2024.04.20. - Tivadar

Az ősz egyik kedvelt csemegéje a sütőtök

Az ősz egyik kedvelt csemegéje a sütőtök
Az ősz egyik kedvelt csemegéje a sütőtökFenséges, illatos, sokoldalúan felhasználható, tápláló és rendkívül jótékony hatással van a szervezetre. Sárga-narancssárga színe a legjobb bizonyíték arra, hogy rengeteg antioxidánst és béta-karotint tartalmaz. A-, E- és C-vitaminban-, magnéziumban-, kalciumban- és foszforban gazdag, a sütőtök magja pedig proteint valamint lecitint is tartalmaz. Már csecsemőkorban érdemes megkedvelteti a gyermekekkel, mivel segítésével kiválóan helyettesíthetjük a csokoládét vagy a különböző édességeket, ezáltal pedig hozzászoknak a természetes, édes ízvilághoz.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A főzőtöktől eltérően jóval sokoldalúbban felhasználható, mivel kellemes íze és lágy húsa van. Fogyaszthatjuk sült változatban, nyersen saláták alapanyagaként pl. körtével, almával, birsalmával, paradicsommal, karalábéval. Tejjel összeturmixolva italként is ízletes, de levesként is nagy népszerűségnek örvend.
Valóságos gasztronómiai különlegességet varázsolhatunk vendégeink elé, amennyiben - főleg szárnyas húsok mellé - a hagyományos krumplipüré helyett sütőtökpürét készítünk köretként. Természetesen a desszertek soráról sem feledkezhetünk meg. További pozitívuma, hogy a sütőtök kiválóan társítható olyan fűszerekkel, mint a fokhagyma, a rozmaring, a curry, a szerecsendió vagy éppen a kapor.
A sütőtök magja valamint a sütőtökolaj rengeteg jótékony hatással rendelkezik: serkenti a veseműködést, szabályozza a koleszterint, tisztítja a vérereket, kiöli a bélférgeket stb. A legutóbbi kutatások pedig bebizonyították, hogy a sütőtökből készült ital hatásosnak bizonyult egyes daganatos megbetegedések kezelésekor. A sütőtök leve ugyanakkor a hatékony a megfázásos megbetegedésekre, serkenti a májműködést, a férfiaknak pedig védelmet nyújt a prosztatabetegségektől.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!