2024.04.25. - Márk

Fontos vitaminokat és tápanyagokat tartalmaz a halhús

Fontos vitaminokat és tápanyagokat tartalmaz a halhús
Fontos vitaminokat és tápanyagokat tartalmaz a halhúsA különböző halak már az ősember táplálkozásának is a részét képezték. A halhús egészséges tápanyagforrást jelent kedvező zsírsavösszetétele, teljes értékű fehérjéje, kedvező aminosav összetétele, valamint könnyű emészthetősége miatt. Emellett nélkülözhetetlen tápanyagokat és vitaminokat (A-, D-, K-, B1-, B2-vitaminokat), valamint ásványi anyagokat (Ca, Mg, P, Fe és Cu, a tengeri halak húsában jód is található, mely segíti a pajzsmirigy működését) és többszörösen telítetlen zsírsavakat is tartalmaz.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Az egészséges táplálkozási ajánlások alapján hetente legalább 1-2 alkalommal javasolt a halfogyasztás. A tengeri halak kiváló forrásai az igen értékes és esszenciális omega-3 telítetlen zsírsavaknak, melyek jelentős szerepet játszanak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, valamint étrendi kezelésében. Az édesvízi halak omega-3 zsírsav tartalma alacsony, de a takarmány összetételével ez változtatható. A hazai halak közül az omega-3 zsírsavak a busában és a keszegben található meg nagyobb mennyiségben.



A javasolt tengeri halak közül (pl.: lazac, szardínia, makréla, hering) a magasabb zsírtartalmúakat - pl.: lazac (zsírtartalma 14 g/100 g) - javasolt választani, így több lesz az omega-3 zsírsavak aránya. Azonban az elkészítési módjukra érdemes odafigyelni, hogy azzal már ne vigyünk be plusz zsiradékot. Használjuk a fantáziánkat és próbáljuk ki a grillezett, párolt, fóliában sütött változatokat is!

Feldolgozás előtt jó tudni, hogy a halak kötőszövet tartalma kisebb, mint a melegvérű állatoké, így a fogyasztás előtti érlelésre gyakorlatilag nincs szükség, viszont víztartalmuk jelentős, általában 75%-nál nagyobb, melynek következtében romlékony.

Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!