
Ha valaki energiaszegény étrendet folytat, vagy cukorbeteg, jó barátja lesz a karfiol, hiszen alacsony az energiatartalma, elenyésző a szénhidrát-tartalma, de sok benne az ásványi só, az élelmi rost, kéntartalmú összetevői megvédik a szervezetet egyes betegségekkel szemben. A karfiolt fogyasztásának számos módja van. Népszerű húspótlóként, rántott vagy sült formában, de egytálételként, darált hússal keverve is: sokak kedvence a rakott karfiol. Nagyon finom a karfiolos leves, melyet hagyományos módon, de tejföllel ízesítve is készíthetünk.
Lehet része salátáknak, ha előtte megfőzzük. Savanyúságként is fogyasztható.Nem sok ellenjavallata van, de ne fogyasszák azok, akik emésztőrendszeri megbetegedéssel küzdenek, mivel a karfiol magas rosttartalmú, ezért könnyen puffadást okoz.
A karfiol gyógyító hatása:
1. a karfiolban előforduló pantoténsav elősegíti a kortizol termelődését, ami a szervezetben kortizonná alakul át, ami gyulladáscsökkentő,
2. segíti a felesleges víz kiürülését,
3. vese- és hólyagbetegségeknél hasznos,
4. hatásos a fogyókúránál,
5. segíti a sejtek megújulását, növekedését,
6. fokozza a vérképzést,
7. erősíti az immunrendszert, véd a fertőzésektől,
8. csökkenti a vérnyomást,
9. karbantartja a tápcsatornát.