2024.03.29. - Auguszta

Sajt: finom, egészséges és számos módon fogyasztható

Sajt: finom, egészséges és számos módon fogyasztható
Sajt: finom, egészséges és számos módon fogyaszthatóA sajtban található fehérje keverékek biológiai értéke meghaladja a húsét, és megközelíti a tojásét. A fehérjék, zsírok, ásványi sók és vitaminok a tejből majdnem teljesen átkerülnek a sajtba. A sajtok energiatartalma a zsírtartalomtól függően változó. Értékes fehérje források, és főleg a legfontosabb tejfehérjét, a kazeint tartalmazzák. Zsírtartalmuk különböző /10-30 %/, és az állati eredetű zsiradékokra jellemzően, jórészt telített zsírsavak találhatók bennük. A sajt az egyik legfontosabb kalcium forrás, fogyasztása hozzájárul a csontritkulás megelőzéséhez.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A sajt jelentős mennyiségű foszfort, A és B2-vitamint is tartalmaz, ezenkívül B12-vitamin is található benne. A sajtot mindig hűtve, átlátszó fóliába csomagolva vagy sajtbúra alatt hűtőszekrénybe tároljuk. Fogyasztás előtt 2-3 órával érdemes kivenni a hűtőből, mert aromája így érvénysül igazán. Mindig tartsuk be a fogyaszthatósági időt. A kemény és félkemény sajtok tovább, 7-8 napig, a lágysajtok rövidebb ideig, 2-3 napig tarthatók el.
Étkezés végén, édesség helyett fogyasztva a sajt meggátolja a fogzománcot megtámadó savak képződését, ezzel segít megelőzni a fogszuvasodást. Túlsúllyal küzdők, szív és érrendszeri megbetegedésben szenvedők, cukorbetegek inkább az alacsonyabb /20 gr/100 gr alatti/, hízni vágyók pedig az ennél magasabb zsírtartalmú sajtokat válasszák.

A kemény sajtok táborába tartozik a cheddar és a parmezán. Félkemény sajtféle az edámi, a gouda, az óvári, a parenyica és a trappista. Nem utolsósorban pedig a lágy sajtok csoportját erősíti a camembert és a pálpusztai.

A sajt nagyon könnyen beépíthető az étrendünkbe, hiszen fogyaszthatjuk reggel, délben, este, önmagában, dióval vagy almával. De felhasználhatjuk rántott formában is és ugyanígy megállja a helyét hústöltelékként is. Sőt, az igazán ínyencek sajttortát is készíthetnek belőle. Egyszóval, fogyasszuk bátran és rendszeresen ezt az igazán ízletes és egészséges élelmiszert.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!