknek pedig majdnem az egyharmada - mondta a politikus, aki szerint az étkezés mellett azzal is foglalkozni kell, hogy kapnak-e megfelelõ sportolási lehetõséget a fiatalok.

  • A sör segít megelõzni a csontritkulást

    Egy új tanulmány szerint a sör gazdag szilíciumforrás, miáltal képes javítani a csontok denzitását, azaz sûrûségét.

    A Kaliforniai Egyetem Élelmiszertudományi és Élelmiszertechnológiai Intézetének munkatársai a sörgyártás technikája és a sör szilíciumtartalma közötti összefüggést vizsgálta. Korábbi tanulmányok alapján felmerült, hogy a mérsékelt sörfogyasztás kedvezõ hatást fejteni ki a csontritkulásban, melynek során csökken a csontok tömege. Aki eddig nem szerette az "arany" színû italt mondván, hogy keserû az íze, az sem árt ha alkalmanként elpusztít egy korsónyit.

  • A tinédzser fiúk valóban sokat esznek

    A tinédzser fiúkat nevelõ szülõk gyakran hiszik, hogy gyerekük kieszi a hûtõt - és mint egy frissen készült tanulmány rámutatott, nem is alaptalanul: a kamasz fiúk ugyanis valóban sokat esznek.

    A vizsgálat során kétszáz 8 és 17 év közötti gyerekeket vizsgáltak, és kiderült, hogy a fiúk rendszerint többet esznek a velük egykorú lányoknál. A legfalánkabbnak - ebédenkénti közel kétezer kalóriával - a tinédzser éveik közepén járó srácok voltak.

  • Ciprus ízei

    Ciprus három kontinens találkozásánál fekszik, és már ez is elég magyarázat arra, hogy miért érte olyan sokféle hatás a ciprusi konyhát, azonban ha vetünk egy pillantást a történelmére,akkor azonnal kiderül hogy hány hódító fordult meg a szigeten. Akik erre jártak, azok hozták magukkal a receptjeiket is. A ciprusi konyha leginkább a göröghöz hasonlít, de felfedezhetjük a török, örmény, arab, olasz, francia és angol hatást is. Ezeknek az ízeknek a kombinációját élvezhetjük a mai ciprusi konyha remekmûveit ízlelgetve. A ciprusi konyha nagyon különleges.

  • A vegetáriánus étrend sem tesz csodát - Legyünk élelmiszer-vegyészek?

    A fejlett országok lakosságának mind több gondot okozó elhízását sokan a vegetáriánus, sõt nyers ételek fogyasztása révén remélik mérsékelni. A brit Journal of Nutrition címû, élelmezési szaklapban közölt, Németországban lefolytatott vizsgálatról szóló beszámoló lehûti e reményeket.

    Százkilencvennyolc német vegetáriánus vállalta, hogy tartósan fogyasztanak 95 százalékban természetes anyagokból készült, zömmel nyers ételeket. Szervezetükben ezután normális A-vitamin mennyiséget és aránylag magas béta-karotin szintet mértek.

  • Szebben, karcsúbban, egészségesebben: narancsdiéta

    Nemsokára itt a tavasz, amikor le kell vetnünk a téli nassolások következményeit leplezõ nagykabátot. Szerezzük vissza tavalyi karcsúságunkat az egyik legízletesebb gyümölcs, a narancs segítségével! A nagy víztartalmú, ásványi anyagokban, vitaminokban és rostokban gazdag narancs amellett, hogy segít visszanyerni a tökéletes alakot, hatékony méregtelenítõ folyamatot indít el a szervezetben, ösztönözve a bélmûködést és a vizeletkiválasztást (a has puffadtságának gyakran a folyadékvisszatartás az oka!).

  • Fagylalttörténet

    Noha szeretünk azzal hivalkodni, hogy mindent, ami az európai kultúrában megemlítésre méltó, a görögöktõl fogva ismerünk, a fagylalttal kapcsolatban fejet kell hajtanunk a kínaiak elõtt. Ha ugyanis igaz, amit a gasztronómia kutatói állítanak, akkor a kínaiaknak köszönhetjük a fagylaltot. Sõt, ötezer évvel ezelõtti adatok beszélnek arról, hogy tej, víz, jég és ízesítõ adalékanyagok hozzáadásával valami olyasmit készítettek, amit ma már fagylaltnak nevezhetnénk. A gyártásának titka jutott el az ókori Egyiptomba...

  • Melyik csokoládéhoz melyik bor illik? - Íz-szüret és egészség

    A csokoládétól régen sem állt messze az alkohol - elég ha csak a konyakos meggyre vagy a vodkás bonbonra gondol az ember - de újabban a borokat "házasítják" össze vele a gasztronómusok. Hogy melyik borhoz milyen csokoládé való és fordítva, azt fõleg a kakaótartalom mennyisége és az ízesítés dönti el - hangzott el a csütörtöki, Íz-szüret elnevezésû sajtótájékoztatón.

    A csokoládét és a bort együtt kóstolva azt tapasztalhatjuk, hogy a társítás eredménye egy meglepõen izgalmas, új ízharmónia.

  • A legegészségesebb ételek

    Gondolná, hogy a sör rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz?

    Tudta, hogy a marhahús egészségünk egyik kulcsa lehet?

    Az egészséges életmód szerves része az egészséges táplálkozás. Egy Németországban nemrég megjelent táplálkozástudományi könyv szerzõje összeállította a tíz legegészségesebb élelmiszert, melyek szervezetünk számára nélkülözhetetlenek. Érdemes megbarátkozni a spenóttal...

  • A kedvenc étel fontosabb a szexnél

    A kedvenc étel nagyobb örömet okoz a férfiaknak, mint a szex. Ez a végeredménye annak a közvélemény-kutatásnak, amit a Playboy címû férfimagazin német változata készíttetett. A vizsgálat során ezer nõt és férfit kérdeztek meg és arra a kérdésre, hogy mi okozza a férfiaknak a legnagyobb örömet, 35 százalék válaszolta, hogy a kedvenc étele. A szex a második helyen végzett 18 százalékkal, a harmadik helyezett pedig a kedvenc focicsapat mérkõzéseire szóló bérlet lett. A futottak még kategóriában a "férfieste" szerepelt nyolc és az anyós kidobása öt százalékkal.

  • Tavaszi salátaötletek

    Tavaszi salátaötletekTavasszal nemcsak kinti programokban dúskálunk, hanem szerencsére friss, vitamindús alapanyagokban is. Használjuk ki a piacok adta lehetőséget, és készítsünk el néhány finom fogást! Tavasszal rengeteg zöldség kerül a boltok polcaira, a piacok standjaira. Élmény válogatni a színesebbnél színesebb áruk közül, hiszen ilyenkor már a zöldségek és gyümölcsök vitamintartalma is kielégítő. Épp ezért érdemes több salátát fogyasztani, variálni ezeket a finom ételeket. Ehhez adunk most két tavaszköszöntő ötletet!

  • Ünnepek után itt a fogyókúra-szezon

    Fogyókúra-szezon. Becslések szerint átlagosan 2 és fél kilót híznak az emberek az ünnepek alatt. 3-ból kettõ nõ rendszeresen fogyókúrázik, és a karácsony-szilveszteri lakomák után a hölgyek fele kifejezetten túlsúlyosnak tartja magát. Hízás ellen két orvosság van, a diéta és a mozgás. Az edzõtermekben január elején megnõ azoknak a száma, akik súlyukat nem szinten tartani szeretnék, hanem a feleslegtõl szabadulnának. Van, aki csak 2-3 kilót hízott, ez az átlag, szerintem, õk azt a 2-3 kilót, de vannak új lelkesedõk, akik nagyobb súlyfölösleggel rendelkeznek, szeretnének akár 10-20 kilót leadni.

  • Májvédõ hatású a kurkuma

    A kedvelt fûszerkeverék, a curry egyik alkotója, a kurkuma késlelteti a májkárosodást, illetve a májzsugort - közölték osztrák kutatók.

    A British Medical Journal csoporthoz tartozó Gut címû szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint a kurkumával fûszerezett eleséggel táplált egereknél csökkentek azok a gyulladások, amelyek a májsejtek károsodását okozzák. Korábbi kutatások is jelezték már, hogy a curry és a kurkuma jellegzetes élénksárga színét adó vegyület, a kurkumin gyulladást gátló és antioxidáns tulajdonságokkal bír.

  • Nem csak zamatos, de kiváló diétás gyümölcs is a körte

    A körte talán az egyik legzamatosabb õszi gyümölcsünk, vitamin- és ásványianyag-tartalma viszont alacsony. Ebbõl adódóan nem javasolt túlságosan szigorú diétát építeni rá. Ami miatt azonban érdemes fogynod vele, az rendkívül magas rosttartalma, melynek köszönhetõen serkenti az anyagcsere mûködését.
    A körtében található ásványi anyagok közül említésre méltó a kálium - melynek köszönhetõen a gyümölcs vízhajtó hatással bír. Tehát segít megszabadulni a has tájékán könnyen felgyülemlõ, sejtek közötti vízmennyiségtõl, ami sokszor áll a pocak hátterében.

  • A szépség és az egészség megőrzése gránátalmával

    A szépség és az egészség megőrzése gránátalmávalA gránátalma a szerelem, a termékenység és a bőség ősi jelképe. A mítosz szerint a szerelem görög istennőjének, a tengerből kilépő Aphroditének lába nyomán gránátalma sarjadt. Ez volt az ókori hellének legkedveltebb vágykeltője. A gránátalma jótékony hatásáról ódákat zengenek. A gránátalmát többek között a termékenység szimbólumának is tekintik, a sok, szám szerint 613 magja miatt. Hazájában, Görögországban még mindig a lét és megsemmisülés, a termékenység jelképe. Számos kutatás bizonyítja jótékony hatását.

  • Farsang-Báli szezon

    Alig ért véget a karácsony és a szilveszter, máris itt az újabb ünnepi idõszak, az eredetileg télûzõnek szánt farsangi mulatságok szezonja.

    A farsang Magyarországon vízkereszttõl (január 6.) a húsvét vasárnapot megelõzõ 40 napos böjt kezdetéig tart, azaz húshagyókeddig vagy hamvazószerdáig. Utolsó három napja "a farsang farka" a fékevesztett öröm és mulatozás ideje volt. Ez vidám, tavaszelõzõ ünnepség, majd a nagyböjttel ér véget.

  • Veszélyes táplálékkiegészítõk

    A multivitaminok, izomfejlesztõ szerek és egyéb táplálékkiegészítõk eladása az Egyesült Államokban a forgalmazóknak évi 23 millárd dollár hasznot hoz: a természetes eredetûnek mondott anyagok forgalma a leggyorsabban fejlõdõ üzlet, de senki sem állíthatja, hogy a nagyközönség számára is a legbiztonságosabb bevásárlás.

    Ezt a figyelmeztetést az American Journal of Medicine áttekintõ közleménye tartalmazza, mind az orvosoknak, mind a laikusoknak címezve.

  • A cukrozott élelmiszerek növelik a szívbetegségek kockázatát

    A cukrozott élelmiszerek, a sok édesség nemcsak az elhízás valószínûségét növelik, hanem fokozzák a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát is, miután "közremûködésükkel" megszaporodnak a vérben a trigliceridek, és csökken a "jó koleszterin", a HDL (magas sûrûségû lipoprotein) szintje - derült ki egy amerikai kutatásból. A vizsgálat eredményeit az Amerikai Orvosi Szövetség publikálta. A tanulmány révén fokozódhat az amerikai élelmiszeriparra nehezedõ nyomás annak érdekében, hogy egészségesebb termékeket állítsanak elõ.

loading...