A főzelékeket sokan nem részesítik előnyben, nem rajonganak érte, pedig nagyon fontos része az egészséges táplálkozásnak, hiszen jól elkészítve rengeteg értékes ásványi anyagot és vitamint tartalmaz, s nem utolsó sorban könnyen emészthető, így fogyasztása egyáltalán nem terheli meg a szervezetet. Amennyiben pedig kisebb módosításokkal készítjük, remek és tartalmas részét képezheti fogyókúránknak is. Elsősorban a liszt, a cukor és a só alkalmazását kell mellőznünk, illetve legalább korlátok közé szorítanunk.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
A fentiek közül a lisztet hagyhatjuk el legkönnyebben, hiszen alkalmazásának ezen ételeknél csak egy célja van, a főzelék sűrítése. Ehelyett érdemes kipróbálni, hogy egy kézimixer segítségével pürésítjük a zöldséget, amíg el nem érjük a kívánt, krémes állagot. Belemixelhetünk egy-két főtt krumplit is, mert a burgonya is kiváló sűrítő a keményítőtartalmának köszönhetően. Azt sem szabad figyelmen kívül hagynunk, hogy a főzeléket elsősorban a zöldségek vitamin és ásványi anyag tartalmáért fogyasztjuk. A zöldségek beltartalmi értékei viszont alaposan megsínylik a hosszú főzést, ezért ezt lehetőleg kerüljük el, csak addig főzzük őket, amíg éppen megpuhulnak.
Szintén előnyös tulajdonsága a főzeléknek, hogy könnyen és gyorsan elkészíthető. Tulajdonképpen szinte bármelyik főzelék része lehet a fogyókúrának, amennyiben a habarást és a rántást mellőzzük, s a sűrítést a fenti módszerekkel végezzük. Akár az egész fogyókúra alapja is lehet a főzelék, ilyenkor a különböző főzelékek variálása főszerepet kap a fogyókúra során. Arról azonban nem szabad megfeledkeznünk, hogy csodafőzelék nincs, akármilyen fogyókúrát is választunk, tartós eredményt csak életmódváltással, új és egészséges étkezési szokások tervszerű kialakításával, és a menetrend betartásával érhetünk el.