2024.04.25. - Márk

Az aszalt sárgabarack kiváló vasforrás a szervezetünknek

Az aszalt sárgabarack kiváló vasforrás a szervezetünknek
Az aszalt sárgabarack kiváló vasforrás a szervezetünknekA szárított és aszalt gyümölcs nem csak különleges ízű, de az elpárologtatott víz miatt tápanyag-koncentrációja is jelentős.Ahhoz, hogy a hideg hónapokban pótolhassuk az ásványi anyagok hiányát, avagy kiegyensúlyozhassuk azt, nincs mindig táplálékkiegészítőkre szükségünk! Legtöbbször már az is elegendő, ha étrendünkbe a friss zöldségek és gyümölcsök mellé beiktatjuk a szárított gyümölcsöt is. Miután a száradási folyamat során a gyümölcs tápanyagtartalma megnő, az aszalt gyümölcs valóságos energiabombát jelent szervezetünk számára.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Aszalt sárgabarack kiváló kálium és vasforrás

A vízháztartásért, az idegi ingerület átviteléért és a szívműködésért felelős káliumot már a friss sárgabarack is gazdagon tartalmazza: 280 mg/100 g-ot. Ám a gyümölcs szárított formájában még magasabb káliumtartalommal rendelkezik: 100 g aszalt sárgabarack elfogyasztásával szervezetünket 1370 mg káliummal látjuk el: azzal az ásványi anyaggal, melyet erős verejtékezés, például sportolás vagy nehéz fizikai munka következtében vesztünk el.
A vízhajtó szerek és a kortikoidok is hozzájárulhatnak a kálium gyors kiválasztásához, és ezzel - akárcsak rendszeresen szedett hashajtók esetén - szükségessé válik annak pótlása. Ennek az ásványi anyagnak a hiánya fejfájásban, lassú sebgyógyulásban, izomgyengeségben és renyhe székletürítésben nyilvánulhat meg.

A sárgabarackban különösen sok A-vitamin is található. Napi három szem friss gyümölcs elfogyasztása fedezi egy felnőtt szervezet A-vitamin-szükségletének felét.

A szárított sárgabarack elsőrangú vasforrás is. Különösen a nőknek kell ügyelniük arra, hogy táplálékukkal elegendő vasat vegyenek magukhoz, hiszen a menstruáció miatt hajlamosak a vashiányra.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!