rss
adó 1 százalék gyermekvédelem támogatása adóbevalláskor
  • Szeretjük a gombát, mert tápláló, de nem hízlal

  • Szeretjük a gombát, mert tápláló, de nem hízlalA két leggyakoribb gombafajta a kerti (mezei) csiperke és az erdőszéli csiperke. Előbbi kalapja fiatal korban fehér, domború, később laposabb és sárgásabb lesz. Kb. 10-12 cm átmérőjű, kezdetben rózsaszín, később barnás-feketés lemezekkel. Utóbbi kicsit nagyobb, akár 20 cm átmérőjű, krémszínű kalappal. Nevének megfelelően réteken, szántókon, legelőkön, de akár kertekben is megtalálható. A termesztett csiperke kalapja vastag, húsos, félgömb alakú, fehér színű. A gombák fogyasztása, ízesítőszerként való használata az emberiséggel egyidős.

    A görögök és a rómaiak is felfedezték tápértékét, Kelet-Ázsiában pedig már kétezer éve termesztenek is bizonyos gombafajtákat. A gombák jelentősége a táplálkozásunkban egyre növekszik, mert tápláló, de nem hizlaló, nagy a telítőértéke, koleszterinmentes és nem tartalmaz vegyszereket.


    Legfontosabb tápanyaga a fehérje, amely összetételében az állati fehérjéhez hasonló, így húspótlóként is használható. A fehérjén kívül zsírokat, szénhidrátokat, ásványi sókat (foszfor, kálium, stb.) vitaminokat, (A, B, D), íz és zamatanyagokat, étvágygerjesztő hatású glutaminsavakat tartalmaznak. Magas tápértékükön kívül gyógyhatásuk is igen jelentős. Egyes gombafajok TBC-ellenes, míg mások tífusz-, illetve rákellenes antibiotikumot is tartalmaznak.

    A friss csiperkét fogyaszthatjuk levesként, pörköltként, rántva, sütve, kalapját töltve, párolva, salátában. Nem szükséges hámozni, elég jó alaposan megmosni. Figyeljünk, hogy magas víz- és fehérje tartalma miatt gyorsan romlik, így könnyen szaporodnak a kórokozók benne. A romlott gomba súlyos mérgezést okoz, ezért figyeljünk, hogy a gombát tartalmazó ételeket mindig csak frissen fogyasszuk!


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Különleges íze mellett kedvező élettani hatásai is vannak a csicseriborsónak

    Különleges íze mellett kedvező élettani hatásai is vannak a csicseriborsónakAz arab világban, és főként Marokkóban, a csicseriborsó szinte mindennapos élelemnek minősül. Rendkívül sokoldalúan és finom fűszerezéssel készítik el, így, ha nem lenne ötletünk a csicseriborsó ízletes felhasználásához, nyugodtan lessünk el egy-két egyszerű trükköt tőlük. A csicseriborsó íze édeskés, kissé a dióra hasonlít, így változatosan felhasználható: az arab világban tálalják köretként, önmagában vagy kuszkuszhoz keverve, vagy saláta formájában, és a híres marokkói tagine (egytálétel) fontos alapanyagaként is.

  • Miért olyan egészséges az olajbogyó?

    Az erek falára kifejtett jótékony hatás mellett egyre több tanulmány számol be az olajbogyóban található anyagok daganatnövekedést gátló képességérõl is.

    Sokat hallhattunk már arról, milyen egészséges az olívaolaj. Európa mediterrán országainak lakói jellemzõen jobb egészségi állapotnak örvendenek, amiben a sok zöldség és tengeri hal mellett szerepet játszhat az olívabogyó és származékainak fogyasztása is. Az olívaolaj gazdag telítetlen zsírsavakban, amelyek nem túl nagy mennyiségben csökkentik az érelmeszesedés kialakulásának kockázatát.

  • Fogyókúrához kiváló gyümölcs az eper

    Fogyókúrához kiváló gyümölcs az eperRemek szomjoltó, kiváló fogyókúra esetén, mivel jóllakottság érzését kelti, valamint vértisztító hatása segít a salakanyagok és a felesleges zsír távozásában, fokozza a méregtelenítési folyamatot. A bőrbe dörzsölve bőrápoló hatású, eltávolítja az elhalt hámsejteket, napozás után hűsíti a bőrt, és véd az ultraibolya sugárzástól is, de kedvező hatással van a bőrzúzódásokra is. Fogfehérítés esetén is alkalmazható, fényesek és fehérek lesznek a fogak tőle. Pépesített földieperrel kell átdörzsölni a fogakat hetente egyszer.

  • A kelbimbó

    A kelbimbó - bimbós kel vagy brüsszeli kel - a káposzta félék közé tartozik, és neki van a legkisebb fogyasztható része. Igazi téli zöldségféle, az elsõ fagyok után alakul ki sajátos íze, így ezt a növényt is csak az elsõ csípõsebb éjszakák után érdemes szüretelni. A hajtások, amelyeken a kelbimbók nõnek, a téli hónapok alatt a legjobb tápanyag raktárt jelentik a növénynek. A kelbimbó szezonja szeptembertõl februárig tart. Vásárláskor a kicsi, szorosan zárt, sötétzöld kelbimbókat vegyük meg. Ha a zöldség fonnyadt vagy sárgásak a külsõ levelei, akkor már régóta tárolták valamilyen meleg helyen. A frissen vásárolt kelbimbót papírzacskóban kb. egy hétig tudjuk
    hûtõszekrényben tárolni.

  • Szuflé - Luxus az asztalon

    Még a gyakorlott konyhatündérek is megriadnak kicsit ettõl a szótól. Pedig nem kellene. Ha elsõre még kissé bonyolultnak is hangzik, a végeredményt dicsérve ébredünk majd rá arra, hogy a könnyen elkészíthetõ felfújt szinte pofonegyszerû.

    A szuflé édes változata csokoládés és vaníliás formában is elkészíthetõ, rengeteg gyümölcsös szósszal, fagylalttal variálva. Annak ellenére, hogy melegen tálaljuk majd, igazi nyári desszert lehet, ugyanis a friss gyümölcsök, és a hideg fagylalt teszi majd igazán élvezhetõvé ezt a meleg és jéghideg kavalkádot.

  • Ananász, a fogyókúrázók kedvence

    Óriási fenyõtobozra emlékeztetõ zöld koronás formája miatt összetéveszthetetlen minden más gyümölccsel.

    Az ananászba elsõ látásra beleszeretett annak idején Kolumbusz Kristóf és 1493-ban Európába szállította az elsõ mintadarabokat. A csábító külcsín mellett nagyon kell figyelnünk a gyümölcs kiválasztásánál a belbecsre - gyümölcshúsra - is. Ha jól választunk, trópusi élményben lesz részünk, az édes és savanyú különleges harmóniáját élvezhetjük. Fontos, hogy a gyü-mölcs meleg illattal és friss zöld koronával rendelkezzen, továbbá ne legyen túlságosan kemény.

  • Csoki, ami fogyaszt és elveszi a bélpoklosok étvégyát?!

    Fogyókúra fekete csokoládéval

    Egy tábla fekete étcsokoládé lényegesen tovább elveszi a csokikedvelõ étvágyát minden más ennivalótól, mint ugyanannyi tejcsoki, ezért igen alkalmas fogyókúrázásra. Dán kutatók elõadása a Nemzuetközi Elhizástudományi Kongresszuson nagy figyelmet keltett. "Érzékszervi tapasztalat" szerint a csokiéhséget a fekete csokoládé hatékonyabban csillapítja, mint ugyanannyi tejcsokoládé. Lone Brinkmann Sorensen és Arne Astrup dán kutatók ezt a feltevést igyekeztek tudományosan alátámasztani..

  • Különbözõ színû gyümölcsök, különbözõ hatásokkal

    A zöldségek, gyümölcsök mind-mind különféle formájúak, színûek, méretûek, illatúak -változatosságukban van egészségünk titka.

    Minden zöldségnek és gyümölcsnek megvan a maga funkciója és jellegzetessége. A különbözõ színû, méretû és formájú zöldségek és gyümölcsök fogyasztása biztosítja számunkra a legjobb formánkat az egészség szempontjából. Valamennyi fontos ahhoz, hogy fenntartsuk szervezetünk jólétét. Érdemes mindegyikbõl fogyasztanunk naponta, az egészséges táplálkozás nélkülözhetetlen részei.

  • Gyógyulás mézzel - nem csak finom, egészséges is

    A mézet már a régi korokban is mítoszok lengték körül. Az egyiptomi hieroglifák is említik a méhészetet, a piramisokban pedig mézes sütemények receptjeit is felfedezték.

    Az ókori görögök az istenek eledelének vélték a mézet. Plinius egyenesen mennyei csodaszernek nevezte, Püthagorasz pedig úgy tartotta, hogy a méz szüli a gondolatokat. Szerelmi bájitalként és az örök ifjúság elixírjeként is emlegették, bizonyos helyeken pedig fizetõeszközként szolgált.

  • Enyhébb és szigorúbb változatok a vegetáriánus étkezésben

    A vegetáriánus étkezési szokások sokfélék lehetnek, vannak közöttük sok megszorítást és sok kerülendõ nyersanyagot tartalmazóak, és vannak kevésbé szigorúak. Közös jellemzõjük, hogy vörös húsokat és húskészítményeket nem használnak.

    Egyes vegetáriánus étkezési formák hosszabb-rövidebb idõ után hiánybetegségeket okozhatnak, illetve károsíthatják az egészséget. Ezért dióhéjban következzenek a különbözõ irányzatok.

  • Néhány fûszer csökkentheti a hamburgerek rákkeltõ hatását

    Bár a legtöbb orvos szerint a hamburgerek fogyasztása egészségtelen, a szakemberek arra biztatnak, hogy ha már a grillpartik alkalmával marhahús is kerül a terítékre, használjunk pár fûszert az elkészítéskor, amely bizonyítottan hatékonyan elõzi meg a rákot.

    Így ízletes lesz az étel, és az egészségünkért is tettünk valamit. Tény, hogy a sült marhahús nem a legegészségesebb étel, hiszen nagy mennyiségben megtalálhatóak benne a heterociklikus aminok (HCA), amelyeket a rák kialakulásával hoznak összefüggésbe.

  • A csokoládé története

    Az elsõ kakaóültetvényeket Közép- és Dél-Amerika forró dzsungeljeiben gondozhatta emberi kéz az azték és maja civilizációk fénykorában.

    A kakaófa egy 10-15 méter magas trópusi fa, termése 20-30 cm hosszú és ez tartalmazza azt a kakaómagot, melybõl kakaóport és kakaóvajat gyártunk. A dél-amerikai bennszülöttek viszont mámorító hatású italokat készítettek. A kakaóitalt fõként ünnepeiken és szertartásaik alkalmával itták. Varázslatos, gyógyítóhatást tulajdonítottak neki. Ezért a fa termését nagy becsben tartották és csereeszközként pénz helyett is használták.

  • A sushi eredete

    A japán konyha Európában legelterjedtebb fogása a számtalan variációban létezõ sushi, ami alapjában nem más, mint apró rizses falatkák. Az éttermek által manapság kínált sushi merõben különbözik az évezredes hagyományokra tekintõ japán fogástól. A XIV századik csak a rizsben és sóban erjesztett halat nevezték sushinak, ám a rizs nem ették meg róla. A ma divatos sushi típusok az elmúlt három évszázadban alakultak ki.

  • Cukorbetegeknek is jó egy kis bor

    Cukorbetegek vércukrát értékelhetõen javítja egy pohár bor. Alkoholt soha nem fogyasztó cukorbetegek vércukra értékelhetõen javul, ha a fõétkezések alkalmával egy-egy pohár bort is megisznak az étel mellé - mutatta ki egy Izraelben végzett tanulmány. A Ben Gurion Egyetem munkatársai által végzett vizsgálatban 109 személy vett részt, életkorúk 40-75 év volt. Az önként jelentkezõket két csoportba osztották: az egyik csoport tagjai ebéd közben egy pohár vörös-, vagy fehér bort ihattak, a másik csoportban lévõk alkoholmentes sört kaptak.

  • A francia konyha

    A francia konyha az egykori római birodalomból átmentett, valamint az olaszoktól átvett sütési-fõzési módszerekre vezethetõ vissza. Ezeket a hagyományokat az uralkodó osztályok igényei további fejlõdésre késztették. Különösen XIV. Lajos fõudvarmestere, Béchamel márki fejlesztette az udvari konyhát igen magas színvonalra. Ebben az idõben vált ki elsõbbséggel a francia konyha a többi nemzet konyhái közül. Kialakulásának kedvezett, hogy Franciaországban a konyhán szükséges nyersanyagok nagy bõségében álltak rendelkezésre.

  • A nyár a friss zöldségbõl készített fincsi fõzelékek szezonja

    A fõzelék zöldségbõl készült fõfogás, ami nem köret. Szinte bármibõl készülhet, például burgonya (krumpli), spenót, tök, zöldbab, bab, káposzta, kelkáposzta, lencse, sárgaborsó, vagy ritkábban brokkoli, karfiol, kukorica stb. Tálalásakor vagdalttal (fasírozott), sült vagy rántott húsokkal, sült kolbásszal, tükörtojással, ún. „feltéttel” szervírozzák.

    Jelen cikkünkben a salátából, és a cukkiniból készült fõzelékeket ismertetjük.

  • Egy jó szegedi halászlé?!

    A szegedi halászlé az alaplé elkészítésével kezdõdik. Elsõ lépésként a finom kockára vágott vöröshagymát 2 evõkanál zsíron megpuhítjuk. Miután üvegesre pároltuk a hagymát, hozzáadjuk a hal csontjait, a fejet, a farkat, az uszonyokat, a kisebb halakat, belerakjuk a zöldpaprikát, a paradicsomot, rászórjuk a pirospaprikát, a sót, majd összefõzzük. Amint rotyogni kezd, hideg vízzel felöntjük és 45 percig egyenletes tûznél fõni hagyjuk. Amikor felforrt a lé, az egészet áttörjük, szitán átpasszírozzuk. Máris elkészült a sûrû, tartalmas hal-alaplé!

  • Barna kenyér, lazac és whiskey!

    Lankás dombok, meredek, sziklás tengerpartok, pubok és jellegzetes gasztronómia. Ez vár, ha Írországba látogatsz.

    Szinte minden megtalálható Írországban, amit az ínyencek megkívánhatnak: frissen fogott lazac és pisztráng a tiszta édesvizekbõl, osztriga – aminek még igazi tengervíz íze van – Galway-Baybõl. A bárányhús nemzeti ételükhöz, az irish stew-hoz nélkülözhetetlen. Ebédre gyakran rendelnek kedvenc kocsmájukban pub grubot: ez lehet leves, füstölt lazac kapribogyóval vagy fél tucat osztriga barna kenyérrel.

  • Szaloncukrot mi magunk is készíthetünk

    Szaloncukrot mi magunk is készíthetünkIgaz ami igaz, elég nehéz megtalálni a megfelelő szaloncukrot, úgy, hogy nem akarunk vagyonokat költeni rá. A választék bőséges, így nagyon nehéz eldönteni, melyiket is válasszuk, így aztán könnyen ráfaraghatunk, és találhatunk nekünk éppen nem ízlő szaloncukrot is. Bár vannak, akik esküdnek egy-egy bevált fajtára, a vállalkozóbb kedvűek otthon is készíthetnek saját készítésű szaloncukrokat, saját ízlésüknek megfelelően ízesítve. Ha magunk készítjük házilag a karácsonyi szaloncukrot, sok sok aromától, színezéktől és állományjavító adaléktól kímélhetjük meg magunkat!

  • Igazi aranyló kincs a konyhában: A méz

    Az utóbbi évszázadokban a méhpempõ használata rendkívül ismert lett. Elõször a méhészek mutattak rá a méhpempõ emberekre és állatokra gyakorolt hatására, pedig már Amerika õslakói, az inkák is ismerték. Õk testi és szellemi frissítõként használták, valamint kozmetikai célokra.

    A méhkirálynõ táplálására a dolgozó méhek garatmirigyükbõl állítják elõ a méhpempõt. Ez tulajdonképpen egy különleges tápanyag készítmény, ami lehetõvé teszi, hogy a méhkirálynõ több, mint 5 évig éljen, míg a dolgozó méhek élettartama mindössze 2-4 hónap.