rss
  • Szeretjük a gombát, mert tápláló, de nem hízlal

  • Szeretjük a gombát, mert tápláló, de nem hízlalA két leggyakoribb gombafajta a kerti (mezei) csiperke és az erdőszéli csiperke. Előbbi kalapja fiatal korban fehér, domború, később laposabb és sárgásabb lesz. Kb. 10-12 cm átmérőjű, kezdetben rózsaszín, később barnás-feketés lemezekkel. Utóbbi kicsit nagyobb, akár 20 cm átmérőjű, krémszínű kalappal. Nevének megfelelően réteken, szántókon, legelőkön, de akár kertekben is megtalálható. A termesztett csiperke kalapja vastag, húsos, félgömb alakú, fehér színű. A gombák fogyasztása, ízesítőszerként való használata az emberiséggel egyidős.

    A görögök és a rómaiak is felfedezték tápértékét, Kelet-Ázsiában pedig már kétezer éve termesztenek is bizonyos gombafajtákat. A gombák jelentősége a táplálkozásunkban egyre növekszik, mert tápláló, de nem hizlaló, nagy a telítőértéke, koleszterinmentes és nem tartalmaz vegyszereket.


    Legfontosabb tápanyaga a fehérje, amely összetételében az állati fehérjéhez hasonló, így húspótlóként is használható. A fehérjén kívül zsírokat, szénhidrátokat, ásványi sókat (foszfor, kálium, stb.) vitaminokat, (A, B, D), íz és zamatanyagokat, étvágygerjesztő hatású glutaminsavakat tartalmaznak. Magas tápértékükön kívül gyógyhatásuk is igen jelentős. Egyes gombafajok TBC-ellenes, míg mások tífusz-, illetve rákellenes antibiotikumot is tartalmaznak.

    A friss csiperkét fogyaszthatjuk levesként, pörköltként, rántva, sütve, kalapját töltve, párolva, salátában. Nem szükséges hámozni, elég jó alaposan megmosni. Figyeljünk, hogy magas víz- és fehérje tartalma miatt gyorsan romlik, így könnyen szaporodnak a kórokozók benne. A romlott gomba súlyos mérgezést okoz, ezért figyeljünk, hogy a gombát tartalmazó ételeket mindig csak frissen fogyasszuk!


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Drága egészség - A zöldségek ára gyorsabban emelkedik

    Az Egyesült Államokban a gyümölcsök és zöldségek ára gyorsabban emelkedik, mint az infláció, miközben az egészségtelen ételek ténylegesen kevesebbe kerülnek - igazolta egy most közölt vizsgálat. Seattle-ben a Washingtoni Egyetem kutatói megvizsgálták, hogy az élelmiszerboltokban 2004 és 2006 között miképpen alakult 372 féle étel és ital ára. Pablo Monsivais és Adam Drewnowski tanulmányukat a Journal of the American Dietetic Association címû folyóiratban jelentették meg. Az Egyesült Államok fegyveres erõinek egészségügyi parancsnoka, Richard Carmona 2006-ban...

  • Miben szilveszterezzünk? Céges partin és házibuliban?

    Még nem döntöttél, hol szilveszterezel és miben? Sebaj, olvasd el óévbúcsúztató divat-összeállításunkat, válogass a lenge, áttetszõ kelmék, suhogó selymek és a csillogó, flitteres anyagok közül és.

    Ha az év utolsó napján házibuliba megyünk, például ilyen öltözékeket választhatunk. A kis fekete most is nyerõ. Akár kétrészes fekete modellt is felvehetünk. A mély kivágású, ujjatlan topból és térd alatt végzõdõ szoknyából álló együttes lazán követi az alakot. Csípõre ejtett övvel kevésbé karcsúaknak is jól áll.

  • Császárgalóca (császárgomba)

    Ez az évezredek óta nagy becsben álló, pompás megjelenésû, kitûnõ ízû gomba a meleg, párás mediterrán vidékek lankás hegyvidékein él, ezért nálunk már nem gyakori.

    Szigetszerûen néhol elõfordul minden évben, de csak a meleg, egyenletesen csapadékos nyár második felében, vagy melegebb õszökön remélhetjük. Szelídgesztenyével, gyertyánnal elegyes tölgyesek, bükkösök ritkásabb részein, hegyvidékeink, dombságaink déli lejtõin terem. Ha ismerjük termõhelyeit, óvjuk azt, mert egyre ritkuló, védendõ gomba.

  • Segítség egy teljesebb élethez

    A „Segítség egy teljesebb élethez” kezdeményezés elsõ eredményei alapján – 35 centrumban több mint 400 résztvevõ – elmondható, hogy a komplex életmód program nem csupán a pszichiátriai betegek testsúlyára, valamint az õket az átlagnépességhez képest jobban sújtó szív-és érrendszeri megbetegedések megelõzésére van pozitív hatással, hanem javítja a pszichoterápia hatékonyságát és az orvos-beteg együttmûködést is. A Lilly Hungária 2003 õszén mutatta be Magyarországon egyedülálló edukációs kezdeményezését.

  • Folyadékok és az egészség

    Az utóbbi években sokat vitatott kérdés volt az aszpartám és az aszpartám tartalmú üdítõitalok egészségre vonatkozó hatása. Számtalan hír taglalta a daganatos betegségeket elõidézõ hatását, amely miatt hosszú évekig tartó, nagy létszámú kutatást végeztek ennek a kérdésnek a kiderítésére. Az Egyesült Államokban egy 1995 és 2000 között folytatott prospektív vizsgálatban /NIH-AARP Diet and Health Study/ 340.045, 50 és 69 év közötti férfi és 226.945 ugyanilyen korú nõ részvételével vizsgálták, van-e összefüggés az aszpartám tartalmú üdítõitalok fogyasztása és az agy, illetve vérképzõ rendszer daganatainak kialakulási gyakorisága között.

  • Milyen módon készítsünk el az ételeket?

    Milyen módon készítsünk el az ételeket?A legtöbben jól tudják, milyen ételek tesznek jót az egészségnek, és mik ártalmasak: sokszor halljuk, hogy fogyasszunk brokkolit, paprikát, sárgarépát, cukkinit, sok zöldséget és gyümölcsöt. De nem mindegy, hogyan készítjük el ezeket, mert például a könnyű és egészséges cukkini olajban kisütve egy kisebb kalóriabombává válhat. Az egészségtudatos táplálkozás nem csak abban áll, hogy önmagukban egészséges ételeket eszünk, nagyon fontos az ételek elkészítésének módja is.

  • Martha Stewart Top 20 konyhai tanácsa (2/1. rész)

    Martha Stewart a világ, és Amerika leghíresebb háziasszonyának (akinek receptkönyvei százmilliós példányban fogynak, receptjeit a világ leghíresebb szállodái készítik) 20 hasznos konyhai tanácsát egy 2 részes sorozat keretében mutatjuk be a recept.zug.hu olvasóinak.

    A konyhamûvészet, a fõzés több mint egy napi rutinként elvégzett munka. Az igazi fõzés egy élmény, amelyre rá kell készülni, rá kell hangolódni és akkor megszületik a csodás eredmény, amelyet vendégeink, családtagjaink igazolhatnak. Következzen most a sorozat elsõ része, amelyben 10 hasznos konyhai tanácsot osztunk meg Önnel.

  • Savanyú káposzta: egészséges és fogyókúrához is tökéletes

    A savanyú káposztából számtalan ízletes étel készíthetõ, ám nem csak ezért szeretjük. A savanyú káposzta, és annak leve ugyanis tele van vitaminokkal, a bélrendszerre jótékony hatással van, fogyaszt és a daganatos sejtek szaporodását is meggátolja. A savanyú káposzta – ami fejeskáposztából készül – fõzve, rakva, párolva, levesnek, salátának, vagy nyersen is gazdag vitamin- és tápanyagforrás. A fejeskáposzta C-vitamin tartalma igen magas (100 gramm 20 milligramm C-vitamint tartalmaz), amit a savanyítás után sem veszít el, mint ahogy más, értékes összetevõit sem – így rendszeres fogyasztásával a náthás megbetegedéseket is távol tarthatod.

  • Csoki, ami fogyaszt és elveszi a bélpoklosok étvégyát?!

    Fogyókúra fekete csokoládéval

    Egy tábla fekete étcsokoládé lényegesen tovább elveszi a csokikedvelõ étvágyát minden más ennivalótól, mint ugyanannyi tejcsoki, ezért igen alkalmas fogyókúrázásra. Dán kutatók elõadása a Nemzuetközi Elhizástudományi Kongresszuson nagy figyelmet keltett. "Érzékszervi tapasztalat" szerint a csokiéhséget a fekete csokoládé hatékonyabban csillapítja, mint ugyanannyi tejcsokoládé. Lone Brinkmann Sorensen és Arne Astrup dán kutatók ezt a feltevést igyekeztek tudományosan alátámasztani..

  • Õszi gyümölcsök az asztalon

    A legtipikusabb õszi gyümölcs a szõlõ. Ilyenkor van a szüreti idõszak, amit régen - és helyenként most is - szüreti mulatságokkal, bálokkal és különféle népszokásokkal, hagyományokkal kötöttek össze.

    Egyszóval nagy esemény a szõlõszedés, ám nemcsak azért, mert ez a finom gyümölcs ilyenkor kerül az asztalra, hanem elsõsorban a bortermelés miatt. Ám minden ellenkezõ híreszteléssel szemben a szõlõ gyümölcsként is nagyon egészséges, sõt a legegészségesebb gyümölcsök közé tartozik.

  • A táplálkozásunkban, a szépségápolásban és a háztartásban is nagy hasznát vehetjük a citromnak

    A táplálkozásunkban, a szépségápolásban és a háztartásban is nagy hasznát vehetjük a citromnakA citrom az egyik leghatásosabb baktérium és vírusölők közé sorolható. Magas C-vitamin tartalma miatt több száz éve használják a skorbut és más betegségek elleni védekezésre. Leggyakrabban alkalmazott házi ellenszere a megfázásnak és influenzás megbetegedéseknek. A benne lévő A-vitamin segédkezik a fejfájás, torokfájdalmak és tüdőgyulladás gyógyításában. Levében olyan természetes anyagok találhatóak, melyek a lázcsillapításban is segédkeznek. Bevált gyógyszer a gyomorégésre, semlegesíti a fölösleges savakat.

  • Számos kedvezõ hatással bír egészségünkre a pomelo

    A malájok különleges gyümölcse a pomelo, amely kicsit a grapefruitra hasonlít - nemcsak finom, de élettani hatásai is kiválóak. A grapefruit rokona is lehetne ez a hozzá igen hasonló déligyümölcs - ugyancsak vastag héjú, szivacsos citrusgyümölcs, utóbbiak között méretét tekintve a legnagyobb fajta. Hazánkban nem honos, de jótékony hatásai miatt érdemes kipróbálni. A pomelo esetében sem mindegy, milyen állapotában fogyasztjuk. Éretten sárgás, halványzöldes színe van, a húsa rózsaszíntõl kezdve mélyvörösig is terjedhet. A már kifejezetten sárga héjút érdemes megvenni, mert az a legédesebb.

  • Narancs diétával a kilók ellen

    A narancs egész évben kapható gyümölcs, ami tele van C vitaminnal. Kalóriatartalma meglehetõsen alacsony, ezért kiváló táplálék diétázók számára is. A narancs a C vitamin mellett tartalmaz még nagy mennyiségben karotint és flavonokat, ezáltal antioxidáns hatású. Nyugtató hatású az idegekre, így a stressz ellen is kiváló. Nobelitin tartalmának köszönhetõen csökkenti a vér sûrûségét, csomósodását. Jelentõs A-vitamint is tartalmaz, ami segíti a légzõszervek zavartalan mûködését. Továbbá a narancsban található ásványi anyagok pedig csökkentik a vérnyomást. Rendszeres fogyasztásával pedig mérsékli, majd megszünteti az emésztõrendszeri problémákat.

  • A növény alapú étrend nemcsak az alaknak tesz jót, hanem a szervezetnek is

    A sok zöldségen és gyümölcsön alapuló diéta nemcsak hatékonyan segít leadni a téli hónapok alatt felszedett kilókat, hanem tanulmányok által bizonyítottan hatékonyan elõzi meg az egyes rákos megbetegedéseket, valamint csökkenti a magas vérnyomás és a szívbetegségek kialakulásának a kockázatát. A növényi alapú étrend, amely gazdag zöldségekben és gyümölcsökben, valamint teljes kiõrlésû gabonákban és babfélékben, csökkenti a rák kialakulásának kockázatát" - magyarázta Clare McKindley, a Texas Egyetem Anderson Rákközpontjának klinikai dietetikusa.

  • Itt van a nátha, itt van az õsz

    Fáradtság, láz, fejfájás és megállíthatatlannak tûnõ orrfújás. Ilyenkor sokan a régi, jól bevált népi gyógymódot alkalmazzák: C-vitamin, aszpirin, mézes forró tea, sok alvás és majd elmúlik.

    Mossuk ki szervezetünkbõl a mérgezõ anyagokat, illetve fogyasszunk minél több friss gyümölcsöt és zöldséget – ezeket az általános jó tanácsokat mindenképpen fontos szem elõtt tartani. Fõleg olyan vitamintartalmú ételeket fogyasszunk, amelyek baktériumölõ tulajdonságokkal rendelkeznek (például fokhagyma, póréhagyma).

  • A sárgadinnye finom, egészséges és jót tesz a szépségnek

    A sárgadinnye finom, egészséges és jót tesz a szépségnekFinom, édes ízével nyaranta meghatározója étrendünknek. Ehetjük lehűtve, felkockázva, gyümölcssalátaként, vagy készíthetünk belőle hűsítő italt, sorbet-et. Fogyasszunk is minél többet belőle, hiszen amellett, hogy frissít, oltja a szomjat és persze finom is, rengeteg haszna is van. Kalóriaszegény, így a diétázók is bátran fogyaszthatják. Több fajtáját ismerjük: héja lehet sima, rücskös, hálós, vagy barázdált, húsa narancsszínű vagy zöldes árnyalatú. A különféle fajtáknak rendszerint különbözik színük is, sőt tápanyagtartalmuk is.

  • Növelik az optimizmust a zöldségek

    Az egészséges növényi vegyületek, a karotinoidok legmagasabb vérszintjével rendelkezõ emberek általában optimistábban is gondolkodnak a jövõt illetõen - állítja egy most publikált kutatás. A kutatók már régóta elismerik, hogy összefüggés fedezhetõ fel a lelki és a testi egészség között. A kutatások többsége azonban a rossz pszichológiai mûködésre, például a depresszióra és szorongásra, valamint ezek egészségre gyakorolt hatásaira összpontosított. A kutatás elsõ alkalommal mutatott ki összefüggést az optimizmus és a karotinoidok magasabb szintje között.

  • Tevetej Európába?

    Bõvülhet a tejkínálat az Európai Unió tagállamainak boltjaiban, az Európai Bizottságban a tevetej importjának engedélyezését fontolgatják.

    Az Egyesült Arab Emírségek szorgalmazására a testület nemrégiben belement, hogy szakemberei megvizsgálják a tevetejet az emírségek két tevetejgazdaságában. Ha minden rendben van, akkor jövõre megkezdõdhet a sivatagi hajók nedûjének szállítása az EU-ba.

  • Itt a csokis szarvasgomba

    Az extravagáns eledeleket piacra dobó horvátországi férfi már a Guinness rekordok könyvébe is bekerült. Egy 56 éves isztriai férfi édességet is készít a szarvasgombából, amely a félsziget egyik különlegessége - adta hírül a Jutarnji List címû horvát napilap. Giancarlo Zigante családi birodalmat alapozott a szarvasgombára. Õ maga 1971-ben kezdte "vadászni" az isztriai erdõkben a ritka kincset, ma már erre 50 embere van. 1999-ben Zigante bekerült a Guinness rekordok könyvébe is, mert 1310 grammos fehér szarvasgombát talált.

  • Istenek ételei a gombák

    Kiváló gyógyhatással rendelkezik számos, Magyarországon is termõ és termeszthetõ gombafaj. A természetes gyógymódok között is eredményesen alkalmazható a gombagyógyászat, melyet Jan Lelle szakértõ a fitoterápia mintájára mikoterápiának nevezett el. Bár a gombákat nem vehetjük egy kalap alá a gyógynövényekkel, hiszen nem növények, hanem a növény- és állatvilágon kívül létezõ élõlények egy csoportját képezik, mégis gombákkal és a gombákból készített anyagokkal ugyanolyan eredményesen lehet gyógyítani, mint sok jó hatású gyógynövénnyel.