rss
  • A reformtáplálkozás és a makrobiotikus étrend

  • A reformtáplálkozás és a makrobiotikus étrendA reformtáplálkozás is a növényi élelmiszereket, elsősorban a gabonaneműeket részesíti előnyben. Az élelmi nyersanyagokat csak kíméletes technológiai eljárásoknak vethetik alá, és csak természetes forrásból származó élelmiszeradalékok, technológiai segédanyagok alkalmazhatók. Mindezen irányzatok hívei nemcsak táplálkozásukban térnek, de életmódjuk, életszemléletük is más. Nem szokás kávét, alkoholt fogyasztani, dohányozni, általában sokat mozognak, általánosságban megfogalmazva kiegyensúlyozottabb életmódra törekednek.

    Makrobiotikus étrend:

    A vegán étrendhez hasonló, de azzal nem azonos. A makrobioták filozófiája szerint az élelmiszerek jin és jang kategóriába sorolhatók, amelyek egymást kiegészítik. Nem megengedett a tej és a tejtermékek, a túlfinomított élelmiszerek (pl, cukor), az izgatószerek (aromás tea, kávé) fogyasztása és a fűszerek használata.


    Az étrendben az egyes élelmi anyagoknak, élelmiszereknek megfelelő arányban kell szerepelnie (50-60% főtt teljes értékű gabonanemű, 5-10% zöldség alapú leves, 25-30% párolt zöldség, 5-10% főtt hüvelyes). Ez az étkezési típus különösen veszélyes azokra a csecsemőkre, akiknek édesanyja is makrobiotikus étrenden él. Nemcsak a csecsemők, de a kisgyermekek is károsodhatnak, így többszörösen bizonyított, hogy a makrobiotikus táplálkozást folytató család utódainak szellemi, testi fejlődése lényegesen elmarad a kívánatostól.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • A méz az egyik legrégebbi gyógyhatású finomság

    A méz az egyik legrégebbi gyógyhatású finomságA mézet az emberek ősidők óta fogyasztják. Mai ismereteink alapján a méz közel 70-féle gyógy-, és fiziológiai hatással bír. Itt az ideje tehát, hogy mézesítsd az életed! A méz kiváló csemege, ám jó tulajdonsága nem csak ebben rejlik. Az aranysárga ragacsos folyadék ugyanis az egyik legrégebbi természetes gyógyhatású finomság – a sumérek, egyiptomiak, görögök egyaránt hódoltak pozitív tulajdonságai előtt. A mézzel (illetve egyéb méhészeti termékekkel) való gyógyításnak külön neve is van: ez az apiterápia.

  • A magyarok negyedét nem érdekli, hogy mit eszik - Ön közéjük tartozik?

    Megdöbbentõ, hogy a magyar vásárlók közel negyede soha nem nézi meg, mit tartalmaz az általa vásárolt étel. Pedig a hazai fogyasztók gyanakvását az évrõl-évre egyre nagyobb piaci értékben elõforduló élelmiszerhamisítási botrányok is erõsíthetnék, de úgy tûnik nem teszik. Mind a négy országban többségben vannak a tudatos vásárlók, azonban a csehek és a szlovákok inkább az adott termékektõl teszik függõvé a mustrát, a magyar és lengyel "gyanakvó alapossággal" szemben.

  • A cappuccino fizikája

    "Hab mindenütt, a cappuccinótól a kozmoszig" címmel jelent meg nemrég egy amerikai fizikaprofesszor könyve, melyet bõ terjedelemben ismertettek és ajánlottak különbözõ fizikai és ismeretterjesztõ lapokban.

    A könyv a jelenségek fizikai hátterének szakszeru magyarázatán túl sok kultúrhistóriai érdekességet is tartalmaz.

    A hab nem más, mint buboréksokaság, a buborékok fala szilárd vagy folyadék, a belsejét pedig gáz tölti ki.

  • A lazac különlegesen jó az egészségnek

    A halételek rendszeres fogyasztása kifejezetten szívvédõ hatású, de a lazachús különös színét adó festékanyagról most azt is kimutatták, hogy védi a géneket hordozó DNS-t.

    Sok tapasztalat és számos vizsgálat igazolta, hogy a halhús véd a koszorúér-betegség ellen, és jelentõsen késlelteti az érelmeszesedés kifejlõdését. E kedvezõ hatás titka a halban lévõ többszörösen telítetlen zsírsavakban rejlik. Ilyen szempontból a zsíros tengeri halak fogyasztása a legkedvezõbb.

  • Karácsonyi koszorúk

    Karácsonykor a legtöbb országban minden pirosba és zöldbe öltözik.

    A zöld az élet folytonosságát és az örök életbe vetett keresztény hitet jelképezi, míg a piros Jézus vérének szimbóluma. A legenda szerint Krisztus koronája magyalból készült, melynek bogyói eredetileg fehérek voltak, ám Jézus vére ragyogó pirosra festette. Az örökzöld koszorú, amelyet a fõbejárati ajtóra erõsítenek karácsonykor, elõször az Egyesült Államokban vált népszerûvé.

  • Az étrendtõl is függ az endometriózis kockázata

    A sok tonhalat és lazacot, valamint más, omega-3 zsírsavat tartalmazó ételt fogyasztó nõknek kisebb a kockázata az endometriózis kialakulására, míg azoknál, akik étrendje tele van transzzsírokkal, nagyobb eséllyel fejlõdik ki az elváltozás.

    Amerikai kutatók a Human Reproduction címû szakfolyóirat kedden megjelent számában tették közzé tanulmányukat, amely azt mutatja, nem annyira az elfogyasztott zsiradék mennyisége, mint inkább típusa befolyásolja az endometriózis kockázatát.

  • Az egészséges bioélelmiszer

    Dán kutatók egy tanulmányban különbözõ mûvelési módokból származó termékeket hasonlítottak össze. Az eredmény szerint a biológiai termesztésbõl származó zöldség és gyümölcs nem tartalmaz több tápanyagot és nyomelemet, mint a hagyományosan elõállított. Jóval fontosabb az idõjárás szerepe - írják az élelmiszerkutatók a Journal of the Science of Food and Agriculture címû szaklapban.

    A koppenhágai egyetem kutatója, Susanne Bügel és csapata két éven át termesztett három szomszédos földön sárgarépát, káposztát, borsót, almát és burgonyát.

  • Bodza: lekvár és szörp

    Az európai-mediterrán fekete bodza nálunk is nagyon elterjedt növény. Kedveli a nitrogéndús területeket. Termését gyûjtik, nemesített fajtáit ültetvényekben termesztik. Évelõ, fás bokor, akár 4-6 m magasra is megnõhet. Tõhajtásokat képez, képes nagyon elterebélyesedni.

    Virágai öttagúak, aprók, sárgásfehérek és bogernyõben állnak. Az álernyõ virágzatát és bogyótermését az igen hosszú egyéves termõvesszõkön képzõdõ oldalhajtások végén hozza.

  • A húsvét története

    A Húsvét a keresztény világ egyik legnagyobb ünnepe. Jézus feltámadását ünneplik mindenhol a templomokban.

    A történet szerint két nappal elõtte, pénteken, feszítették keresztre õt a római katonák, azzal gyanúsították, hogy forradalmat indíthatott volna a tanításaival és hogy õ akart lenni a király. Ezért csúfságból tövis koronát tettek a fejére, kezét, lábát odaszegezték a kereszthez és a feje fölé odatûztek egy papírt, amin ez állt: I.N.R.I. - Iesus Nazarensis, Rex Iudeae. Magyarul: Názáreti Jézus, Judea királya. Szegény, meg is halt néhány órán belül, a családja eltemette, zsidó szokás szerint egy barlangot ásva a domboldalba az Olajfák Hegyén és egy nagy, nehéz kõvel takarták be a sírt.

  • Csípjen, ha fázol! Téli gasztro tippek

    A csípõs fûszerek használata több nemzetközi konyha karakteres ízét adja. A mexikói konyha, az indiai, a vietnami és a szecsuani konyha jellegzetes étele a csili, a Cayenne vagy a jalapeno paprika.

    Az indiai konyha emésztést serkentõ hatása miatt használja erõszeretettel a csilit, többek között az édes-csípõs csatnik alapfûszereként, míg a tibeti hegyek lábához közel fekvõ nyirkosabb, esõs vidéken úgy tartják, hogy a paprika kiûzi a szervezetbõl a káros nedvességet, és felmelegít.

  • A kefir jótékony hatása a szervezetre

    A savanyított tejtermékek évszázadok óta ismert és elõszeretettel fogyasztott táplálékok.

    Felfedezésük a hûtési eljárások hiányának köszönhetõ: a kifejt tej hûtés nélkül megsavanyodott, ezáltal õseink felfedezték, hogy az így keletkezett étel fogyasztható, ráadásul jóval tovább eltartható, mint a tej. A kefirt a Kaukázusban az õsidõktõl fogva ismerték. Amellett, hogy vitaminokban (B-vitamin, folsav, niacin, és biotin) gazdag, immunrendszer-erõsítõ, elõsegíti az emésztést, gyomorregeneráló, csökkenti a vér koleszterinszintjét és a vérnyomást.

  • Nem elég csak a csomagoláson lévõ reklámszöveget elolvasni

    Az amerikai élelmiszeráruházakban a vásárlók csak rápillantanak a csomagolásra, és ha az azt állitja, hogy a termék hozzáadott cukrot nem tartalmaz vagy szénhidrátban szegény, egészségesnek és testsúlycsökkentõnek gondolják. A most megjelent tanulmány elõzménye, hogy az Egyesült Államok polgárai, gyerekek és felnõttek egyaránt feltartózhatatlanul híznak. Nagy reklámmal meghirdetett diéták lettek népszerûek, különösen azok, melyek a cukor és általában a szénhidrátok fogyasztásának csökkentését, sõt leállítását hirdették egyedül üdvözítõ megoldásnak.

  • Csokoládé helyett gyümölcsöt a sulibüfékbe is!

    Jelentõsen nõtt az egészséges ételeket kínáló iskolai büfék száma

    Budapest - Konyhai eszközöket és kisgépeket vásároltak, valamint "egészségnapokat", "egészségheteket" szerveznek azok az iskolák, amelyek az Egészséges Településekért Alapítvány, valamint a Generali a Biztonságért Alapítvány meghívásos pályázatán kaptak 2 millió forintos támogatást, hogy egészségesebben táplálkozzanak az ott tanuló diákok.

  • Szeretjük a gombát, mert tápláló, de nem hízlal

    Szeretjük a gombát, mert tápláló, de nem hízlalA két leggyakoribb gombafajta a kerti (mezei) csiperke és az erdőszéli csiperke. Előbbi kalapja fiatal korban fehér, domború, később laposabb és sárgásabb lesz. Kb. 10-12 cm átmérőjű, kezdetben rózsaszín, később barnás-feketés lemezekkel. Utóbbi kicsit nagyobb, akár 20 cm átmérőjű, krémszínű kalappal. Nevének megfelelően réteken, szántókon, legelőkön, de akár kertekben is megtalálható. A termesztett csiperke kalapja vastag, húsos, félgömb alakú, fehér színű. A gombák fogyasztása, ízesítőszerként való használata az emberiséggel egyidős.

  • Komoly betegségeket vonhat maga után a reggeli elhagyása

    Komoly betegségeket vonhat maga után a reggeli elhagyásaA reggelizés nagyon fontos dolog, ugyanis ennek az étkezésnek az elhagyása komoly betegségeket is maga után vonhat. A rohanó világban sokan nem szakítanak arra időt, hogy reggelivel indítsák a napjukat, pedig mindenféleképpen kell időt szakítani rá.A reggeli kihagyása növelheti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Sőt: kiderült, hogy a heti 0-6 alkalommal reggelizőknél nagyobb a 2-es típusú diabétesz veszélye, mint a mindennap reggelizőknél. Kiemelten fontos tehát, hogy az étkezés a napi rutin része legyen.

  • Norbi kamuzott - Vigyázzunk arra mit eszünk!

    A Development Service Consulting Kft.-t (korábban: Norbi.hu Kft.) kétmillió forintra, a Norbi Update Worldwide Zrt.-t pedig egymillió forintra bírságolta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), mivel a társaságok a fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolására alkalmas magatartást tanúsítottak. A Development Service Consulting Kft. vállalkozás az Update életmódrendszer részét képezõ ételízesítõkkel...

  • A mormonok rendszeres böjtölése egészséges

    Akik rendszeresen tartanak böjti napokat, azok között lényegesen ritkább a koszorúérbetegség és a cukorbaj. A mormon közösség vizsgálatából származó eredményeket a szívgyógyászat vezetõ folyóirata, az American Journal of Cardiology közölte. Az Egyesült Államok Utah államában a doktorok régóta tudják, hogy az USA többi területéhez képest ott sokkalta kevesebben kapnak szívinfarktust vagy igényelnek cukorbetegség miatt kezelést. A múlt század hetvenes éveiben több vizsgálat bizonyította, hogy ez nem földrajzi kérdés: nem elég ott lakni, úgy is kell élni, ahogy a mormon hit azt megkivánja.

  • 3 ételadalék, amit gyerekeknek nem szabad adni

    3 ételadalék, amit gyerekeknek nem szabad adniNehéz olyan feldolgozott élelmiszert találni, amiben nincs fruktóz-glükóz kukoricaszirup. Az üdítőital és konzervgyártó érdekcsoportok, amelyek közvetlenül részesednek a cukor helyett használt fruktóz-glükóz kukoricaszirup használatából, szinte már minden üdítőitalba, szörpbe, gyümölcslébe és konzervbe ezt teszik édesítőszer gyanánt. A probléma csak az, hogy ez nem édesítőszer. Részben azért annyira egészségtelen a fruktóz-glükóz kukoricaszirup, mert zsírként metabolizálódik a szervezetben.

  • A rákos sejtek elpusztításában is segíthet az erõspaprika

    Az erõspaprika égeti zsírt, csökkenti a fájdalmat, gátolja a fertõzést, sõt a rákos sejtek elpusztításában is segítséget nyújthat.

    A paprika Szent-Györgyi Albert munkássága révén tett szert világhírnévre, a C-vitamin tartalmának felfedezése Nobel-díjat jelentett a magyar kutató számára. A paprika termesztése azonban több ezer éves hagyományokra nyúlik vissza. Õshazája Mexikó, de számos nép konyhájában és gyógyszertárában is megtalálható évszázadok óta.

  • Gyors tipp: Mit csináljunk, ha elsóztuk a levest?

    Szerelmes a szakács — mondjuk gyakran, ha sós étel kerül az asztalra.

    Semmi baj, ha egy kicsit eltúlozzuk az étel ízesítését, megoldás ugyanis erre is van. Máris helyrehozhatjuk az ételt, ha egy nyers krumplit fõzünk bele, de egy késhegynyi szódabikarbónával is segíthetünk. Az elsózott fõzelék újra fenséges lesz, ha egy kiskanálnyi almaecetet és ugyanennyi cukrot teszünk bele, de sótalaníthatunk tejföllel és tejjel is. A leveseknél is bevethetjük ezt a módszert, ám az igazi ízeket víz hozzáadásával is visszavarázsolhatjuk.